tort jest niezwykle pyszny, lekki i puszysty, ma piernikowy smak i zapach. Dodanie przyprawy do piernika do biszkoptu było bardzo dobrym pomysłem. Biszkopt ma ładny kolor i smakuje jak piernik. Krem również jest o smaku piernikowym, całość dobrze smakowo do siebie pasuje. Taki tort można upiec na świąteczny stół i poczęstować nim gości, dodam, że dzieci również będą nim zachwycone(...)bardzo pięknie się prezentuje, a kruche ciasteczka dodają mu uroku. Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu, więc każdy sobie z nim poradzi. Polecam, upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika Ciasteczka: 1 szklanka mąki
Izabelawkuchnibardzo podzielny. Nie jest trudny i czasochłonny w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest to, że pracę można rozłożyć w czasie. Ponieważ przed złożeniem tortu blaty są dość mocno nasączane, biszkopt można upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Poradzą z nim sobie osoby, które na co dzień nie pieką ciast i tortów. Krem robimy ze śmietany 30%, którą ubijamy(...)kropli). Muszę jednak przyznać, że tort lepiej smakuje w wersji tylko z bitą śmietaną i taką opcję także Wam polecam. SKŁADNIKI / na formę o średnicy 22-23 cm BISZKOPT PIERNIKOWY 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić pszenną) 1 opakowanie przyprawy
cool and mintyJestem wielką fanką tego ciasta-deseru, składa się z warstw biszkoptów savoiardi maczanych w kawie z nutą korzennego aromatu , kremu na bazie jajek i mascarpone, dopełnieniem smaku są maliny osączone z syropu, ciasto podaje się dobrze schłodzone, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać, a przy tym pięknie się prezentuje na świątecznym stole jako deser główny(...)Kwadratowa forma 24/24 Składniki: 40 dag biszkoptów savoiardi ½ kg sera mascarpone 5 żółtek 3 białka 3 łyżki cukru ¾ szklanki mocnej zaparzonej kawy ½ łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka rumu 10 dag malin z syropu Kakao do oprószenia Wykonanie: Żółtka jaj wbijamy do szklanej miski, wsypujemy cukier stawiamy na garnku z gorącą wodą i mieszadłem do piany ubijamy mikserem
Wanilia i Kardamonpiekła i nie ubiła piec! ). Teraz nie może się doczekać jak wyciągnie z piekarnika kolejne pyszne ciacho! Tak było własnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne(...)Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko – 4 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mak – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki BEZA KOKOSOWA: * duże białka – 3 szt * cukier – 100 g * kokos – 200 g KREM BUDYNIOWY: * mleko
Ostra na SłodkoBISZKOPT: SKŁADNIKI (na 1 biszkopt) 3 jajka 0,5 szkl cukru kryształu 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 cukru waniliowego upiec 2 sztuki WYKONANIE: Ubić białka, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25 min. w temp. 180* CIASTO KOKOSOWE: SKŁADNIKI: 5 białek 20dag(...)budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodać zimny budyń oraz kawę cappuccino. MASA nr 2 SKŁADNIKI: 0,5 l. śmietany 30% 2 śmietany śnieżka 3/4 szkl adwokata 1 duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 2 łyżki słodkiego mleka 1-2 łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek wody WYKONANIE: Białą czekoladę rozpuścić w mleku. Żelatynę rozpuścić
Dziś Ja gotujePodaje przepis na pyszne ciasto, nasączone espresso, z kawałkami czekolady w masie serowej. Ciasto jest na biszkoptach do tiramisu. Jest niezwykle proste, a co najważniejsze pyszne! Szklanka to 250 ml brytfanna prostokątna, jaką chcecie. Składniki 2 opakowania biszkoptów do tiramisu lub więcej.To zależy ile opakowanie ma rzędów biszkoptów ;-) ok.30 ml espresso lub mocnej kawy 500 g twarogu z wiaderka(...)ubij i wmieszaj delikatnie w masę. Możesz dodać trochę czekolady startej na dużych oczkach. Jeśli masa jest za rzadka, włóż ją do zimnej wody z misą, powoli zacznie tężeć. Biszkopty jeden po drugim obtaczaj w wylanej na talerz kawie. Proces musi być bardzo szybki. Biszkopty nie mogą leżeć w tej kawie, bo się rozciapią. Moczymy brzuszek i plecki biszkopta, boczki
Z Kuchni Do KuchniWitajcie. Robiłam to ciasto już dość dawno temu, ale pomyślałam, że może ktoś jeszcze nie wie co piec w Święta to podrzucę przepis :) W oryginale biszkoptu nie przekrawa się ,ale mi wydawało się, że biszkopt jest dość wysoki, a masy serowej sporo, to podzieliłam to na kolejne warstwy. Ciasto bardzo dobre. Polecam. Składniki (blaszka 34x26cm): Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki(...)szklanka cukru pudru 2 żółte galaretki + 2/3 szklanki wrzątku Pianka: 4 białka 1/2 szklanki cukru 1 czerwona galaretka + 1/4 szklanki wrzątku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt, upieczony i wystudzony przekroić na dwa blaty. 2. Zrobić masę serową. Galaretki żółte rozpuścić we wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Dodawać stopniowo
Kuchnia domowa AniDziś mam dla Was prawdziwą ucztę smaków! Plus wskazówki dla ciekawych jak zrobić baardzo wysoki tort z biszkoptu. Śmietankowy tort z żurawiną robiłam z okazji przyjęcia mikołajkowego, na które zaprosiliśmy całkiem sporo gości – więc ciasto też musiało być słusznych rozmiarów. Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm. Jest połączeniem aromatycznych puszystych biszkoptów pieczonych z dodatkiem mielonych goździków, cierpkiego(...)świeżej żurawiny i delikatnego kremu z mascarpone i bitej śmietany. Całość doprawiamy prażonymi orzechami laskowymi i galaretką w cukrze – to musi być dobre! ;) Składniki na 1 blat biszkoptu (potrzebne będą 2): 4 jajka 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki mielonych goździków (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy) Składniki
CiastkozercyWitajcie, kolejna propozycja na świąteczne słodkości - dzisiaj jest to torcik smakiem podobny do znanego wszystkim wafelka Knopers. Bardzo orzechowy smak przełamałam połączeniem sera mascarpone z jogurtem. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej ale można również użyć mąki kokosowej (przez co jest bezglutenowy). Jest bardzo pyszny i idealnie wkomponowuje się w świąteczne klimaty. Wartości odżywcze w 100 g: 249 kcal(...)Składniki Biszkopt - 40 g mąki kukurydzianej - 4 jajka - 0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej - 40 g cukru/słodzika Biały krem - opakowanie serka mascarpone - duże opakowanie jogurtu greckiego - 2-3 łyżki cukru/słodzika Krem orzechowy - 100 g orzechów laskowych - 5 daktyli namoczonych w wodzie - 2 łyżki kakao - 1/4 szklanki wody Dekoracja - kilka orzechów laskowych Wykonanie Dzień
Health-Fit-LifeBananowiec to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Tym razem zrobiłam za wysoki biszkopt w stosunku do masy i galaretki, ale i tak ciasto było pyszne i już zbliża się ku końcowi :-) Przed podaniem polecam go dobrze schłodzić w lodówce. Zapraszam na przepis 😊 Składniki (tortown ica 26 cm): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana(...)łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy na ścierkę z wysokości ok 40 cm i odstawiamy w blaszce do ostygnięcia. Następnie blaszkę obkrawamy w koło nożem, wyciągamy biszkopt i odrywamy z niego papier do pieczenia
kulinarne odsłony patiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki podstawowe: biszkopt (u mnie o średnicy 22 cm.) - PRZEPIS TUTAJ :) dżem truskawkowy Łowicz. Składniki kremu: 100 g śmietany 30%, 100 g serka mascarpone, cukier puder. Nasączenie: 1/2 szklanki mocnej herbaty o smaku truskawkowym. Dodatkowo: kolorowe posypki do dekoracji. Przygotowanie: Przygotowuję krem: śmietanę(...)ubijam z cukrem pudrem (ilość zależna od tego, jak słodkie lubicie). Nie przerywając pracy miksera (najmniejsze obroty) stopniowo dodaję serek mascarpone. Biszkopt przecinam na 3 lub 4 części (w zależności od wysokości), następnie foremkami do ciastek wycinam różne kształty. Biszkopty lekko nasączam przygotowaną herbatą. Biorę po dwa biszkopty tego samego kształtu i przekładam nadzieniami w następującej kolejności: biszkopt, dżem truskawkowy
JejKuchniaklimacie 🐮 Tort znów pojechał dalej więc nie ma zdjęcia w przekroju, jednak umieściłyśmy zdjęcia z przygotowania aby Was zachęcić do przygotowania takiej krówki 😃 Składniki: Łaciate biszkopty (śr: 24 cm i śr: 15cm) 1) -5 jaj L -50g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej) -100g mąki gryczanej lub kukurydzianej -40g kakao -2g węgla spożywczego aptecznego(...)łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -100g czekolady gorzkiej + 1,5g węgla aptecznego spożywczego -woda + sok z cytryny (do nasączenia blatów) -papier i taśma bezbarwna do wycięcia uszu ŁACIATE BISZKOPTY Obie części wykonać w ten sposób w osobnych miskach: Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol
Candy Pandaspszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jabłek 2 zielone galaretki 2 czerwone galaretki 2 szklanki śmietany 30% paczka okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać porcjami cukier, dalej ubijając do uzyskania sztywnej piany i rozpuszczenia cukru. Żółtka wymieszać z proszkiem. Poczekać aż "urosną". Dodawać(...)przekroić na dwie równe części. Jabłka pokroić w kostkę i 5 minut smażyć dodając zielone galaretki (żeby się rozpuściły). Jak jabłka przestygną i zaczną tężeć wylać to na biszkopt. Na to poukładać biszkopty. Czerwone galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić dodając przestudzone galaretki. Masę śmietanową wylać na biszkopty. Przykryć biszkoptem. Można posypać cukrem pudrem. Bardzo
Cukiernia Pychotkiwarstwa. Poza tym wyszedł pyszny, po paru dniach smakował jeszcze lepiej. Na pewno upiekę go jeszcze nie raz, ale w mniejszej blaszce. Polecam :) PRZEPIS NA BLACHĘ 25/40 CM BISZKOPT : 6 jaj 1,5 szklanki cukru (dałam 1 szklankę) 1,5 szklanki mąki po 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu POLEWA : 15 dag masła lub dobrej margaryny(...)zmielonego sera 4 jajka 0,5 szklanki cukru szklanka śmietany 30 % 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego sok i skórka otarta z połowy cytryny lub ulubiony aromat ROBIMY BISZKOPT : Na sztywno ubijamy białka, dosypujemy stopniowo cukier, dobrze ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, dolewamy po trochu do masy cały czas miksujemy. Mąkę przesiewamy, dodajemy partiami i delikatnie mieszamy
Pani na deserrazem w połączeniu kremu bananowego z gorzkim czekoladowym musem. Ciasto wyszło genialne, odpowiednio wyważone i nie za słodkie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: 200 g maślanych herbatników 2 opakowania okrągłych biszkoptów (po 170 g) żurawina do dekoracji MASA BANANOWA: 1 l nektaru bananowego np. Hortex 2 śmietankowe budynie 2 cytrynowe galaretki 2 łyżki masła MASA CZEKOLADOWA: 1,5 szklanki mleka tabliczka(...)chwilkę gotujemy. Po wyłączeniu palnika wsypujemy galaretki i dobrze mieszamy. Masa nam się trochę rozrzedzi, ale tam ma być. Jeszcze ciepłą masę równo wylewamy na herbatniki. Układamy obok siebie biszkopty. Ciasto odkładamy żeby przestygło. MASA CZEKOLADOWA: Mleko gotujemy, dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy do rozpuszczenia. Jeśli w mleku nadal są czekoladowe grudki należy jeszcze raz podgrzać. Odstawiamy w zimne miejsce
Pani na deser