przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:112/600)

Pijak, słodki przekładaniec z amaretto 129

potem co...robi się niewinną filiżankę kawy, nakłada kawałek ciasta i nawet nie wiedzieć kiedy talerzyk jest już pusty... Ale pokusa jest jeszcze silniejsza jak połączymy ciasto z biszkoptami nasączonymi dużą ilością amaretto... Przepis podaje na dużą blachę 25x36 cm. Ciasto jasne: - 4 jaja - 1/2 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubijamy(...)Masło rozpuszczamy, nie gotujemy, dodajemy kakao, cukier, mleko i mieszamy do połączenia się składników. Ciepłą polewą zdobimy wierzch ciasta. Poncz do ciast: - kieliszek amaretto - kieliszek wody Dodatkowo: - opakowanie okrągłych biszkoptów - 1/2 szklanki wody i 1/2 szklana amaretto, połączyć do moczenia biszkoptów - słoik powideł śliwkowych ok. 300 ml Składanie ciasta: Jasny biszkopt, który z wierzchu nasączamy ponczem, powidła śliwkowe, ciasto makowo

Apetyczna babeczka
PIANKA CYTRYNOWA 412

wiele różnokolorowych "Pianek", np. truskawkową, agrestową, pomarańczową. Różne kolory galaretek to różne wariacje smakowe. Przepis wygrzebany w necie, niestety nie pamiętam źródła. Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm; Biszkopt: 3 jajka; 1/2 szklanki cukru kryształu; 2/3 szklanki mąki pszennej; 1 cukier waniliowy; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; skórka otarta z 1 cytryny; sok z połowy cytryny; Białka ubić(...)skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony biszkopt wystudzić. Formę tę, w której był pieczony biszkopt, wyłożyć folią aluminiową i włożyć do niej ponownie gotowy biszkopt. Pianka cytrynowa: 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka"; 2 opakowania galaretki cytrynowej

In my kitchen
orzeźwiające soki w deserze z bitą śmietaną... 159

Składniki: sok jabłko-mięta Hortex 500 ml, sok jabłko-truskawka-mięta Hortex 500 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, biszkopty okragłe 300 gram, śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, sok z buraka 1/4 szklanki, starta czekolada mleczna 100 gram wysoka blaszka 25x18 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać warstwę(...)biszkoptów 400 ml soku jabłko-mięta wlać do garnka i zagotować, w reszcie soku wymieszać budyń z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i wlać do soku, mieszając zagęścić, wylać od razu na biszkopty i na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki do stężenia następnie tak samo zrobić z sokiem jabłko-truskawka-mięta i też na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
ROLADA Z MUSEM CZEKOLADOWO NUGATOWYM I KREMEM BRZOSKWINIOWYM 145

ROLADA Z MUSEM CZEKOLADOWO NUGATOWYM I KREMEM BRZOSKWINIOWYM Delikatny mus czekoladowo nugatowy i krem brzoskwiniowy owinięty w pyszny biszkopt. Mus jest słodki, a krem lekko kwaskowy, dzięki temu każda warstwa ma swój smak. Smaki komponują się ze sobą i tworzą idealny duet.  ~~SKŁADNIKI~~ Biszkopt: jaja 4 sztuki mąka pszenna 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia(...)mililitrów żelatyna 2 łyżeczki + woda do pokrycia żelatyny Dekoracja: czekolada mleczna 50 gram wafelek o smaku nugatowym Lusette  1 opakowanie mleko 3 łyżki pomarańcza lub brzoskwinia ~~METODA~~ Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jaja umieścić w misie miksera. Dodać cukier puder i miksować na najwyższych obrotach, aż masa podwoi się i będzie puszysta. Mąki przesiać z proszkiem

Kuchnia Paulettes
Ciasto Marysieńka -z kremem i orzechami 325

dziś mam dla Was przepis na pyszne i bardzo łatwe ciasto z dźwięcznej nazwie "Marysieńka" :-) Jest to ciasto składające się z kilku warstw-pierwsza z nich to kakaowy delikatny biszkopt,druga-krem,kolejna-ciasto z miodem i orzechami a bazie białek-najlepsze :D potem znów warstwa kemu i na koniec druga połowa kakaowego biszkoptu :-) Całość jest polana czekoladą i posypana(...)orzechami. Ciasto jest wspaniałe,wbrew pozorom robi się je łatwo,szybko i przyjemnie :-) Polecam SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm KAKAOWY BISZKOPT -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1,5 łyżki kakao -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia CIASTO Z ORZECHAMI -200g orzechów włoskich posiekanych dość drobno -4 białka (żółtka odkładamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Prinsesstarta - tort księżniczki 157

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na biszkopt: 4 duże jajka 140 g cukru 100 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać razem, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)część i zabarwić na fioletowo, uformować z niej różyczkę.  Pozostałą masę rozwałkować na blacie na wielkość tortu i jego boków, podsypując cukrem pudrem, aby się nie kleiła. Z biszkoptu wyjąć środkowy blat i odłożyć   go na przykrycie tortu (jest najbardziej miękki). Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, naponczować. Krem budyniowy przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie

kulinarnyswiatdomi
Tiramisu 31151

Tiramisu, więc dlatego śmiało mogę powiedzieć, że jest to przepis na Włoskie Tiramisu i mogę go każdemu polecić. Składniki 500g serka mascarpone 6 żółtek 5 łyżek cukru duże opakowanie biszkoptów kieliszek wódki kawa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zaparzyć kubek kawy z dwóch dużych łyżek kawy drobno mielonej, odstawić do ostudzenia. Pamiętajmy, że kawa musi być bez fusów. Żółtka ubijamy z cukrem(...)gładką masę aż cukier się rozetrze. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone i całość dokładnie ubijamy. Do ostudzonej kawy dodajemy wódkę i maczamy w niej biszkopty. Biszkopty powinny być zamoczone tylko na moment, gdyż jeżeli będziemy je moczyć za długo to deser wyjdzie zbyt wodnisty. Układamy namoczone biszkopty na dno naczynia żaroodpornego, na wierzch nakładamy połowę masy z mascarpone

Delusional Trine
Tort czekoladowy z musem czekoladowym 123

dostała. Tort zrobiony w oparciu o przepis tort choc & cherry z Kwestii Smaku, niestety bez wiśni, które ja uwielbiam, ale córa owoców w torcie nie toleruje. Składniki:   Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Masa: 500 g mascarpone (temp. pokojowa), 200 g czekolady deserowej (ciemnej), 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (zimnej(...)szklanki cukru pudru. Poncz: czarna herbata, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę z kakao (zamiast części mąki wsypuję 5 łyżeczek kakao, ale waga całości musi się zmieścić w proporcjach powyżej) i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto snickers - przepis 112

Snickers to niemalże idealne połączenie ciemnego biszkoptu, bezy orzechowej oraz dwóch kremów budyniowych. Ciasto wcale nie takie trudne w wykonaniu, chociaż troszkę pracochłonne.  Przepis na ciasto - Snickers Składniki na ciasto - Snickers Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza orzechowa: 25 dag orzechów 5 białek 1 szklanka(...)Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 30 dag masła łyżka ciemnego kakao 200 g rodzynek puszka brzoskwiń Sposób przygotowania ciasta snickers. Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ciągle mieszając mikserem. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia i ubijamy. Białka łączymy z żółtkami mieszając mikserem

Pani domowa
Ciasto czekoladowo-gruszkowe na Walentynki 129

Bardzo smaczny przekładaniec, który wymyśliłam na tegoroczne Walentynki. Czekoladowy biszkopt z mojego niezawodnego przepisu, przekładany masą budyniową na bazie syropu z gruszek. Możecie użyć też innych owoców, np. brzoskwiń lub ananasów, ja zdecydowałam się na gruszki. W masie nie ma mleka więc ciasto mogą jeść osoby uczulone na produkty mleczne. No i efektowne serduszka z galaretki na wierzchu. Koniecznie spróbujcie(...)Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ-KLIK ) Masa budyniowo-gruszkowa 4 żółtka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki margaryny bezmlecznej (lub masła dla niealergików) 2 szklanki syropu z gruszek kilka pokrojonych gruszek z syropu 1 galaretka czerwona (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt upiec i ostudzić, najlepiej poprzedniego dnia, będzie go łatwiej przekroić. Przekroić na połowę. W górnej części zrobić dziurki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort Walentynkowy - czekoladowy. 161

Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) KREM: 100 g masła (temp. pokojowa) 250 g mascarpone 100 g dobrej czekolady z dużą zawartością kakao 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki(...)odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina) PONADTO:  280 g dżemu z owoców leśnych biała polewa z Delecty posypka karmelowa/ orzechy BISZKOPT Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można wsypać szczyptę soli wtedy lepiej nam się ubiją). Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając

Moje-pitraszenie
Biszkopt cappucino z brzoskwiniami 188

Przepis na sam biszkopt dała mi moja mama. A ona z kolei ma go od koleżanki. Biszkopt jest puszysty, lekko kawowy. Połączyłam go z budyniową masą i orzeźwiającą galaretką. To doskonałe połączenie. Ciasto z powodzeniem można upiec z dowolnym w smaku cappucino. Goście na pewno poproszą o dokładkę :) Biszkopt cappucino: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 2 łyżki oleju(...)puch z olejem, octem i wodą. Obie masy wymieszać. Następnie przesiać mąkę, cappucino i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzić i przekroić na 2 blaty. Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Budyń ugotować w 3/4l mleka, ostudzić

Smakołyki Asi
Murzynek Bambo 435

czwartkowe popołudnie zapraszam na pyszny murzynek z masą czekoladową. Ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach. To idealny deser do kawy lub herbaty. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 8 łyżek oleju, 1,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 2 łyżki kakao, Poncz: ½ szklanki mocnej kawy parzonej, Masa: 3 szklanki mleka(...)opakowania budyniu czekoladowego, 3 łyżki cukru, 200g masła, ½ kostki gorzkiej czekolady, Dodatkowo: ½ puszki masy kajmakowej, 50g płatków migdałowych. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Do ciasta cienkim strumykiem wlewam olej. Następnie dodaję ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm, wyłożoną papierem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Lusette 175

Pomysł na ciasto Lusette powstał w związku z akcją Lusette Inspiruje. Ciasto to kryje w sobie delikatny biszkopt przełożony masą z dodatkiem mlecznych wafelków Lusette. Idealne na każdą okazję. CIASTO LUSETTE Składniki: (forma 24cm) biszkopt:  3 jajka 3/4 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej masa(...)waniliowego 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietany 30% polewa czekoladowa: 150 g czekolady gorzkiej 1/2 szkl śmietany 30% proszek czekoladowy: 4 kostki czekolady  1 łyżka kakao Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez

Bon appetit mon amie
Tort makowy 173

bitej śmietany Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak więc zrobiłam tort makowy na poczęstunek dla rodziny. Znudzona zwykłymi biszkoptami postanowiłam zrobić coś innego, tort był bardzo dobry, mnie osobiście smakował bardziej niż ten, na zwykłym biszkopcie. Biszkopt po upieczeniu jest wilgotny dlatego nie trzeba go nasączać.  Życzę wam cudownego(...)tygodnia  Przepis: (tortownica 25cm) Składniki: na biszkopt 160 g maku 80 g płatków migdałowych 100 g masła 7 jajek 150 g cukru brązowego  3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem 500 ml śmietany do deserów 36% 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego w tubce 250 g serka mascarpone dodatkowo: powidła

Mój pomysł na