przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:90/600)

Szarlotka z bitą śmietaną 170

Składniki na biszkopt:2 jajkaSzczypta soli4 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukru pudruSkładniki na mus jabłkowy:1 kg kwaśnych jabłek4 łyżki cukru1/4 szklanki wody8 łyżeczek żelatyny1/3 szklanki wrzątkuSkładniki na bitą śmietanę:330 ml śmietanki kremówki 30%4 łyżeczki żelatyny1/5 szklanki wrzątkuDodatkowo:3 łyżki mielonych orzechów laskowych BackMitPrzepis na biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę(...)mąkę ziemniaczaną i pszenną - całość miksujemy na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o średnicy 23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 20 minut. Po upieczeniu biszkopt zrzucamy z wysokości ok. pół metra na blat i wkładamy go do wyłączonego piekarnika do całkowitego wystudzenia

Emcia Pichci
Tort czekoladowo-malinowy w wiosennej oprawie 239

jest w ogóle możliwe, ale podejrzewam, że może być jeszcze lepszy! Kto jest ciekawy przepisu? Wiosenny tort czekoladowy z malinami (porcja na kwadratową formę o boku 20 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 7 jajek 2/3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki naturalnego kakao 1 szklankę cukru szczyptę soli 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja daję proszek do pieczenia tylko wtedy(...)serka mascarpone cukier puder do smaku 4,5 łyżeczki żelatyny zielony barwnik Do dekoracji: lukier plastyczny w żywych kolorach spożywcze pisaki (ja użyłam jedynie czarnego, do zrobienia oczek biedronkom) Biszkopt (ten sam co w torcie LEGO): Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia (jeśli go używamy) łączymy w misce, a później przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy widelcem

Ratunku obiad
TIRAMISU CZEKOLADOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 320

podchodzi do gustu takie ciasto. Dlatego podaję wam mój przepis, który udało mi się stworzyć po przekartkowaniu innych. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie!:)  Składniki na biszkopt: -5 dużych jajek -3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier) -1szklanka mąki orkiszowej(może być pszenna) -2 łyżki kakao Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier(...)mąkę i kakao. Wylać na tortownicę. Tortownicy nie smarować! Spód wyłożyć papierem. Piec w temp. 160 stopni C około 35 minut.(nie na termoobiegu, najlepiej na programie do pieczenia biszkoptów). Gorący wyjąć z piekarnika i zrzucić z wysokości około pół metra w formie(najlepiej na dywan). Biszkopt wsadzić z powrotem do piekarnika i zostawić do przestygnięcia z uchylonymi drzwiczkami. Składniki

Smaczne Zdrowe
Tort orzechowo kokosowy 24572

uroczystości rodzinne upiec tort. Torty znikają więc po cichu myślę że gościom smakują. Tym razem zrobiłam orzechowo kokosowy z czekoladowym kremem który jak dla mnie jest rewelacyjny. Składniki: Biszkopt orzechowy razy 25 jajek5 łyżek cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki orzechów włoskich mielonych BackMitBlat kokosowy4 białka200 g cukru200 g kokosu KrestoKrem czekoladowy6(...)jajek1,5 szk cukru150 g gorzkiej czekolady3 łyżki płaskie ciemnego kakao500 g  masła lub margarynydżem brzoskwiniowyorzechy  włoskie mielone Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody; białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubić na  sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać orzechy, wymieszać.Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie

Ala piecze i gotuje
Straszne Tiramisu 239

jakieś czy co? Istnieje wiele mniej lub bardziej wiarygodnych legend związanych z powstaniem Tiramisu. Niemniej jednak, jego korzeni doszukuje się na północy Włoch. Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebne są: biszkopty-paluszki ( savioardi), ser mascarpone, żółtka, kawa, cukier i gorzkie kakao. Oryginalny przepis nie uwzględniał użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów(...)Składniki na formę 30x21 cm: 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 8 łyżek cukru 500 g serka mascarpone 300 ml chłodnego espresso 40 ml brandy/rumu/wódki 300 g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao Przygotowujemy espresso, odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem aż uzyskają kremową konsystencję.  Do doskonale ubitych żółtek,  porcjami dodajemy mascarpone ( musi być swieży i dobrej jakości

Mia Cucina Sofieta
Tort tiramisu 170

byly zbyt skomplikowane, ale wlasnie teraz doceniam to co proste.  Rowniez moj ostatni tort byl pochwala prostoty, bo przeciez takie sa wloskie smaki, najlepsze, nieskomplikowane. Zapraszam. Tort tiramisu Biszkopt tradycyjnie upieklam ze sprawdzonego juz nie raz przepisu, nie dodalam jedynie kakao. skladniki na krem: 750ml mascarpone 250ml smietany kremowki 30% 100g cukru pudru do nasaczenia biszkoptu: 150ml mocnej kawy(...)60ml likieru Amaretto gorzkie kakako do dekoracji wykonanie: Biszkopt pieczemy wedlug przepisu, po calkowitym wystudzeniu przecinamy na 3 blaty. Kremowke ubijamy mikserem dodajac pod koniec cukier puder. Do ubitej smietany dodajemy mascarpone i dokladnie mieszamy. Ja zrobilam to za pomoca miksera. Dolny blat biszkoptu ukladamy na talerzu do tortow i spinamy obrecza tortownicy. Nasaczamy go 1/3 kawy wymieszanej z Amaretto

Przysmaki Karolki
Szybki torcik z truskawkami 217

Szybki biszkopt, ubita kremówka i truskawki. Świetne ciasto gdy mamy mało czasu a goście już pukają do drzwi. Polecam upiec biszkopt, przekroić gdy jest jeszcze ciepły na pół i dzięki temu wystygnie nam w kilka chwil. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* pół szklanki cukru* szklanka mąki pszennej* łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo : 2 śmietanki kremówki, cukier puder, sok pomarańczowy, truskawki, stężała galaretka(...)truskawkowa Przygotowanie :Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Biszkopt przeciąć  na pół, odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Blat biszkopta nasączyć sokiem pomarańczowym, wyłożyć połowę kremówki, dodać kilka pokrojonych truskawek oraz stężałą galaretką. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć sokiem. Wyłożyć pozostałą

Magiczne Życie Marty
Torcik " Niebieska laguna " 230

Słuchajcie , biszkopt biszkoptowi nie równy . Ten mogę naprawdę mogę polecić bo jest super pulchniutki i na 100 % pięknie wyrośnie. Można go przełożyć kremem albo bitą śmietaną. Wymiary foremki : średnica 23 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 40 minut Składniki:Biszkopt: 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka(...)budyniu waniliowego 100 g cukru 500 ml mleka 250 g masła Ponadto truskawki galaretka niebieska  brzoskwinie Sposób przygotowania:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Cukier wsypujemy do miski z żółtkami i miksujemy ( zostawiamy 2 łyżki). Miksujemy tak długo aż zrobi się biała i puszysta. Mąkę dwukrotnie przesiewamy. Białka ubijamy , aż piana będzie sztywna. Przesiewamy do niej resztę cukru , który został

Słodkości i nie tylko
RÓŻOWY KRYSZTAŁEK. 218

oknami ostatnimi czasy iście jest wiosenna.Ale nie o tym dziś będzie mowa, skupmy się na różu i księżniczce.Różowy torcik na zimno z kryształkami z galaretki na różowym biszkopcie. Bardzo dziewczęco i słodko!. RÓŻOWY KRYSZTAŁEK. /własny, autorski pomysł; biszkopt zapożyczony z CAFE BABILON;/ na tortownicę 24 cm biszkopt  (porcja na 2 blaty - ja piekę z połowy porcji(...)duże jogurty greckie 2 galaretki różowe (ewentualnie czerwone)   Galaretki rozrabiam w połowie zalecanej ilości wody. Kiedy przestygną,  dodaję je do jogurtów, mocno i dokładnie mieszam. Odstawiam. Biszkopt wyciągam z tortownicy, którą wykładam folią spożywczą. Z powrotem umieszczam w niej biszkopt. Chodzi o to, by masa nie oblepiła blaszki i ułatwi to wyciąganie później serniczka. Gdy masa zacznie delikatnie

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami 434

czasu. Ten tort był przygotowany z okazji urodzin mojej mamy. Polecam. :) Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami PRZEPIS Temperatura piekarnika: 190oC Czas pieczenia: ok. 30-40min Biszkopt genueński (z przepisu Michel Roux "Jajka", ø20cm) 75g mąki pszennej 50g kakao 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej 125g drobnego cukru (dałam cukier trzcinowy) 30g masła rozpuszczonego i wystudzonego proszek(...)pieczenia (w przepisie M. Roux nie ma, ale można dodać dla nie wprawionych) Przygotowanie biszkoptu Jajka roztrzepujemy z cukrem na gładką masę. Ubijamy jeszcze 12 minut aż masa będzie powoli spływała z trzepaczki. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dolewamy rozpuszczone masło, mieszamy ostrożnie by masa nie opadła. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Serniczek z nutą kawową 275

Delikatny a równocześnie wyraźny w smaku i lekko alkoholowy serniczek :) Składniki:Biszkopt- 2 jajka- 1/2 paczki cukru waniliowego- 50 g cukru pudru- 50 g mąki pszennej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaNadzienie- 5 łyżek kawy rozpuszczalnej- 5 łyżek cukru- 4 łyżki żelatyny- 1 szklanka śmietany kremówki- 1 cukier waniliowy- 5 jajek- 250 g serka homogenizowanego waniliowego(...)szklanki ajerkoniaku- 1 duża paczka okrągłych biszkoptów- 150 g czekolady deserowej- 2 łyżki masłaPrzygotowanie:W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy białka i dodajemy do przygotowanej masy delikatnie mieszając. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Kawę rozpuszczamy

Zainspirowana w kuchni
Snikers trochę inaczej 939

Zapraszam na taką prostą wersję snikersa. Ciasto nie zawiera słodkiego karmelu ale w zamian jest krem budyniowy i oczywiście orzeszki.składniki:ciemny biszkopt 8 jajek3/4 szklanki cukru250 g mąki pszennej2 łyżki kakao2 łyżki wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaplacek z orzechami5 białek250 g orzechów ziemnych3/4 szklanki cukru1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka miodu1 łyżeczka proszku do pieczeniakrem2(...)szklanki mleka5 żółtek3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki cukru2 łyżki cukru waniliowego200 g margaryny lub masłaPrzygotować ciemny biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakako. Na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto przełożyć do dużej prostokątnej formy

Monia miesza i gotuje
Tort z różami cz. 1 143

Dodane zdjęcie pod ostatnim postem  nie było przypadkowe, ponieważ dziś pokarze Wam, jak taki oto tort przygotować. Ma on dekoracje uniwersalną dlatego pasuje na każdą okazję.Przepis na biszkopt dostałam od koleżanki mojej mamy podobno zawsze się udaje i u mnie narazie się to sprawdza ;)Składniki: 6 jajek 1,5 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki(...)zdjęciu) w 180' C przez 25 min i stopniowo przedłużałam czas, aż ciasto będzie gotowe (co jakiś czas zaglądałam i sprawdzałam ) PS. Niestety w małej blaszce piekłam ten biszkopt pierwszy raz dlatego taki nie dokładny czas, ale jak wszystko sprawdzę dokładnie ( zapowiada się częstsze pieczenie) to na pewno naniosę poprawki.Jeżeli chodzi o krem do tortu korzystałam z bardzo dobrego

cookpl
Tort porzeczkowy - "Puszek" :) 172

biszkopt był wg przepisu mamusi :)Składniki:5 jaj (żółtka osobno od białek),1 szklanka cukru,3/4 szklanki mąki tortowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,3 łyżki oleju,Uwaga! wszystkie składniki do biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej.Białka ubić na sztywno powoli dodając cukier. Dalej pojedynczo dodawać żółtka i mieszać, ale już ręcznie :) Następnie dodać(...)przesiane mąki, proszek i olej dalej delikatnie mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy - wówczas biszkopt przyklei się do ścianek i nie opadnie. Wypełniamy tortownicę ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i upuszczamy go na blat stołu lub podłogę z wysokości

Delicious Titbits
SERNIK NA ZIMNO O SMAKU KIWI Z GALARETKĄ CYTRYNOWĄ 211

oraz galaretką cytrynowy, bez pieczenia, szybko i łatwo się przygotowuje. Delikatnie kwaskowy orzeźwiający idealny na lato. Do przygotowania kremu posłużył mi przepis z ciasta Łabędzi puch SKŁADNIKI 100 – 120g biszkoptów okrągłych 100 – 120g  biszkoptów podłużnych Masa jogurtowa 600 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 kiwi 2 galaretki kiwi Krem 2 kajzerki 2 ,5 szkl mleka(...)dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia. Do sera dodać przestudzony sok z kiwi oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut aby masa zaczęła tężeć. Formę wyłożyć okrągłymi biszkoptami na nie wyłożyć masę serową, wstawić do lodówki na około 10 minut aby zaczęła tężeć. Na stężałą masę serową wyłożyć podłużne biszkopty. Na biszkoptach rozsmarować ¾ kremu kajzerkowego. Na wierzchu ciasta

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania