poğaça . Moje są z ciasta drożdżowego z nadzieniem ze szpinaku, fety i ziół . W Turcji często jada się je na śniadanie lub podwieczorek. Mam nadzieję, że umilą również Waszą przekąskę:) Bułeczki pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej. Ich nazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz bułeczki aż się ze złocą (mi to zajęło ok. 30 minut). Odstaw do przestygnięcia. Można je jeść na ciepło i na zimno
Chilli Czosnek i OliwaZiarna orkiszu pierwsze dobrze zmieliłam następnie mąki pszennej, wody, soli i łyżkę oleju dołożyłam. Ciasto dobrze wyrobiłam i na chwilę dla zwiększenia elastyczności do miseczki
Moniki SmakołykiDomowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź(...)jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem
Kulinarne przygody Gatitymieć kilka kompletów, bo zawsze się nam gdzieś zapodzieją, albo zostaną na suszarce w pracy. Szklany słoik też jest ok, zwłaszcza na sałatki. Warto jednak nie jeść ich na zimno z pojemnika, tylko podgrzane i na talerzu. Zwłaszcza jeśli w biurze macie talerze i zmywarkę. Takie danie smakuje dużo lepiej, gdy jest ładnie podane, a zajmie to dosłownie chwilę. Eksperymentujcie(...)drugie śniadanie gotujemy poprzedniego wieczoru. Wtedy mamy kolacje dziś i sałatkę z resztek na lunch jutro. Możemy też w weekend upiec całą blachę muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym
Ugotowane pozamiataneWraz z moim ukochanym powoli szykujemy się na ślub i wesele mojej przyjaciółki. Jestem niesamowicie podekscytowana całą uroczystością, a w szczególności tym, że zobaczę moją kochaną
Be Fit Be StrongBazyliowe bułeczki z frankfurterkami. Proste w przygotowaniu, idealne na przyjęcie, wycieczkę, a nawet do pracy czy na studia. Pyszne bazyliowe bułeczki z frankfurterkami. U mnie w
Słodkie okruszkiPrzepiórcze jajka po indyjsku w mięsnej skorupce Jajka po indyjsku , tym razem nie są moim pomysłem , tylko efektem poszukiwań czegoś nowego Przepióry mi się niosą obłędnie
Ogrodnik w podróżyZawsze przed spotkaniem np ze znajomymi, które organizuję u siebie zastanawiam się co zrobić do zjedzenia, aby smakowało. Aby smakowało, było podzielne i nie było sałatką
ChilliJemyFaszerowane liście winogron wymagają trochę pracy, ale warto się zmęczyć! Bardzo popularna potrawa, na święta i podczas wizyt gości zawsze mamy na stole. Porcja dla 4
Tureckie Przepisypyszne pizzerinki zachwycą zarówno dorosłych jak i dzieci. Są bardzo mięciutkie, można je spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Na imprezie możesz poczęstować gości bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, a także na zimno lub po ogrzaniu. Dodatki są dowolne, w składnikach wymieniłam te które najczęściej używam. Jeśli lubisz pizzę z określonymi składnikami, możesz je również umieścić na swoich(...)Ulubione dodatki na pizzerinkach Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (jeśli wyrosną i lekko się zrumienia są gotowe). Gotowe pizzerinki Prosta, szybka i efektowna przekąska na imprezę dla dzieci i dorosłych. Wskazówki Pizzerinki radzę oczywiście posypać serem na około 5 minut przed wyciągnięciem. W tym celu po 15 minutach pieczenia otwieram piekarnik i posypuję starkowanym
Ania gotujeFasola Gigantes Plaki. Grecka odmiana fasoli, którą wyróżnia naprawdę gigantyczny rozmiar. To klasyczna grecka potrawa bazująca na fasoli pieczonej w sosie pomidorowym. Co prawda u nas
Pociąg Do KuchniCebulaki z curry to taka moja kolacyjna zachcianka, która powstała zupełnie bez planowania. Po zlustrowaniu lodówki stwierdziłam, że zostało trochę świeżych drożdży i kawałek żółtego
Simply FoodFaszerowana cukinia miała pojawić się zaraz na początku tygodnia cukiniowego, ale jakoś tak wyszło, że inauguruje tydzień nadziewany. To nawet sprytnie się udało i zupełnie nie
zadanie-gotowanieHummus z czerwoną papryką to nasza kolejna odsłona sposobu przygotowania tej popularnej pasty. Podobnie jak hummus tradycyjny , tak i ten zrobiliśmy z gotowanej ciecierzycy, choć dwie
niecodziennikparyTarta z zielonymi warzywami i kurczakiem to moja kolejna propozycja na "placek", który jest zdrowym, a szybkim daniem na każdą okazję :) Spróbujcie sami. Składniki Ciasto:
Taste Of My Day