przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:46/368)

Zupa pomidorowo-ogórkowa 132

pomidorową a ogórkową, więc poszliśmy na kompromis i połączyliśmy obie. Wyszło bardzo smacznie. Składniki 4 ogórki kiszone 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 500 ml przecieru pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 110 g drobnego makaronu (u nas cavatelli) 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie   Normal(...)oczkach ogórki i marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy 30 min pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wsypujemy makaron, gotujemy do jego miękkości. Zestawiamy z ognia, zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Śledzie po kaszubsku 353

Śledzie ze smażoną cebulką w czerwonym słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Najlepiej smakują na drugi dzień, gdy są już dobrze zamarynowane. Należą do przekąsek, które świetnie sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym... Składniki:300 g śledzi matiasów3 cebule90 g przecieru pomidorowego2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegołyżeczka cukru3 łyżki octu winnego1/2 szklanki oleju rzepakowego + 2 łyżkiszczypta pieprzu i/lub chilliMatiasy namoczyć(...)zimnej wodzie przez co najmniej 3 godziny. Osuszyć i pokroić na kawałki.Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.Do zeszklonej cebuli dodać przecier pomidorowy, cukier, przyprawy, ocet i olej. Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty.Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami

wyzwania kuchenne
Ryba w zalewie ketchupowo-pomidorowej 221

olej do smażenia 5 szk.wody 1 szkl. octu 2 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka soli 3 łyżki cukru 1 łyżka ketchupu 5-6 łyżek przecieru pomidorowego Rybę pokroić w kawałki, obtoczyć w mące z dodatkiem przyprawy do ryb.Usmażyć z obu stron na oleju Wodę, ocet, pokrojoną w plasterki cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, sól(...)cukier, ketchup i przecier pomidorowy  przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia .Gotować 10 minut.Następnie usmażone ryby zalać gorącą zalewą, odstawić  w chłodne miejsce na kilka

Moje domowe kucharzenie
Kurczak pieczony na warzywach 205

pieczonymi ziemniakami. Brzmi pysznie ? To zapraszam po przepis! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka warzywa mrożone (użyłam mieszanki marchewka z kalafiorem i brokułem) 1 cebula średniej wielkości 150 ml przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku sól pieprz przyprawa do kurczaka np. gyros 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Fileta dokładnie myjemy, osuszamy, oczyszczamy  kroimy w paski. Umieszczamy w misce. Przyprawiamy(...)solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Na patelnie wylewamy przecier pomidorowy, dodajemy czosnek pokrojony w półplasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy przez 7-8 minut do odparowania wody. Brytfannę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy warzywa, następnie wykładamy kurczaka, a z wierzchu zalewamy sosem pomidorowym. Możecie

Gotuj z Mąką
Pulpety z sosem pomidorowym 82

polecam pulpety z sosem pomidorowym Składniki: 500 g chudej wieprzowiny cebula jajko kajzerka ząbek czosnku sól, pieprz, słodka papryka mąka średnia marchewka bulion sos 2 łyżki masła 2 łyżki przecieru pomidorowego mała cebula 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie Mięso opłukać i zmielić w maszynce razem ze wcześniej namoczona bułką i porządnie odciśniętą. Do zmielonego mięsa dodać drobno posiekaną cebulę jajko(...)niego sos. Przygotowanie sosu Cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać mąkę i sporządzić zasmażkę z mąką. Podlewając bulionem pozostałym z gotowania pulpetów. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia. Gotowy sosem polewać pulpety przed podaniem. Artykuł Pulpety z sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Paprykowe spaghetti bolognese 136

suszonych pomidorów) 2-3 ząbki czosnku spora biała cebula strąk czerwonej papryki 2 średnie marchewki 3 gałązki selera naciowego 2 puszki pomidorów pelatti (po 400g) lub duży słoik domowego przecieru pomidorowego (900ml) 2-3 łyżki suszonych płatków papryki sól, czarny pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, kmin rzymski mielony, słodka i ostra papryka   Sposób przygotowania Makaron gotujemy al. dente(...)tarce o dużych oczkach) marchew i paprykę. Dodajemy starte warzywa razem z drobno posiekanym selerem naciowym. Przesmażamy aż warzywa lekko zmiękną (około 5 min). Dodajemy pelatti lub przecier pomidorowy i gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku oregano, tymiankiem, rozmarynem, paprykami, cynamonem, mielonym kminem oraz solą i pieprzem. Makaron wykładamy na ciepłe talerze

Pyry na Gaz
Domowy swojski przecier pomidorowy 98

Cześć! Obiecałam na Fb, że napiszę o przecierach pomidorowych własnej roboty. Jako dziecko napatrzyłam się jak mama je robi. Jako dziecko wpychałam w siebie ogromne ilości pomidorówki z własnych pomidorów….ech…Mama była mistrzynią w pomidorówkach. Każda mama robi najlepszą  Potem tylko walczymy o odtworzenie tego smaku we własnej kuchni – z różnymi rezultatami. Moja mama(...)jakie pomidory przerabiam, to przemysłowe. Troszkę kształtem przypominają jajko. Mają bardzo dużo miąższu a niewiele nasienia. Te polecam. Życzę smacznego i wytrwałości w przerabianiu pomidorów Lidka Artykuł Domowy swojski przecier pomidorowy pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pasta pomidorowo - paprykowa 231

Składniki: 150 g twarogu półtłustego (u mnie mazurski) 2-3 łyżki mielonego serka śmietankowego 1 duża łyżka masła 1 cebula drobno posiekana 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki przecieru pomidorowego ( u mnie własnej roboty, ale można wziąć też sok z takich pomidorów w puszce, ewentualnie 3 łyżki koncentratu) 2 łyżki przecieru z papryki lub pasty paprykowej (u mnie węgierska(...)łyżki siekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra papryka do smaku i wg uznania W misce połączyć za pomocą widelca lub robota (na niskich obrotach!) sery, cebulę, śmietanę, przecier pomidorowy i pastę, krótko wyrabiać - powinny zostać wyraźne grudki sera! Dodać przyprawy i natkę, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Można jeść od razu, ale lepiej zrobić pastę kilka godzin wcześniej, np. wieczorem

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak z warzywami pieczony na ryżu 594

Pyszne, sycące danie jednogarnkowe, zapraszam. Składniki: 4 woreczki ryżu brązowego 4 udka 1 czerwona papryka 2 cebule 2 marchewki 2-3 łodygi zalewa 4 szklanki wody 6 łyżek przecieru pomidorowego 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, podzielić(...)udek mogą być pałeczki albo skrzydełka). Kurczaka natrzeć czosnkiem, oprószyć słodką papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem.  Mięso odłożyć do lodówki na całą noc. Do garnka wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, masło, oregano, ostrą paprykę, 1/2 łyżeczki pieprzu i sól do smaku, ja dałam ok.1 1/2 łyżeczki, zagotować. Przygotować blaszkę/naczynie żaroodporne. Marchewkę, cebulę obrać. Paprykę, seler naciowy pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Żeberka w sosie pomidorowym 179

surówką a do sosu ugotuję makaron i będzie jako pierwsze danie. Koniecznie napiszcie jak Wam smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 kg mięsistych żeberek ząbek czosnku olej z oliwek przecier pomidorowy przyprawy rozmaryn, szałwia, ziele angielskie, sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem żeberka obsmażyć na oleju z oliwek. Dodać ulubione przyprawy, posolić i przykryć wrzątkiem. Gotować(...)miękkości około 40 minut (w zależności od wielkości kawałków ). Ja w tym celu wykorzystuję szybkowar, w którym gotuję żeberka przez 15 minut. Szybko prawda ? Do ugotowanych żeberek dodać cały przecier pomidorowy, uzupełnić sól i gotować przez następne 15 minut (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie można ugotować sobie makaron i zaserwować go z sosem od żeberek jako pierwsze danie Żeberka

zielonacukinka
Schab po bałkańsku 217

aromatyczny, bo sporo w ni m przyp raw. Myślę, że gdyby dodać zieloną pietruszkę i żółty ser, było by jeszcze smaczniej. 400g schabu 2 cebule 2 czerwone papryki 200ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200g pieczarek  1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczka cząbru sól, pieprz olej 1. Schab kroimy w kostkę, doprawiamy wolą(...)czerwoną papryką na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. Dusimy do odparowania wody (jeśli papryka nadal będzie twarda, podlewamy 1/4 szklanki wody i odparowujemy), po czym dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i przyprawy. 3. Podajemy z kaszą lub z ziemniakami

Szefowa kuchni
Pulpeciki w sosie pomidorowym 198

przyrządzam na obiad, można je podać z makaronem, ziemniakami. Ja najczęściej jadam je z samymi warzywami, bardzo mi smakują.   Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Sól himalajska Targroch Pieprz Słodka i ostra papryka 2-3 łyżki mąki(...)doprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy małe okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, układamy pulpeciki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy oraz niewielką ilość wody, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotowujemy. Przekładamy podsmażone pulpeciki, gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej

Bajeczna Kuchnia
Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowym 325

wieprzowego 1 jajko 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych 5 łyżek mleka nać pietruszki 1/2 papryczka chili ząbek czosnku (przekrojonego na pół) mała cebula gałka muszkatołowa bułka tarta sól 700ml przecieru pomidorowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Do naczynia z mięsem mielonym dodać jajko, 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych, 5 łyżek  mleka, sól, szczyptę gałki muszkatołowej, drobniutko pokrojoną pietruszkę  i ząbek(...)garnka lub głębokiej patelni wlać 3 łyżki oleju z oliwy, dodać ząbek czosnku wyjęty z mięsa, poszatkowana drobno cebulę,  papryczke chili.  Podsmażyć przez chwilę poczym wlać cały przecier pomidorowy. Posolić do smaku. Doprowadzić sos do wrzenia i wkładać pulpety. Zmniejszyć gaz do minimum i gotować przez około 15 minut od czasu do czasu delikatnie pulpety obrócić.  SMACZNEGO

zielonacukinka
Faszerowana kalarepa 200

kaszy bulgur 100 g żółtego sera 1 cebula 1/2 pęczka koperku sól pieprz Sos 1 puszka pomidorów 1 cebulka 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz majeranek bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulkę drobno posiekaną. Do rondelka wlać wodę, puszkę pomidorów i zagotować. Dodać podsmażoną(...)cebulkę, przecier pomidorowy i wszystko zmiksować. Doprawić przyprawami i zagotować. Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki wody i wlac do sosu. Zagotować. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kalarepę obrać i gotować w posolonej wodzie, ale tak żeby jej nie rozgotować. Ma być lekko twarda. Następnie wydrążyć łyżką środek zostawiając  4-5 mm ścianki. Pozostałą kalarepę pokroić drobniutko. Ser żółty

O kuchni z uczuciem
Pomidorowa zupa krem z migdałami 186

kawałek selera - kawałek białej części pora - mała cebula - 1kg żeberek lub innego mięsa - 2 liście laurowe - 6 ziarenek ziela angielskiego - sól do smaku - 1/2 szklanki ryżu - 1 duży słoiczek przecieru pomidorowego (ja mam własnej roboty) - 5 łyżek śmietany - płatki migdałów według uznania Wykonanie: Myjemy mięso zalewamy 3litrami wody. Gotujemy, gdy mięso będzie do połowy ugotowane wsypujemy wypłukany ryż i włoszczyznę(...)mięso będzie już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, czekamy do zagotowania.  Wyjmujemy mięso i włoszczyznę. I tak przygotowaną zupę blendujemy i na wierzch kładziemy łyżkę gęstej śmietany i przyozdabiamy migdałami.  Smacznego

Tanio szybko zdrowo