przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:53/368)

AROMATYCZNE SPAGHETTI Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI W POMIDOROWYM SOSIE 213

ząbek (bądź dwa) czosnku i pyszne,  aromatyczne danie gotowe 😊 Jeśli pominiemy szynkę, wyjdzie bezmięsnie, ale równie smacznie 😉 Składniki: makaron spaghetti Na sos: 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki 200 g pieczarek śmietana 18% 2 ząbki czosnku 1 cebula sól  pieprz cukier  słodka papryka bazylia oliwa z oliwek(...)podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy pokrojone drobno pieczarki, i pokrojoną szynkę. Mieszamy i smażymy około 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, papryki, i bazylii. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić

Walijskie Pichcenie
Zupa pomidorowa. 148

wygrywa i to z nim podaję tę zupę. Składniki: 4l wody, udko i skrzydełko kurczaka, kilka marchwi, dwie średnie pietruszki lub jedna duża, kawałek selera, połówka pora, puszka pomidorów, przecier pomidorowy, sól, pieprz,  dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, ewentualnie kostka rosołowa, ryż lub makaron. Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, włożyć udko i skrzydełko kurczaka. Zagotować, zszumować. Dodać(...)obrane warzywa. Gotować na średnim ogniu. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, posolić i popieprzyć. Pomidory z puszki zmiksować i dodać do zupy gdy warzywa będą już miękkie. Przecier pomidorowy lekko przesmażyć ( tubka 200g) i również dodać do zupy. Zupę spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić. Jeżeli będzie zbyt kwaśna można dodać troszkę cukru. Chwilę pogotować. Ja nie dodaję mleka

W kuchni u Moniki
Pulpeciki z pieczarkami i kiszonym ogórkiem 367

typu ryż, makaron czy ziemniaki. No i oczywiście jest łatwe do zrobienia Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 3 cebule 10 ogórków kiszonych 1 jajko duży słoiczek przecieru pomidorowego ketchup sól, pieprz, papryka Przygotowanie: Pieczarki, cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Ogórki możecie obrać ze skórki jeżeli chcecie żeby się mocniej rozgotowały, lub nie obierajcie, wtedy(...)razie potrzeby odrobinę wody. Zagniatamy, aż przestanie lepić się do rąk. Z mięsa formujemy małe kuleczki i podsmażamy na oliwie. Podsmażone warzywa i mięso przekładamy do garnka, dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego i 2 łyżki ketchupu. Jeżeli jest mało sosu dolewamy wody. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem około pół godziny na małym ogniu. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego ! The post Pulpeciki

Kulinarna Patilogia
Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym 116

głównej. Danie nieco podobne do znanej fasolki po bretońsku ale z innymi dodatkami. składniki: 400 g cieciorki 1,5 l bulionu 2 czerwone papryki 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego 300 g chorizo sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ewentualnie odrobina cukru Cieciorkę namoczyć wcześniej we wodzie, u mnie moczyła się całą noc. Do garnka wlać(...)cieciorka będzie miękka. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić razem z cebulą w niedużą kostkę. Chorizo pokroić w cienkie plasterki. Gdy cieciorka będzie już miękka dodać przecier pomidorowy oraz pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i słodka paprykę, sól i pieprz wedle smaku. Jeśli kto woli na ostro może dodać ostrą paprykę. Dodać również pokrojone chorizo. Wymieszać i gotować

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka makaronowa 110

wszystkich miłośników makaronów, pyszna i łatwa zapiekanka. Zapiekanka makaronowa Składniki: - 200 g makaronu kokardki Omnomnom - 100 g szynki - 1 cebula - salami - 200g tartej mozzarelli - ser parmezan - ok. 200 ml przecieru pomidorowego - sól - pieprz - oregano - bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną cebulą. Przecier pomidorowy

Kulinarne życie
Słowiańskie chilli, chilli wariacja na temat 172

mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże pomidory 1 duża cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego pół torebki słodkiej papryki w proszku dwie łyżki tejże ostrej dwie łyżki przecieru pomidorowego przyprawa uniwersalna puszka czerwonej fasoli słoik kiszonych ogórków trochę startego sera pieprz olej do smażenia Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną cebulę zezłacamy na oleju. Dokładamy przecier pomidorowy oraz

Kuchenna Kontrrewolucya
Palmiery Bolognese - Partyhits! 305

jednej porcji,bo znikają w tempie błyskawicznym.Polecam przepis,na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie. Składniki na 16 sztuk: 250 g mieszanego mięsa mielonego 2 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,pieprz,cukier 1 łyżeczka suszonego oregano 1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g 1 łyżka mąki Wykonanie: mięso mielone podsmażyc na rozgrzanym oleju(...)rumiano.Dodać przecier pomidorowy i koncentrat ,sól,pieprz,cukier i oregano.Smażyć na patelni 10 minut,aż nadmiar płynu odparuje,a sos się zagęści.Odstawić do wystudzenia rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną mięsną masę.Od krótkiej stony zwinąć  z obu stron do środka ostry nóż zanurzyć w mące i pociąć rolkę w 1-cm plastry.Układać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Konserwa rybna domowa 171

Zrobimy domową konserwę z ryby.Składniki:-1,5 kg filetów rybnych-1 kg marchwi-1 l przecieru pomidorowego-pieprz ziołowy i naturalny-przyprawa do ryb-warzywko-liść laurowy-ziele angielskie-sól-cukier   Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb.Marchew kroimy w plasterki.   Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego

Maminek kulinarny
Zupa pomidorowa z cieciorką, soczewicą i ziemniakami 180

nuty. Poniższa zupa będzie idealna dla wegetarian, wegan i osób będących na diecie.  Składniki na porcję dla 4-6 osób: 1 puszka cieciorki konserwowej (400 g) 1 szklanka przecieru pomidorowego (250 g) 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju 1 mała cebula 1,5 l wody 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 pęczka(...)wodę. Zagotować. Wsypać soczewicę, cieciorkę (wraz z zalewą z puszki!) i dodać obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotować 15-20 na średnim ogniu. Po upływie czasu wlać przecier pomidorowy i ponownie gotować pod przykryciem na średnim ogniu (około 25 minut, do miękkości składników). Przygotowaną zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką. Uwaga: zupa najlepiej

Ugotować
Makaronowe muszle zapiekane ze szpinkaiem i ricottą 74

ricotty 800 g szpinaku, u mnie mrożony grubo siekany z własnych zapasów sól, pieprz gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła do smażenia 700 ml gęstego przecieru pomidorowego ser cheddar do posypania masło do posmarowania formy Makaronowe muszle ugotować al'dente. Osączyć i wystudzić. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić zamrożony szpinak i smażyć aż odparuje całą wodę. Pod koniec(...)dodać ricottę. Dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze solą i pieprzem jeśli potrzeba. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wlać przecier. Przecieru już niczym nie doprawiałam bo to mój domowy więc jest idealny w smaku. Makaronowe muszle nadziać szpinakowym farszem i układać jedna przy drugiej na przecierze pomidorowym. Na wierzchu posypać drobno startym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180/190 C i zapiekać

Monia miesza i gotuje
Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym 86

pietruszka kawałek pora 1 ząbek czosnku   3 listki laurowe   3 ziarna ziela angielskiego 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)  Ponadto:   500g przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 1 puszka kukurydzy 1/2 łyżeczki suszonej bazylii   Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym - przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać(...)oraz ziele angielskie. Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)   Po tym czasie wodę odrobinę odparować, dodać przecier pomidorowy z odsączoną z zalewy kukurydzą i gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu.   Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku. W przepisie

Di gotuje
Kukurydziane penne z cukinią i zielonym groszkiem w pomidorowym sosie 154

mięsa. ... smacznie, a do tego te kolory i pyszny, delikatny groszek ... Składniki: (na 2 porcje) 1/2 szklanki zielonego groszku Bonduelle "Gotowane na parze" 1/3 szklanki wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 zielonej cukinii (około 120 g) 1 łyżeczka słodkiej papryki 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu (mielonego) sól do smaku 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 1/2 łyżki masła około(...)kukurydzianego makaronu penne (opcjonalnie tradycyjny penne) Przygotowanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (bez skórki), podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wodę oraz przyprawy (słodką paprykę, pieprz, sól). Mieszamy, gotujemy 3-4 minuty pod przykryciem (na małym ogniu). Pod koniec dodajemy 1/2 szklanki groszku. Mieszamy delikatnie łyżką wszystkie składniki, próbujemy (na tym etapie

Słodkie okruszki
Klopsy w sosie pomidorowym 149

Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 cebule 3 ząbki czosnku jajko około 4 łyżek bułki tartej (dodatkowo bułka tarta do panierki) 1 litr przecieru pomidorowego oregano sól, pieprz 3 listki laurowe papryka słodka papryka ostra  cukier olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania: Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawiamy do wystudzenia(...)wodzie i formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej a następnie obsmażamy klopsy z każdej strony na złoty kolor. W dużym garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, gdy zaczyna bulgotać przekładamy do niego podsmażone klopsy. Dodajemy do sosu oregano, listki laurowe, paprykę słodką i ostrą, odrobinę cukru i sól do smaku. Całość dusimy pod przykryciem

Qchnia po prostu
Pulpety drobiowe z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym. 132

piersi z kurczaka 3 łyżki ugotowanego ryżu 1 nie duża marchewka sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia pulpetów Na sos: 500 ml przecieru pomidorowego ( miałam swojski) 1 szklanka bulionu sól, pieprz, bazylia suszona Wykonanie: Piersi zmielić. Dodać ryż i utartą na drobnych oczkach marchewkę. Dodać przyprawy i wymieszać.  Formować małe pulpety(...)obtaczać w bułce tartej. Tak przygotowane pulpety, obsmażyć na oleju. Kiedy pulpety się smażą, przygotować sos. W garnku zagotować bulion i przecier pomidorowy, doprawić do smaku. Do gotującego sosu, wrzucić usmażone pulpety. Gotować na małym gazie, około 15 minut. Sos można zagęścić nie wielką ilością mąki, wymieszanej z wodą.  Pulpety podałam z  kluskami kładzionymi  i surówką

Agusiowe smakołyki
Duszona karkówka w pikantnym sosie pomidorowym z mleczkiem kokosowym 186

Składniki: 1 kg karkówki 4 łyżki przyprawy do gyrosa 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 0,5 l przecieru pomidorowego (przepis  tutaj ) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka mleczka kokosowego gałązka świeżego oregano lub łyżka suszonego około 4 łyżek oleju Sposób wykonania: Karkówkę kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozbijamy i posypujemy przyprawą do gyrosa. Polewamy 1 łyżką(...)zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy poszatkowany drobno czosnek. Do cebuli wrzucamy karkówkę, zalewamy mniej więcej jedną szklanką przegotowanej wody. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy,koncentrat oraz wrzucamy gałązkę oregano, zagotowujemy. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i znów powoli doprowadzamy do wrzenia.  Karkówkę podajemy z ryżem lub ulubioną koszą lub pieczywem

Qchnia po prostu