Nietypowa chrupiąca przekąska, bardzo smaczna o zaskakującym smaku. Składniki: opakowanie Polskiego Makaronu ABAK (duże świdry) mąka do oprószenia olej do smażenia sól Składniki na panierkę: pół łyżeczki soli szczypta pieprzu łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki czosnku w proszku szczypta kurkumy pół łyżeczki ziół prowansalskich Składniki na dip: 25g masła 25g mąki 300ml zimnego mleka pieprz sól słodka papryka(...)Masło wkładamy do garnka, gdy zacznie się rozpuszczać dodajemy mąkę, intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko w trzech porcjach ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt intensywnie rozgrzany, zdejmujemy ze źródła ciepła, lekko studzimy po czym ponownie grzejemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do gorącego sosu. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ilość dodanego sera
Słodki Zakątekuwagę, iż większość z nas nie docenia owocu, jakim jest czarna porzeczka. Często sięgamy po nią dopiero podczas choroby, zazwyczaj w postaci syropu. Mnie czarna porzeczka kojarzy się z ciepłą herbatą, jaką mama podawała mi w trakcie przeziębienia lub grypy. Nie bez przyczyny chorym zalecane jest spożywanie tego owocu. Czarna porzeczka pokrywa ok 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę(...)udania się do najbliższego sklepu. Dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszne, zdrowe placuszki z płatków owsianych, z wykorzystaniem czarnej porzeczki. Są one bardzo delikatne, idealne na letnie śniadanie, lub przekąskę, perfekcyjne dla dzieci. Moja rodzina określiła je jako istna bomba :). Zapraszam! Składniki (na jedną porcję): 3 łyżki płatków owsianych (najlepiej zwykłych lub górskich) 1 łyżka otrębów pszennych 1 jajko szczypta cynamonu
Smiling Shrimpróżnego przystawek. Połączenie pieczarek i sera gorgonzola jest rewelacyjne. Nadaje polędwiczkom bardzo ciekawy smak a mięso jest tak delikatne,że aż rozpływa się w ustach. Przygotowaną w ten sposób przekąskę podaję na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Jest to też bardzo ciekawa propozycja, jeśli ktoś planuje kolację we dwoje . Dla osób, które nie specjalnie przepadają za pleśniowymi serami polecam(...)mięso. Gorgonzolę rozdrabniamy. Serem przykrywamy pieczarki. Pietruszkę drobno siekamy. Posypujemy z wierzchu każdą polędwicę. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Pieczemy przez ok. 20-25 minut. Podajemy na ciepło. Ilość porcji: ok. 20 szt. Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryOd bardzo dawna nie piekłam domowego chleba. Stęskniłam się za jego smakiem i zapachem, aż w końcu musiałam go zrobić! Zapach rozchodził się po całym mieszkaniu
Truskawkowa Fiestapewnością na blogu będzie mniej nowych wpisów. Mam jednak nadzieję, że pozostaniecie wierni tej stronie i z niecierpliwością będziecie wypatrywać nowych wpisów. Tym czasem zapraszam na przekąskę lub też kolację prosto z piekarnika. Pieczarki faszerowane porem składnik 6 dużych pieczarek (najlepiej takich na grilla) 2 pory - białe części 100 g wędzonego boczku 50 g sera gouda 1 kulka(...)papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia na pieczarkach rozkładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę. Upieczone pieczarki serwujemy na ciepło, przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Przysmaki Karolkiciasto schłodzić 30-60 minut w lodówce - jajko roztrzepać z cukrem, chwilę podgrzewać na małym palniku, ciągle mieszając - dodać sok i skórkę z cytryny, podgrzewać, aż masa zrobi się ciepła - do masy dodać po kawałku zimne masło, mieszać aż masło się rozpuści, a masa zgęstnieje - masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku czekoladę, mieszać do połączenia się składników - gotowy(...)smarować na spodzie kremem i składać po dwa razem, lekko dociskając - ciasteczka schłodzić Ciasteczka są niezbyt słodkie, za to mocno cytrynowe, a ich niewielki rozmiar sprawia, że są idealną przekąską i trudno poprzestać na jednej sztuce. Można je przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, przy czym w przypadku tej drugiej opcji, przed degustacją warto wyjąć je wcześniej, aby ciasto
Smakołyki BerenikiUwielbiam pieczenie i dania z indykiem. Niektórzy uważają, że indyk to suchy kawał mięcha lecz ja jestem odwrotnego zdania, bo jeżeli umieć go poprawnie zamarynować i
Kuchnia Łukaszanaturalny czy płatki owsiane. ORZECHY I OWOCE SUSZONE Orzechy są co prawda kaloryczne, ale też dzięki dużej zawartości tłuszczu sycą na dłużej. Garść to będzie idealna ilość na przekąskę. Podobnie z suszonymi owocami. Jeżeli mamy możliwość - wysuszmy je sami jednak gdy nie kupujcie takie bez cukru i innych dodatków. Ja mogę polecić Wam suszone jabłka Crispy Natural oraz(...)pieczywo chrupkie śmiało zastąpią chipsy jednak nie nasycą np. tak jak kanapka. Jednak również są dobrą opcją. GOTOWIEC OBIADOWY 12h w trasie i masz ochotę na ciepły obiad, a hot dog ze stacji czy hamburger z przydrożnego zajadu nie wydaje się być najlepszą opcją? Z pomocą przychodzi Inna Bajka . Wystarczy, że mieszankę zalejesz wodą i pełnowartościowy, zdrowy
Czarnawisienkaprzygotowanie obiadu już za wiele czasu nie było, więc trzeba było wymyślić coś szybkiego, ale i na tyle bogatego w smaku, by nie sięgać za chwilę po jakąś przekąskę. I tak powstało danie, któremu poświęciłam ok. kwadransa. Składniki (na 2-3 porcje): filet czarniaka 200 g pora łyżka sosu chili łyżka sosu teriyaki 2 łyżki oleju łyżka masła nasiona kolendry(...)rybę. Podawać z cząstkami cytryny, by danie skropić sokiem z cytryny. Pogoda i zmiana czasu tak mi się dała ostatnio we znaki, że postanowiłam sięgnąć po jakąś wakacyjną i ciepłą książkę. Wybór padł na książkę pt. "Szczęście all inclusive" Krystyny Mirek . Bohaterami książki są Polacy wybierający się na urlop do Grecji: Alina z mężem i synkiem Frankiem, u którego specjaliści
Weekendy w domu i ogrodzieWigilia to rodzina przy jednym stole pochylona, miłością, zapachem, smakiem, śpiewem połączona. To czas szczególny, pełen wewnętrznej radości i wzajemnej życzliwości. Wigilia, to tradycja
Moniki SmakołykiDomowy fast food :)) Kaloryczny (jak większość) ale nie sposób się oprzeć ... chrupiąca bułka-paluch, pachnąca delikatnie masłem czosnkowym, przełożona drobiową szynką i rozpływającym się
Walijskie Pichcenieoliwek, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku, szczypta soli, duża garść posiekanych świeżych ziół (np. pietruszka, koperek, bazylia, tymianek – można użyć też łyżeczki ziół suszonych) Przekąską, którą przygotujecie w kilka minut są marynowane oliwki . Nie każdy je lubi, ale znam mnóstwo osób, które je kochają. Są wciągające jak chipsy, a znacznie zdrowsze. Wystarczy kupić po słoiku czarnych(...)jajek ugotowanych na twardo, cebula, 60 ml czerwonego wytrwanego wina, 2-3 kule mozzarelli, 2 ząbki czosnku, parmezan do posypania, oliwa, sól Na każdym przyjęciu warto podać coś na ciepło. Ja postawiłam na lasagne po kalabryjsku. Klasyczna lasagne jest dość pracochłonnym daniem – makaron trzeba obgotować, przygotować długo gotowany sos pomidorowy z warzywami, następnie beszamel, a na końcu wszystko
Poezja smakuwyglądają, czy znaczy to że musimy zrezygnować z batonika. Niezupełnie, możemy przecież wykonać taki produkt sami, z kilku prostych, zdrowych składników. Wtedy ze spokojnym sumieniem, możemy wzmacniać organizm, smaczną przekąską, w trakcie wysiłku i nie tylko. składniki na spód 3/4 szklanki płatków pszennych 3/4 szklanki płatków żytnich 3/4 szklanki ziaren słonecznika 3/4 szklanki mąki żytniej razowej 1/4 szklanki siemia lnianego(...)dużego noża rozsmarowujemy cienko masę na blasze. Mocno przyciskamy ją do blachy, aby wypełnić wszystkie puste miejsca. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez dziesięć minut. Wyjmujemy blachę i jeszcze ciepłą ziarnistą masę dzielimy, ostrym nożem, na prostokąty ( na przykład 5 na 10 centymetrów) Pokrojone kawałki ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 30 minut ( ważne
Miód i pieprzWielkanoc już tuż, tuż! Czy już macie przygotowany zakwas na żur? Jeżeli nie, to nie ma się czego martwić, czasu jeszcze jest. U nas
Kuchnia Łukaszakilka razy. Jest cudownie chrupki i mocno kukurydziany, ze świetnym akcentem kolendry. Czasem dodaję do niego odrobinę chilli, wychodzi chyba jeszcze lepszy! Rewelacyjny dodatek do zup kremów, albo jako przekąska przy oglądaniu filmów. Przepis znalazłam w książeczce Szybko i smacznie: chleby i chlebki , i wierzę autorom na słowo, że ma coś wspólnego z Indiami... Indyjski chlebek kukurydziany Składniki(...)średnicy. Ciasto podsypywać mąką, żeby się nie kleiło. Placuszki smażyć na maśle, na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron, aż nabiorą złotego koloru z brązowymi plamkami. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Teraz już zaczynam czekać na wiosnę. Ciekawe, kiedy się doczekam
Pożeraczka, czyli raz adobrze(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 12 dużych pieczarek ok. 90 g ser feta ok. 1 szkl razowej bułki tartej 1 duża cebula 2-3 łyżeczki świeżego, posiekanego
Domowy Smak JedzeniaPlacuszki, naleśniki, pancakes są bardzo wdzięczne Można je robić na wiele sposobów i smaków. Mogą być konkretnym obiadowym daniem, drobną przekąską czy smacznym deserem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak :)Dzisiaj, na drugie śniadanie, zrobiłam placuszki biszkoptowe z dodatkiem miętowego musu jabłkowego i syropu klonowego. Było pysznie :) słodko i jednocześnie orzeźwiająco :)Składniki placuszków(...)średnio rozgrzanej suchej patelni na lekko rumiany kolor - tak samo jak pancakes'y. Placuszki są bardzo puszyste i po przestudzeniu można je zajadać jak biszkoptowe ciastko :)Podajemy na ciepło lub na zimno, polane syropem klonowym z dodatkiem miętowego jabłuszka.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaPieczeń z jajkiem to smaczne i efektowne danie świąteczne idealne na wielkanocny stół. Można ją podać na gorąco do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź na
Smakowite DaniaSokołów. Mam ich zawsze dużo w lodówce, bo jada je mój syn. Więc kiedy przesadzę z ilością, a data gwarancji się kończy, to służą mi zawsze do przygotowania ciekawych przekąsek (albo też zajadamy się nimi ja z mężem). SKŁADNIKI 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 9 parówek (u mnie Sokoliki ) 1/2 dużej czerwonej papryki ketchup 50 g startego żółtego sera suszone(...)zawinięcia farszu. Gotowe parówki ułożyć na blaszce, posypać wierzch serem, oregano i odrobiną słodkiej papryki. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Parówkę kładziemy na ciasto francuskie, po bokach kładziemy cienkie słupki papryki, wyciskamy na parówkę odrobinę ketchupu i zawijamy w ciasto francuskie dobrze zlepiając spód. Zwinięte parówki posypujemy startym serem, oregano
Passions hobbies lifenadzieniem i roztopionym serem. U mnie dziś w wersji zimowej, czyli z wykorzystaniem warzy mrożonych. Uwielbiam to danie na świeżo podane gorące z patelni ale także na zimno jako przekąskę. Składniki: 2 placki tortilla Połowa opakowania warzyw mrożonych ok 300 gram 1 łyżka przecieru pomidorowego 8 plastrów sera żółtego Mała cebula Ząbek czosnku 4 suszone pomidory z oleju(...)celu najlepiej użyć talerza, przycisnąć z wierzchu i odwrócić (żeby nie rozsypały się składniki). Pokroić na 4 lub 8 kawałków (jak pizze). Quesadilla smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno
Tradycyjna KuchniaDzisiaj przychodzę do Was z pomysłem obiadu na słodko. Pierogi nadziane są masą piernikową. Jeśli jesteście ciekawi tego połączenia smakowego, to zapraszam Was do próbowania :) Składniki
Zainspirowana w kuchni