potrawka - 1752 przepisów (strona:18/117)

Potrawka z fasolki konserwowej 162

Warzywa mają moc.....także zimą. Nie może ich zabraknąć w naszej diecie, szczególnie zimą. Już kiedyś jedna potrawka z fasolki  skradła moje serce. Ta wersja potrawki jest równie smaczna. Można ją podawać jako samodzielne danie, lub z ryżem. Gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Polecam. Składniki: 2 puszki białej fasolki konserwowej 3 marchewki 2 czerwone cebule 2 czerwone papryki

Pobite gary Barbary
Ekologiczne produkty Danival. 142

rynku od 1990 roku. W swojej ofercie posiada ponad 200 najwyższej jakości ekologicznych produktów, w tym: zupy i dania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival(...)jest także używane jako alternatywa dla soi. Tutaj w formie płatków z dodatkiem kwiatu soli morskiej, kurkumy i imbiru. Razem tworzą świetną mieszankę do przyprawiania dań, w szczególności warzywnych potrawek i grillowanych mięs. * Konfitura z czereśni bio Konfitury z czereśni nigdy wcześniej w sklepach nie napotkałam, także najbardziej ze wszystkich mnie zaciekawiła. W składzie nie znajdziemy żelatyny, pektyny ani cukru

Poranek na słodko
Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby 311

Kedgeree (czyt. kedżeri) to jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby i ryżu wywodząca się z Indii, a rozpropagowana w Anglii. Możemy do niego użyć w zasadzie dowolnej wędzonej ryby – ja tym razem użyłam wędzonego filetu pstrąga i ryby maślanej (brytyjska wersja zawiera zazwyczaj łupacza). Ryba nadaje nie tylko smaku całej potrawie, ale także słoności – nie ma potrzeby solenia kedgeree(...)żółtego koloru. Muszę przyznać, że uwielbiam kedgeree – ryba, ryż, curry i jajko – osobno są fantastyczne, a razem smakują jeszcze lepiej. Składniki na 4 porcje. Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby: 400 g wędzonej ryby (np. dorsza, pstrąga, łupacza, ryby maślanej czy łososia) 1 szklanka ryżu basmati (200 g) 1 liść laurowy 1 duża cebula 300 ml mleka

Poezja smaku
Kolorowy Kociołek 202

nich jestem, zostawiam kilka porcji w zamrażarce :) Obowiązkowo! Danie to można podawać w wielu kombinacjach: z ziemniakami, kaszą w różnych postaciach, z ryżem, naleśnikami, racuchami…. Możliwości jest wiele, a potrawka zawsze pyszna! I do tego jakże prosta! Potrzebne składniki: - 2 piersi z kurczaka - 2 papryki czerwone - 400 g pieczarek - cebule (żeby się nie zapłakać nad ich rozpracowywaniem, polecam obrać cebule(...)niezdrowa, ale używa jej się naprawdę mało) Rozpracować poszczególne składniki: Piersi – w kosteczkę kroimy, jak i czerwone papryki. Pieczarki w plasterki, no i cebula z lodówki wyciągniona, lecz w potrawce niezastąpiona. W kostkę. Pokrojonego kurczaczka na gorący olej do garnka wrzucić, vegety szczyptę dodać i do białości smażyć bądź gotować. (Oleju dużo nie potrzeba, gdyż mięso sok puści). Dodać cebulę

Kuchnia smaków
Potrawka z cukinią, jarmużem i kurczakiem w gęstym sosie pomidorowym :) 120

posiłkach bardzo często. Albo ją parowałam albo piekłam, w ten sposób stanowiła mój warzywny dodatek do obiadu. Chcąc jednak wykorzystać resztki jarmużu i otwartą passatę pomidorową stworzyłam taką owo potrawkę, która smakiem w pełni zadowoliła moje podniebienie :D Potrawka to miks warzyw, kurczaka i makaronu. Całość łączy gęsty sos pomidorowo-dyniowy. Dużo przypraw nadaję daniu pysznego smaku i pięknego aromatu(...)szklanki wody. Całość wymieszaj Duś ok. 20 minut. Kolejno mąkę owsianą rozrób w wodzie i powstały miks wlej do garnka, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze 5 minut.  Gotową potrawkę wymieszaj z ugotowanym makaronem

Zdrowie na języku :P
Potrawka z kaszy pęczak z ziemniakami i kiełbasą szynkową 299

Pomysł na tę potrawę podpatrzyłam w połowie marca w programie Doradca Smaku. Wtedy Andrzej Polan gotował jakąś potrawkę z kaszy pęczak z ziemniakami i boczkiem. Nawet nie wiem, co tam wtedy dawał, jak dokładnie robił, bo widziałam tylko fragmenty, ale pomysł mi się spodobał. W ciągu paru dni zaplanowałam swoją wersję. Kaszę pęczak posmakowałam dopiero w zeszłym roku i bardzo(...)wersją pęczaku. I mniej smaczną. Sęk w tym, by kaszę pęczak dobrze ugotować tak, by była naprawdę miękka. Niestety trwa to nawet ok 40 minut. Ale warto. Ta kolorowa potrawka była przepyszna, chociaż w większej ilości przeszkadzał mi smak kiełbasy. Pomyślałam więc, że fajnie byłoby zrobić ją z kurczakiem. Tylko, że wtedy pokrojony i lekko przyprawiony solą i pieprzem filet

Anioszek w kuchni
KEEP CALM and WOK THIS WAY 131

indyka. Obsmażamy z każdej strony.  Do obsmażonego indyka dodajemy pocięte na kawałki pomidory z puszki wraz z sokiem.   Kiedy pomidory ładnie się połączą z resztą potrawki dodajemy, pastę tamaryndową, łyżeczkę garam masali i mleko kokosowe i mieszamy. Gotujemy chwilę.  Na koniec przyprawiamy sosem sojowym i sosem rybnym oraz dodajemy wcześniej ugotowaną fasolkę szparagową mieszamy dokładnie(...)Kaszę quinoa gotujemy w oddzielnym garnku. Potrawkę podajemy z kaszą lub dodajemy ją do potrawki i mieszamy.  Można także podać standardowo z ryżem

Bon appetit mon amie
pierś na dyniowej potrawce 143

Chude ale dobrze przyprawione mięsko, delikatna potrawka z dyni i kasza to nie tylko smaczny i pożywny obiad ale przede wszystkim duża porcja witamin.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 zielona papryka 300 g miąższu dyni szklanka pęczaku 1 mała cebula szczypiorek 2 łyżki kwaśnej śmietany ostra i słodka papryka sól pieprz olej rzepakowy(...)ziele angielskie. Lekko posolić, smażyć chwilę po czym zalać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Mięso usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Do potrawki warzywnej dodać czosnek, przyprawić i zagęścić śmietaną. Kaszę ugotować na sypko. Podawać z potrawką i mięsem. Można dodać także surówkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierś indycza faszerowana daktylami 136

tymi esencjami, tak żeby je przetestować, wypróbować, zobaczyć ile są warte. Pierwsza wyszła bardzo zadowalająco ( żeberka z sosem cebulowo-keczupowym ). Ochoczo zabraliśmy się więc za drugą esencję, do potrawki z kurczaka. Ale żeby nie było to aż tak oczywiste, to zamiast kurczaka zrobiliśmy indyka :) Staramy się na naszym blogu prezentować rzeczy tak naprawdę proste. Ale jednocześnie zachęcające. Dlatego też prostą(...)indyka ok. 15 suszonych daktyli bez pestek na marynatę: 5 łyżek oliwy z oliwek pół cebuli 3 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz na sos: esencja do sosu do potrawki z kurczaka Knorr 5 suszonych moreli W ładnej i kształtnej piersi spiczastym nożem robimy kilkanaście krótkich, ale głębokich nacięć. W każde nacięcie wciskamy duszone daktyle. Składniki marynaty łączymy ze sobą

Marder&Marder Manufacture
Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym 150

Dietetyczna potrawka z kurczaka na błyskawiczny obiad Dziś propozycja na bardzo szybki, ale w pełni dietetyczny obiad, po ciężkim dniu pracy.  Przyznam szczerze, że gdy wracam w tygodniu wykończona z pracy, często się zdarza, że sięgam po rzeczy niezbyt prozdrowotne - byleby tylko szybciej "wrzucić coś na ruszt" i zapchać burczący żołądek.  Ale dość tego! Przecież niewielkim nakładem sił(...)porcje i mam z tego akurat 2 obiady.   Brokuła podzielić na różyczki i obgotować w posolonej wodzie na półtwardo. W międzyczasie gotowania kaszy i brokuła, przygotowywać potrawkę z kurczaka.   Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w małe kawałki. W miseczce wymieszać kurczaka z dowolnymi przyprawami i łyżeczką oliwy. Odstawić "do przegryzienia się

Grunt to przepis!
Potrawka z kurczakiem+ film 151

Szybka w przygotowaniu potrawka z kurczakiem to znakomita propozycja obiadu .Sycąca , smaczna i łatwa w przygotowaniu nie wymaga większych umiejętności kulinarnych .Polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje podwójny filet z kurczaka 15 dag pieczarek 2 cebule pół strąka czerwonej papryki kukurydza w puszce łyżka mąki oliwa z oliwek przyprawa do gyrosa sól pieprz przepis Mięso kroimy w mniejsze cząstki(...)dusimy do miękkości . Pod koniec duszenia dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i całość podlewamy wodą około 1 i 1/2 szklanki , doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie potrawkę zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobina wody. Gotujemy około 5 minut. Tak przygotowaną potrawkę podajemy z ryżem i surówką

Smakowite Dania
Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta 327

Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron z pikantną potrawką z kurczaka na winie z chilli i ziołami, posypany świeżo startym parmezanem – poezja! Niby niewiele składników a efekt przepyszny. Polecam! Scroll down for recipe in English Pikantny makaron z potrawką(...)Wmieszaj mięso do sosu i dopraw go solą i pieprzem do smaku. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. Włóż go wraz z masłem do patelni z potrawką i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane dużą ilością parmezanu. Smacznego! English version Spicy chicken ragu pasta (4 servings) Ingredients: 2 tbsp olive oil 8 chicken thighs, skin

karmelowy
Bulion drobiowo-warzywny 194

buliony jest wiele, sama wypróbowałam kilka-niektóre lepsze, inne gorsze. Ostatnio udało mi się zrobić najlepszy jak do tej pory,bardzo intensywny, z wiejskiego indyka od Babci mojego K. Potrawka, którą później wykonałam na bazie tego bulionu wyszła bardzo smaczna, w ogóle nie trzeba było jej dodatkowo doprawiać. Poza tym część zjedliśmy jako rosół, z marchewką i kluseczkami lanymi. Też(...)trzeba było trochę rozcieńczyć, bo jednak był trochę zbyt intensywny w smaku (i w kolorze), by jeść go w normalnej postaci. Jeśli chcecie wzbogacić smak swoich zup, sosów i potrawek, zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki na ok 1-1,5l bulionu: 1 udo indyka (w całości, nie sama "pałka") 2 średnie pietruszki 2 małe lub 1 średnia marchewka (im więcej

Zawsze głodna!
Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem 109

Gorące potrawki są idealnym obiadem bądź ciepłą kolacją na obecną porę roku. Świetnie rozgrzewają nas od środka i są pożywne. Ta, którą dzisiaj przygotowałam jest paprykową potrawką z dodatkiem patisonów, ugotowana została z dodatkiem mięsa z udka kurczaka i przyprawiona na pikantnie. Paprykowa potrawka z marynowanym  patisonem  SKŁADNIKI:  mięso z 1 udka kurczaka 1 duża

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki