przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:119/600)

TRUSKAWKOWA POEZJA 346

Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać :) I tak właśnie powstało ciasto truskawkowa poezja. Pyszne, przełożone kremem i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pychotka ;) Składniki: * biszkopt kakaowy  (przepis tutaj) * 500 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * około 700 g truskawek * pół szklanki cukru pudru * 1/4 szklanki przegotowanej wody+ łyżeczka cukru do nasączenia biszkoptu * 700 ml przegotowanej wody(...)galaretki Wykonanie: Upiec biszkopt według przepisu. Po wystudzeniu skroić wierzch biszkoptu, nasączyć wodą wymieszaną z cukrem.   Galaretkę rozpuścić w 700 ml przegotowanej wody, odstawić do stężenia.   Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier puder do smaku. Na biszkopt wyłożyć cienką warstwę śmietany, na wierzch ułożyć obok siebie wcześniej umyte i oczyszczone truskawki (część truskawek

Zrób to smacznie
Torcik malinowa pokusa. 201

Ekspresowy torcik na biszkopcie czekoladowym z bitą śmietaną i malinami .U mnie maliny trudno kupić ,więc mieliśmy pyszne ciasto z tymi niecodziennymi owocami .Polecam bardzo . Składniki: tortownica 20 cm 4 jajka 4 łyżki mąki 2łyżki kakao 4łyżki cukru o,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy(...)pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 25 minut .Upieczony wyjmujemy i spuszczamy z niewielkiej wysokości na blat kuchenny w foremce .To zagwarantuje nam,że biszkopt nie opadnie po ostygnięciu . Po ostygnięciu przecinamy go wzdłuż na połowę . Przekładamy bitą śmietaną . 200 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną masę

Ladylaura.
Tarta jaglano-truskawkowa (bez pieczenia) 162

Pyszna tarta jaglano-truskawkowa na spodzie z mielonych biszkoptów - kolejny udany eksperyment, tzn. efekt połączenia składników, które miałam pod ręką. Po produkcji likieru truskawkowego (niebawem przepis) zostało mi trochę pulpy z truskawek, którą wykorzystałam do tego ciacha. Nie martw się, nie musisz wyciskać soku z 1,5 kg truskawek, żeby przygotować tę tartę - możesz po prostu rozgnieść truskawki(...)przygotowujesz dżem truskawkowy? Jeśli tak to koniecznie odłóż 1 szklankę smażonych truskawek, dzięki temu ich smak będzie bardziej intensywny. Składniki (na formę o śr. 28 cm): Spód: 280 g biszkoptów lady fingers 170 g miękkiego masła * można też wyłożyć formę okrągłymi biszkoptami, pomijając ich mielenie z dodatkiem masła Nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody + 1 łyżka oleju

Domowa Cookierenka Agi
Biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką 259

Sezon truskawkowy trwa więc nie może zabraknąć truskawkowych wypieków. Dzisiaj klasyka czyli biszkopt z kremem budyniowym oraz truskawkami i galaretką. Ciasto proste, smaczne i zawsze cieszy się powodzeniem. składniki : biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)mleka) 900 ml mleka 5 łyżek cukru 200 g miękkiego masła na wierzch ok 650 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubite

Monia miesza i gotuje
Lodowiec 26717

może dwa, przeszukałam internety w poszukiwaniu inspiracji, ale podobno to jeszcze nie ten smak, więc będę próbować dalej. A ciasto pyszne, słodkawa pianka budyniowa w dwóch smakach, nasączone galaretką biszkopty i owoce idealny deser na upały i na zbliżający się Dzień Dziecka. Więc spróbujcie koniecznie. Składniki: biszkopty (u mnie wystarczyło jedno opakowanie) 2 opakowania galaretki truskawkowej  1,5 szklanki(...)następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego po łyżce budyniu. Po utarciu masę dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Na dnie tortownicy (22 cm) układamy biszkopty zanurzone w galaretce (należy odlać ok 1/3 galaretki do naczynia i dopiero w nim maczać biszkopty), a na nie wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych galaretką

Cynamonowe szczęście
Domowe delicje 172

taka wersja tylko dla mnie. Jednak te domowe to zupełnie co innego i nawet nadzienie z galaretki mi posmakowało :) Przygotowując je polecam podzielić sobie pracę na etapy. Wieczorem upiec biszkopty oraz odstawić galaretkę i piankę do stężenia, a rano oblać je tylko czekoladą. Inspiracja: Nastoletnie Wypiekanie Składniki na ok. 30 sztuk: Biszkopty: 3 jajka szczypta soli 50 g cukru pudru(...)Piankę wylać na niedużą blaszkę wyłożoną folią spożywczą tak, by jej wysokość nie była wyższa niż 4 mm. Wylałam ją do blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm. Biszkopty: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dalej ubijając wsypać przesiany cukier puder, miksować na średnich obrotach. Po dodaniu całego cukru dawać po jednym żółtku

Fabryka pomysłów
Wiosenna Tęcza 174

dodatkiem niebieskiej galaretki. Wymaga troszkę pracy, głównie czekania na zastyganie kolejnych mas. Ale efekt sprawia, że warto się poświęcić :) Doskonałe na wszelkiego rodzaju uroczystości, bardzo efektowne i smaczne. Polecam! Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg. jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka zielona 1 łyżka masła Masa budyniowa(...)budynie waniliowe bez cukru 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 200 g. masła Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka niebieska Dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów 2 czerwone galaretki 100 g. wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie żółtka. Mąkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto Malinowy Pocałunek 428

sobotnie przedpołudnie prezentuję przepis na pyszne ciasto malinowo- chałwowe. To idealny deser do weekendowej kawy. Ciasto ucieszy każde podniebienie.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki tortowej MŁYNOMAG , 2 łyżki kakao, 8 łyżek oleju, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Mus malinowy: 500g malin świeżych lub mrożonych, 1 szklanka wody, 2 opakowania galaretki(...)malinowej, Masa chałwowa: 2 opakowania budyniu waniliowego, 500ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru, 300g masła, 150g chałwy mlecznej, Dodatkowo: kulki śniadaniowe do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wykładam na blaszkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
KOPIEC KRETA 156

Dziś na blogu przepis na jedno z najpopularniejszych ciast... kopiec kreta. Kakaowe ciasto z masą śmietanową z kawałkami czekolady i bananami swoim kształtem przypomina kopiec :)  Składniki: Na biszkopt: * 340 g mąki pszennej * 220 g cukru * 210 ml oleju * 250 ml mleka * 2 jajka * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 4 łyżki kakao Masa śmietanowa(...)śmietany kremówki 36% * pół czekolady mlecznej startej na tarce o dużych oczkach * cukier puder do smaku Dodatkowo 5 bananów. Wykonanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem. Wszystkie sypkie składniki przesiać przez sitko i wymieszać dokładnie ze sobą. Do jajek dodawać na przemian suche składniki, mleko i olej i na wolnych obrotach wszystko mieszać mikserem. Ciasto wylać do blaszki

Zrób to smacznie
Ciasto Jamajka 175

danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao 4 łyżki wody 2 łyżki oleju Masa śmietanowa(...)wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przeciąć na dwie części. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć w blaszce, posmarować dżemem brzoskwiniowym, odłożyć. Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, odstawić do stężenia. Gdy galaretka będzie miała tężejącą konsystencje, obrać banany, przekroić je na pół

Domowa cukiernia Ewy
Tort malinowy 222

łyżek cukru pudru 300 g malin wcześniej rozmrożonych 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku Maliny do przybrania tortu 2-3 opakowania podłużnych biszkoptów. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Maliny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część(...)położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki. Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć. Całość pokryć resztą kremu, udekorować owocami. Boki tortu posmarować kremem i wyłożyć biszkoptami. Całość obwiązać ozdobną wstążką. Gotowy tort przechowywać w lodówce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto z manną i owocami 144

prostu lekkie smaczne ciasto z kaszą manną :) Składniki na blachę 23 x 23 cm lub w nawiasie ( większą blaszkę 24 x 28 cm ) Biszkopt: 4 jajka lub na większą ( 5 jajek ) 1/2 szkl cukru (3/4 szkl cukru) 1 szkl mąki tortowej ( 1 szkl maki tort.) 1 łyżka budyniu w proszku ( 1 łyżka bud w proszk.) 1/2 łyżeczki proszku do piecz(...)szkl kaszy manny ( 1 szkl kaszy manny ) 1 galaretka na 1 i 3/4 szkl wody np. pomarańczowa (2 galaretki na 500 ml wody ) Garść truskawek 1-2 pomarańcze Biszkopt: 1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wysm. margaryna i wysypana bułką tartą,  pieczemy w 200 stop przez

Gotowanie...to proste !
Bezglutenowy tort smocze jajo 166

rękaw cukierniczy ·          tylkę nr 61 z Wiltona lub inną w kształcie płatka Składniki: Na biszkopt: ·          2/3 szklanki mąki ryżowej ·          1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ·          5 jajek(...)barwnik spożywczy Dodatkowo: ·          125 gramów malin 1.       Rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu .    Piekarnik ustawiamy na 170°C. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej, choć wyjęte świeżo z lodówki można łatwo ogrzać w ciepłej wodzie. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, a następnie na wolnych obrotach

Bazując na smaku
łabędzi puch – ciasto na przyjęcie komunijne 328

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); pieczemy 2 biszkopty składniki na 1 biszkopt: 35 g mąki orkiszowej 50 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy(...)mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×32 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę z bułkami: 2 bułeczki kajzerki 500 ml mleka 16 g cukru z prawdziwą wanilią (przepis tutaj ) 120 g cukru 100 g wiórek kokosowych

Domowy Smak Jedzenia
Tort Rafaello z truskawkami 224

takiego pysznego tortu nie jadłam.  Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam!   Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru(...)cukier, żółtka  oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną.  Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.  Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Gotujemy mleko kokosowe.  Do niego dodajemy wiórki kokosowe  i tak gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając.  Gdy wiórki wchłoną całe mleko

Pyszności Słodkości