Łosoś w cieście francuskim z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i serem parmezan. Podany z dodatkiem puree z selera naciowego i ziemniaka. Czas przygotowania
karolgotujeTiropity to małe greckie ciasteczka, które można również przyrządzić z kupnego ciasta filo. Ich nazwa to dosłowne tłumaczenie greckiego wyrażenia "placki z serem". Nadzienie
Kuchnia MagdaLenyDomowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź(...)pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Cytrynowa babka z kolorową posypką Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Zielona babka piaskowa z lukrem Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa
Kulinarne przygody Gatitybabcia zawsze stawiała świeży twaróg, który szybko lądował na talerzu i nieszczęsny biały cukier, którym to szczodrze posypywałam swoje danie. Słabość do słodkiego pozostała mi do dziś. Moja ulubiona przekąska to truskawki „maczane” w ksylitolu – zazwyczaj zjadam ich wtedy kilogram i potem bardzo cierpię, dlatego to raczej jednoroczna przyjemność (po roku o niedogodnościach potruskawkowych zapominam ;)). Dzisiaj(...)się gęsty, ściągamy z ognia. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem, dekorujemy listkami mięty i posypujemy czipsami kokosowymi. Na bok talerza dodajemy śmietankę kokosową. Zjadamy na ciepło lub zimno. Artykuł Makaron ryżowy z truskawkami, kokosową śmietanką i chipsami kokosowymi. pochodzi z serwisu Fill The Bowl
Fill The BowlPlacki z kiszonej kapusty, czyli fuczki to danie bardzo popularne w Bieszczadach. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście domowa kapusta kiszona, do której w oryginalnej wersji dodaje się
Ola la LCHFoliwa Delicato ma smak umiarkowany, oliwa Classico średnio-intensywny, a oliwa GranFruttato pikantny i wyrazisty. Na warsztatach gotową focaccię jedliśmy maczając w oliwie. Ja polecam Wam ją jako przekąskę na przyjęciu, jako dodatek do sałatki (uwielbiam ją jeść w ten sposób!) czy obiadu we włoskim stylu. Focaccię pokrojoną na prostokąty możecie także zabrać ze sobą na wycieczkę, piknik czy zapakować(...)nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz przez ok. 20 minut. Na ostatnią minutę możesz włączyć opcję górnej grzałki, aby nieco bardziej przyrumienić ziemniaka. Podawaj na ciepło lub na zimno. Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i OliwaRolada to prawdziwy majstersztyk kulinarny, tylko z pozoru skomplikowana, ale naprawdę przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, efekt - to rewelacyjna alternatywa do mięs pieczonych, pięknie wygląda, a
kgwjanczewoNie ma chyba nikogo, kto przynajmniej nie słyszał o słodkim ryżowym deserze, który zakupimy w większości sklepów. Z pewnością nie można odmówić mu pysznego smaku, ale
peanutbuttermonsterNa co dzień od ziemniaków wolę kasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode
Kulinarne InspiracjeZadawaliście pytania – pod wpisem z pikantnymi krewetkami z chili – z czym je podawać, oto moja propozycja – Wrapy z krewetkami w papierze ryżowym. Dzisiejszym
PaleoLifenadzieję, z wypróbowywania zamieszczanych przeze mnie przepisów. Dzisiejsze danie to wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów ciasta francuskiego, 20 plasterków parzonego boczku, 2 małych cukinii, słoiczka (300 gram) pomidorów suszonych w oliwie, 2 ząbków czosnku, 30 gram parmezanu(...)minutach obniżyłem temperaturę do 150 stopni i piekłem jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie ciastka powinny być ładnie zarumienione. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, z tym że należy odczekać około 5 minut przed ich spożyciem, z uwagi na bardzo gorący farsz
Wyprawy kulinarneKrokiety jajeczne Krokiety jajeczne to prosty przepis , jeden z tych co zawsze gdzieś tam , prędzej czy później powrócą Łatwe w wykonaniu smakują każdemu , chyba że ktoś
Ogrodnik w podróżyDla wszystkich miłośników szpinaku to z pewnością będzie niebo w gębie. Paszteciki wychodzą naprawdę świetnie! Przepis na ciasto mam od koleżanki z pracy, która akurat na
Kuchnia domowa AniLeche frita, czyli po polsku smażone mleko, to klasyczny deser hiszpański jadany w szczególności w Wielki Tydzień. Sam przysmak pochodzi z prowincji Palencia (Kastylia i León
Food SquareDieta dietą, ale Mąż jednak woli coś konkretniejszego zjeść :) Kiedy zobaczyłam na dnie zamrażarki schowane ciasto francuskie pomyślałam, by upiec coś na słodko, jak to ja
Kuchnia w czekoladzie