głównie chyba w Hiszpanii, stamtąd znam je ja), jak i w Ameryce Południowej. Są bardzo popularne w Argentynie i Chile, gdzie istnieje wiele ich odmian. Mogą być podawane jako przekąska, przystawka lub danie główne. Wyglądem często przypominają nasze pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same(...)pierożki lubią się rozklejać. Gotowe smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku (w 220 stopniach Celsjusza przez ok. 20-25 min.) na złoty kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym wcześniej dipem i białym winem. Życzę Wam równie smacznych kulinarnych eksperymentów
Ratunku obiadWegetariański pasztet z cukinii z pieczarkami może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu zamiast ziemniaków. Przyjemnie wilgotna struktura i delikatnie pikantny smak zachęca do jedzenia
Kuchcik gotujeFrancuska zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois – jedno z najbardziej francuskich dań. Ziemniaki gratin dauphinois są głównym składnikiem tej przepysznej zapiekanki i… w sumie oprócz przypraw
Pociąg Do KuchniJeżeli robimy dania z drobiu, kupujemy całego kurczaka lub kaczkę, sami porcjujemy mięso, a z korpusu i skrzydełek gotujemy rosół. Po jego ugotowaniu mamy trochę mięsa
niecodziennikparyCiasto japońskie Bardzo smaczne i efektowne ciasto, składające się z wilgotnego kakaowego spodu, masy serowej oraz frużeliny z wiśni. Wykonanie wcale nie jest trudne lecz składa
Blog z ApetytemJak wiadomo każda sałatka powinna być delikatnie skropiona oliwą, albo sosem sałatkowym. Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować sos musztardowy, który idealnie będzie pasował
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!To niezwykła przyjemność dawać ludziom radość, choćby taką niewielką w postaci smacznej potrawy. Dla mnie gotowanie to forma rozrywki i relaksu, ale jeśli jest połączona z
PichceniomaniaDopiero co zakończyliśmy przygotowania do świąt a tu już po nich. ;( Teraz czas zastanowić się co z Sylwestrem. Dla Wszystkich tych, którzy planują przywitać Nowy Rok
PatiGotujeKolejny wspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka
Cooking MonsterLabneh to niesamowicie delikatny serek z naturalnego jogurtu. Jest to przysmak bliskowschodni, ale coraz bardziej popularny w Polsce. Ja poznałam go dzięki Ewie z bloga Jedz
Codzienna kuchnia niecodziennapate i terrina , czyli pasztet bez ciasta, stosuje się w znacznym stopniu wymiennie. Popularne stały się także terriny przygotowywane z warzyw, serów i owoców, pieczone, jak i przygotowywane na zimno. W przeciwieństwie do pasztetu, terrina najczęściej komponowana jest z kilku warstw składników, choć nie jest to obowiązującą regułą. W wersji owocowej terrina składa się z różnego rodzaju owoców zatopionych(...)Patelnię zdjąć z ognia, a plasterki owoców przełożyć ostrożnie na pergamin. Smakują wybornie - zachęcam Was do przygotowania ich w ten sposób nie tylko jako składnik terriny, ale jako samodzielną przekąskę! Teraz pora na ser. Jeśli nie lubicie koziego, można użyć innego kremowego serka, choć osobiście uważam, że smak koziego sera jest tu ( jak i w wielu innych daniach) niezastąpiony! Serek
KUCHARNIAKuchnia wiedźmińska to nie tylko przepyszne mięsiwa i sycące gulasze, które serwowaliśmy w poprzednich wpisach. Po regenerującej strawie wypada także uraczyć podniebienie wybornym deserem! W arsenale słodkich przekąsek z uniwersum najczęściej spotykane są owoce, świeże lub suszone, słodkie bułeczki czy orzechy i karmelki. Niby nic wyjątkowego, ale każdy wprawny gospodarz doskonale wie jak wyczarować z tych składników deser idealny. Proste(...)jest pomarszczona. Dodatkowo można sprawdzić ich miękkość widelcem i w razie potrzeby podpiec nieco dłużej. PODANIE Jabłka można serwować od razu po upieczeniu (takie są najlepsze), ale także na zimno. Każde z nich obficie oblewamy karmelowym sosem. Po spożyciu jabłko regeneruje 50 punktów życia oraz odnawia motywację do walki z potworami. * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz
Nerds KitchenWracając do Targu ŚNIADANIOWEGO to chciałabym podzielić się jeszcze kilkoma moimi refleksjami na temat tej imprezy. W ostatnim poście skupiłam się prawie wyłącznie (co zresztą
Moja Mama Gotujeniekoniecznie musi znajdować się tylko w samych mechanikach craftingu aby mieć znaczenie podczas rozgrywki! Dzięki bardziej dużej uwadze poświęconej detalom lokacji możemy zobaczyć skąd Seth czerpie składniki na tę przekąskę. Nieopodal karczmy Tipsy Bison na uliczkach Jackson znajduje się bowiem zarówno bardzo dobrze zaopatrzony sklep mięsny, jak i piekarnia. Nieco dalej widać „szklarnie”, w których uprawiane są warzywa(...)środka sosem, nałóż podsmażony jarmuż, kawałki steka, karmelizowaną cebulę i ponownie sos. Przykryj drugą kromką i delikatnie dociśnij. PODANIE Kanapkę można pałaszować zarówno na ciepło, jak i na zimno! Idealny, pożywny i pyszny prowiant nawet na specjalne patrole w poszukiwaniu groźnych klikaczy… Wpis powstał dzięki uprzejmości Playstation Polska, które dostarczyło nam kopię gry oraz press pack. Grę można zamówić
Nerds KitchenMięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z
mojewypiekiinietylko