stalową, ale z grubym dnem) rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury (żar bijący z patelni powinien być wyraźnie wyczuwalny pod dłonią); dodać oliwę i ułożyć na patelni steki; smażyć (bez dotykania, przesuwania i przewracania!) 5 minut; następnie przewrócić i smażyć drugą stronę przez 5 minut (każda strona powinna mieć piękny, ciemno-brązowy kolor i gładką, niemal idelanie przypaloną teksturę , tzw. sear
Jem więc JestemNawiązałam nową ,interesującą przyjaźń i myślę ,że przetrwa całe życie .Ma na imię Amarantus i odkąd rządzi w mojej kuchni nie wyobrażam sobie bez niej życia.Bogata w wartości odżywcze , zdrowotne i czyniąca nasze codzienne posiłki ciekawszymi i smaczniejszymi .Zapraszam !. Składniki: 2 jajka szklanka mleka 250 ml 1 szklanka poppingu z amarantusa 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła szklanka mąki
Ladylaura.Zebry nie jadłam nigdy ,ale jej wygląd skusił mnie do wypróbowania .Ciasto smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki
Ladylaura.E.Wedel (utarta na tarce o małych oczkach) Składniki dokładnie wymieszałam ze sobą do uzyskania gładkiej masy. odstawiłam na 15 minut w misce przykrytej ściereczką. Podsmażyłam na patelni do naleśników bez użycia tłuszczu
ClauditteMissCookingkawałek żołądka" - toż to traumę może wywołać. Nadchodzi jednak ten moment, kiedy budzą się w człowieku nowe żądze. Opcja konsumpcji organów wewnętrznych zaczyna kusić. Pierwszy kęs wzięty do ust bez namowy tych, którzy już są "zdemoralizowani żywieniowo" to jak okres dojrzewania. Może być różnie. Może być burzliwie. Może być głośno (coś w stylu: "nooooż k****" na cały regulator). W końcu
Wypisz WymalujDoskonały kompot na upalne lato .Oba składniki rabarbar i jagoda kamczacka są w smaku kwaskowe. Nie obędzie się bez dodania cukru. Nie nic nie szkodzi, ja nie dodaje go wiele, tylko tyle aby nie był cierpki. Po schłodzeniu w lodówce,smakuje wybornie :) Składnki - rabarbar trzy duże laski - jagoda kamczacka spora garść - cukier ok. 3 łyżki - woda 2 litry Wykonanie Rabarbar
Kuchnia z widokiem na ogródKiedy się rozpuszczą zawartość garnuszka wlewam do zupy. Całość miksuję blenderem aż do uzyskania jednolitego kremu cebulowo-serowego. Zupę gotuję jeszcze ok.3 minuty. Grzanki i bekon: Na małej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiam na wolnym ogniu pokrojony w cienkie, małe paseczki boczek, kiedy jest lekko chrupiący przekładam go na talerzyk, a na tą samą patelnię wrzucam pokrojone w kosteczkę pieczywo
Kuchnia z widokiem na ogródsolę, dodaje cebulę,czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i ziemniaki są już miękkie dodaję do zupy fasolkę z puszki wraz z zalewą. Na patelni, na której smażyłam boczek i kiełbasę roztapiam
Kuchnia z widokiem na ogródPieczone ziemniaczki. Przepis jest banalnie prosty, takie ziemniaczki piekę praktycznie od zawsze.... ale ostatnio.. niby przypadkiem , siedząc u fryzjera usłyszałam opinię, że surowe ziemniaki ( bez podgotowania ) nie upieką się w piekarniku nawet za sto lat. Pani siedząca obok mnie wypowiadała to z takim przekonaniem, że pozostałe osoby znacznie jej przytakiwały. Ja jako osoba deczko nieśmiała zajęłam się
Kuchnia z widokiem na ogródinnych mieszanek sałat. Składniki - boczek wędzony - kilka-kilkanaście plastrów cieniutko pokrojonych ( najlepiej na maszynce ) Wykonanie Cieniutkie plasterki boczku kroję na 4-5 cm. kawałeczki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu i smażę partiami na dość silnym ogniu aż staną się mocno chrupiące.Gotowe przekładam na papierowe ręczniczki aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli podaję je jako dodatek do zupy
Kuchnia z widokiem na ogródPożywna i syta sałatka z kurczakiem, warzywami i serem feta. Całość dopełnia keczupowo-majonezowy sos. Oczywiście dla dbających o linię bez sosu. 1 brokuł 200 g fasolki szparagowej zielonej 500 g kurczaka Przyprawa do gyrosa 2 pomidory 1 ogórek 150 g sera feta Olej do smażenia Sos: 4 łyżki keczupu 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Brokuł kroimy na mniejsze
VioletoweKucharzenietakie serducho wyczarowałam w Walentynki. Leciutki biszkopcik, bezy i słodki krem chałwowy z bakaliami. Czego chcieć więcej? Biszkopt: Tortownica 21x22 cm (serce) 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka oleju Kilka kropel aromatu pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Spody bezowe: 3 białka 1 szklanka cukru Szczypta soli 1 kisiel truskawkowy
VioletoweKucharzeniewymieszać. Mięso umyć osuszyć, obtaczać w marynacie z każdej strony, umieścić na warzywach i szczelnie przykryć. Piec ok. 50 minut w 180 o C, a następnie odkryć i dopiekać bez przykrycia, by kurczak nieco się przyrumienił. Piec aż mięso i warzywa będą zupełnie miękkie
Czerwień i błękitdziecku czas i uwagę matki? Jest taki sposób, całkiem sprytny i udany - potwierdzamy go w 100%. Otóż, bierze się indyka, naciera się go przyprawami, piecze się w rękawie bez grama tłuszczu. Czym to owocuje? Najedzoną rodziną, która ma czas, a nie ma nadwagi i ma uśmiech na twarzy (bo je coś dobrego), a zazdrosne spojrzenia... to jedynie rzuca szanowny
Wypisz Wymalujorganizmie, wzmacniają układ mięśniowy i nerwowy. Groszek to także bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz β-karotenu. Porcja (300 ml) zupy krem z zielonego groszku (bez groszku ptysiowego) dostarcza około 150 kcal, 11 g białka, 1,3 g tłuszczu, 33,5 g węglowodanów oraz 10,3 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI
W kuchni Katie