Bezglutenowy biszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich.Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka.Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku, ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem zrobiłam(...)swojego, sprawdzonego już wielokrotnie przepisu.Polecam dla wielbicieli kajmakowych smaków, ale i nie tylko! :)Biszkopt migdałowy z tego przepisuKrem kajmakowy:* mascarpone- 100 g* kremówka- 150 g* kajmak w puszce- 170 gDodatkowo:* orzechy włoskie- pół szklanki* dżem malinowy- słoiczek około 200 g* sok z cytryny- 2 łyżkiBiszkopt:Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach
Kraina Miodem PłynącaLekkie, niezbyt słodkie, pachnące malinami ciasto. Puszysty czekoladowy biszkopt fajnie komponuje się tutaj z malinową warstwą ubitej śmietany i z orzeźwiającym musem malinowym. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta spokojnie możecie dosłodzić obie warstwy cukrem pudrem. Dla mnie jednak takie nie przesłodzone ciasta to strzał w 10-tkę :))Biszkopt: (na tortownicę 22cm)7 jaj250 g cukru160 g mąki(...)połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Studzimy.Śmietanę ubijamy. Kiedy zacznie lekko gęstnieć dodajemy tężejącą galaretkę. Mieszamy całość dokładnie.Wykonanie ciasta: Na cienki, biszkoptowy blat ( u mnie 1/4 wysokiego biszkoptu, jeśli jednak lubicie dużo biszkoptu możecie użyć 1/2) wylewamy masę śmietanową. Jeśli zostały nam maliny, możemy powtykać je w wylaną śmietanę. Następnie przykrywamy ją kolejną warstwą biszkoptu, na który wylewamy
Walijskie Pichceniewykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam!Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej.Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm)4 jajka1 szklanka maki1 niepelna szklanka cukru1 lyzeczka proszku do pieczeniaszczypta soliWykonanie:Biala odzielic od zoltek i ubic je na sztywna piane.W trakcie ubijania dodawac porcjami cukier.Do piany(...)utrzec z dwoma lyzkami cukru na jednolita,puszysta mase.Dodawac po 1 lyzce ostudzony budyn nie przerywajac ubijania,az masa bedzie pulchna i jednolita.Dodac alkohol.Reszta skladnikow:4 czubate lyzki dzemuokragle biszkopty wisnie namoczone w alkoholualkohol do nasaczenia (wisniowka,rum,spitytus)polewa czkoladoaw:150 g gorzkiej czekolady,5 lyzek mleka,20g maslaWykonczenie ciasta:Wystudzony blat biszkoptowy posmarowac dzemem.Na warstwie dzemu rozsmarowac kremBiszkopty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tort niebanalny,tort na zyczenie.Takie smaki wybral maz do swojego tortu urodzinowego.Trzy warstwy najlepszego biszkoptu marchewkowego upieczonego z mielonych migdalow i przelozone pyszna kremowa masa o smaku pomaranczowym.W sklad kremu wchodzi sok z pomaranczy,smietana kremowka i budyn.Calosc wienczy aromatyczny,swiezy Tortenguss na bazie swiezo wycisnietego soku z pomaranczy.Tort nie wymaga ponczowania.To zasluga warzywnwgo dodatku-marchewki jako skladnika biszkoptu.Jest przepyszny(...)Tort koniecznie do upieczenia!Skladniki na biszkopt: 300 g marchewki1 lyzka startej skorki i bio-pomaranczy2 lyzki syropu klonowego,z agawy lub miodu6 jajek Msol1 lyzka soku z cytryny300 g mielonych migdalow50 g maki1 lyzeczka proszku do pieczeniaSkladniki na krem: 1 paczuszka platkow zelatyny-10 g375 ml soku z pomaranczy100 g drobnego cukru400-500 ml smietany kremowki5 lyzek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sobie pomyślałam, że już dawno nie robiłam biszkoptu i że powinnam to zmienić ;). Ale nie byłabym sobą jakbym nie spróbowała tego ciasta w jakiejś innej, nowej dla mnie odsłonie. Troszkę poszperałam i znalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton „Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto(...)każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)!Włoski biszkopt z malinami- składniki:40g masła (niesłonego) plus extra do wytłuszczenia blachy4 duże jajka125g cukru125g przesianej mąki1 łyżeczka olejku waniliowegootarta skórka z 1 cytrynyNa krem:450 ml śmietany 30-36%350g malin1 łyżeczka cukru pudruMasło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do wystygnięcia
UgotujmyTo.plmożna zjeść go więcej niż jeden kawałek. Moja Rodzina była zachwycona... A wygląd...? Cóż dodać... Po prostu piękny.... Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z Kuchni nad Atlantykiem.SKŁADNIKI NA BISZKOPT MAKOWY:10 białek (w temp. pokojowej)szczypta soliziarenka z 1 laski wanilii 225 g cukru1 łyżka soku z cytryny lub octu150 g mąki pszennej125 g suchego maku (niemielonego(...)łyżek likieru Baileys3 listki żelatyny250 g serka mascarponeDODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej roboty)2 kostki miękkiego masła3 szklanki cukru pudru WYKONANIE:BISZKOPT MAKOWY: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Cukier, sól i ziarenka z laski wanilii zmiksuj w malakserze, aż całość zrobi się nieco drobniejsza, choć nie musi to być miałkość cukru
Słodko-Słony Świat IlonyDziś mam dla Was elegancki tort kokosowo-malinowy, który jest połączeniem najdelikatniejszego sernika na zimno z klasycznym biszkoptem i galaretką. Najciekawszym jego elementem jest niewątpliwie środek, czyli właśnie malinowa galaretka ukryta w jego wnętrzu. Tort jest prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu, ponieważ galaretka musi dobrze stężeć (ale to możecie zrobić dzień wcześniej:) Przepis znalazłam na blogu(...)Przepisy Aleksandry i wiedziałam, że będzie fantastyczny:) Zmodyfikowałam go oczywiście nieco, ale ogólny efekt jest świetny. Delikatnie kokosowa masa sernikowa w połączeniu z malinowym wypełnieniem i czekoladowym puszystym biszkoptem to trio doskonałe! Wspaniale smakuje i pięknie się prezentuje, zatem koniecznie zróbcie ten tort!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY:2/3 szklanki mąki2/3 szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej6 łyżek kakao3 jaja2
Słodko-Słony Świat Ilonyzrobię z nich tort i ciasto. Dziś prezentuję Wam tort, ciacho będzie w następnym wpisie:) Torcik wyszedł świetny, połączenie kremu cappuccino i frużeliny jeżynowej było wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się w ustach. Jedyne co bym zmieniła to kakaowy krem z wierzchu - powinnam była zamiast kakao dać cappuccino, ponieważ w zamierzeniu torcik miał być cappuccino a wyszedł tylko(...)posmakiem kawy:) Także w przepisie zmieniłam już te składniki. Tort pięknie się prezentował, bardzo dobrze kroił i był wyśmienity w smaku! Czego chcieć więcej?!:) Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY (przepis z blogu Moje Wypieki):5 jaj3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki ciemnego kakao3/4 szklanki cukruSKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO:500 g mascarpone2 żółtka6 łyżek cukru pudru4 łyżki
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na biszkopt:4 jajka 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 15 g ciemnego kakao szczypta soli Składniki na krem: 500 g śmietany kremówki 30% 1 puszka gotowego kajmaku 400 ml 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek mleka(...)obsypanej kawałkami czekolady, z dodatkiem miękkich gruszek - to czysta poezja smaku. I mimo, że jest przy nim "troszkę" pracy - to naprawdę warto pokusić się o jego wykonanie.Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najlepiej zrobić to 1 dzień przed przygotowaniem całości. Do niewielkiej miski wsypać obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty
Świat Ciastadelikatną śmietanową masą i orzeźwiającym musem truskawkowym. Polecam wypróbować ten przepis, ponieważ ciasto jest przepyszne i wyjątkowe w swojej prostocie.Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem - Składniki:Biszkopt:3 jajka6 łyżek cukru3/4 łyżki mąki tortowej110 g mąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki) 3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyMus truskawkowy:250 g truskawek3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny3 łyżki syropu(...)śmietany kremówki (30%)4 łyżki cukru pudru2 opakowania fixu do ubijania śmietany ponadto:ok. 10 większych truskawekTort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem - Sposób przygotowania:Biszkopt:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka
Słodka StronaCzekoladowy biszkopt, czekoladowa masa, ptasie mleczko, galaretka, a wszystko polane polewą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada ;)Ciasto wygląda zjawiskowo po przekrojeniu, a do tego nie jest ciężkie w wykonaniu. Polecam szczególnie tym, którzy szukają szerszych pomysłów na to co zrobić z otrzymanym opakowaniem ptasiego mleczka.Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka(...)proszkiem do pieczenia oraz kakao.Gotową masę wlać do formy i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Piec ok. 20 minut do "suchego patyczka". Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody - wystudzić.Krem podzielić na dwie równe części. Pierwszą z nich wyłożyć na dolny biszkopt. Ptasie mleczko ułożyć
Słodka StronaWuzetka jest bardzo popularnym, polskim ciastkiem składającym się z kakaowego biszkoptu, bitej śmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci(...)swojej atrakcyjności. Wuzetka - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru1/2 szklanki mąki tortowej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej2/3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao50 g startej czekoladycukier waniliowyMasa:600 ml śmietany kremówki fix do ubijania śmietany3 łyżki cukru pudruPolewa czekoladowa:60 g czekolady (lub na pół z mleczną)40 g masłakonfitura wiśniowa (ewentualnie dżem)mleko do naponczowania (w wersji
Słodka StronaTortowa wersja popularnego ciasta "Bounty", które powstało na wzór znanego batonika o tej samej nazwie.Mocno czekoladowy biszkopt z wilgotną, kokosową masą, a wszystko pokryte połyskującą czekoladą - wymarzony torcik dla wielbicieli "Bounty".Tort Kokosowy "Bounty" - Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki)20 g szklanki kakao (1/5 szklanki) 40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka proszku do pieczeniacukier(...)kokosowa:250 g wiórków kokosowych120 g masła500 ml mleka1/2 szklanki cukrucukier waniliowyPolewa czekoladowa:100 g czekolady gorzkiej50 g masłaniewielka ilość mlekaniewielka ilość malibu (opcjonalnie) Tort Kokosowy "Bounty" - Sposób przygotowania:Biszkopt:Czekoladę (40 g) ścieramy na tarce o małych oczkach.Tortownice (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną
Słodka Stronachmurka. Jego smak podkreśla winna galaretka, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku. Wzbogaciłem go jednak o truskawkowy mus, zaś biszkopt upiekłem z mojej niezawodnej receptury na biszkopt idealny.Biszkopt:Biszkopt upiec z przepisu na biszkopt idealny, zmniejszając ilość składników o 2/5 (z 3 jajek). Ciasto piekłem w formie(...)umyć. Zmiksować na gładko blenderem. Dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Połączyć z musem. Mus wstawić do lodówki i schłodzić aż zacznie tężeć. Następnie wylać go na biszkopt i odstawić na 1h do lodówki.Krem bawarski (z tego przepisu):5 żółtek100 g cukru500 ml pełnotłustego mleka1 laska wanilii2 łyżki żelatyny500 ml śmietany kremówki 36%Żółtka ubić z cukrem
Food SquareDoskonały tort kokosowy, przypominający w smaku słynne praliny. Delikatny biszkopt, pyszny krem kokosowy oraz płatki migdałów. Całość wieńczą kuleczki Rafaello. Jeśli uwielbiacie słodkości z kokosem w roli głównej, to ten tort jest na pewno idealny dla Was.Biszkopt:Z przepisu na biszkopt idealny. Dla formy o średnicy 28 cm należy przygotować biszkopt z 8 jaj. Po upieczeniu biszkopt przekroić(...)łatwiej się go nakładało.Dodatkowo:120 ml amaretto lub malibu do nasączenia blatówwiórki kokosowe do posypaniapłatki migdałów do obłożeniaRafaello do dekoracji (użyłem 12 sztuk)Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 amaretto, a następnie wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Z drugim i trzecim blatem postąpić analogicznie. Boki ciasta również pokryć kremem, a następnie obłożyć migdałami. Górę ciasta posypać
Food Square