samej publikacji, tj. „Eurogalicja od kuchnia”. Sos pomidorowy: 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (lub innego tłuszczu) 2 ząbki czosnku 2 pełne łyżki mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, słodka papryka w proszku, sól i pieprz Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, rumienimy na rozgrzanym tłuszczu w garnku z grubym dnem. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w kosteczkę(...)czosnek oraz mąkę pszenną. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę smażymy, mieszając, aby się nie przypaliło. Do zimnej wody (około 1⁄2 litra) dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy go i wlewamy do zrumienionej cebuli. Całość zagotowujemy i chwilkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą bazylii, oregano i słodkiej papryki w proszku. Gotowy sos pomidorowy podajemy na ciepło
Trzeci talerzprzypraw, wymyśliłam więc wersję śledzi w sosie pomidorowym łagodną (bez cebuli i pieprzu). Jak się okazało, takie śledziki też są bardzo pyszne. SKŁADNIKI 6 śledzi matiasów 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki miodu pszczelego łyżeczka octu 2-3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie WYKONANIE Filety śledziowe trzeba najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku(...)przez minimum jeden dzień, bo inaczej będą za słone. Zalewa: Do garnka wlać oliwę, dodać przecier pomidorowy, miód, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i zioła prowansalskie. Mieszać na małym ogniu, tak żeby powstała nam jednolita konsystencja. Zostawić do ostudzenia. Śledzie odsączyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do pojemnika lub miski z pokrywką, zalać ostudzoną zalewą pomidorową i wymieszać. Przechowywać
Passions hobbies lifeliścia. Założyć boki i zwinąć w roladę. Obsmażyć gołąbki z obu stron i układać w naczyniu żaroodpornym. 125 g mozzarelli garść startego parmezanu ok. 50 g gorgonzoli słoik przecieru pomidorowego (u mnie z żółtych pomidorów) z chili pół pęczka kopru sól Na gołąbki wylać przecier pomidorowy wymieszany z pokrojonym koprem. Dobrze posolić. Wrzucić kawałki gorgonzoli. Posypać całość parmezanem
Weekendy w domu i ogrodzierozwałkować i wyłożyć na formę do pizzy. Farsz: 2 łyżki kaparów, 50g świeżego boczku, 1/2 pomidora, 1/2 czerwonej papryki, 80g żółtego sera, ketchup, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 4 suszone pomidory, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano. Ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni. Ułożyć
Z miłości do słodkościzebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym rosole, bez dodatku mąki, bo lekko zagęszczona przecierem pomidorowym jest naprawdę doskonała. Składniki: kości z kurczaka, korpus lub 4-6 skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 gałązki lubczyku kawałek pora listek laurowy kilka kulek(...)skórkę oraz wyciąć piętki, pokroić w kostkę i przesmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Dodać rozkruszone w palcach suszone oregano i gotować pomidory około 30 minut. Przetrzeć przez sito przecier pomidorowy połączyć z przecedzonym rosołem, ewentalnie doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Cukru tym razem nie dodawałam, pomidory były wyjątkowo słodkie. Podawać z ulubionym makaronem ( u mnie spätzle). Można
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!takim sosie. Dorsz w sosie pomidorowym - przepis dla 4 osób Do przygotowania dorsza w sosie będziesz potrzebować: 2 łyżeczki oleju, 2 filety z dorsza, cebulę, 2 ząbki czosnku, 500g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bazylię, rumianek, natkę pietruszki. Najpierw przygotuj sos: 1. Posiekaj czosnek i cebulę. Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Rozgrzej(...)garnku łyżeczkę oleju, dodaj czosnek i cebulę, przesmaż do zrumienienia i zalej przecierem pomidorowym. 3. Dodaj przyprawy (oprócz natki pietruszki), po czym gotuj przez 15 minut. Spróbuj jak smakuje - jeśli będzie za kwaśny dla złamania smaku możesz dodać szczyptę cukru, ale nie jest to konieczne. Teraz czas na rybę: 1. Gdy sos będzie się gotował możesz już oczyścić i podzielić
Z notatnika dietetykaniedawno postanowiłam przyrządzić w ten sposób także kalafiora. Danie bardzo nam smakowało , a podane z wegańskimi kotletami i ogórkiem kiszonym stanowiło sycący i pożywny obiad. główka kalafiora 150 ml przecieru pomidorowego łyżka majonezu łyżeczka mielonej wędzonej papryki łyżeczka sosu sojowego posiekana natka pietruszki sezam dodatkowo: natka pietruszki sezam Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy je na parze(...)dente. Przecier pomidorowy mieszamy z majonezem, sosem sojowym i wędzoną papryką. Kalafiora przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z sosem. Zapiekamy go w 190 stopniach przez około 20 minut. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i sezamem. Smacznego :) Artykuł Pieczony kalafior w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkojąca. Włoski comfort food, danie z dzieciństwa. Zupa pomidorowa z kaszą manną 2 łyżki oliwy 1 cebula ząbek czosnku garść natki pietruszki posiekanej 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego 600 g pomidorów (zimą można użyć pomidorów w puszcze) 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki kaszy manny sól, pieprz garść bazyli 1 łyżka masła Ponacinać skórę na pomidorach, spażyć(...)Pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, dodać słodką paprykę i pokrojoną natkę pietruszki, smażyć ok 3 minut. Dodać przecier pomidorowy i pomidory, smażyć mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. Całość zalać ok 1,5 l wody i gotować 20 minut. Dodać cukier, sól i pieprz. Do gotującej
Smaczny zeszytwykonaniu. Zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym i sosem pomidorowym Składniki na 4 porcje: Naczynie żaroodporne o wymiarach 18x30cm 300g ryżu 500g mięsa mielonego (łopatka lub szynka wieprzowa) 500g przecieru pomidorowego passaty ½ puszki groszku konserwowego 80ml słodkiej śmietanki 30% 100g sera żółtego startego na tarce na grubych oczkach 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz(...)smażymy przez minutę, następnie na rozgrzany olej wkładamy mięso mielone, które oprószamy solidną szczyptą soli oraz pieprzu i smażymy około 15min co jakiś czas mieszając. Usmażone mięso zalewamy przecierem pomidorowym (passatą), smażymy jeszcze przez 5min na małym ogniu, a w tym czasie sos doprawiamy ostrą papryką w proszku, oraz solą i pieprzem. Pod koniec smażenia sos zalewamy słodką śmietanką, dokładnie
Księga-Smakulepszej zupy pomidorowej niż ta. Przysięgam! Składniki (na 2-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki młodego czosnku 1/3 papryki czerwonej 400 gram pomidorów z puszki marki Łowicz 3 łyżki przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego 3 łyżki makaronu drobnego: gwiazdki, kuleczki 300 gram filetu z pstrąga łososiowego 6-8 krewetek tygrysich(...)krewetki obieramy, jeśli tego wymagają a rybę pozbawiamy skóry i ości. Pstrąga kroimy w kostkę. Do gotującej się zupy dodajemy makaron i gotujemy przez 3 minuty. Następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy zupę sosem rybnym, klonowym, solą i pieprzem. Na koniec gotowania wrzucamy do zupy rybę i krewetki. Całość gotujemy jeszcze minutę i ściągamy z ognia. Tuż przed podaniem dekorujemy
Mango Papajapomidorowy do pizzy: 400g pomidorów z puszki krojonych 2 ząbki czosnku, starte na tarce 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Dodatki do pizzy hawajskiej: kilka plasterków szynki mozzarella, pokrojona w plasterki 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojona w cienkie piórka kilka łyżek kukurydzy 3 plastry ananasa pokrojone w kostkę świeże(...)umieścić pomidory z puszki, czosnek, bazylię i oliwę. Całość doprawić solą i pieprzem, następnie dusić przez około 20 minut, bez przykrycia, aż sos do pizzy nieco zgęstnieje. Następnie dołożyć przecier pomidorowy i lekko przestudzić. Przepis na pizzę hawajską z szynką i serem: Przestudzony sos pomidorowy rozsmarować równomiernie na cieście. Następnie ułożyć plasterki szynki, ser mozzarella, kukurydzę, cebulę oraz ananasa
Moja Książka Kucharskapomidorów, a że w tej części świata większość sosów opiera się na pomidorach, także zeuropeizowałem to danie :) Koniecznie podajemy z jakimiś kiszonkami. Zasadniczo najłatwiej o ogórki. Składniki: - ciecierzyca - przecier pomidorowy - ogórki kiszone Wykonanie: Ciecierzycę moczymy kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy. 2/3 miksujemy dodając przecieru pomidorowego. Po zmiksowaniu posypujemy resztą nasion i podajemy z kiszonkami
Kryzysowa Książka Kucharskadoprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt sypki to możemy dodać 1 lub 2 łyżki masła. Sos: 0,5 litra rosołu 200 g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki mąki bazylia oregano sól pieprz Przygotowanie: Do rosołu dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy zioła, doprawiamy solą
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepaseczkami i pomidorowymi polędwiczkami. Składniki: ok. 300 g makaronu np. maccheroni, 1 duża polędwiczka wieprzowa, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, ok. 500 g przecieru pomidorowego, 1 duża marchew, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża biała cebula, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka przyprawy do pizzy, świeży tymianek, ser twardy(...)grana padano, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: Sos sojowy mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy pieprz do smaku. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błonki. Kroimy w cienkie plasterki (można delikatnie rozbić palcami) i przekładamy do marynaty pomidorowej. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę, a marchewkę po długości, w bardzo cienkie
Moniki Smakołykimój mąż uwielbia pomidorową i powiem szczerze że często ją robię, raz na kurczaku raz na żeberkach.Zawsze wychodzi pyszna i moi domownicy proszą o dokładkę :) Do zupy użyłam przecieru pomidorowego Roleski i pietruszki suszonej Skworcu . Zupę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Golg Zapraszam :) Składniki : 1 cała noga z kurczaka 2 marchewki kawałek selera i pora(...)pęczek pietruszki 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku ja używam od firmy Becla 1 słoiczek przecieru pomidorowego Roleski 1 łyżka suszonej pietruszki Skworcu domowa vegeta do smaku pieprz do smaku 1 łyżka suszonego koperku Becla 1/2 szklanki ryżu 250 ml śmietanki słodkiej 12 % około 2 l wody Wykonanie : Mięso umyć, przełożyć do garnka wlać około
Sama słodycz i szczypta chili