wybieram salami, nikt nie jest idealny ;)). Całość ukoronowana garścią zieleniny. Taka pizza to nie wyrzeczenie, lecz wybawienie. Chrupiąca, smaczna i bardzo sycąca. Idealna. Tylko pamiętajcie pizza to nie przekąska. Można ją przygotować w ramach obiadu lub wczesnej kolacji. Przy odpowiednim doborze dodatków będzie stanowiła pełnowartościowy posiłek. Składniki (2 pizze 28 cm): Ciasto: 2 szklanki maki graham 1850 2/3 szklanki ciepłej(...)pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli ulubione warzywa wędlina 2 garści rukoli Przygotowanie: 1) Do mąki dodać drożdże, sól, miód oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. 2) Stopniowo dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagarniając mąkę do środka i w ten sposób mieszając ją z wodą. 3) Kiedy woda połączy się z resztą składników, wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąka i zacząć
Fitsweet.menikt nie jest idealny ;)). Całość ukoronowana garścią zieleniny. Taka pizza to nie wyrzeczenie, lecz wybawienie. Chrupiąca, na cienkim cieście, smaczna i bardzo sycąca. Idealna. Tylko pamiętajcie pizza to nie przekąska. Można ją przygotować w ramach obiadu lub wczesnej kolacji. Przy odpowiednim doborze dodatków będzie stanowiła pełnowartościowy posiłek. Składniki (2 pizze 28 cm): Ciasto: 2 szklanki maki graham 1850 2/3 szklanki(...)pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli ulubione warzywa wędlina 2 garści rukoli Przygotowanie: 1) Do mąki dodać drożdże, sól, miód oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. 2) Stopniowo dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagarniając mąkę do środka i w ten sposób mieszając ją z wodą. 3) Kiedy woda połączy się z resztą składników, wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąka i zacząć
Fitsweet.meTortilla z szynką i papryką to moja interpretacja meksykańskiej przekąski Quesadilla. Dodatkowo przygotowałam do mojej tortilli domowy sos serowy. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: 4 placki tortilla 100 g szynki 100 g sera żółtego 100 g papryki Sos serowy: 100 g sera żółtego 400 ml mleka 25 g masła 1 ½ łyżki mąki pszennej(...)około 3 minuty z każdej strony (dodatkowo na placki można położyć np.talerz, aby się połączyły). Zarumienione placki pokroić na trójkąty dowolnej wielkości. Najlepiej smakują na ciepło z sosem. Sos serowy: W niewielkim garnku roztopić masło na małym ogniu i wymieszać je z mąką na gładką masę. Wlać stopniowo mleko, cały czas mieszając
KuchniaWeDwoje.plwiem jakie jest Wasze zdanie, ale osobiście uwielbiam prostotę. Nie trzeba wielu składników i godzin marynowania aby stworzyć coś smacznego. Ta przekąska jest banalnie prosta, ale za to jaka pyszna. Może posłużyć jako dodatek do obiadu zamiast surówki albo lekka kolacja. Ale uprzedzam, znika szybciej niż się przygotowuje ;) Składniki (na 2 porcje) -300g krewetek koktajlowych -300g zielonych szparagów(...)miękkie i się ładnie zrumienią. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać zblanszowane szparagi i smażyć jeszcze kilka minut aż zmiękną. W czasie smażenia całość dobrze mieszać. Podawać na ciepło. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 319,5 kcal Tłuszcz: 16,8g Białko: 31,3g Węglowodany: 7,3g Smacznego
Zielona KuchniaLubicie ciasto francuskie? Bo ja wprost uwielbiam :) Zarówno na słodko jak i na słono. Mając to na uwadze przygotowałam na urodziny Olka taką szybką przekąskę z ciasta, salami, pieczarek i sera. Nie dość, że smaczne, to jeszcze fajnie się prezentują! Składniki: Na 15 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 20 dkg salami np bankietowe 5 pieczarek 15 dkg wędzonego sera żółtego(...)blaszce w niewielkich odstępach. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 30 minut. Ślimaczki smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Można podawać je z filiżanką barszczu czerwonego
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam ryby z sosami, a z tym w szczególności. Fajna i smaczna przekąska na domowe imprezy. Polecam! 1,5 kg mintaja Sól Pieprz Przyprawa do ryb 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 3 cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 100 – 150 ml bulionu 700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech (KLIK) Olej do smażenia Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą(...)olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą przekładamy warstwami z rybą. Możemy podać na ciepło lub po wystudzeniu, gdy smaki się przegryzą
VioletoweKucharzeniewykonaniu mojej teściowej :) A próbowaliście kisić inne warzywa? Kiszone rzodkiewki smakują bardzo podobnie do ogórów. Są chrupiące i bardzo smaczne. Przygotowane w ten sposób mogą być smaczną przekąską, dodatkiem do dań z grilla czy obiadu, a jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek. Składniki (na dwa słoiki po 400g) Dwa pęczki rzodkiewek Korzeń chrzanu + liście Kawałek imbiru wielkości kciuka(...)połowie słoika powtarzamy przełożenie, liśćmi chrzanu, wiśni, koperkiem, czosnkiem i imbirem. Układamy resztę rzodkiewek i na wierzch ponownie układamy dodatki. Wodę zagotowujemy i dodajmy sól. Studzimy i ciepłą zalewą wypełniamy słoiki i zostawiamy na 2-3 dni z nałożoną tylko nakrętką i przykryte czystą ściereczką. Po tym czasie zakręcamy. Gdy rzodkiewki zaczną przybierać różową barwę a i zalewa się
Pyry na GazPyszna, smaczna, sycąca zupa krem z cukinii, to jedna z niewielu zup krem które bardzo lubię, a jako że w tym roku cukinii w ogrodzie
Kuchnia ŁukaszaDelikatne, miękkie i soczyste. Idealne na przekąskę i podwieczorek. Dla dorosłych i dla dzieci :) 12 sztuk ciasto: 150 g mąki (szklanka) u mnie orkiszowa jasna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 50 g erytrolu 1 jajko 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 średnie marchewki krem: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego(...)minut w 180 st. C. Gotujemy 1/2 szklanki mleka z dodatkiem eyrtrolu. W pozostałej części mleka rozrabiamy proszek, gotujemy budyń. Budyń mieszamy z jogurtem naturalnym i, jeszcze ciepły – wykładamy na wierzch babeczek. 1 babeczka ma ok. 205 kcal
KucharzycaCiasteczka z kaszy jaglanej, płatków owsianych i bananów to doskonała, lekka i pożywna przekąska. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Takie ciastka idealnie nadają się, by zabrać je ze sobą do szkoły, pracy czy na jesienny popołudniowy spacerek. Dziś Światowy Dzień Owsianki, więc i u mnie nie mogło zabraknąć czegoś, co w swoim składzie ma płatki owsiane(...)szklanka płatków owsianych * 2 jajka * 7 łyżek mąki pszennej * 2 łyżki płynnego miodu * pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Kaszę jaglaną wysypać na sitko, przepłukać kilka razy pod ciepłą i zimną wodą na zmianę, aby pozbyć się goryczy z kaszy. Kaszę wsypać do garnka, wlać wodę i gotować wszystko na małym ogniu, co chwilę mieszając, do czasu aż kasza wchłonie
Zrób to smacznieinnymi - przygotowałam właśnie taką wersję roladek. Są naprawdę pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach, jak zarówno jako doskonała propozycja na szybką, sytą i smaczną przekąskę. Możecie je podawać z ulubionym dipem/sosem lub w wersji solo . (10 sztuk) 10 kromek chleba tostowego 5-10 plastrów żółtego sera (w zależności od wielości(...)bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło, np. z dowolnym sosem. (*) Jeśli skórka kruszy się podczas rolowania - należy ją odciąć tuż przed wałkowaniem. (**) Duże plastry sera, czy salami należy uprzednio przekroić na pół
Di gotujegładkie i sprężyste *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto *** *** Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 części z których formujemy podłużne mini bagietki *** *** Bułeczki(...)piekarniku nagrzanym do 180’C przez 15 minut *** *** Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Mini bagietki czosnkowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemChipsy krewetkowe skradły nasze serca. Bardzo lubimy chrupiące przekąski. Chrupki te przypominają nam prażynki, ale zaręczam, nigdy kupione gotowe prażynki nie będą tak smaczne jak chipsy krewetkowe zaraz po przygotowaniu! :) Co należy przygotować, aby móc je wypróbować? płytki garnek olej łyżka cedzakowa termometr kuchenny chipsy krewetkowe, polecam chipsy krewetkowe z Kuchni Świata talerz z ręcznikiem papierowym do odsączenia Zaczynamy(...)ilość suchych sprasowanych chipsów krewetkowych. Pamiętajcie, żeby na olej wrzucić na prawdę niewielką ilość, bo bardzo mocno rosną podczas smażenia. ..i czekamy Kiedy osiągniemy temperaturę 180 stopni, przykręcamy źródło ciepła i rozrzucamy równomiernie nasze chipsy po całej powierzchni oleju. Po kilku sekundach zaczną magicznie rosnąć. Należy zaraz po usmażeniu (usmażone chipsy są białe) wyjąć je z oleju
MamaOskarka