się przepisem na niesamowity tort czekoladowo-orzechowy; to wszakże główne składniki tego pysznego kremu. Tort, który chcę pokazać jest wykwintny, elegancki, pyszny! Tradycyjny; składa się z dwóch warstw ciemnego biszkoptu i orzechowej bezy, przełożonych maślanym kremem z dodatkiem ubitych na parze żółtek, zwieńczony czekoladową polewą - klasyka! Tort upiekłam miksując kilka przepisów z odziedziczonej po Babci książeczce "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek(...)domowy" z 1987r... Nutellę dodałam do kremu, z którego zrobiłam ozdoby na wierzch tortu - mały akcent, ale jest:) składniki: biszkopt: 6 jaj 1,5 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl ciemnego, gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 6 białek 200 g mielonych orzechów włoskich
6niebooczywiście będziecie potrzebowali pomoc silnej osoby przy otwarciu kokosa. Napiszę Wam dwa sposoby przygotowania tego ciasta. Z orzechem kokosa i z mleczkiem kokosowym z puszki. Pyszne ciasto, a biszkopt puszek Na drugi dzień jest lepsze, wszystkie składniki super się łączą. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu Biszkopt mojej mamuśki, zawsze wychodzi . Upiec i ostudzić. Blaszka okrągła o średnicy 25 cm. Można(...)żeby nie wyschło. Przygotowanie syropu – do mleczka z kokosu dolać cukier i podgrzewać na ogniu aż cukier się roztopi. Zdjąć z ognia i wlać rum wymieszać. Skropić syropem biszkopt, ale nie jest to konieczne. Krem budyniowy – mleczko z orzecha kokosowego plus mleko, musi być 500 ml.( Odlać trochę do wymieszania proszku budyniowego ) Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać
Kuchnia PokoleńPrzepis na ciasto widziałam już kilka razy w dwóch wersjach: na pieczonym biszkopcie i w wersji bez pieczenia na którą ja się skusiłam. W tej chwili nie mamy sezonu na truskawki, ale ja wykorzystałam mrożone (a dokładniej zmiksowane i zamrożone truskawki). Truskawki mrożone bez problemu można kupić w sklepie, więc polecam ciasto nawet w sezonie zimowym. Składniki: (forma(...)łyżeczki) Warstwa śmietankowa: 400 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowa: ok. 15 sztuk herbatników ok. 120 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa Galaretki na masę różową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i ostudzić do temperatury pokojowej pamiętając, aby mieszać kilka razy, gdyż może powstać tzw. kożuch tylko
talerz przyjemnościodbiegłam od tematu Miałam dwa kremy, z czego jeden musiałam zużyć od ręki. Postawiłam na deser a’la tiramisu z dwoma kremami: krem jajeczny plus krem malinowy, przełożone biszkoptami nasączanymi w kawie PYCHA Z moich resztek wyszły mi dwa desery. Zużyłam do nich około: 12 sztuk podłużnych biszkoptów, nasączonych w kawie bez cukru. Deser ułożyłam warstwami: biszkopty, krem malinowy(...)biszkopty i krem do tiramisu. Oba desery przed podaniem oprószyłam kakao. Krem malinowy znajdziecie: tutaj A krem do tiramisu znajdziecie: tutaj Wiem, że taki deser resztkowy sam w sobie pewnie was nie zainteresuje, ale może przydadzą wam się kremy, które możecie użyć do wielu różnych wypieków Łatwy deser w pucharku Deser a’la tiramisu: dwa kremy i biszkopty nasączone
RelaxtimePyszna, klasyczna wuzetka. Czekoladowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, którą usztywniłam serkiem mascarpone, frużelina porzeczkowa i polewa ganache. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Powstało w powojennej Warszawie i do dzisiaj cieszy nasze podniebienia. Zapraszam na moją wersję wuzetki! Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK Masa śmietanowa: 250 ml. śmietanki 30 % 250g. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 ml. śmietanki(...)czekolady gorzkiej dowolny dżem (np. wiśniowy, śliwkowy, ja użyłam frużeliny porzeczkowej TEJ-KLIK ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na połowę - najlepiej to robić poprzedniego dnia, biszkopt nie jest tak miękki i łatwo go przekroić. Do śmietany wsypać cukier puder, dodać serek mascarpone i mikserem ubić na sztywno. Przekrojony biszkopt posmarować dżemem lub jak ja - frużeliną
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieodsłon mojego bloga, który właśnie odwiedzasz, drogi Czytelniku. To ciasto wielowarstwowe z biszkoptowymi blatami przedzielonymi masą kokosową i kwaskowatą konfiturą dla zrównoważenia słodyczy, której w cieście jest sporo. Biszkopt upiekłam w tortownicy i w ten sposób nadałam ciastu bardziej wykwintnego kształtu. Na ozdabianie zabrakło mi już czasu, ale następnym razem coś wymyślę 😉 Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm): Biszkopt(...)kwaskowatej konfitury (u mnie frużelina wiśniowo-malinowo-morelowa własnej roboty) Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć na 180°C. program pieczenie góra/dół. Mąki na biszkopt i proszek do pieczenia odmierzyć i wymieszać ze sobą. Jajka ubić z cukrem na parze (miksować jajka z cukrem w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Zdjąć masę jajeczną
Weekendy w domu i ogrodziezdziwieniu wszyscy byli zachwyceniu i pytali, czy sama piekłam – to chyba najlepsza recenzja:) Serdecznie polecam przepis:) Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 18 kawałków Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 3 łyżki cukru(...)kostka masła (200 g) Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30-36% 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 220 g herbatników słonecznik łuskany Przygotowanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe
KuchniaWeDwoje.pltort to tylko z jednego przepisu na biszkopt. Zawsze wyrośnięty, zawsze udany ;) tym razem nawet bardziej niż zazwyczaj. Pewnie to wszystko dlatego ze robiony z sercem. Specjalnie na urodziny taty tort Rafaelo. Delikatny biszkopt, kremowo kokosowe nadzienie i cudowne, chrupiące orzechy w środku maleńkich kuleczek. Składniki na biszkopt: - 1 szklanka mąki - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 3/4 szklanki(...)cukru - 6 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: - 1 litr śmietany kremówki - 2 śmietan fixy - 2 białe czekolady - 200 gram kokosu Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce
Życie zaczyna się w kuchnijednym posiedzeniem zniknęło pół blachy ciasta. Nie byłabym jednak sobą, gdybym w poniższym przepisie nie wprowadziła kilku modyfikacji. Przede wszystkim (co widać zresztą na zdjęciu) nie przekroiłam piernikowego biszkoptu na pół. Niestety użyłam otwartego jakiś czas temu proszku do pieczenia i biszkopt za słabo urósł, aby go można było przekroić. Po drugie do bitej śmietany nie dodałam soku z cytryny(...)mikser, łyżkę, łyżeczkę, wagę kuchenną, papier do pieczenia, miski, kubek lub niedużą miseczkę, tarkę, zaostrzony drewniany patyczek lub wykałaczkę, wysokie naczynie do ubicia śmietany, nóż do przecięcia biszkoptu. Przygotuj składniki (12 porcji): Ciasto: 4 jajka, 100 g cukru pudru, szczyptę soli, 80 g mąki pszennej, 20 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę przyprawy do piernika
blog.moje-pasje.infoszklanki mocnej kawy 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Krem śmietanowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnej kawy (wystudzonej) 3-4 łyżki likieru Amaretto 2 łyżki kakao Przygotować formę o średnicy 26 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie(...)delikatnie połączyć (za pomocą miksera) z masą żółtkową. Następnie wlać kawę, a na koniec stopniowo (wystudzoną) żelatynę. Przygotować mocny napar z kawy, dodać likier i odstawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopty lekko moczyć w naparze kawy (najwygodniej moczyć biszkopty, w kawie przelanej do miseczki) i układać na dnie tortownicy, na kształt koła (od największego, do najmniejszego) (fot.1) . Wylać masę serową, wyrównać
Świat CiastaWspominałam Wam kiedyś, że uwielbiam mocno czekoladowe, wilgotne ciasta? Na bazie biszkoptu brownie, który już Wam tutaj podawałam zrobiłam w te święta pyszne ciasto! Wystarczyło przełożyć je prostą masą serową, by wyczarować torcik, którego nie musiałam się wstydzić 😉 A jak szybko można je przygotować! Biszkopt piecze się sam, przygotowanie masy serowej, to dosłownie kilka minut (łącznie ze studzeniem galaretki), polewa(...)jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości. 2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowany biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 1 godzinę (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie
Kuchnia w czekoladzieSekret tego ciasta tkwi głównie w masie jabłkowej i polewie chałwowej, które idealnie się uzupełniają. Składniki: jasny biszkopt 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka ciemny biszkopt 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki kakao masa jabłkowa 2 kg jabłek 1 szklanka cukru szklanka bakalii(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) 1 łyżeczka cynamonu(...)pół galaretki pomarańczowej polewa chałwowa 1 batonik chałwy kakaowej 50 g masła 2 łyżki mleka 3 łyżki cukru Wykonanie: biszkopt Białka ubić na sztywno, stopniowo dodać cukier i po jednym żółtku. Powoli i na bardzo małych obrotach lub szpatułką dodawać przesianą mąkę, a w przypadku ciemnego biszkopta do mąki dodać kakao. Biszkoptowe blaty piec w temp.170°C około
Pysznie & Piękniepodmuch wiatru i muszę zbierać je dwa razy dziennie spod drzew. Przerabiam je na różne sposoby ale ciasto do kawy też musi być. Polecam bardzo prosty torcik na biszkopcie z pysznymi dojrzałymi brzoskwiniami. Składniki: biszkopt: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jaj mus brzoskwiniowy: kilka dojrzałych brzoskwiń galaretka brzoskwiniowa cukier do ewentualnego dosłodzenia(...)ponadto: 200 ml śmietanki 30% galaretka brzoskwiniowa łyżka cukru pudru Wykonanie: biszkopt Białka oddzielone od żółtek dobrze ubić. Dodawać stopniowo cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Wcześniej przesiane mąki delikatnie wmieszać szpatułką. Dno tortownicy o wymiarach 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka w temp.160°C. Po upieczeniu
Pysznie & PięknieTort bardzo popularny w Bawarii, upieczony na cześć bawarskiego księcia regenta Luipolda w 1886 roku. Ten tort to prawdziwy cukierniczy majstersztik, składający się z siedmiu cieniutkich warstw biszkoptu przełożonych w oryginale czekoladowo-maślanym kremem. Prezentuję noworoczną wariację na temat Prinzregenttorte, z szampańskim kremem, dodatkowo każda warstwa przełożona została dżemem malinowym w przepisie z którego korzystałam, a u mnie domowym dżemem(...)najlepsze i wspaniałego Nowego Roku! Składniki na kruchy spód: 120 g mąki orkiszowej (1/2 jasnej 630 i 1/2 pełnoziarnistej) 70 g masła szczypta soli 1 łyżka ksylitolu/cukru Składniki na biszkopt: 5 jajek L 150 g ksylitolu/cukru 200 g mąki orkiszowej jasnej 5 łyżek zimnej wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1/2 laski wanilii Składniki na krem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zamiast tradycyjnego makowca upiekłam na święta makowiec na biszkopcie z masą śmietanową. Ciasto jest szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo smaczne i wilgotne. Składniki: Biszkopt: 1, 5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny(...)dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół wzdłuż ciasta. Masę makową wykładamy na dolną część biszkoptu, równomiernie rozsmarowujemy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę wlewamy
Bajeczna Kuchnia