przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:80/600)

Torcik z pianką truskawkowo śmietanową 147

Dzisiaj Dzień Ojca , więc dla Tatusia w imieniu dzieci przygotowałam pyszny torcik z pianką śmietanowo truskawkową :) Zapraszam :) Składniki na biszkopt : 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Masa śmietanowo truskawkowa : 0,5 litra zmiksowanych truskawek z 3 łyżkami cukru 1 cukier(...)waniliowy 2 galaretki truskawkowe  1,5  szklanki gorącej wody 3 śmietany fix 500 ml kremówki 36 % Wykonanie biszkoptu : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, ciągle mieszając  na małych obrotach dodawać mąkę z proszkiem , olej i wodę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze

Sama słodycz i szczypta chili
Tort czekoladowy 234

gości lub sprawić przyjemność Tacie z okazji Jego święta :) Moja forma ma średnicę 16 cm, po nałożeniu kremu gotowy tort ma 18-20 cm średnicy. Składniki na 1 spód biszkoptu (będą potrzebne 2): 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao Krem czekoladowy 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 5 łyżek(...)łatwiej je ubić. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Jajka ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt, dlatego dobrze jest zarezerwować sobie na to przynajmniej 10 minut. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza

Ciastkozercy
Tort szachownica 209

Przepyszny tort, który wszystkich zaskakuje po przekrojeniu. Biszkopty tworzą wzór szachownicy.  Składniki: Biszkopt jasny: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, utarte żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy 30 minut (w małej tortownicy - ok. 20 cm średnicy(...)temperaturze 180 stopni. Biszkopt ciemny: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Biszkopt ciemny przygotowujemy tak jak jasny. Na końcu dodajemy kakao. Krem: 1 budyń waniliowy pół litra mleka 1 kostka masła Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy.  Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo

Salonik smaków
Tort Amaretti 123

wybrać z tej długiej listy. W tym roku wybór padł na Tort Amaretti.  Tort jest boski! Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i martwiłam się, bo były opinie, że biszkopt nie wychodzi. Mnie wyszedł piękny i wysoki także i Wam na pewno wyjdzie. Przepis robiłam z powiększonej ilości składników, bo wykonywałam go na większej blaszce. Goście byli zachwyceni.  Jedynym(...)dostania, a w najgorszym wypadku można je także upiec samodzielnie. Dla kogo: dla fanów likieru amaretto dla szukających tortu idealnie pasującego do kawy dla fanów włoskich klimatów Składniki na biszkopt: 9 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 300g ciasteczek amaretti (lub amarettini) kilka łyżek likieru amaretto (może być też syrop bezalkoholowy

Mania Wypiekania
Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową - Emmet z Lego Przygoda 166

Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu.  Biszkopt przekrajamy na 3 części. Krem z białej czekolady: 400 g mlecznej czekolady (u mnie z Lidla(...)wodzie. Dodajemy do niej sok z truskawek np. 2 łyżki. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do truskawek, mieszamy i odstawiamy do stężenia. Przygotowanie tortu: Na ozdobnej paterze układamy spód biszkoptu, nasączamy ok. 1/3 szklanki wody, wymieszanej z sokiem z cytryny, następnie wykładamy ½ kremu z czekolady, na krem ½ frużeliny, Całość przykrywamy 2 częścią biszkoptu, nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną, następnie pozostała

kulinarnyswiatdomi
Tort a la Jack Daniel's 241

Męski tort... olbrzym - największy, jaki do tej pory zrobiłam, bo o wadze prawie 5 kg! :) Kakaowy biszkopt przełożony masą malinową. Pycha. Składniki: Biszkopt (na blachę o wymiarach 35x25 cm, odmierzałam miarką z ml): 12 jajek 440 ml cukru 440 ml mąki 150 ml mąki ziemniaczanej 175 ml kakao Krem malinowy: 500 g malin garść jagód (dla koloru) 1 szklanka cukru(...)Jacka Daniel'sa Old No. 7 Dodatkowo: 1100 g czarnej masy cukrowej 200 g białej masy cukrowej wydruk jadalny na papierze cukrowym odrobina srebrnego pyłku spożywczego Przygotowanie: Biszkopt wg tego przepisu. Piec ok. 50 minut. Krem malinowy analogicznie do tego przepisu. Masa maślana wg tego przepisu. Biszkopt przekroić na 3 blaty, pierwszy wyłożyć na podkładkę/ paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować pierwszą

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto z nutellą i truskawkami 161

proszku do pieczenia łyżeczka oleju Masa: margaryna (zimna) jeden ugotowany budyń śmietankowy lub waniliowy (zimny) 3 duże łyżki nutelli (lub do smaku) truskawki galaretka truskawkowa mleko + zapach rumowy paczka biszkoptów Przygotowanie: Przygotować biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż będzie błyszcząca piana. Dodajemy po jednym żółtku co ok 2 minuty. Delikatnie(...)masa się nie zważyła. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce nutelli.  Galaretkę rozrabiamy wg zaleceń na opakowaniu. Truskawki myjemy i kroimy na połówki. Mleko mieszamy z zapachem rumowym. Biszkopt nasączamy mlekiem z rumem. Wykładamy na niego połowę masy. Każdy biszkopt pojedynczo maczamy w mleku (ok 2 sekundy) i wykładamy na ciasto. Na warstwę biszkoptów wykładamy pozostałą część masy. Ponownie

ChilliJemy
Lekki tort z pianką i opłatkiem 153

tego, że namaka, co jest rzeczą jak najbardziej normalną, to obrazek jest nadal taki sam jak przed nałożeniem na tort, nic się nie rozpływa, ani nie zlewa - ideał. Potrzebujemy: Biszkopt: 8 jaj szklanka cukru 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na puszystą jasną masę. Pamiętacie? Wspominałam kiedyś(...)jajka na biszkopt są już dobrze ubite, kiedy mieszadłem narysujemy 8 i zaraz po narysowaniu zobaczymy ją jeszcze w całości. Do ubitych jaj przesiewamy resztę suchych składników, delikatnie mieszając całość. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, standardowa prostokątna blacha do pieczenia ciast. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez 25 - 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu

MamaOskarka
Ciasto Beaty, czyli moje 170

naturę, że idę na całość :D  A teraz do rzeczy.... ciasto wyszło jak zwykle nie za słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z wafelkami o smaku śmietankowym i biszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!! Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania galaretki cytrynowej(...)wafelków śmietankowych 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki truskawkowej 3 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki domowego malibu Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka Do dekoracji: kandyzowane owoce pokrojone w kostkę Wykonanie: Biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z kakao

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto Barbie 200

parę lat temu na WŻ ( klik ) i wiedziałam, że kiedyś na pewno je zrobię :) I w miniony weekend w końcu doczekało się swojej realizacji:) Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, pysznej masy na soku kubusiowym, ciastek delicji, pianki malinowej oraz malinowej galaretki. Wszystko w cukierkowo - różowych barwach. Niczym ciasto dla księżniczki hehe :) (Przepis podaję z moimi zmianami) Duża blacha: Składniki(...)Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa różowa: 1 litr soku typu "Kubuś" w kolorze różowym 3 budynie malinowe Pianka różowa: 2 śnieżki 2 szklanki mleka 2 galaretki malinowe Dodatkowo: dwa opakowania "Delicji" o smaku malinowym

My simple kitchen
Tort na roczek ze śmietaną kokosową. 176

odczuciu. Dlatego tort odpowiedni do wieku dziecka naszego musiał się znaleźć ;) Ozdoby od sweet_yarco dopełniły kunsztu i tort wyglądał pięknie. A taka samochwała ze mnie i już ;) Potrzebujemy: Biszkopt: 6 jaj 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po 1 żółtku powoli i delikatnie mieszając. Następnie(...)również delikatnie rozprowadzamy w pianie.  Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Pieczemy w temperaturze 175°C przez 20 minut.  Po upieczeniu zrzucamy biszkopt z wysokości około 0.5 m i odstawiamy do osiągnięcia, bez wyjmowania z formy. MASA (ŚRODEK): 2 puszki mleka kokosowego Ponadto: 1/2 szklanki soku jabłkowego 2 brzoskwinie bez skórki Oddzielamy tłuszcz kokosowy

MamaOskarka
Ciasto kokosowo - truskawkowe (bez glutenu) 226

Kokos i truskawki- oto duet idealny! :) Bardzo lekki, puszysty i bezglutenowy biszkopt kokosowy przygotowany na wiórkach kokosowych, przełożony masą- również kokosową- ze śmietanki kokosowej, mascarpone i wiórków koksowych, ozdobiony soczystymi truskawkami. Ciasto cudownie smakuje i pachnie kokosem, jest delikatne, lekkie i nieskomplikowane, a truskawki nadają świeżości- polecam wykorzystać drobne truskawki, takie na jeden kęs (zarówno i maliny również się sprawdzą(...)zestawieniu smaków). Biszkopt dodatkowo nasączyłam likierem Malibu, dla jeszcze większego podkreślenia smaku kokosa :))) Zachęcam Was do wypróbowania tegoż idealnego w smaku połączenia! :) Kokosowy biszkopt: * wiórki kokosowe- 60 g (lub gotowa mąka kokosowa) * cukier- 60 g * jajka- 3 szt. * mąka ziemniaczana- 1 czubata łyżka Krem kokosowy: * mleko kokosowe- puszka (lub kremówka) * * mascarpone- 3 czubate * wiórki kokosowe- 3 łyżki * cukier- 1 łyżeczka

Kraina Miodem Płynąca
Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami 212

Pyszny serniczek na kakaowym biszkopcie z truskawkami i galaretkę do kawusi.  Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami Składniki: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA SEROWA ser biały w kostkach - 1 kg mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g masło - 200 g budyń śmietankowy(...)opak Galaretka do zalania galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml Owoce do ułożenia truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt:  Odzielić żółtka od białek.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodając po jednym żółtku, dalej ubijać.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.  Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę

Kuchnia Danusi
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ 192

Klasyk wśród ciast ze świeżymi owocami. Puszysty biszkopt, bita śmietana, truskawki oraz galaretka-połączenie idealne:) SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki(...)umyć odszypułkować. przekroić na pół. Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec

RAROSSA
Przekładaniec masą śmietanową 140

Kolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto .....moje ciasto w sumie nie wyszło tak jak trzeba , ale mimo to było pyszne...Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu chciałam przekroić na połowę ..ale jakoś zagadałam się i nie wyszło tak jak trzeba..zresztą na zdjęciu poniżej widać efekty mojego przecinania...potem już szło " jak po maśle"..aż do pory(...)podkusiło do owoców dodać świeżego ananasa...no i to był błąd..Galaretka i świeży ananas to nie zbyt dobre połączenie...galaretka [ a nawet dwie] nie zastygły..a wsiąkły w biszkopt...nawet w dolny...Ale jakoś poradziłam ..szkoda było wyrzucić..Dobrze ,że ciasto było w tortownicy..odpięłam obręcz i "wypuściłam galaretki na wolność "..na wierzch ciasta ułożyłam [prawdę mówiąc wcisnęłam

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania