warto by było go wypróbować przy najbliższej okazji. I tak tez zrobiłam i naprawdę wcale nie żałuję. Polecam tym wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt słodkim ciastem Składniki: biszkopt czekoladowy z 6 jaj Biszkopt biały: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru Masa: 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 czerwone galaretki(...)owoce - u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie lub ananasy Wykonanie: Upiec ciemny biszkopt w dużej blaszce, wystudzić i przekroić na pół. Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami cukier, dodać żółtka roztrzepane z 4 łyżkami zimnej wody, chwilę ubijać na koniec połączyć mąką. Delikatnie wymieszać i piec w blaszce do keksu ok 25 min. Wystudzić
Ciasteczkowy Potwórsamym pracochłonne. No ale jak ktoś lubi pieczenie i zachwycone miny pałaszujących nasze wypieki, to na przeszkodzie na pewno mu nie stanie pracochłonność pieczenia:) Składniki na biszkopt : 6 jajek; 1 szklanka cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Wykonanie: Ubić pianę z białek i cały czas ubijając dodać cukier kryształ i cukier(...)samym lśniące i nie będzie w nich wyczuwalny cukier kryształ, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy je z pianą. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 o C. Upieczone i wystudzone ciasto należy przekroić na dwie części. Składniki na ciasto kokosowe: 5 białek; 3/4 szklanki cukru kryształu
In my kitchenwarte zachodu:) Bałam się, że będzie za słodkie, ale muszę przyznać, że sok z cytryny słodycz ciasta redukuje i wszystko świetnie ze sobą współgra:) - Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie. Masa orzechowa: 250 g masła; 0,5 l mleka; 2 budynie waniliowe (bez cukru); 2-3 łyżki cukru kryształu(...)przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części. Poncz: 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody; sok z 3 cytryn; 2 łyżki cukru kryształu; Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć 3 biszkopty. Przełożenie ciasta: Nasączony biszkopt-cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej-druga część masy kokosowej-biszkopt posmarowany od spodu cienką
In my kitchenzaglądnęłam do książki siostry Anastazji " 100 nowych ciast". Zaglądnęłam i ... upiekłam Kopciuszka. Pyszne ciasto, delikatne i zarazem mocne od rumu. Polecam to ciacho! Przepis oczywiście lekko zmodyfikowałam. M.in. nasączyłam biszkopty herbatą z rumem:) Przepraszam za jakość zdjęcia, ale robiłam je 7 lat temu, kiedy zaczynałam prowadzić mojego poprzedniego bloga "Pysznie, pyszniutko":) Jacież... ale ten czas leci:) Biszkopt jasny: Składniki(...)przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-180 0 C ok. 30-40 minut. Biszkopt z makiem: Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku. Masa budyniowa: Składniki: 1/2 l mleka; 1 budyń waniliowy bez cukru
In my kitchenimprezę urodzinową czy imieninową, itp. O tego typu ciastach mówię: ciacho pokazowe:) Warto upiec. Składniki na formę o wymiarach 21x32 cm (lub kilka cm większą): Upiec dwa cienkie jasne biszkopty - wg Siostry Anastazji:) Ja upiekłam jeden Biszkopt: 7 jaj; 1 szklanka cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)długo, mieszać tylko do momentu połączenia się składników). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty. Masa serowa: 1,20 kg zmielonego białego sera; 400 g cukru pudru; 60 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru
In my kitchenjakąś imprezę rodzinną albo na imieniny do pracy... Ciasto, które ma wszystkie podstawowe polskie smaki w sobie: mak, orzech, ser i jabłko... Bardzo dobre, ciekawe i zaskakujące:) Biszkopt: biszkopt upiec z 8 jaj (przepis znajdziesz tutaj ) Biszkopt pieczemy w formie 33x20cm. Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na pół na dwa blaty. Składniki na masę makową: 1,5 łyżki(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, rodzynki i drobno pokrojone orzechy, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać, wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, w której był pieczony biszkopt. Składniki na masę serową: 500 g sera białego; 120 g masła lub margaryny; 200 g cukru pudru; 3 jajka; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony
In my kitchenDziś zapraszam na pyszne, lekkie ciasto z brzoskwiniami. Do nasączenia biszkoptu użyłam pysznej herbatki Sir William's ROYAL TASTE ROYAL EARL GREY , którą dostałam do testowania od sklepu Sir William's Tea . SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Ptasie mleczko: 1 puszka mleka(...)niesłodzonego, 2 opakowania galaretki zielonej, Dodatkowo: 200 ml mocnego naparu herbaty Sir William's ROYAL TASTE ROYAL EARL GREY 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki czerwonej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 25cmx35cm, wyłożoną papierem
Tradycyjna kuchnia Kasinazwą "truskawkowe iglo" czy po prostu "ciasto z truskawkami". U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt. Ale uwierzcie mi-warto! Dla "truskawkowyjadaczów" :) 'wykwintny tuskawkowiec' Składniki: * biszkopt (na blachę o wymiarach 27x27cm): - 50g masła - 4 jajka - 0,5 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki - 1 łyżeczka(...)masło. Zmiksować do połączenia się składników. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C przez 15-20 minut ( do tzw."suchego patyczka". Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika, biszkopt przełożyć (razem z papierem) do keksówki i delikatnie docisnąć brzegi. Wystudzić. W między czasie przygotować masę truskawkową. Połowę truskawek zmiksować w blenderze. Obie galaretki rozpuścić
CookYourselfSkładniki: Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki kawy cappuccino (proszek) 1 kostka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki wiśni z syropu Poncz do nasączenia biszkoptów: 400 ml wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)łyżek proszku cappuccino Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, a potem żółtka. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzimy kroimy ciasto na dwa blaty. 2. Mleko (część zostawiamy
Kuchnia domowa Aniblogu „Moje Wypieki” i zmotywowało mnie to do wykonania swojej wersji. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie, ciasto jest lekkie, orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na wiosnę. Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 100 g drobnego cukru lub 80 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej ½ szklanki kompotu(...)blat aby masa się wyrównała i równo upiekła. Pieczemy ciasto w temperaturze 160 stopni w termo-obiegu przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuszczamy formę na podłogę, ciasto studzimy w tortownicy. Biszkopt nasączamy kompotem z wiśni wymieszanym z wiśniówką. 750 ml wody zagotowujemy i rozpuszczamy
Mania Gotowaniazazwyczaj tort ale mimo prosty w przygotowaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia krem 500 ml śmietany(...)dodatkowo 250 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 100g płatków migdałowych 1 opakowanie śmietan fixu 70 dag truskawek przepis biszkopt 4 Białka ubijamy na sztywną pianę , powoli wsypując szklankę cukru, ubijamy aż cukier się rozpuści. Pianę mieszamy z 4 żółtkami. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną
Smakowite DaniaOstatnio przeglądałam zawartość zamrażarki i okazało się ze mam jeszcze mrożone truskawki. Od razu musiało powstać ciasto. Ciasto proste i pyszne, truskawkowe na kakaowym biszkopcie. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietankowo-truskawkowa 300 ml śmietanki(...)galaretka truskawkowa masa truskawkowa 350 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę
Monia miesza i gotujeJedno z moich ulubionych ciast :) W ogóle to uwielbiam krem budyniowy i ciasta z nim powiązane :) Niebo jest dość proste w zrobieniu, a za to jakie efektowne :) Gorąco polecam :) Biszkopt: 6 jajek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 750ml mleka(...)miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem blaszki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 22 minut. W ¾ szklanki mleka rozrabiamy budynie i żółtka, resztę mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy cukier
Smakowy Rajzimno z brzoskwiniami, czy innymi owocami jest dobrym pomysłem na ciasto, zwłaszcza, gdy robimy jakąś imprezę. Owoce zawsze dobrze smakują i myślę, że ciasto zadowoli nawet najbardziej wybrednych osobników :) Biszkopt: 5 jajek kl.0 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno(...)żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do wyłożonej pergaminem średniej wielkości blaszki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 25 minut. Wystudzony biszkopt kładziemy do góry dnem, a następnie delikatnie odrywamy od papieru i przekrawamy poziomo na pół
Smakowy RajNutellinka, czyli ciasto z nutellą, śliwkami i bitą śmietanką, a wszystko na puszystym kakawym biszkopcie :) Kolejny niezawodny przepis z zeszytu mojej Pani Teściowej :) Bardzo dobre ciasto nie tylko dla amatorów nutelli, ale dla każdego kto lubi coś na czekoladowo :) Nutellinkę możecie również przygotować w wersji bezalkoholowej, wystarczy śliwki zamoczyć w wodzie na 2 – 3 minuty, a reszta już(...)500g suszonych śliwek 250ml alkoholu (rumu, spirytusu lub wódki) 500ml śmietany kremówki (30%) 2 śmietan fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: 1 średni słoik nutelli 200g miękkiego masła Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Suszone śliwki przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, a następnie wkładamy
Smakowy Raj