Przepisów na tiramisu znam mnóstwo, ale myślę, że wybrałam jeden z lepszych :) Jest to deser składający się z nasączonych kawą biszkoptów i przełożonych kremem z serka mascarpone. Podaje się je mocno schłodzone i jest idealne na upalne dni. Bardzo polecam :) Tiramisu 6-7 łyżek amaretto 4 jajka 2/3 szklanki cukru 500 g serek mascarpone 2 paczki długich biszkoptów kakao dobrej(...)jakości (niesłodzone) Ubić żółtka z cukrem, dodać serek oraz pianę z 2 białek. Biszkopty nasączyć mieszanką kawy i alkoholu. Ułożyć biszkopty na blasze i przykryć połową kremu. Na to biszkopty i znów krem. Posypać troszkę kakao. Wstawić do lodówki na 4 godziny i mocno posypać kakao
Biały fartuszekBiszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy 26 cm). 2 opakowania podłużnych biszkoptów (2 x 200 g) 1 kg sera mascarpone 9 żółtek 3/4 szklanki cukru ok. 700 g owoców (truskawek, malin, borówek) 50 g mlecznej czekolady 1 szklanka syropu(...)dodawać po łyżce sera. Przygotowaną masę odstawić do lodówki. Konfiturę (sam sos, bez owoców)/syrop wymieszać z wodą i brandy. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (zostawić trochę do ozdoby). Biszkopty maczać w przygotowanym sosie owocowym. W tortownicy układać po kolei: biszkopty, masę serową, owoce. Ułożyć trzy warstwy biszkoptów. Na ostatniej warstwie ułożyć krem i ozdobić startą czekoladą i owocami
BullioDzisiaj będzie ciacho właściwie to biszkopt z poziomkami, galaretkami, kisielem i śmietaną. Ciasto przepyszne zapraszam na skosztowane. Mąż i jego pytania bezbłędne" To na dole to Kubuś" Pada moja odpowiedz- To kisiel poziomkowy.Mina męża bez cenna :) Składniki na biszkopt: jajka 5 szt L ksylitol 100 g mąka(...)rozpuszczenia. pięknie nam się rozpuściło więc dodajemy masło ( już nie trzymamy na gazie).Mieszamy do momentu , aż masło się rozpuści. Krok 3 Do formy włożonej folia aluminiową wkładamy biszkopt i wykładamy na niego masę i połowę poziomek,przykrywam drugim biszkoptem Krok 4 Rozpuszczamy galaretki w 2 szklankach wody.Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej galaretki chłodne. Wykładamy na biszkopt poziomki
Różowa kuchniaMigdałowy biszkopt przełożony kremem budyniowym a na wierzchu warstwa gruszek i galaretki. biszkopt: 4 jajka + 2 białka 3/4 szkl. cukru 100 g mielonych migdałów 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru migdałowego 2 żółtka 200 g masła ponadto: gruszki(...)mielone migdały,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 placki. Odlać 1/2 szklanki mleka od przygotowanej ilości i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego
Kolorowa kuchnia ElkiWitajcie :) Zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji Delicje kakaowe, ja oczywiście to ciasto zrobiłam po swojemu, nie lubię suchych biszkoptów więc do ciasta dodałam napar kawowy. Ciasto jest przepyszne, z masą budyniową, galaretką i masą śmietanową. Powiem szczerze że jest pracochłonne ale warte poświęcenia tych kilku godzin :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kawowy : 6 jajek 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki przegotowanej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku waniliowym 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na biszkopt jasny : 4 jajka 3/4 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1/2 szklanki cukru Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe winiary
Sama słodycz i szczypta chilispacer. A upiec coś mi wypadało, bo w niedzielę odpust mieliśmy w mojej miejscowości i z racji tego również gości :-) Torcik jest prosty, a mimo to smaczny. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 170 g cukru 180 g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na krem i dekorację: 500 g śmietany kremówki(...)można więcej) 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 śmietan-fixy 100 g jagód lub borówki amerykańskiej 1 filiżanka kawy czekoladowa posypka + batoniki WW WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, spód formy tortowej o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli stopniowo dodając cukier
Passions hobbies lifenadchodzący weekend polecam takie oto pyszne ciasto. Połączenie delikatnego ryżowego biszkoptu , którego nie trzeba go dodatkowo nasączać, aksamitnego kremu budyniowego, kwaskowatego dżemu i karmelizowanych gruszek. KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ Składniki: (forma25x30) biszkopt (bezglutenowy): 5 jajek 1 szk lan ka mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szk lanka cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka pros zku do pieczenia 1 szczypta(...)dżemu z czarnej porzeczki lub z jagód 4-5 gruszki 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5 tabliczki białej czekolady 3 łyżki mleka Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek
Bon appetit mon amiePyszny deser końca lata z bezglutenowymi biszkoptami (użyłam Savoiardi Nutrifree) , cudownym musem śliwkowym i gęstym jogurtem. Deser , który można dowolnie modyfikować i np. zamiast biszkoptów użyć płatków owsianych i mamy pyszne, odżywcze śniadanie ;-) Warto spróbować póki jeszcze na straganach są śliwki. Polecam. SKŁADNIKI (na 2 porcje) ok. 400 g śliwek 300 g jogurtu greckiego 3-4 biszkopty bezglutenowe(...)woda i zrobi się z nich gęsta masa jak powidła. Dodaj szczyptę cynamonu, imbiru, kardamonu i ewentualnie cukier do smaku.Ostudź. W szklaneczce ułóż warstwowo: ostudzony mus śliwkowy, jogurt, biszkopty, ponownie mus i jogurt. Deser posyp startą czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin by biszkopty zmiękł. Podawaj schłodzony. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaiasto, które musicie wypróbować :) Beza przygotowana w poniższy sposób będzie miękka i puszysta. Perfekcyjnie pasuje do kremu na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz kwaśnych malin. Składniki*: "biszkopt" bezowy 4 białka jaj 1 i 1/5 szklanki zwykłego cukru (250 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny) krem 1 opakowanie śmietany(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego do przełożenia i dekoracji 250 g świeżych malin cukier puder *blacha o wymiarach 20 x 40 cm Na samym początku przygotować "biszkopt" bezowy: białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać partiami zwykły cukier. Cały czas miksować, aż do rozpuszczenia cukru. Pod sam koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać
Ugotowaćdość rzadko, bo wiadomo, do najzdrowszych nie należy. Ciasto składa się z 3 warstw, które świetnie ze sobą współgrają tworząc bardzo ciekawy smak. Pierwsza z nich to kakaowy biszkopt, na nim znajduje się pyszna masa składająca się ze zmielonych herbatników i orzechów oraz coli, całość zaś wieńczy bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto jest proste w przygotowaniu, bardzo pyszne(...)ładnie wygląda. Polecam Wam przygotowanie. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: * przepis na dużą blaszkę BISZKOPT: -6 jajek -6 łyżek cukru -6 łyżek mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki coli -2 łyżki oleju -3 płaskie łyżki kakao -trochę coli do nasączenia biszkopta Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuupał straszny, ale w końcu mamy lato, więc cóż...:-) Mimo upału postanowiłam upiec dziś ciasto, na które trafiłam kilka dni temu. Mowa o pysznym, lekkim serniku, upieczonym na ciemnym biszkopcie, i pokrytym czekoladową pianką. Ciasto jest rewelacyjne, polecam Wam je z całego serducha. Przepis znalazłam na blogu Pani Weroniki http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/07/sernik-puchatek-na-biszkoptowym.html Bardzo często korzystam z tego0 bloga(...)przepisów na nim zawartych, zawsze wychodzą i są super smaczne. przejdźmy do przygotowania naszego sernika :-) SKŁADNIKI: na dużą blachę. BISZKOPT: -5 jajek -3 kopiaste łyżki mąki -2 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej -2 łyżki kakao -3/4 szkl cukru pudru -szczypta soli -3 łyżki gorącej wody Sypkie składniki mieszamy ze sobą, czyli mąki oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwcale tak nie jest. To znaczy, owszem, jest czasochłonne, ale nie trudne. Mowa o pawim ogonie, czy pawim oczku, różne są nazwy. Ciasto trochę zmieniłam, przygotowałam je na kakaowym biszkopcie, a rolady wykonałam z ciasta kruchego z dodatkiem miodu. Całość jest przełożona kremem oraz galaretką. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pycha. Polecam :-) No to zaczynamy : SKŁADNIKI * przepis(...)dużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej -1 czubata łyżka kakao -2 budynie czekoladowe po 40g ROLADY -2,5szkl maki -3 jajka -0,5 szkl cukru -3 łyżki miodu (może być sztuczny) -1,5 łyżeczki sody -100g margaryny -powidła śliwkowe -zmielone orzechy włoskie KREM
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubardzo świeżych jajek (jajka należy sparzyć przed użyciem) -2/3 szklanki cukru -3 łyżki kawy -3 łyżki amaretto lub wódki (alkohol można tez pominąć) -200g biszkoptów podłużnych -kakao gorzkie do posypania deserów Żółtka ubijamy na gęsty i gładki kogel mogel wraz z 1/3 szklanki cukru Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę i dodajemy do niej(...)szklanki cukru, całość miksujemy do sztywności śmietanki, następnie dodajemy serek mascarpone-miksujemy na koniec dodajemy ubite żółtka-całość miksujemy. kawę rozpuszczamy w 1 szklance wody,dodajemy alkohol Biszkopty maczamy w kawie i układamy an dnie pucharka. Ważne by zbyt nie namoczyć biszkoptów, bo zrobi się z nich papka Na biszkopty dajemy krem (jest troszkę lejący, ale w lodówce
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczas temu natknęłam się w internecie na ciekawy przepis na ciasto o pięknej nazwie delicjusz :-) Musiałam je wypróbować, bo wyglądało cudnie, i składało się z warstw, które uwielbiam-kakaowy biszkopt, budyń, powidła i masa z orzechami :-) oryginalny przepis pochodzi stąd klik Ciasto jest rewelacyjne Zaczynamy SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę 22x35 Ja piekłam w małej kwadratowej 25x25(...)PROPORCJE NA BLASZKĘ 25x25 w nawiasach) BISZKOPT -6 jajek (4 jajka) -3/4 szkl cukru (0,5 szkl cukru) -8 łyżek oleju rzepak. (6 łyżek oleju rzepakowego) -2 łyżeczki proszku do piecz, (1,5 łyżeczki proszku do pieczenia) -1,5 szkl mąki pszennej tortowej, (1 szkl maki pszennej tortowej) -2 łyżki kakao (1,5 łyżki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDelikatny, prosty, niezbyt słodki torcik pod pierzynką z podprażonych płatków migdałowych, które nadają mu odświętnego charakteru. Torcik, bo upieczony w małej foremce o przekroju 20 cm. Biszkopt wykonany z mąki orkiszowej i krem o smaku mango świetnie harmonizuje ze świeżymi malinami. Na uwagę zasługuje kruchy, razowy spód, przełamujący delikatną strukturę tortu. Opis jest dość przydługi, ale tort jest bardzo łatwy(...)przygotowania. Jeśli dzień wcześniej upieczesz kruchy spód i biszkopt, pracy przy nim naprawdę niewiele. Składniki na biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 90 g mąki orkiszowej jasnej 30 g mąki ziemniaczanej Składniki na kruchy spód: 100 g mąki orkiszowej ( 50 g orkiszowej jasnej+50 g orkiszowej pełnoziarnistej) 60 g masła szczypta soli Składniki na krem: 250 g mascarpone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!