Lato zmierza ku końcowi i chociaż słońce wciąż ciepłą dłonią gładzi nas po policzkach, to najwyższy czas na rozpoczęcie porządków w ogrodach i balkonowych donicach. Zbiory jesienno-letnich plonów, grabienie i cięcia...a właśnie...jak Wasza lawenda? :) Moja wciąż kwitnie. Przed cięciem zbieram jedne z ostatnich kwiatów i obrywam do miseczki z olejem, w którym kąpie się już posiekany rozmaryn(...)słodyczy, która wspaniale współgra ze słonością sera. No i wcześniej wspomniana, jakże kojarząca się z Francją, słodko pachnąca lawenda. Te wszystkie składniki połączone ze sobą i zapieczone, tworzą przepyszną przekąskę, kolację lub ciekawą przystawkę, w której możecie odnaleźć kawałeczek Francji odgryzając kolejny kęs maślanego, listkującego prostokąta :) Można zajadać samo od razu lub skropić pozostałym lawendowo-rozmarynowym olejem albo podkręcić
Kuchnia w Słońcu Skąpanaktóra bardzo często jest podstawą gęstych zup. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z pomidorami i szpinakiem, a dodatek batatów dodaje jej słodkiego charakteru. 220 g suchego chana dal przepłucz kilkakrotnie ciepłą wodą. Umieść w garnku, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Namoczoną ciecierzycę gotuj na małym ogniu (ok. 45 minut), regularnie usuwając pianę. Pod koniec gotowania dodaj 1 łyżeczkę(...)ciecierzycę (razem z wodą), posól do smaku i gotuj na małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodaj liście szpinaku (2 garści) i wymieszaj. Gobi Pakora Gobi Pakora to indyjska przekąska, która wyróżnia się doskonałym smakiem i prostotą przygotowania. Sekretem jest chrupiąca panierka, w której skrywa się… kalafior. Do zagotowanej wody wrzuć różyczki kalafiora. Po 2 minutach odcedź. Do przygotowania
CookMagWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe, nadziane szynką i prażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie(...)wstępnym wymieszaniu zabieramy się za wyrabianie (ręcznie lub mikserem), po około 7 minutach wlewamy roztopione, letnie masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple na około 60 minut do wyrośnięcia. NADZIENIE: 1 duża cebula 200 g szynki (lub innej wędliny) 1 białko ewentualnie 100 g startego na tarce, żółtego sera olej sól
Rozpustne gotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio wpadłam na pomysł aby przygotować rogaliki na wytrawnie, z szynką i żółtym serem. Bo kto powiedział, że
Marta GotujeBagietki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre. Chrupiąca skórka i miękki miąższ, taka właśnie powinna być bagietka. Prawdziwe Francuskie bagietki muszą mieć 1 metr długości, lecz
Kuchnia Łukaszahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Lubicie żółty ser? Ja bardzo, więc wszystko co z serem, serowe - z pewnością podbije moje serce. A
Di gotujeW tortillę można zawinąć wszystko, dosłownie. Dzisiaj wersja z kurczakiem i awokado - chyba jedno z moich ulubionych połączeń. Koniecznie musicie spróbować! Składniki : * 2 tortille pełnoziarniste
Magiczne Życie MartyPierwszy raz jadłam boczniaki lata temu. Były wielkie, w panierce i ociekały tłuszczem, ale były pyszne! Przypomniałam sobie o tych grzybach jakiś czas temu. Zupełnie nie
My Chcemy JeśćW samych prostych przepisach najczęściej kryją się najlepsze smaki! Właśnie tak jest z tym przepisem, czyli pieczonym boczkiem, po prostu tradycyjny pieczony boczek, a smakiem
Kuchnia ŁukaszaPierwszy raz roladę jadłam u mojego chłopaka, od razu bardzo mi zasmakowała, jest delikatna, masa serowa doskonale komponuje się z soczystym mięsem i pieczarkami. Długi
Kuchenne aromatyWspaniały dodatek do obiadu, nie spodziewałam się takiego super efektu. Zapraszam do wypróbowania ;) Przepis pochodzi z tej strony :) Składniki: 3 duże marchewki 3
Czerwona PorzeczkaSezon na kasztany jadalne jest już rozpoczęty, więc warto z nich przygotować smaczną oraz zdrową przekąskę. U mnie w domu zazwyczaj znikają lekko posolone, ale pysznie smakują też z miodem, jako nadzienie do mięsa, czy składnik deserów. Mają naprawdę szerokie zastosowanie, a przy tym szereg właściwości zdrowotnych, dzięki czemu kiedyś były wykorzystywane w medycynie naturalnej. Posiadają słodkawy, lekko mączysty smak(...)domowych wypieków - klik . Poniżej przedstawiłam Wam metody na przyrządzenie kasztanów. Wypróbowałam wszystkie, ale najczęściej stosuję tą pierwszą. dowolna ilość kasztanów jadalnych Kasztany gotowane i pieczone: Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić w garnku nacięciem w dół
Di gotujePrzepyszne, ostro- słodkie ogórki do słoików są znakomitą propozycją na obiad, do kanapek lub świetną przekąską na domowe imprezy. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty a swoim smakiem zachwycą nie jedno podniebienie. składniki na 4 - 5 litrowych słoików 2,5 kg średnich ogórków gruntowych 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka papryczki chili w proszku 2 główki czosnku 1/2 kg cukru(...)godziny. Po dwóch godzinach przygotowujemy zalewę, do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, na końcu wlewamy olej, całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, wszystko mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie w wyparzonych słoikach, dość ściśle układamy ogórki i wlewamy zalewę z czosnkiem, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy
Smakowite DaniaLubicie przekąski? Kto nie lubi! Tym bardziej kiedy możemy przygotować je dosłownie w kilka minut. Dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis na szybką i pyszną przekąskę, która na pewno wszystkim posmakuje. Składniki: - duża bagietka - 3 średnie pomidory - 125 g sera mozzarella - 2 duże łyżki masła - ząbek czosnku - bazylia - zioła prowansalskie - sól - pieprz Zaczynamy od przygotowania masła(...)odsączonymi pomidorami, dodając pieprzu i dużą łyżkę bazylii. Następnie całość nakładamy na przygotowane wcześniej kromeczki i pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera - (10 - 15 minut). Najlepiej smakuje na ciepło :) Czas przygotowania: około 20 min Porcje: 18 sztuk SMACZNEGO
Związek na patelniJakiś czas temu biegając po stronach rzuciło mi się w oczy zdjęcie podobnych babeczek, jednak były one z zupełnie innym farszem na podstawie masy jajecznej. Te
Mojewlasne.plF ocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które w każdym regionie Włoch może wygląda inaczej, różny może też być czas przygotowania i wyrastania ciasta. Smaczny starter przed
SzczyptaSmaQPyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty stąd (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: pół kostki margaryny/masła 3 dag drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru szczypta soli 2 szklanki mąki 2 jajka Lukier(...)mąki i szczyptę soli, dodać całe jajko, roztopione masło, łyżkę cukru i rozpuszczone w mleku i cukrze drożdże. Uwaga - składniki nie powinny być zimne, lepiej trzymać wszystko w cieple a ciasto ładniej będzie rosło. Wymieszać wszystkie składniki w misce łyżką, a potem wyrobić ręką. Zakryć miskę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (pod palcem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia