minut. Dzięki mixu fasoli jest bardziej treściwe a wędzone frankfurterki nadają potrawie niezwykłego aromatu. Składniki 6 wędzonych frankfurterek 1 puszka mixu fasoli z cieciorką Bonduelle ok. 300 ml przecieru pomidorowego szczypiorek sól pieprz makaron penne starty parmezan 1. Frankfurterki kroimy w plastry. Podsmażamy na oleju. Kiedy będą rumiane zalewamy przecierem pomidorowym. 2. Dodajemy mix fasoli i dusimy przez kilkanaście minut(...)silikonowym koreczkiem. To bardzo pomysłowe rozwiązanie, idealne do odgrzewania posiłków w mikrofalówce. Smacznego życzy Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: Bonduelle , fasola , frankfurterki , Jan Niezbędny , makaron , na szybko , pomidory , przecier , szczypior
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywszystko zapieczone w piekarniku. Składniki: -opakowanie tortellini -ok. 35 dkg wędzonego boczku -15 dkg sera mozzarella w wiórkach -1 cebula -duży ząbek czosnku -500 ml przecieru pomidorowego -1 pikantna papryczka -sól, pieprz Kroimy: -boczek w kostkę -cebulę i czosnek w kosteczkę -papryczkę w bardzo drobne kawałeczki W osolonej wodzie lub w bulionie warzywnym gotujemy tortellini wg przepisu(...)opakowaniu i odcedzamy. W międzyczasie na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy przecier pomidorowy, papryczkę, przyprawy do smaku i mieszamy. Dodajemy tortellini i mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy 1/3 sera, mieszamy, przykrywamy pozostałym serem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnywyniku kryzysu w dostawie pomidorów, który to z kolei był wywołany innym kryzysem zwanym w podręcznikach jako II Wojna Światowa. Produkowany jest do dziś. Rzadko dodaje się do niego przecieru pomidorowego, a częściej barwników, bo tylko pokolorowaniu ta pasta służy. Coś co ma zmienić smak bananów to pozostałe dodatki oraz ocet. Zasadniczo powinno się to podać z ryżem w formie(...)Miałem za to krążki sprasowanego ryżu, które po ułożeniu jeden na drugim tworzą właśnie taki mały walec. Składniki: - 2 banany - ząbek czosnku - pół cebuli - chili wedle uznania - 2 łyżeczki przecieru pomidorowego - 2 łyżeczki octu - jakieś parówki Wykonanie: Cebulę kroimy bardzo drobno i podsmażamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek, chwilę smażymy i dodajemy wcześniej rozgniecione banany. Dolewamy octu, przecieru i tyle wody
Kryzysowa Książka Kucharskałyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia SOS GRZYBOWY: 1 cebula ok 200 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki) 1 słoik ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1/3 szklanki przecieru pomidorowego sól i pieprz czarny mielony Plastry karkówki rozbić tłuczkiem jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić(...)olej i obsmażyć roladki na rumiano z każdej strony. SOS. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Chwilę obsmażyć, po czym wlać gotowy sos, przecier pomidorowy i doprawić. Dołożyć liścia laurowego wyjętego z kapusty i ziele angielskie. Obsmażone roladki przełożyć do brytfanki, zalać sosem i dusić pod przykryciem ok 1 godziny, aż mięso będzie miękkie
https:KKuchniaMniamdrobne i takie wolę) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 cukinia 5 dużych pomidorów, obranych i pokrojonych na kawałki, lub 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru oliwa do smażenia do podania: jogurt naturalny Przygotowanie: Obierz bakłażany ze skórki, odkrój końce i pokrój w dużą kostkę. Umieść(...)papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie przygotuj pomidorowy sos. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę i smaż aż zmiękną. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, cukier i przyprawy. Przykryj i zmniejsz ogień do małego. Duś, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zdejmij pokrywkę i duś dalej, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty sos. Jeżeli
Chilli Czosnek i OliwaZupę pomidorową z makaronem robię od czasu do czasu jak mi zostaje trochę rosołu z niedzieli.Składniki:1 litr rosołu drobiowego (lub innego dowolnego)1 litr domowego przecieru pomidorowego1 marchewka1 pietruszka1 cebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz1-2 śmietany do zupsiekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznaniaSposób wykonania(...)rosołu dolewamy 1 szklankę zimnej wody, dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz cebulę, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.2. Wlewamy przecier pomidorowy. Chwilkę gotujemy, a następnie odlewamy chochelkę zupy, mieszamy ze śmietaną i całość przelewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.3. Podajemy z ugotowanym makaronem.Smacznego
Kuchnia domowa Aniwarzywny ( papryka żółta i czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołykiryżu basmati 1 łyżka oliwy 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku po szczypcie utłuczonych w moździerzu kolendry i kuminu 750 ml wywaru warzywnego 300 ml przecieru pomidorowego garść natki pietruszki W garnku na oliwie szklimy cebulę z posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Dorzucamy odcedzoną ciecierzycę oraz ryż i podsmażać ciągle mieszając. Wlewamy gorący wywar. Całość zagotowujemy, pyrkoczemy przez(...)minut. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 20 minut. Podajemy posypaną posiekaną natka pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewiórywarzywnym farszem z dodatkiem aromatycznych przypraw są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad , jak i ciepłe danie na imprezie!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:* mąka – 2 szklanki* mleko – 350 ml* przecier pomidorowy – 125 ml* jajko – 2 szt* olej rzepakowy – 50 ml* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* sól – 1 szczypta* papryka słodka – 1 szczyptaFARSZ:* mięso mielone(...)czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne” – 150 g* fasola Borlotti – 150 g* kukurydza – 150 g* czerwona papryka – 1 szt* żółta papryka – 1 szt* cebula – 1 szt* olej rzepakowy – 100 ml* sól* pieprz* chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy rozbełtane jajka , mleko oraz przecier pomidorowy.Dokładnie mieszamy dolewając
Ostra na Słodkokuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/roso-drobiowy-mieszany-z-indyka-i.html , dziś przyszedł czas na przygotowanie własnie na takim rosołku pomidorówki. Polecam :) Składniki - 2-3 litry rosołu-bulionu drobiowo-warzywnego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 2-3 łyżki śmietany 18 % - bazylia najlepiej świeża- ale może być suszona - sos sojowy ciemny ( opcjonalnie ) Wykonanie Rosół - bulion podgrzewam aż do zagotowania się, pomidory miksuję z przecierem pomidorowym
Kuchnia z widokiem na ogródpyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny na osobę (ja przygotowałam z 6 plastrów) 1 cebula 1 ząbek czosnku 4-5 łyżek przecieru pomidorowego, ewentualnie 1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag blanszowanej fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej (lub innej mieszanki ziół z dodatkiem oregano(...)przyprawę do kuchni włoskiej, paprykę słodką, trochę soli i pieprzu, chwilę jeszcze smażymy i podlewamy wodą (około 1 szklanki), przykrywamy pokrywka i dusimy około godziny. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, cukier i dusimy jakieś 20 minut. Dodajemy fasolkę szparagową i smażymy już bez przykrycia, do czasu aż fasolka zmięknie, a nadmiar płynu odparuje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą
Rozpustne gotowaniekawa i pomidory? Ktoś chyba zwariował. Jednak jak przeczytałam o co tak na prawdę chodzi szybko zrobiłam taką zupę. Najpierw była pomidorowa, która smakiem przypomina klasyczny krem pomidorowy a potem zaszalałam i przygotowałam taką zupę z dodatkiem cynamonu i cytrusów. Zupa jest orzeźwiająca ale sycąca. Idealna na wiosnę lato i... zimę. Idealna kiedy mamy gorszy dzień oraz wtedy kiedy skaczemy(...)przekonacie się, że upa zaskoczy Was smakiem. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 3 marchewki 1 pomarańcza 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 2 łyżki oleju sól pieprz cynamon 500 g przecieru pomidorowego śmietana 18% Marchewkę obrać i pokroić w grubsze części. Na rozgrzanym oleju podsmażyć ją. Pomarańczę obieramy i kroimy w mniejsze części. Dodajemy do marchewki. Wlewamy przecier pomidorowy oraz skórkę pomarańczy
Kuchnia w oparachkremu z cukinii! Krem paprykowo-pomidorowy jest dość rozgrzewającą zupą, zatem jest idealna podczas nadchodzącej jesieni i zimy! Składniki: - 5 papryk; - 1 duża cebula; - 4 ząbki czosnku; - 2 duże przeciery pomidorowe lub 2 duże pomidory w puszce; - 2 łyżki oliwy; - sól, pieprz do smaku; - pieprz cayenne; - oregano, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania: - papryki myjemy i kroimy, wyjmując środek z papryk(...)zalewamy wodą, aż pokryją się nią wszystkie składniki - łącznie dusimy wszystko na małym ogniu ok.20 minut, aż przede wszystkim zmięknie papryka; - doprawiamy przyprawami, miksujemy zawartość garnka, wlewamy do warzyw przeciery pomidorowe lub pomidory z puszki i jeszcze raz miksujemy; - wszystko razem należy jeszcze raz zagotować i ewentualnie ponownie doprawić do smaku. Krem polecam podawać z prażonym słonecznikiem i natką pietruszki
MintTasteZwykła-niezwykła zupa pomidorowa z dodatkiem ciecierzycy, makaronem soba i majerankowymi klopsikami. 4 porcje: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki soli 700 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 240 g konserwowej ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka majeranku 150 g makaronu gryczanego (soba) Mięso doprawiamy solą i majerankiem. Mieszamy dokładnie. Formujemy małe(...)gotować wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 2-3 minuty i wyciągamy łyżką do makaronu. Makaron można także ugotować osobno. Do wody dodajemy marchewkę i kolendrę, gotujemy. Gdy marchewka zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy i klopsy. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy ciecierzycę i majeranek, gotujemy kolejne 5 minut. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem
Kucharzycasię w ustach. Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami. Składniki: 5 szkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) lub fasola z puszki 500 ml przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 duża marchewka 1 małe jabłko 2 szalotki lub 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 szkl. wody 1 łyżka oleju(...)czarny do smaku Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oleju . Następnie dodać marchew pokrojoną w półplasterki i jabłko utarte na tarce i jeszcze chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy, wodę, koncentrat pomidorowy, kumin, cukier i dużą szczyptę soli. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut do czasu, aż marchew będzie miękka. Następnie dodać fasolę i przyprawy
Codziennik Kuchenny