Święta coraz bliżej, no i dawno nie było czegoś robiącego wrażenie. Tort Kinder właśnie taki jest - wystarczy spojrzeć, a ślinka sama cieknie. Smacznego! Na dobry początek pieczemy biszkopty: Składniki [BISZKOPT JASNY]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy(...)mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia, po czym pieczemy ok. 30-40 min w ok. 175 stopniach. Składniki [BISZKOPT ORZECHOWY]: 4 jajka 0,5 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g posiekanych orzechów Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka
psgotujemyMini torciki z kremem budyniowo maśnanym. Smak klasycznego tortu w niestandardowym podaniu. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ozdoby używam cukrowych serduszek. Składniki na jasny biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na ciemny biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki ciemnego kakaa ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki. Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170 o C. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciemny biszkopt wykonujemy w ten sam sposób jak jasny. Krem: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Budyń ugotować w ½ l mleka, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha, ostudzić
Słodki Zakątektorciki o średnicy 8 cm i jedno większe o średnicy 16 cm. Możecie zrobić jeden duży torcik musowy używając tortownicy o średnicy 23-24 cm Spód jest z biszkoptu nasączonego cytrynówką. W środek musu ukryłam maliny (użyłam zamrożonych, nie rozmrażając ich wcześniej) Na wierzch pokruszyłam bezy, ale możecie ozdobić według własnego uznania i fantazji ;) Upiekłam biszkopt w dużej(...)płaskiej prostokątnej blaszce, następnie wycinałam okręgi około 1 cm mniejsze od obwodu foremki. Przepis na biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwychodzą 4 kieliszki lub pucharki SKŁADNIKI 4 żółtka 2 łyżki cukru brązowego 4 łyżki cukru waniliowego 500 - 600 g mascarpone 1 filiżanka kawy 1 kieliszek likieru migdałowego 1 paszka biszkoptów Gorzkie kakao PRZYGOTOWANIE: 1. Żółtka wybijamy do miski. 2. Dodajemy cukier, cukier waniliowy. 3. Ucieramy nad gorącą kąpielą wodną. Odstawiamy do wystudzenia. 4. Do przestudzonych żółtek dodajemy serek mascarpone(...)Gotową masę wkładamy do lodówki. Ja włożyłam na całą noc, a deser składałam na drugi dzień. 6. Do filiżanki wsypujemy 4 łyżeczki kawy wlewamy likier migdałowy (Amaretto). 7. Biszkopty moczymy w kawie. 8. Na dnie kieliszków lub pucharków układamy po 2-3 biszkopty. 9. Na biszkopty dajemy trochę masy, następnie układamy nasączone biszkopty i wylewamy masę. 10. Wierzch deseru
Marcepanowa kuchniaCygańskie ścieżki to bardzo kolorowe ciasto. Pstrokaty biszkopt na białkach z różnymi dodatkami oraz masa pełna kolorowych galaretek. Całość smaczna i ciekawie się prezentuje. Kolory galaretek można sobie dowolnie skomponować smakowo lub kolorystycznie. Ciasto można dowolnie udekorować polewą czekoladową albo po prostu posypać cukrem pudrem. Można też przekręcić przekrojony biszkopt aby zaprezentować otrzymane w cieście barwne wzory. składniki: biszkopt(...)rozpuściłam czerwoną, zieloną, fioletową i niebieską. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody. Przelać do płaskiego naczynia, u mnie talerze do zupy i odstawić do stężenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Zmiksować na małych obrotach. Gotową masę podzielić
Monia miesza i gotujeaparatów oraz godzin o której były robione. Najpierw porobiłam zestaw cyfrówką, a za godzinę robiłam lustrzanką :D Takie rzeczy tylko u mnie :p Składniki na tortownicę 18 cm: Na biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kako 1/2 szkl cukru 2 łyżki oliwy/oleju Krem: 150 g mascarpone 100 g twarogu półtłustego 6-7 łyżek cukru(...)śmietanki 30-36 % 2 czubate łyżeczki żelatyny 1 duży czerwony grejpfrut 1 duża soczysta pomarańcza Do dekoracji: 50 g czekolady deserowej 3-4 "filety" z pomarańczy i grejpfruta Biszkopt 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki wraz
Gotowanie...to proste !wielu lat nieco inaczej przygotowuje krem, zastępując żółtka śmietaną 36%. Dzięki temu zabiegowi krem zawsze ma idealną konsystencję, nie ma niebezpieczeństwa że będzie płynny. Do przygotowania tiramisu wykorzystaj podłużne biszkopty a nie te okrągłe. Mają nieco inny smak i konsystencję, to właśnie te daje się do tiramisu. Polecam Ci także moje przepisy na inne desery: – prosta szarlotka – gruszki(...)mascarponne – 200 ml śmietany 36% – 50 dag cukru pudru – 60-80 ml mocnej kawy espresso – 50 ml amaretto lub ciemnego rumu – około 20 podłużnych biszkoptów – 2 łyżki kakao do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przełóż śmietanę oraz cukier puder. Za pomocą miksera ubij śmietanę aż będzie kremowa i sztywna. Do śmietany dodaj serek mascarpone
nietylkopasta.plciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z orzechami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem, słodki kajmak, prażone ziemne orzeszki oraz naturalne orzechy włoskie. Całość oblana czekoladową polewą, smakuje rewelacyjnie. Składniki: Biszkopt : 8 jaj 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanka cukru 2 płaska łyżeczki proszku(...)szklanki wrzątku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 40ml likieru Amaretto 15ml spirytusu Dodatkowo: 510g masy krówkowej kajmak Polewa: 200g mlecznej czekolady 8 łyżek mleka 150g orzechów ziemnych Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić z dodatkiem cukru na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto Łabędzi Puch to lekkie ciasto biszkoptowe z kremem bułeczkowo- kokosowym. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 3 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki kajzerki, 100g wiórków kokosowych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształku, 300g masła(...)Posypka: 80g wiórków kokosowych, 1 łyżka masła, 3 łyżki cukru, Dodatkowo: ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut
Tradycyjna kuchnia KasiDługo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt(...)orzechy rozdrabniamy. Jaja ubijamy na puszystą masę. Wafelki, orzechy mieszamy z mąką i proszkiem, następnie dodajemy do masy. Pieczemy 30min w temp 180oC w takiej samej foremce jak biszkopt. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem. Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem pudrem. Gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy startą na tarce czekoladę. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Dolną część nasączamy
Słodki ZakątekSezon gruszkowy w pełni! U mnie za oknem są dwa ogromne drzewa klapsów. Wymyśliłam smaczne ciasto w sam raz ta tą porę roku. Delikatny biszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z gruszek. Niebo w gębie! Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru Mus gruszkowy: 1 kg obranych, pokrojonych gruszek 2 galaretki gruszkowe Wykonanie biszkoptu: Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem
Słodki ZakątekTort mocno orzechowy i karmelowy z batonikami Snickers. Słodycz tortu przełamuje gorzka kawa. Dekoracja szybka, bo tort robiony spontanicznie kawy. Składniki na biszkopt czekoladowy: 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka(...)cukru pudru 2 batony Snickers Składniki na warstwę karmelową: 400g masy karmelowej 200g niesolonych orzeszków ziemnych Składniki do nasączenia: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru 1 szklanka wrzątku Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem
Słodki ZakątekCiasto czekoladowe z bezą to ostatnio mój faworyt wśród przekładanych ciast. Czekoladowy biszkopt, krem z mascarpone i czekoladowa, chrupiąca beza, to mój przepis na idealne ciacho. Słodycz przełamana sporą porcją dżemu porzeczkowego sprawdza się w każdym cieście. Świetne na każdą okazję. Z kubkiem ulubionej kawy smakuje podwójnie dobrze:). Bardzo lubię ciasta przekładane serkiem mascarpone i bezowe , więc to ciasto, które(...)mnie wyznacznikiem perfekcyjnego ciasta. Spróbujcie, a się nie zawiedziecie!. Inspiracja – Zjem to . Do przygotowania ciasta użyłam blaszki o wymiarach dna 21×32. Ciasto czekoladowe z bezą Biszkopt czekoladowy 5 jajek 3/4 szkl drobnego cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl kakao 50 g gorzkiej czekolady Beza czekoladowa 4 białka 200 g drobnego cukru 1 kopiasta łyżka kakao
Pieguskowa Kuchniatort jest niezwykle pyszny, lekki i puszysty, ma piernikowy smak i zapach. Dodanie przyprawy do piernika do biszkoptu było bardzo dobrym pomysłem. Biszkopt ma ładny kolor i smakuje jak piernik. Krem również jest o smaku piernikowym, całość dobrze smakowo do siebie pasuje. Taki tort można upiec na świąteczny stół i poczęstować nim gości, dodam, że dzieci również będą nim zachwycone(...)bardzo pięknie się prezentuje, a kruche ciasteczka dodają mu uroku. Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu, więc każdy sobie z nim poradzi. Polecam, upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika Ciasteczka: 1 szklanka mąki
Izabelawkuchnibardzo podzielny. Nie jest trudny i czasochłonny w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest to, że pracę można rozłożyć w czasie. Ponieważ przed złożeniem tortu blaty są dość mocno nasączane, biszkopt można upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Poradzą z nim sobie osoby, które na co dzień nie pieką ciast i tortów. Krem robimy ze śmietany 30%, którą ubijamy(...)kropli). Muszę jednak przyznać, że tort lepiej smakuje w wersji tylko z bitą śmietaną i taką opcję także Wam polecam. SKŁADNIKI / na formę o średnicy 22-23 cm BISZKOPT PIERNIKOWY 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić pszenną) 1 opakowanie przyprawy
cool and minty