odgrywa ona bardzo ważną rolę i niemal w każdej szanującej się restauracji można znaleźć specjały z jej udziałem. Jej delikatne mięso , które łatwo oddzielić od ości, zachwyca każdego. Nie bez powodu Francuzi zwą ją królową ryb . Ze względu na swój łagodny i szlachetny smak nie można jej zepsuć mnogością dodatków. Dorada nie może być przegadana. Trzeba ją upiec
Food Squareskładniki spód * 150 g herbatników kakaowych * 70 g masła lub margaryny * 2 łyżki nutelli masa * 500 g sera białego na serniki mielonego * 250 g śmietany 30
Mix smakuracji tego, że siedzę w domu z zapaleniem oskrzeli „dogadzam” sobie sokami i musami owocowymi. Dzisiaj przygotowałam ekspresowy mus pomarańczowo-jabłkowy z 2 pomarańczy i 1 jabłka, bez dodatku cukru, w przypadku diety odchudzającej jak znalazł. Do wyciśnięcia soku i przygotowania musu z jabłka wykorzystałam elektryczną wyciskarkę do cytrusów. Ale można poradzić sobie inaczej, sok z pomarańczy można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut. Na patelni roztopić masło i wymieszać z płatkami migdałów. Dorady wyjąć z piekarnika, usunąć folię, polać masłem z migdałami i piec dalej bez przykrycia przez ok. 5 minut do zrumienienia migdałów
SzczyptaSmaQpasuje do nich jogurt naturalny oraz banany, czyli smaki dość neutralne. Próbowałam jeść je z masłem orzechowym, ale składniki za bardzo się gryzą. Zachęcam do spróbowania :) Wartości odżywcze* placuszków bez miodu i dodatków Składniki: 3 łyżki mąki gryczanej (lub kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo
Chocolate Muffin BlogChoć wielu ją uważa za wytwór komunizmu moim zdaniem jest niezastąpiona jako dodatek do zimnych mięs czy w połączeniu ze śledziem. Za często jej nie robię, ale Świąt bez jarzynowej jakoś sobie nie wyobrażam :) Składniki : 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 średni seler 1 pietruszka 4 ogórki kiszone 1 puszka zielonego groszku 1/2 małej
Gosia gotujelubimy. Zresztą nie tylko Święta, to czas gdy pieczemy własne wędliny, bo robimy je dosyć często, choć oczywiście w mniejszych ilościach. ; Składniki : 1 kg schabu 1,2 kg boczku bez skóry do zwinięcia 0,8 kg boczku ze skórą i żeberkami 1 kg karczku 1 kg szynki wieprzowej b/k Marynata : 2 duże główki czosnku 1/2 szklanki oliwy sól
Gosia gotujezabierze mąka szczypta soli Składniki na farsz: 0,5 zmielonej łopatki lub karczku 1 puszka czerwonej drobnej fasolki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów bez skórki 1 duża czerwona papryka lub dwie małe 1 cebula lub dwie szalotki sól i pieprz do smaku kilka gałązek bazylii kilka liści sałaty Wykonanie: Ciasto na tortille
Gosia gotujejest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki: 1 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej b/k 0,5 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 średni seler ( u mnie 0,4 k) 1 średnia marchewka 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 2 czubate łyżki majeranku sól
Gosia gotujegościła na naszym stole. Miała być pierwotnie przed lub po Wielkanocy, ale Mama już zakupiła kiszki na białą kiełbasę i nie mogłyśmy się powstrzymać :) Tym rrazem werssja bez kiełbasy. Składniki : 4 kg ziemniaków około 4 m cienkiego jelita naturalnego 2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz majeranek 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: słonina peklowana
Gosia gotujePora umyć pokroić w plastry. W patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie pora i dusić do momentu aż będzie szklisty. W garnku zagotować bulion, dorzucić pora, dynię bez skóry, różyczki brokuła, rozmaryn i tymianek. Doprawić solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć zioła , doprawić gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać śmietanę i zmiksować. Bułkę pokroić w kosteczkę
Gosia gotujebiałek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto(bez miksera) Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Przelać ciasto i powkładać po przekątnej pozostałe 4 gruszki. Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego
Gosia gotujeprzez maszynkę. Dodać do wątróbki.Wbić jajka, dodać przyprawy i drobno posiekaną natkę. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Jak wspominałam we wstępie, jeśli będziecie piec pasztet bez kurczaka ( kapiący tłuszcz), to jest ten moment aby na wierzchu pasztetu rozsmarować łyżkę masła. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 180 C przez 40-45 minut. Wspaniale
Gosia gotujejest wraz z ogórkową i rosołem w pierwszej trójce. Zapraszam na moją wersję Składniki: 1 korpus z kurczaka 1 marchewka 1/3 selera 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki pelati sól,pieprz do smaku szczypta słodkiej papryki szczypta suszonego oregano natka pietruszki 1 łyżka cukru 100 g śmietany około 2 l wody Warzywa obrać, umyć i wrzucić
Gosia gotujeprawie w każdym lubiany, jest zazwyczaj niedzielnym daniem. Dzisiaj proponuję nieco inną jego wersję dla osób lubiących tak jak ja eksperymentować w kuchni...polecam. Składniki: 3 kotlety schabu bez kości 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych 1 łyżka sera tylu parmezan drobno startego sól i pieprz ząbek czosnku sok z jednej dużej
Gosia gotuje