lodówce znalazłam śliwki, w szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie(...)Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony
Motylkowa Kuchniatruskawek 50 ml świeżo zaparzonej kawy łyżeczka whisky 150 g serka mascarpone 50 g ubitej na sztywno śmietany 30% łyżeczka cukru pudru około 10-20 okrągłych lub podłużnych biszkoptów zwykłych Dodatkowo potrzebne będą: kokilki do deserów mięta do dekoracji szczypta mielonej drobno kawy do posypania truskawek Przygotowanie: 1. Kawę połączyć z whisky, odlać 2 łyżeczki 2. Biszkopty nasączyć w kawie(...)Nasączone biszkopty wyłożyć na dno kokilek, tak by zakryły dno, resztę nasączonych biszkoptów odłożyć do następnych warstw. 4. Połączyć serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i 2 łyżeczki kawy z whisky. 5. Krem położyć na biszkoptach 6. Pokroić truskawki w plasterki i położyc na warstwę kremu. 7. Znów położyć warstwę nasączonych biszkoptów, Kłaść następne warstwy jak poprzednio na przemian. Zakończyć
KreatywnePinypara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru ½ szkl. gorzkiego kakao 1 szkl. mąki pszennej Przełożenie: Konfitura wiśniowa Wiśnie świeże bądź z kompotu Do nasączenia: ok. szklanki soku z wiśni (opcjonalnie alkohol) Bita śmietana: 1 l śmietany(...)szkl. cukru 2,5 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biszkopt: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Kakao mieszamy z mąką i przesiewamy dwukrotnie. Piekarnik nagrzewamy do 170 o C. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na małych obrotach na prawie-sztywną pianę (ok. 3 min). Stopniowo zwiększamy obroty miksera i dodajemy
psgotujemySkładniki: Biszkopt (średnica tortownicy 26 cm) 6 jajek (w temperaturze pokojowej) osobno białka i żółtka 280 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao Żółtka utrzeć z połową cukru pudru przez około 8 minut. W drugiej misce ubić białka z pozostałą ilością cukru pudru przez około 8 minut. Oba rodzaje mąki przesiać(...)zniszczyć ubitej piany. Ponownie dodać 1/3 mąki, wymieszać. Podobnie postąpić z pozostałą ilością mąki. Przelać masę do tortownicy i piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić biszkopt i przekroić na pół*. *Jeżeli chcemy przekroić biszkopt dwukrotnie to należy upiec go w tortownicy o średnicy 23-24 cm lub zwiększyć ilość składników do tortownicy o średnicy
Moja Galeria Smakuśniegu, do tego cały czas pada, a kotu nie chce się wychylić nosa z domu(ze mną jest podobnie ;)). Dzisiejszy przepis to efekt moich kolejnych eksperymentów. Tym razem upiekłam biszkopt na bazie znanego mi dobrze(i pewnie części blogosfery również) przepisu z Moich Wypieków. Nie użyłam do niego mąki pszennej - zastąpiłam ją orkiszową i gryczaną. Krem za to jest bardzo(...)prawda mascarpone nie jest szczególnie dietetycznym serkiem, ale myślę, że jest lepszą alternatywą dla masła. Krem jest świetny, a całość może konkurować z niejedną chemiczną kremówką z cukierni :) Puszysty biszkopt z karobem i kremem budyniowym (bez cukru, bez masła, bez pszenicy) Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki ksylitolu 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej i gryczanej, pół na pół 1/4 szklanki
FitKotcudownymi malinami. Myślę, że ten deser zaspokoi podniebienie niejednego łasucha :) Składniki : Ok 250g serka mascarpone 2 jajka (włoży je do wrzątku na kilka sekund) 1 cukier wanilinowy Kilka biszkoptów (ja użyłam okrągłych) Herbata owocowa do nasączenia biszkoptów Maliny (troszkę białej i mlecznej czekolady do posypania deseru) Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę, natomiast żółtka wymieszać dokładnie z serkiem i cukrem(...)wanilinowym w innej miseczce. Następnie dodawać ubitą pianę do masy z żółtek i serka i mieszać delikatnie. Zaparzyć owocową herbatę (u mnie malinowa). Biszkopty ułożyć na płaskim talerzu i polewać je delikatnie herbatą, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić, ponieważ będą się rozpadać. Wsypujemy maliny do szklanki i ugniatamy je widelcem. Do szklanki lub pucharka ułożyć na dnie: biszkopty, serek
The Sweet DamselWitajcie, tort upiekłam w czerwcu, ale dopiero teraz dodaje przepis :) Robiłam już bardzo podobny, ale ten ma troszkę inny krem, dodałam do niego mascarpone :) (Biszkopt z przepisu Bakeholic ) Ps. Wiem, że nie jest najpiękniejszy, ale włożyłam w niego całe serce ;) SKŁADNIKI: 7 jajek rozmiaru L 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej(...)ciasto się nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 50- 55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 10 min. Następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła, rozpiąć tortownicę. Biszkopt wyjąć, ułożyć "do góry nogami". W tej pozycji wystudzić go. Biszkopt kroimy dopiero
The Sweet Damseltaki sobie. Dopiero znajoma kucharka podarowała mi ten przepis, zapewniając, że zawsze wychodzi. Nie bardzo chciało mi się w to wierzyć, bo z takim doświadczeniem w pieczeniu nieudanych biszkoptów wydawało mi się to niemożliwe. A teraz po latach mogę stwierdzić, że miała rację. Biszkopt zawsze ładnie rośnie i nie opada, ale co ważniejsze jest niesamowicie puszysty i przez to niebiańsko(...)delikatny. Krem natomiast jest taki jak lubimy, słodycz delikatnie przełamana kwaskową nutą jagód z delikatnym, zniewalającym aromatem wanilii. Mmmm.... Szkoda tylko, że już nie ma.... Składniki na puszysty biszkopt (blaszka 25x40 lub dwie tortownice o średnicy 28 i 20 cm) 6 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki octu
Rozpustne gotowaniePyszny, puszysty, czekoladowy biszkopt, a na nim warstwy kremu, które łącząc się w każdym kęsie, pieszczą podniebienie bogactwem smaku. Intensywny smak czekolady, kremowy smak kawy i delikatny smak bitej śmietany harmonijnie łączą się ze sobą i tworzą niezapomniane doznania. Jest pyszny!!! Składniki na torcik Latte Macchiato blaszka 24x28 cm Przepis własny. BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 puszka masy krówkowej kakaowej (400g) 5 łyżek mleka 2 łyżeczki żelatyny kakao do posypania Przygotowujemy biszkopt: piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Jajka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy i przesiewamy wprost do ubitych jajek, miksujemy do połączenia składników i przelewamy na wyłożoną
Rozpustne gotowanieDługo szukałam przepisu na biszkopt idealny. Nie za suchy, nie gumowy, tylko taki puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach. No i znalazłam! A raczej koleżanka dała mi sprawdzony przepis swojej mamy :), za co baaardzo serdecznie dziękuję! Tak często go używam, że proporcje znam już na pamięć :-), ale ważniejsze jest to, że nigdy nie zawiódł, nigdy nie opadł, za to zawsze(...)zachwyca wszystkich! Jeśli ktoś szuka przepisu na biszkopt kakaowy idealny, to polecam ten, bo jest naprawdę rewelacyjny! Składniki na biszkopt kakaowy- najlepszy (rzucany) w formie o średnicy 28 cm wyrasta na 4,5 cm 5 jajek szczypta soli 170 g cukru 100 g mąki 30 g ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nagrzewamy piekarnik
Rozpustne gotowaniepoście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 250 g serka mascarpone 1 duże jajko podłużne biszkopty 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżka likieru Amaretto 1 filiżanka zaparzonej mocnej kawy kakao do oprószenia bezy domowe Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki, czyli schłodzone. Jajko wyparzyłam, oddzieliłam żółtko(...)dodałam likier Amaretto. W drugiej misce ubiłam białko na sztywną pianę, którą wyłożyłam do miski z żółtkami i serkiem mascarpone i wszystko delikatnie wymieszałam łyżką do połączenia się składników. Biszkopty moczyłam w wystudzonej kawie i układałam na dnie każdej miseczki. Biszkopty maczamy szybko, aby pod wpływem płynu nie połamały się zanim doniesiemy je do miseczki :) Na warstwę biszkoptów wyłożyłam warstwę
Blondynka GotujeWłoski deser w klasycznej odsłonie. Pyszny i delikatny krem przełożony pomiędzy biszkopty nasączone mocną czarna kawą i likierem Amaretto. Przepis jest bardzo smaczny i przypadnie do gustu każdemu. Deser przygotowuje się bardzo szybko. Wiem, że prawdziwe włoskie tiramisu powinno mieć zrobiony krem z żółtek i serka. Ale ja niestety nie mogę się przekonać do surowych jajek. Chyba jeszcze do tego(...)dojrzałam;-) Jedyne o czym trzeba pamiętać to, aby nie moczyć biszkoptów zbyt długo. Staną się wtedy mokre i gąbczaste. Zapraszam!!!! Składniki: 2,5 opak. biszkoptów podłużnych (takich po 200g), 4 łyżki likieru Amaretto, kakao, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 500 g serka mascarpone, 1 l. śmietany 30% lub 36%, 4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Serek mascarpone ucieramy mikserem
Passion of CookingPrzepis na biszkopt, który mi się udaje zawsze :) Często w różnych proporcjach jest bazą pod ciasta i torty :) Składniki: (na torownicę o średnicy około 22-24 cm) Ciasto: 2 jajka 75 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Dodatkowo potrzebne będą: papier do pieczenia bądź(...)masło/margaryna i bułka tarta do wysmarowania i posypania tortownicy mikser, miski o wysokich ściankach Ciekawostki jak upiec idealny biszkopt: 1. Białka należy ubijać w idealnie suchej misce, gdy w misce znajdzie się nawet odrobina wody, białko ciężej się ubija, może nawet nie ubić się na sztywno 2. Żeby biszkopt wyszedł płaski od góry a nie okrągły i nierówno wyrośniety
KreatywnePinyjest delikatny i puszysty i trzeba uważać bo szybko znika a że sezon już powoli się kończy więc trzeba się spieszyć z jego upieczeniem. A na prawdę warto. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem z czekoladą: 400 ml kremówki 30% 200 g białej czekolady(...)ciepłej wody Bita śmietana: 350 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Ale-raj 1/4 szkl ciepłej wody 0,5 kg truskawek kokos do obsypania Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywno. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej
Ala piecze i gotujeFakt pracochłonny, ale smaczny i efektowny. Tort przygotowałam specjalnie dla mamy, na jej urodziny. Tort składa się z dużego tortu szwarcwaldzkiego i małego przełożonego kremem kukułkowym. Duży biszkopt: Tortownica śr. 24 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50 g margaryny Mały biszkopt: Tortownica(...)kukułkowego (możesz tu kupić) 3 łyżki ubitej śmietany 36% 1 łyżka wódki 250 g mascarpone Dodatkowo: 100 g wiśni kandyzowanych Piątnica (tu kupisz) 50 g gorzkiej czekolady Biszkopt ciemny: Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dodajemy do jajek (miksujemy na średnich obrotach). Margarynę rozpuszczamy
VioletoweKucharzenie