przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:126/300)

Powidła węgierkowe 107

jednej porcji odlałam mały słoiczek soku, w drugiej smażyłam łącznie). Ustawiamy garnek na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień tak, aby powidła tylko lekko bulgotały i smażymy (bez przykrycia!) aż śliwki się rozpadną, sok odparuje i dżem zacznie gęstnieć (około 2-2,5 godz.). Im dżem gęściejszy tym częściej trzeba mieszać, aby się nie przypalił (cukier lubi się

Kolorowy Przepisownik
Ciasteczka z masła orzechowego 59

rodzaju pyszne, słodkie i lekkie - ciasteczka z masła orzechowego. Ja kupuję masło firmy Sante - bez sztucznych dodatków i cukru. Idealnie jako pożywana przekąska do pracy. Przechowywane w foliowym woreczku nie tracą świeżości przez wiele

Milion Smaków
Jajecznica z kurkami i koperkiem 96

Tradycyjne, ale jedno z ciekawszych i smaczniejszych dań sezonowych. Ciężko sobie wyobrazić sezon wakacyjny bez jajecznicy ze świeżymi kurkami na śniadanie. Tym razem polecam wersję z koperkiem, który dodaje interesującą nutę smakową

Milion Smaków
Zupa jarzynowa z brokułami 91

szczycie warzywnego sezonu warto pokusić się o przygotowanie pysznej, jarzynowej zupy. Brokuły, kalarepa, marchewka, pietruszka, młode ziemniaczki... Ja stosuję minimum dodatków - tylko vegeta nature, bez śmietany czy innych przypraw

Milion Smaków
Owsianka z jabłkami i migdałami 70

Dodatki w owsiance zmieniają się u mnie jak pory roku. Poniżej wariant jesienny, tym razem bez moczenia płatków przez noc - z jabłkami, płatkami migdałów i cynamonem

Milion Smaków
Tarta dyniowa 72

Aromatyczna tarta z puszystym nadzieniem dyniowo-śmietankowym doskonale wpisuje się w dzisiejszy świąteczny klimat. Pełnoziarniste ciasto bez cukru, orzechy i korzenna masa dyniowa to wspaniałe połączenie smakowe

Milion Smaków
Gołąbki z kapusty pekińskiej 120

Gołąbki w wersji szybszej, ale nie mniej smacznej niż klasyczne. Zwykła kapusta została zastąpiona pekińską, z którą mieszane jest mięso wraz z dodatkami (bez zawijania). Do tego soczysty sos pomidorowy i obiad gotowy

Milion Smaków
Barszcz ukraiński z ciecierzycą 147

Jest to nieco odmienna ale bardzo odżywcza wersja ukraińskiego barszczu. Moja propozycja składa się tylko z gotowanych świeżych warzyw, bez dodatku mięsa czy bulionu a doprawiona jest pieprzem i ziołami. Czerwoną fasolę zastąpiłam ciecierzycą dla urozmaicenia smaku. Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietany do zup. Oprócz wartości dietetycznych w przypadku tej zupy zyskujemy w ten sposób jeszcze jeden atut - piękny, buraczkowy

Milion Smaków
Muffiny jaglano-dyniowe 102

pożywna wersja klasycznych muffinów na bazie dyni. Mąkę pszenną zastąpiłam zdrową mąką jaglaną a cukier odrobiną miodu. Słodyczy tym muffinkom dodaje owsiana kruszonka - możecie też oczywiście przygotować je bez kruszonki, wówczas cukru nie będzie wcale

Milion Smaków
Lekkie leniwe pierogi 128

przygotowanie - i oczywiście zjedzenie :) Tym razem leżący w lodówce twaróg przypomniał mi o nich. Postanowiłam przygotować nieco lżejszy i zdrowszy wariant tego dania. Wyszły pierogi bardzo delikatne, serowe, bez pszennej mąki i cukru. Przepis polecam zwłaszcza osobom będącym na lekkostrawnej diecie oraz odchudzającym się. Pozostali mogą dosłodzić na talerzu

Milion Smaków
Sos barbecue na whisky 96

klasyka amerykańskiej kuchni. Ciężko sobie wyobrazić grillowanie bez tego sosu. W Polsce też jest już znany i lubiany. Charakterystyczny smak - lekko ostry, lekko słodki z nutą przypraw i mocno wyczuwalnym pomidorem jest świetnym dodatkiem do mięs i kanapek. Ta wersja to aromatyczny sos na bazie whisky

Milion Smaków
wyśmienite śledzie w pomidorach z piekarnika... 158

laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny filet opłukane śledzie w misce posypać kucharkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać wszystko i do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Dorsz w pomidorach z wędzonym boczkiem 124

Dorsza przyprawić solą i pieprzem. Położyć na boczku i smażyć pod przykryciem 2-3 min. Obrócić na drugą stronę podkręcić ogień i jeszcze z minutkę trzymać na ogniu już bez przykrycia.. Podawać z kaszą jaglaną i sałatą w sosie vinegrette.. Smacznego

Gaździnka warzy
Surówka z mango, gruszki i awokado 185

kostkę i wymieszać z sałatą. Pamiętajcie, że jeśli zużywacie tylko połowę awokado, z drugiej nie usuwajcie pestki - dzięki temu będziecie mogli ją przechować w lodówce do następnego dnia bez ryzyka, że ściemnieje. Do soku wyciśniętego z limonki dodać łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soli, szczyptę płatków z suszonych papryczek chilli i rozmieszać. Tak przygotowanym sosem polać surówkę tuż przed podaniem

W SMAK
Sorbet Truskawkowy 173

konsystencję i nie zamarzną na kość. Trochę zamarzną, to normalne, ale jak wyciągniemy z zamrażarki pojemnik z sorbetem i pozostawimy go na blacie 10 - 20 minut spokojnie będziemy mogli bez problemów uformować z niego kształtne kulki. Właśnie ten alkohol sprawia, że sorbet szybko dochodzi do konsystencji, którą możemy formować. Powiem Wam też, że w ogóle jest nie wyczuwalny. Przepis pochodzi

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania