pysznym sosie pomidorowym. Propozycja obiadowa, z podanych ilości wychodzi 19-20 sztuk gołąbków. Składniki: 1 kg kapusty białej, 500 g mięsa mielonego, 1 duża cebula, szklanka ryżu, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 4 jajka, 2 łyżki kaszy manny, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, 2 łyżki majeranku, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, łyżeczka cukru, łyżka mąki olej Przygotowanie: Kapustę(...)rumiano z obu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajmy liść laurowy, ziele angielskie oraz pozostały majeranek. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Wyjmujemy mięso, zaprawiamy przecierem pomidorowym, dodajemy cukier, zagęszczamy mąką (do kubka wlewamy trochę wody, dodajemy mąkę, rozrabiamy i wlewamy przez sitko do sosu), gotujemy przez 2-3 minuty, wkładamy gołąbki i gotujemy jeszcze przez
Lena Gotujewarzyw , polaną odrobiną oleju smakowego i posypką z suszonych pomidorów. Zupa wyszła CUDOWNA! Składniki: 0,75 l bulionu drobiowego lub warzywnego 2 x pomidory w puszce 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku polskiego 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżeczki cukru sól, pieprz świeżo mielony 1 łyżka oleju W głębokim rondlu rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i tymianek(...)podsmażyć chwilkę. Jak czosnek wypuści aromat, dodać przecier pomidorowy, wymieszać, całość zalać gorącym bulionem i pomidorami w puszce. Gotować na małym ogniu ok 25 minut. Zupę przecedzić przez sitko, pozostałości na sitku, dokładnie zblendować i dodać do zupy. W ten sposób jeśli nie będziemy blendować całej zupy, nie stracimy intensywnego koloru. Makaron z warzyw: 1 duża marchewka 1 duża cukinia
Mój pomysł naSKŁADNIKI 1 kapusta 200 g ryżu 200 miesa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego listek laurowy serki w plasterkach olej z oliwy czosnek papryczka chili sól,cebula SPOSÓB PRZYGOTOWANIA FARSZ Ugotować ryż trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu, dodać do niego mięso mielone - usmażone z drobno pokrojoną cebulą i papryczką chili. Dokładnie wymieszać doprawić solą do smaku. Można dodać ulubione(...)środka a dopiero potem uformować gołąbki. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju z oliwy dodać rozgnieciony ząbek czosnku i pouķładać gołąbki. Podsmażyć przez chwilę poczym dodać przecier pomidorowy połączony z odrobiną wody. Posolić do smaku dodać listek laurowy i dusić pod przykryciem przez 15 minut z jednej strony i następnie 15 minut z drugiej strony. Należy uważać
zielonacukinkaczasopisma. Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku Składniki: 750 g filetów z morszczuka 2 cebule 3 ząbki czosnku 70 g zielonych oliwek bez pestek 500 ml przecieru pomidorowego 70 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki oliwy z oliwek do smażenia mąka do obtoczenia ryby sól pieprz Wykonanie:Cebulę kroimy w piórka, czosnek(...)drobną kostkę i szklimy na gorącej oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy aż lekko odparuje i wlewamy przecier pomidorowy. Oliwki kroimy na pół i dorzucamy do pomidorów, wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Sos solimy i pieprzymy, zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę i mieszamy. Rybę solimy i pieprzymy, obtaczamy
Kulinarne przygody Gatitychce Ci się wyrabiać ciasta? Spróbuj pizzy na makaronowym spodzie! Składniki 250g makaronu penne opakowanie pieczarek (około 300g) 30 deko szynki 1 mała papryka 150g sera cheddar 100 gram przecieru pomidorowego ząbek czosnku woda 50 ml oregano bazylia oliwa(...)oliwek sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Przecier wymieszaj z 50ml zimnej wody, dodaj oregano, sól, zmielony czosnek i pieprz do smaku. Pokrój pieczarki i czerwoną paprykę, wysmaruj oliwą z oliwek naczynie żaroodporne, wrzuć ugotowany makaron, wlej przygotowany z przecieru pomidorowego sos, posyp serem cheddar, dodaj szynkę, pieczarki i czerwoną paprykę. Włóż do nagrzanego
Wasze Przepisytego tylko surówka i mamy pyszny obiadek Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, chilli, przyprawa do kebaba *** Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kebaba *** *** Ketchup, majonez, jogurt, przecier pomidorowy oraz szczyptę soli i chili
Blog z Apetytemtego tylko surówka i mamy pyszny obiadek Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, chilli, przyprawa do kebaba *** Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kebaba *** *** Ketchup, majonez, jogurt, przecier pomidorowy oraz szczyptę soli i chili
Blog z ApetytemLidlu) 8 małych pieczarek 1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę 8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka 2 łyżki cebulki zapiekanej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 małe jajko łyżka sezamu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Płat ciasta dzielimy na 8 kawałków. Każdy smarujemy w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany
Kuchnia w czekoladzieDomowy sposób na pyszne śledzie. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych 3 jabłka 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 szklanki octu ½ łyżeczki przypraw korzennych cukier do smaku Wykonanie: Jabłka i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać przecier i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszać, smarować wewnętrzną stronę polówek śledzi, spinać wykałaczkami . Gotowe śledzie ułożyć w słoiku(...)zalać marynatą wykonaną z octu, cukru i przypraw oraz wymieszaną z 1 łyżką przecieru pomidorowego. Odłożyć do spiżarni na dwa dni. Następnie gotowe śledzie wyjąć ze słoika, polać kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniadolegliwości. Poszłam do sklepu i stanęłam przy warzywach i zobaczyłam młodą kapustę. Od razu wiedziałam, że bigos z młodej kapusty będzie idealnym daniem. Spora porcja mięsa, podduszona kapusta, zalane przecierem pomidorowym. Rozgrzewające i pyszne… chyba zdrowieje. Składniki: - 1,5 główki młodej kapusty; - 35 dag żeberek; - 2 pętka kiełbasy; - 2 średnie cebule; - 1 duża marchewka; - 1 średnia pietruszka; - pół szklanki(...)przecieru pomidorowego; - sól, czarny pieprz, ziołowy pieprz, 4 listki laurowe, 6 kulek ziela angielskiego; - olej; - koperek; Wykonanie: Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i przesmażyć na oleju. W tym czasie w sporym garnku zagotować 3 szklanki wody. Przesmażone żeberka wrzucić do gotującej się wody. Cebulę posiekać i przesmażyć na tym samym oleju co żeberka. Dodać do żeberek. Przepłukać patelnię
dom-agi.pldrobno posiekanej natki pietruszki 1/2 drobno posiekanej cebuli 2 łyżki płatków owsianych (ale nie trzeba) Sól i pieprz do smaku 2 łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki ketchupu 500 ml przecieru pomidorowego Przygotowanie: 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 1. Do miski przekładam ser,mięso,natkę,cebulę,przyprawy, sosy, płatki. Mieszam ręką dokładnie. 2. Z mięsa formujemy pulpeciki. 3.pulpeciki przekładam do naczynia do zapiekania . 4. Gotowe(...)pulpeciki zalewam przecierem pomidorowym , siłę i pieprzę,na wierzch posypuję serem żółtym. 5.pieke ok 35 min w 200 stopniach ,nie przykrywam. Smacznego
Gotowanie Patkimusztardy. Najlepsze z kremowym pure ziemniaczanym. Kwintesencja domowego, kojącego gotowania. Keyword klopsiki, mięso, pulpety Prep Time 35 minutes Cook Time 25 minutes Ingredients Glazura 4 łyżki oleju 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka octu z białego ryżu można też użyć jabłkowego albo ryżowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sosu Worcestershire można pominąć 1 łyżka musztardy 1/4 łyżeczki soli KLOPSIKI(...)łodyga selera naciowego 1 marchewka 2 łyżki oleju 1 kg mielonego mięsa wołowe, albo mieszanka wieprzowo-wołowa 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 2 jajka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki Instructions Glazura Wszystkie składniki glazury wymieszać w małym garnku, i wstawić na mały ogień, gotować
Cooking for Emilyziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mięso włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, majeranek,czosnek przeciśnięty przez praskę,drobno(...)kuleczki i każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je do gotującej się wody. Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu. Na koniec gotowania zagęścić sos zawiesiną sporządzoną z łyżeczki mąki ziemniaczanej i wody. Wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem
O kuchni z uczuciemPrzecier pomidorowy to u mnie pozycja jak najbardziej obowiązkowa do przygotowania każdego roku. Nie tylko dlatego, że mam własne pomidory z przydomowego ogródka, ale dlatego, że zawsze znajdzie u mnie w kuchni mnóstwo zastosowania. Po pierwsze - do zupy , po drugie - do zapiekanek , po trzecie - do sosów z makaronem, a nawet do picia. Po któreś (już nawet(...)kiedy jest na nie sezon i blenduję , by dodać do obiadu. Zimą nie smakują już tak dobrze. Wiadomo - brak słońca. Ale... właśnie teraz możemy temu zaradzić. Przecier pomidorowy na zimę. Do zup, zapiekanek, sosów a nawet do picia. Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów 1 łyżka soli 3 łyżki cukru Do każdego słoika: łyżeczka oliwy lub oleju
Poezja Smaków - blog kulinarnymeksykańskie Składniki na 6 tortilli: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego mała puszka kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 400ml przecieru pomidorowego (passaty) przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra Dodatkowo: 6 placków tortilli sos do podania Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę(...)tłuszczu. Podsmażamy cebulę i czosnek kilka minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż straci czerwony kolor. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem papryką słodką i ostrą i dusimy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolkę. Sos musi być bardzo gęsty, by nie wylewał się podczas zwijania placków
Smak mojej kuchni