Dawno nie było nic słodkiego, tak więc dziś zapraszam Was na ciasto z kremem budyniowym i bananem, a wszystko to na delikatnym biszkopcie. Mówię Wam to była prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Składniki: biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru masa budynowa 1 L mleka 1 duży budyń czekoladowy 1 duży(...)części. Do jednej części dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń czekoladowy i miksujemy aż otrzymamy puszysty krem. Tak samo robimy z budyniem waniliowym. Banany obrać, przekroić wzdłuż. Na biszkopcie układamy banany, następnie nakładamy krem czekoladowy, a na nią waniliowy. Schłodzoną śmietanę ubić z fix-em i wyłożyć na krem budyniowy. Wierzch posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki
magiczna kuchnia Kasisprawi, że nie będą ciastem znudzeni? Muszę nieskromnie przyznać, że wpadłam na naprawdę świetny pomysł. Pyszne budyniowe wnętrze z żurawiną w czekoladzie, która doskonale przełamuje smak masy kokosowej oraz biszkoptem, któremu kolor nadają lifolizowane owoce aceroli. Potrzebujemy: Biszkopt: 4 jaja 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonej lifolizowanej aceroli (można użyć zamiennie kakao(...)pieczenia i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wymieszaną masę wylewamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony biszkopt zwijamy w rulon pomagając sobie ściereczką kuchenną. Zwijamy po krótszym boku, żeby nasza rolada nie była gigantem ;) Zagotowujemy 1,5 puszki mleczka kokosowego wraz z cukrem. W pozostałym mleczku kokosowym
MamaOskarkapolecam Wam, jeśli tylko lubicie cytrusy. Do zrobienia tego torciku będziecie potrzebowali 1 blat biszkoptowy o średnicy 18 cm i o grubości według uznania, ja zrobiłam 3 cm. Resztę biszkoptu śmiało możecie zamrozić. Biszkopt (18 cm) 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki(...)delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery części. Jeden odłożyć resztę zamrozić. Mus cytrusowy. Użyłam gotowego pure, ale możecie użyć świeżo wyciśniętego soku, dosłodźcie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKolejna wersja i kolejna udana. Biszkopt, który idealnie nadaje się do przekładania dowolnymi masami. Tym razem migdałowo-kokosowy z dodatkiem kakao. Bezglutenowy biszkopt migdałowo kokosowy - niezawodny Składniki: (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 4 łyżki drobnej mąki migdałowej 2 łyżki mąki kokosowej 5 płaskich łyżek erytrytolu łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Z podanej ilości składników otrzymamy biszkopt, który(...)wolnych obrotach dodawać kolejno żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę kokosową. Mieszamy bardzo delikatnie gdyż mąka kokosowa chłonie wilgoć i biszkopt może nam opaść. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni ok. 35 minut. Ważne: Piekarnik nagrzewamy odpowiednio wcześniej żeby nie czekać z ciastem. Tak przygotowany biszkopt
Marta próbujejuż dobre? Pani Kasia napisała kiedyś, że zawsze umieszcza na blogu najlepsze możliwe wersje swoich ciast… i ja jej wierzę:) Uwierzcie i Wy, bo ciasto faktycznie jest fantastyczne. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju Masa cappuccino: 2 śmietany Śnieżki 400 ml zimnego mleka(...)wrzątku 1 galaretka cytrynowa 1 płaska łyżeczka żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 200 ml mocnej, słodkiej kawy kakao Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż masa podwoi swoją objętość i wyraźnie stanie się jaśniejsza. Gdy to nastąpi
Smaki Na Talerzuuwielbiam takie ciacha :) ktoś powie ze jest przy tym trochę pracy ale naprawdę warto :) WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm DODATKI: 1 duże opakowanie herbatników 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów 1 duże opakowanie delicji na górę: 2 galaretki pomarańczowe 1 galaretka cytrynowa 600ml gorącej wody MASA CYTRYNOWO-POMARAŃCZOWA: SKŁADNIKI: 2 budynie śmietankowe (po 40g bez cukru) 2 budynie waniliowe (po 40g bez cukru(...)czasie dodać budynie rozpuszczone w soku. Całość energicznie mieszać aż zrobi się budyń. Pozostawić chwilkę żeby delikatnie przestygło, ale jeszcze ciepłe wyłożyć na herbatniki i wygładzić. NASĄCZENIE BISZKOPTÓW: 4-5 łyżek soku z cytryny 7 łyżek zimnej wody 2 łyżki cuku Całość dokładnie wymieszać i nasączyć biszkopty. Poukładać wzdłuż na masie cytrynowo-pomarańczowej. MASA JOGURTOWA: SKŁADNIKI: 3 galaretki cytrynowe
Dziś Ja gotujeMoja ulubiona wersja jabłecznika. Delikatny biszkopt, na nim aromatyczny mus jabłkowy i przepyszna masa budyniowo - śmietanowa. Pycha! Biszkopt 4 jajka 1 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Mus jabłkowy 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Masa budyniowo śmietanowa 400 ml śmietany(...)budyń śmietankowy ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki cukru pudru Do przybrania:czekolada Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno dodajemy powoli cukier ciągle ubijając, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka, chwile ubijamy i odkładamy mikser. Małymi porcjami dodajemy przesianą mąkę i proszek, delikatnie mieszając, na samym końcu olej. Ciasto wylewamy na przygotowaną
Jadło i czytadłosiwych włosów. Unicorn zrobiony z masy cukrowej w nocy, aby nikt nie podejrzał, bezy i makaroniki także pieczone w nocy. Spróbujcie i Wy ... radość dziecka nie do opisania. Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać(...)delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery części. Będziecie potrzebowali także 2 galaretki malinowe, lub truskawkowe 300 g malin lub truskawek (mogą być mrożone) 800 ml śmietany
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCudownie rozpływające się w ustach ciasto na biszkoptach. Z delikatnym jak chmurka kremem i dodatkiem kwaskowatych wiśni to przepyszne połączenie smaków. Robi się je bardzo szybko, nie wymaga dużych umiejętności a robi naprawdę wielkie wrażenie nie tylko wizualne ale również smakowe. Polecam :) ok 24-26 podłużnych biszkoptów 1,5 szkl wiśni bez pestek z kompotu szkl mleka słodkie(...)serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników. Należy uważać aby nie przebić śmietany. Kwadratową foremkę (20x20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów. Namoczyć je wcześniej w mleku dosłownie na sekundę. Na biszkoptach rozsmarować połowę kremu, powtykać wiśnie (kilka odłożyć do dekoracji). Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, resztę kremu i posypać kakao. Ciasto chłodzić
Smakołyki Asiprzyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów Mamut Kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki, zalewamy gorącą wodą i dodajemy cukier, odstawiamy do ostudzenia. Mascarpone przekładamy do miski(...)dodajemy cukier puder oraz likier amaretto i ucieramy. Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie, układamy pierwszą warstwę w szklankach lub pucharkach. Na biszkopty układamy warstwę masy z serkiem, posypujemy kakao i układamy warstwę biszkoptów. Ponownie na biszkopty wykładamy krem i posypujemy kakao, w ten sam sposób postępujemy z kolejnymi warstwami . Ostatnią warstwą powinna być masa z serka i kakao. Wierzch deserów
Bajeczna KuchniaPrzepis na to ciasto znalazłam dawno temu w jakiejś gazecie. Bardzo spodobały mi się biszkopty, które wyglądają jak usta stąd taka nazwa :) Ciasto gościło u mnie wielokrotnie na różnych imprezach czy Świętach. Bardzo je lubię nie tylko za wygląd i wyjątkowy smak, ale za to że jest naprawdę proste do przygotowania. Nie obciąża również za bardzo(...)POLEWA : 0,5 kostki margaryny lub masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru 5 łyżek śmietany, jogurtu naturalnego lub mleka 1 łyżka żelatyny DODATKOWO : ok. 30 dag okrągłych biszkoptów ( kupiłam Bonitki z Biedronki i zużyłam niecałe 1,5 opakowania) ok. 0,5 słoika powidła śliwkowego WYKONANIE : Naszą pracę zaczynamy od zrobienia budyniu. Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, w pozostałym
Pani na deserjogurtowymi warstwami oraz pysznym musem, owocami i galaretką. Polecam mimo, że jest trochę pracy, ale na prawdę warto :) SKŁADNIKI : 1 opakowanie maślanych herbatników (Bonitki z Biedronki) 1 opakowanie okrągłych biszkoptów WARSTWA JOGURTOWA 1 : jogurt grecki 400 g galaretka wiśniowa 3 łyżki pudru WARSTWA JOGURTOWA 2 jogurt grecki 400 g galaretka cytrynowa 3 łyżki pudru 0,5 tabliczki mlecznej(...)masy. SKŁADANIE CIASTA: Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki. WYLEWAMY JOGURTOWE MASY: Wykładamy masę jogurtową 1 i wyrównujemy. Chowamy do lodówki. Następnie wylewamy masę 2. WYKŁADAMY BISZKOPTY: Na warstwę jogurtową wykładamy w małych odstępach biszkopty (przycięłam z dwóch stron na równo) WYLEWAMY MUS: Mus wlewamy najpierw w wolne miejsca, a następnie smarujemy po biszkoptach i wyrównujemy. UKŁADAMY
Pani na deserdawna zamierzałam zrobić jakieś ciasto z niebieską galaretką. Tym razem nie korzystałam z jakiegoś konkretnego przepisu. Po prostu upiekłam biszkopt, zrobiłam masę, ułożyłam delicje i zalałam galaretkami. Masa wyszła delikatna, piankowa i trochę przypomina ptasie mleczko. Na dodatek szałowo wygląda na talerzu, w sam raz na Sylwestra :) BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia(...)sosów 18 % (Mleczna dolina 330 ml) szklanka mleka galaretka cytrynowa galaretka pomarańczowa galaretka agrestowa ORAZ : 2 niebieskie galaretki 3 pojedyncze opakowania delicji wiśniowych WYKONANIE BISZKOPTU : Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Do żółtek dodajemy proszek i ocet. Mieszamy i stopniowo dolewamy do białek. Mąkę przesiewamy, dodajemy partiami i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną
Pani na deserpamiętam takiego ciasta lub tortu żeby tak szybko zniknął z patery. Mimo, że nie był jakiś szczególnie wyszukany. Ot taki zwykły biszkopt i masa na bazie mojego ulubionego jogurtu greckiego. Polecam jest prosty w przygotowaniu i bardzo lekki. Z pewnością dopomnicie się o dokładkę :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM: BISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)łyżki cukru pudru 1 galaretka malinowa MASA DO DEKORACJI: 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru tabliczka białej czekolady kostka masła 200 g WYKONANIE: BISZKOPT: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Wlewamy do białek ciągle miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy powoli do ciasta i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy
Pani na deserroladą z lemon curd. Kto boi się zwijania rolady to głowa do góry, bo to nie jest wcale takie trudne jak się wydaje. Porcelana Lido Gold Bogucice Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej T500 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 100 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: 2 jajka 2 żółtka(...)cukru 3 cytryny 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju Dodatkowo: 0,5 l zimnej kremówki 30% Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać
Ala piecze i gotuje