przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:76/600)

Malinowa charlotte w pucharkach 128

Deser na zimno, aksamitnie malinowy, bez pieczenia, zniewalający smakiem i wyglądem, otulony biszkoptami nasączonymi likierem truskawkowm, a więc tylko dla dorosłych, prosty i szybki do przygotowania , idealny na lato! Składniki: Na  4 porcje: 120 g podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów Krem malinowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 25 dag serka mascarpone 15 dag świeżych malin 1 łyżka(...)likieru truskawkowego 1 listek żelatyny 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kora mleczno-biała do posypania Listki mięty do dekoracji Świeże maliny do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopty połamać na kawałki skropić likierem truskawkowym ułożyć w pucharkach. 4 sztuki zostawić w całości do dekoracji. Przygotować krem: W misie miksera umieścić serek mascarpone, wlać słodką śmietankę oraz wsypać cukier puder, zmiksować na krem

Wanilia i Kardamon
SERNIK TIRAMISU 147

przepyszny sernik bez pieczenia, poleca się na letni deser SKŁADNIKI   Spód: 100 g biszkoptów, 60 g masła Krem jasny: 250 g mascarpone, 150 g śmietany 36%, 2 żółtka, 3 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, Krem tiramisu: 100 g śmietany 36%, 100 g serka homogenizowanego, 100 g czekolady o smaku tiramisu, 1 czubata łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 150 g podłużnych(...)biszkoptów, mocna kawa do namoczenia biszkoptów, kakao do posypania WYKONANIE Przygotowujemy tortownicę o średnicy 18 cm, wykładamy folią spożywczą. Rozpuszczamy masło, blendujemy biszkopty, łączymy z wystudzonym masłem.Tak przygotowaną masą wykładamy na dno tortownicy lekko dociskając. Chłodzimy 30 min w lodówce. Krem jasny; żółtka ucieramy z cukrem, śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Żółtka łączymy z serkiem mascarpone, śmietanką

słodki bratek
Tort Szwarcwaldzki 956

Bardzo smaczny i efektowny tort dla dorosłych z masą śmietanową, wiśniami z alkoholu. Przygotowałam go na 3 urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool . Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 1,5 litra śmietany 30% 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek cukru pudru(...)Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała, lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej. Wiśnie odsączamy z alkoholu, biszkopt kroimy wzdłuż na trzy części, każdy nasączamy alkoholem. Pierwszy biszkopt układamy na paterze, wykładamy ¼ masy śmietanowej i połowę odsączonych wiśni, przykrywamy kolejnym biszkoptem, wykładamy ¼ część masy, układamy pozostałe wiśnie, przykrywamy

Bajeczna Kuchnia
Klasyka smakuje truskawą 176

Firmówka- niby nie taka spektakularna jak ze sklepu, ale uwielbiałam to ciemne ciasto i domowy krem na wierzchu posypany kakao. Jogurtowy sernik- wiecie, taki w stylu jogurt plus galaretka, biszkopty na spód i owoce na wierzch. No i biszkopt z galaretką. Klasyk nad klasykami. Z kremem budyniowym. I owocami- latem głównie truskawkami, zimą z czymś z puszki. Z czasem przegrał(...)jest tyle wspomnień, że postanowiłam zostawić szklanki. Jestem pewna, że mimo to sobie poradzicie:-) A! I podwoiłam ilość, bo coś mi jeszcze zostało z tego małego gadatliwego żarłoka. KLASYCZNY BISZKOPT Z GALARETKĄ I KREMEM BUDYNIOWYM Na ciasto 8 jajek (żółtka i biała osobno) szczypta soli 2 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody 2 budynie (przepis mówi 'żółte'- śmietankowe albo waniliowe

les mirabelles
Truskawkowy piegus 161

Moja smaczna truskawkowa inwencja twórcza :) Biszkopt makowy przełożony kremem budyniowym i nadziany dużą ilością truskawek. Czy może być coś lepszego na wykorzystanie tego owocu? Spieszmy się, póki jeszcze są! Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek wiórki kokosowe i płatki migdałów do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 20x35

Na Ciasteczkowych Papierach
Torcik truskawkowy z galaretką 105

Truskawkowy sezon trwa, więc aż szkoda nie zrobić pysznego ciasta. Zastanawiałam się jakie zrobić. Myślałam o dwóch, ale padło na to z ciemnym biszkoptem. Wyszedł torcik, bo biszkopt pięknie wyrósł. Przepis zaczerpnęłam z gazetki Przepisy czytelników nr 6/2016. Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę pod tytułem  Truskawkowo mi!  Ciasto polecam bo jest pyszne. Biszkopt: 5 jajek(...)proszku do pieczenia Masa: 200 ml kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe około 400 g truskawek Biszkopt: białka ubić z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując. Wsypać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Ewusiowe Smaki
Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy 329

Zapewne wiele osób zastanawia się co dobrego można zrobić z wykorzystaniem białek, które zalegają w zamrażarce. Ja proponuję to pasiaste ciacho :) Makowe biszkopty przełożone masami z jagód i truskawek. Pycha! Składniki: Biszkopty makowe: 15 białek 1,5 szklanki cukru 9 łyżek oleju 1,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki suchego maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia   Masa truskawkowa(...)pudru 125 g serka mascarpone 50 g wiórek kokosowych 1 galaretka jagodowa lub o smaku owoców leśnych   Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopty makowe: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier cały czas miksując. Dodajemy olej i miksujemy, następnie przesianą mąkę również porcjami i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy suchy

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto Krówka 248

mąki pszennej 1 op. budyniu Toffi (40 g) 1/2 szkl cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 125 g masła 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej   Biszkopt krówkowy: 3 duże jajka+ 1 białko pozostałe po cieście miodowym 100 g cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka masy krówkowej 1 op. budyniu Toffi (40 g) 2 łyżeczki kakao 1/2 szkl mąki(...)pszennej 220 g miękkiego masła 200 g śmietanki kremówki 30% 1-2 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (400 g), odjąć 1 łyżkę, którą użyliśmy do biszkoptu 100 g orzechów włoskich, posiekanych 80 g posiekanych orzeszków ziemnych, solonych i smażonych     Przygotowanie:   Ciasto miodowe: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 115

Prosty do zrobienia torcik, z wyśmienitym aksamitnym w smaku kremem z ziarenkami wanilii oraz soczystymi, słodkimi truskawkami… Mówię Wam: niebo w gębie! Delikatny w swojej strukturze migdałowy biszkopt (nasączony ponczem z dodatkiem likieru Amaretto) znakomicie komponuje się z lekkim kremem i owocami. Koniecznie musicie wypróbować póki sezon truskawkowy trwa (a ich cena ostatnio mocno spadła)! Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej(...)oczywiście do czasu podania przechowywać w lodówce :) Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g zmielonych migdałów 7 lekko czubatych łyżek cukru pudru 6 czubatych łyżek mąki pszennej szczypta soli Krem muślinowy: 350 ml mleka 100 ml kwaśnej śmietany 12-18% 3 żółtka laska wanilii 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru 3 pełne (nie czubate) łyżki mąki pszennej

MyCookBook.pl
Bajka truskawkowa 267

Dziś opowiem Wam bajkę i to nie byle jaką bajkę. W tej bajce delikatny biszkopt spotyka mus truskawkowy, który romansuje z kremem karpatkowym, a zazdrosne biszkopciki próbują ich rozdzielić, ale pojawia się czekolada i zgrabnie oblewa całość. :) Biszkopt: 4 jajka 130 g cukru  90 g mąki 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek(...)kąpieli wodnej. Umyte truskawki blendujemy z cukrem  (ja wolę kwaskowaty mus, ale trzeba spróbować i ewentualnie dosłodzić). Rozm.puszczoną żelatynę mieszamy starannie z musem truskawkowym. Dodatkowo: opakowanie biszkoptów krem do karpatki tabliczka dobrej czekolady kilka łyżek mleka Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejący mus truskawkowy, a na nim równomiernie rozkładamy biszkopty. Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Cynamonowe szczęście
Tort komunijny 112

cytryny Dodatkowo 800 g masy cukrowej białej 250 g masy cukrowej zielonej 200 g masy cukrowej fioletowej 150 g masy cukrowej zielonej klej spożywczy złoty pyłek do ciast Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy(...)miksera. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem

Wędrówki po kuchni
TORT MIŚ 168

czekoladowy tort z wiśniami z motywem Misia, doskonały na urodziny lub Dzień Dziecka     SKŁADNIKI Biszkopt: tortownica o śr 20 cm 3 jajka, ½ szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu Poncz: ½ szkl. herbaty Krem: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie w syropie(...)łyżki śmietany 36%, cukierki, kilka biszkoptów WYKONANIE Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie mieszankę z żółtek. Na końcu dodajemy mąkę. Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na 2 blaty. Krem: Cukier zagotowujemy wraz z ¾ szkl. mleka

słodki bratek
Kostka alpejska 205

Kostka alpejska to ciasto jak z obrazka! Składa się z ciemnego kakaowego biszkoptu, słodkiej masy krówkowej z bezami oraz bitej śmietany usztywnionej żelatyną. Całość posypana jest startą czekoladą. Patrząc na ciasto po raz pierwszy, można odnieść wrażenie, że jest bardzo podobne do ciasta 3 Bit . Nie jest to do końca prawdą, choć górna warstwa śmietany i starta czekolada jest identyczna(...)jednak kilka zmian, m.in. zmniejszyłam ilość bez w masie krówkowo-bezowej, gdyż uważam, że jest już ona wystarczająco słodka :)     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)   Biszkopt ciemny: 4 jajka 1/2 szkl cukru 2 czubate łyżki naturalnego kakao 1/2 szkl mąki pszennej tortowej   Masa kajmakowo- bezowa: 200 g miękkiego masła 1 puszka masy kajmakowej

Nastoletnie Wypiekanie
Chałwowiec 233

Ciasto o bardzo ciekawym smaku i pięknej prezentacji. Chałwa wyśmienicie łączy się w smaku z nutellą - koniecznie spróbujcie ;) Zapraszam! Chałwowiec Składniki: (na małą blaszkę 20x24) biszkopt jasny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia biszkopt ciemny: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1/2 proszku do pieczenia  masa(...)budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mleka 100g chałwy 100g nutelli 150 g margaryny/masła 60 g małych bezików polewa czekoladowa wiórki kokosowe Przygotowanie: Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać małymi partiami cukier. Następnie nadal ubijając dodajemy żółtka. Miksujemy na gładką masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki z papierem

Tagebuch po polsku
Marysieńka - placek czekoladowo - chałwowy z orzechową wkładką 149

kolejny u mnie w domu ten oto wyśmienity wypiek! Elegancki ,idealny do kawy, wspaniały! Na pewno go znacie! Składniki BISZKOPT KAKAOWY 6 dużych jaj 3/4 szklanki cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki naturalnego kakao WKŁADKA ORZECHOWA 5 jajek 5 łyżek cukru do wypieków 200 g mielonych orzechów 2 płaskie łyżki tartej bułki -pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka(...)sztywną pianę. Miksuj i stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do powstania błyszczącej masy.Następnie dodawaj żółtka i wymieszaj dokładnie. Wyłączamy mikser i dodajemy powoli, ciągle mieszając szpatułą, po łyżce kakao. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach około pół godziny.Do suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt przecinamy tak, aby powstaly dwa równe blaty. Następnie robimy wkładkę orzechową-jaja ubijamy z cukrem

Z Kuchni Do Kuchni