przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:40/368)

Enchilada zapiekana z serem żółtym 142

dostaję w jednej z moich ulubionych restauracji. Składniki na enchiladę zapiekaną z serem (4 sztuki): mięso mielone wieprzowo - wołowe około 250 g 4 placki pszenne tortilla puszka pomidorów krojonych przecier pomidorowy mały puszka fasoli czerwonej konserwowej ser Gouda około 100 g cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ostra papryka oregano  bazylia Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć(...)widelcem) i doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć około 5 minut. Wlać pomidory krojone (350 z 400 g, pozostałe 50 g na osobną patelnię), dodać 3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego  i dusić przez czas około 10 - 15 minut. Na drugiej patelni do 50 g pomidorów dodać 3 - 4 łyżeczki przecieru, sól i dużo bazylii oraz oregano. Wlać

Karola gotuje
Spaghetti w sosie pomidorowym z groszkiem 207

przygotowując z nich pyszne dania. Ja zrobiłam kolorowe spaghetti z pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem zielonego groszku. Palce lizać. Składniki: 250 g makaronu Spaghetti Tricolore Primo Gusto 500 g przecier pomidorowy śródziemnomorski Primo Gusto 0,5 puszki groszku konserwowego  1 mniejsza cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz, cukier do smaku  Przygotowanie: Cebulę drobno(...)pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlać przecier pomidorowy i podsmażać do częściowego odparowania płynu. Dodać odsączony z zalewy groszek, przegotować i zdjąć z pieca. Doprawić sos do smaku. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente według czasu podanego na opakowaniu. Na talerz nałożyć porcję makaronu i obficie polać sosem pomidorowym z groszkiem

Ala piecze i gotuje
Makaron z mięsem mielonym, cukinią, groszkiem, kukurydzą i sosem pomidorowym 153

mięsem mielonym, cukinią, groszkiem, kukurydzą i sosem pomidorowym - składniki: około 300g mięsa mielonego  1 cukinia (mała) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 ząbki czosnku  500 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu) odrobina cukru/miodu papryka słodka (u mnie wędzona) bazylia sól , pieprz Dodatkowo: 2 łyżki oleju Ponadto: makaron Makaron z mięsem mielonym, cukinią, groszkiem, kukurydzą i sosem pomidorowym - przygotowanie(...)oleju i delikatnie oprószyć solą z pieprzem. Dodać uprzednio posiekany czosnek oraz cukinię pokrojoną w półplasterki. Wszystko razem wymieszać i dusić do momentu aż cukinia zmięknie, a następnie zalać przecierem pomidorowym oraz połączyć z groszkiem i kukurydzą. Sos posypać bazylią oraz papryką i pozostałymi przyprawami. Całość trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu oraz doprawić do smaku. W międzyczasie należy ugotować

Di gotuje
Zapiekane naleśniki z kurczakiem 151

szklanki wody gazowanej, jajko, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryczki w proszku farsz: duża podwójna pierś z kurczaka, łyżeczka ostrej papryczki w proszku, łyżka KASI sól do smaku, dodatkowo: mały przecier pomidorowy, łyżeczka soli czosnkowej, łyżka bazylii, pieprz - szczypta, 50 g sera mozzarella, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Składniki na naleśniki łączymy razem. W razie potrzeby dodać odpowiednio mąki(...)mleka. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Smażymy wraz z solą oraz ostrą papryczką na łyżce masła. Do przecieru pomidorowego dodajemy sól czosnkową, bazylię oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. Na na naleśnika wykładamy kurczaka i po łyżce przecieru oraz trochę natki. Składamy w kopertę. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy pozostałą część przecieru wraz

Lena Gotuje
Zupa pomidorowa z tortelloni i cynamonem 212

jakieś wirusy, katary… Miałam zrobić  sałatkę z tortelloni, a „wyszła” – rozgrzewająca zupa pomidorowa z tortelloni i cynamonem.    Składniki:                       - 1,5 l rosołu- 2 opakowania tortelloni- 2 opakowania przecieru pomidorowego- 400ml mleka kokosowego (1 puszka)- ok. 400g pora (nie zważyłam, może trochę więcej)- 1 duża czerwona papryka- 2 małe główki czosnku- chilli (ma być ostro, więc sporo)- sól- świeżo(...)zmiękły. Wlałam przecedzony przez sito rosół. W międzyczasie ugotowałam tortelloni, zgodnie z przepisem na opakowaniu (6-8 min. w posolonym wrzątku). Do garnka z gotującą się zupą dolałam 1000g przecieru pomidorowego, puszkę mleka kokosowego, dodałam pokrojony czosnek, marchewkę z rosołu, posiekaną chilli, doprawiłam cukrem, solą, pieprzem i cynamonem. Zagotowałam.Podałam, oczywiście z tortelloni. Zupa wyszła pyyysznie ostra, z delikatnie łagodzacą

mojewypiekiinietylko
Pizzerinki z ciasta francuskiego 358

podstawowy przepis na pizzerinki z serem żółtym i szynką.   Składniki (na około 14szt): 1 płat ciasta francuskiego 150g sera żółtego 150g szynki Ketchup około 3-4 łyżki, lub przecier pomidorowy Oregano Ostra papryka w proszku Przygotowanie: Ciasto rozwijamy i smarujemy ketchupem, lub przecierem pomidorowym, zostawiamy nieposmarowany 4 – centymetrowy pas ciasta z jednej dłuższej strony, na który też

Księga-Smaku
domowy paprykarz a la szczeciński 325

składniki: 200 – 250 g makreli wędzonej, bez ości 50 g ryżu 150 g -200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu ok. 150 g marchewki 1i1/2 – 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chilli sól, cukier do smaku tłuszcz do smażenia wykonanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej(...)cały czas mieszając. Następnie dodajemy rybę, mieszamy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, keczup oraz doprawiamy przyprawami. Gdyby paprykarz był za suchy możemy dodać więcej przecieru pomidorowego. Z gotowego wyjmujemy listki laurowe i odstawiamy do wystudzenia. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Szparagi bolognese 196

zdrowo!   Składniki 500g mięsa mielonego z szynki 2 łyżki oliwy pomidorowej 2 ząbki czosnku średnia biała cebula strąk czerwonej papryki marchew puszka pomidorów pelatti (400g) 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego sól, czarny pieprz, oregano, bazylia 10szt białych szparagów sól, cukier Sposób przygotowania Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w mała kostkę cebule z dodatkiem(...)mielonym pieprzem. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. W tym czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę marchew. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy marchew, posiekaną w kostkę paprykę, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku bazylią, oregano, sola i pieprzem. Szparagi obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej

Pyry na Gaz
Kieszonki schabowe w sosie pomidorowym 264

Składniki 6 grubych plastrów schabu olej vegeta 10 dag mozzarelli 400g przecieru pomidorowego 4 pomidory bazylia, oregano, tymianek, sól i pieprz Farsz z pieczarkami 10 dag pieczarek 5 dag mozzarelli pół pęczka pietruszki cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano łyżka masła Farsz z papryką: jedna mała papryka 10 dag mozzarelli bazylia Wykonanie: 1. Farsz pieczarkowy: Pieczarki i cebulę(...)Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy bazylię i startą lub pokrojoną mozzarellę3. Przygotowanie sosu: Pomidory zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki, kroimy i przekładamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego.Plastry schabu obsypujemy vegetą, następnie rozcinamy z boku tak aby powstała kieszonka, do środka wkładamy farsz i spinamy wykałaczką. Smażymy na wolnym

Czerwona Porzeczka
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 251

łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 szklanki przecieru pomidorowego z kartoniku 4 listki świeżej bazylii, drobno posiekane 4 igiełki rozmarynu, drobno posiekane 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos:  1 szklanka przecieru pomidorowego(...)cebulkę i smażymy 5-7 minut, aż cebulka zmięknie. Dodajemy czosnek, słodką i ostrą paprykę, dokładnie mieszamy, smażymy 1 minutę. Dodajemy mięso i przesmażamy około 7-10 minut. Dodajemy przecier, bazylię, rozmaryn, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. 2. Wszystkie składniki na sos mieszamy w szklance. Odstawiamy na bok. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza

My Culinary Art
,,Tort Spaghetti’’ 222

Stovit oraz ePrezenty Składniki 500 g makaronu spaghetti pomidorowego 150 g sera żółtego 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Jamar sól himalajska Stovit , pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, ostra papryka Sposób przygotowania: Na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie wrzucamy mięso mielone i dusimy około 20 minut(...)czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy, wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i dusimy jeszcze przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Tortownicę o wymiarach 28 smarujemy masłem i wykładamy na przemian warstwę spaghetti, sos mięsno- pomidorowy, starty ser, następnie wykładamy ponownie

Podróż w kulinaria
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 206

włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.Sos pomidorowy:- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżka masła- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy- 700g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)- sól mi pieprz do smaku- 100ml pełnotłustego mleka- szczypta ksylitolu lub cukruW dużym rondlu rozgrzać masło z olejem kokosowym, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć, ok.10(...)minut. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek oraz oregano i mieszając jeszcze chwilę podgrzewać.Dodać przecier pomidorowy i ok.1,5 szklanki zimnej wody. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ksylitolem (lub cukrem). Sos będzie dość rzadki, później zgęstnieje. Dodać mleko, zagotować całość i pojedynczo wkładać surowe pulpeciki.Dopóki kulki nie zmienią koloru z różowego na brązowy nie należy mieszać, gdyż kulki

Smaczne Zdrowe
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 165

łyżeczki przecieru pomidorowego wywar z gotowania gołąbków 200 ml wody  sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18 %                                                                  PRZYGOTOWANIE(...)układamy, jeden obok drugiego na dnie garnka wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty. Dodajemy liść laurowy, ziele i kilka kulek pieprzu. Na wierzchu rozkładamy pokrojone suszone pomidory oraz rozsmarowujemy łyżeczkę przecieru pomidorowego. Wlewamy bulion, przykrywamy garnek pokrywką i prużymy na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzamy czy kapusta jest miękka i zakręcamy gaz. Gołąbki pozostawiamy przykryte około

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpety w sosie pomidorowym 318

białej kapusty. Ja z ziemniaków zrezygnowałam ze względu na kalorie. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (składniki na 4 porcje) - 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe) - 1 czerstwa bułka - mała cebulka - przecier pomidorowy - kostka rosołowa - 2 ząbki czosnku- sól, pieprz- zioła prowansalskie, oregano - jajko (ja użyłam samego białka)- mąka ziemniaczana (opcjonalnie)- jogurt naturalny Bułkę włożyć do miseczki z wodą i poczekać(...)kostką rosołową, z masy mięsnej uformować kulki i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować około 10 min. Następnie wyjąć ugotowane pulpety, odlać część bulionu, a do reszty wlać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami (ja użyłam prowansalskie i oregano, ale to jest kwestia gustu). Jeżeli sos będzie rzadki, można użyć mąki ziemniaczanej do zagęszczenia (wymieszać łyżkę mąki

Zgrabne Gotowanie
Chilli Con Carne z wolnowara 220

tradycyjny sposób, w garnku gotując na niewielkim ogniu, oczywiście odpowiednio skracając czas gotowania. Składniki : 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 600g wołowego mięsa mielonego 1 łodyga selera naciowego 700ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, należy uważać, aby sos nie zrobił się zbyt kwaśny, wszystko zależy od smaku przecieru i pomidorów) 2-4 suszone(...)kostkę oraz czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula będzie lekko brązowa przełożyć ją do wolnowara włączonego na średnie grzanie (medium). Dodać mięso, drobno pokrojony seler naciowy, przecier pomidorowy (passatę) i krojone pomidory z puszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy: ziarna pieprzu, listek laurowy, sól, suszone papryczki chili. Przykryć i gotować na małym grzaniu (low) przez około

Codzienne Gotowanie