Kurczak w czerwonym curry z ryżem to bardzo szybkie danie do przygotowania. Jednak przed smażeniem, namoczymy kurczaka w mleku przez co stanie się jeszcze bardziej delikatniejszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kiedy przychodzą zimowe dni w mojej kuchni częściej goszczą pożywne, rozgrzewające zupy i potrawki. Takie, które przyjemnie otulają od środka i sycą na długo. Używam przy tym dużo aromatycznych przypraw jak chili, kumin, curry czy kurkuma, które nadają potrawom odpowiedniego nieco orientalnego charakteru. Niedawno dzieliłam się przepisem na rozgrzewający dahl z czerwonej soczewicy idealny na zimową porę. Dziś(...)kolejny pomysł na soczewicę, ale w nieco innym wydaniu. Kokosowa potrawka z soczewicy jest doskonałym przykładem takiego zimowego dania. Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca. Można ją podać w towarzystwie ryżu, ale już sama w sobie jest wystarczająco sycąca, a przy tym lekka. Soczewica poza tym, że jest smaczna, jest kopalnią składników odżywczych. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, potasu, kwasu foliowego
HealthyCreationshektolitry pachnącej herbaty, komputer i telefon mogą nie istnieć. Takiej trzeba mi jesieni, domowej, cichej... Wracam dzisiaj do Was z potrawą pachnącą jeszcze lepiej niż herbata. To wegańska potrawka z buraków, pełna jesiennych warzyw i wina. Jest tak pełna smaków, że chce się jeść, i jeść jej więcej. To trzeci i ostatni przepis wypróbowany przez mnie pochodzący z książki(...)Dominiki Wójciak "Prosto, pysznie, do pudełka". Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 czerwone cebule, pokrojone w ósemki 4 łyżki oliwy 1 biała cebula pokrojona w kostkę 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe kilka gałązek tymianku 1 kg buraków
Dzieje kuchennej WiewióryPodzielę się z wami przepisem na moją ulubioną potrawkę. Jest to kurczak z cukinią i pomidorami. Natknęłam się na ten przepis w jakieś starej ormiańskiej książce kucharskiej, trochę go zmodyfikowałam i teraz bardzo często przyrządzam tę potrawę, ponieważ jest bardzo smaczna i lekkostrawna. Wiecie, że cukinia jest warzywem, które nie tylko bardzo dobrze smakuje w wielu daniach, ale cenione jest(...)drobno posiekaną pietruszkę, przyprawy, wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu przez około 15 minut pod pokrywką z dziurką. Podawać z ryżem lub ulubioną kaszą. Smacznego Artykuł Potrawka z kurczaka z cukinią i pomidorami pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineMagda Zapiekanka pasterza to dwie przepyszne warstwy zapieczone razem w piekarniku – pierwsza to soczysta mięsna potrawka, z cebulą i warzywami, a druga to kremowe w środku a chrupiące i złociste z wierzchu ubite ziemniaki. Zestaw warzywny podany w przepisie poniżej to tylko sugestia – tak naprawdę do mięsa można dodać mniej lub więcej warzyw, wybrać swoje ulubione lub zrobić(...)minut. W tym czasie do ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła, doprawiamy pieprzem i jeśli jest potrzeba także solą. Ubijamy na gładko. Nagrzewamy piekarnik do 200°. Potrawkę z patelni ściągamy z ognia, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość wykładamy równą warstwą do naczynia żaroodpornego. Na wierzch tego układamy równą warstwę ubitych ziemniaków. Możemy tą warstwę
Smaczna Stronasię na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania potrawki z kurczaka z musztardą estragonową. 12 dkg grzybów leśnych 1 łyżka masła 2 cebule szalotki 300 ml śmietanki (do zup albo kremówki 36%) 40 dkg piersi z kurczaka 1 łyżeczka(...)lodówki. Mięso z kurczaka zastąpić możecie mięsem z indyka. Lubisz kurczaka? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Chrupiące kąski z kurczaka z sosem czosnkowym. The post Potrawka z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym appeared first on MeCooks
mecookswarto do swojego jadłospisu włączyć więcej rozgrzewających potraw. Moja dzisiejsza propozycja jest wręcz idealna na nadchodzące ochłodzenie. Wegański gulasz z batatów, bakłażana i ciecierzycy lub jak ktoś woli warzywna potrawka to danie, która dla mnie jest typowo jesienne. Począwszy od ciepłych, pomarańczowo – czerwonych kolorów, przez pokrzepiającą i rozgrzewającą zawartość na cynamonowym aromacie skończywszy. Prosty przepis na warzywny gulasz Gulasz(...)przepisu to niezwykle proste danie, które w zasadzie polega tylko na wrzucaniu do garnka wcześniej przygotowanych składników w odpowiedniej kolejności. W efekcie uzyskujemy bardzo pyszną potrawę z duszonych warzyw. Potrawkę można podawać na obiad w towarzystwie kaszy jaglanej lub bez dodatków. Gulasz warzywny świetnie sprawdzi się też w roli innych posiłków – ciepłego śniadania czy pożywnej kolacji. Wegański gulasz
Book of spellsLizbonę z Almady. Restaurante Ponto Final. Restaurante Ponto Final. Restaurante Ponto Final. Restaurante Ponto Final. Restaurante Ponto Final słynie przede wszystkim z Arroz de Tamboril , czyli potrawki z ryżu i żabnicy — to jedyna w swoim rodzaju potrawa, której tak, jak wspominałem w 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Lizbonie , po prostu trzeba spróbować. To jedna(...)graffiti i latarnię. Później możemy wrócić promem do Lizbony. Pica pau - smażona wieprzowina. Camarões à Passa-me Outro - pikantne krewetki z sokiem z pomarańczy. Arroz de Tamboril - potrawka z ryżu i żabnicy. Sericá — rodzaj bardzo słodkiego omletu podanego z doce de ameixa. Ceny Restaurante Ponto Final nie są wygórowane, biorąc pod uwagę widoki, wielkość porcji i smak tych
Food Squarejednogarnkowe danie a la leczo, gulasz powstaje gdy nie ma pomysłu na obiad. Takiego dania produkuję zawsze całą masę, bo to łatwa, w miarę szybka i dość ekonomiczna warzywna potrawka. A ile jest na nią sposobów! Zależy co mamy, co chcemy kupić, na co jest ochota, ile przygotować i wydać;) Potrawka a la leczo nie nudzi się u nas nigdy
Zasmakuj KuchniJeśli szukacie pysznej oraz prostej propozycji na lekki i niezbyt skomplikowany obiad to doskonale trafiliście. Potrawka z udek kurczaka jest świetnie doprawiona, a mięso miękkie i soczyste - bardziej od piersi, czy filetów. Spróbujecie? Polecam! 500g mięsa z udek kurczaka Przyprawy: 5 łyżek sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki soli(...)zalać wodą, przykryć pokrywką i dusić do miękkości na niewielkim ogniu. (Uważać, aby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby należy dolać wody.) Na końcu wmieszać koncentrat pomidorowy. Gotową potrawkę doprawić do smaku
Di gotujeDziś podałam pomidorową potrawkę z fasolką szparagową, parówkami oraz ryżem. Danie fantastyczne, gdy nie chce nam się obierać ziemniaków, przygotowywać jarzynki czy surówki, ani panierować i smażyć mięsa. Dodatkowo dobrze się sprawdzi pod koniec miesiąca, gdy za bardzo nie ma co wyciągnąć z portfela;) W smaku (mimo iż uboga składnikowo) bardzo dobra. Mąż potrawkę porównał do biedniejszej siostry lecza
Smaki Na TalerzuCzerwony to kolor krwi, która w tym przypadku się nie poleje, bo przygotujemy wegański obiad z użyciem sosu z czerwonej soczewicy Otręby, które dodałam do potrawki imitują mięso, ale nie daj się zwieźć – sos jest wegański, zdrowy, mega szybki, prosty i tani! Zapraszam // Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 400 ml wody 1 marchewka 1 cebula 1/2 dużego pomidora
Via GustoDzisiaj mamy dla Was kolejny przepis ze szparagami w roli głównej :) Zapraszamy na pyszną, lekką, sycącą i szybką w przygotowaniu potrawkę z soczewicy z cukinią i ze szparagami :) Składniki na potrawkę z soczewicy: – 80 g żółtej soczewicy – 250 g zielonych szparagów – 1 cukinia – 1 cebula – 2 ząbki czosnku
Kuchenne Wariacjemarnować jedzenia, więc było dla mnie oczywiste, że muszę ją jakoś wykorzystać. Miałam w domu puszkę soczewicy i puszkę pomidorów oraz trochę warzyw, więc powstała z tego sezonowa wege potrawka. Smak na tyle nas zaskoczył tego dania, że na pewno wejdzie na stałe do naszego wiosennego menu. Młoda kapusta kojarzy się zazwyczaj z duszoną z koperkiem lub sałatką. Może także(...)stanowić świetną bazę innych dań obiadowych, w szczególności takich jak potrawki w roli głównej z ziemniakami czy kaszą. Bardzo dobrze komponuje się z marchewką, pomidorami i sporą ilością koperku. Włączcie swoją kreatywność i nie bójcie się próbować nowych smaków. Składniki na 2-3 porcje 1 mała młoda kapusta lub ½ większej główki 1 puszka zielonej soczewicy 1 puszka pomidorów
Fabryka pomysłówsame w sobie jako przekąska Innym pomysłem jest dorzucenie ich do zupy kremu, zmiksowane dodadzą zupie smaku, poprawią konsystencję, no i uratujemy je przed wylądowaniem w koszu na śmieci Potrawki warzywne z pożywną bazą (ciecierzyca, soczewica, kasza) również będą doskonałym rozwiązaniem na wykorzystanie resztek warzyw Kolejną opcją są wege kotlety na przykład takie na bazie kaszy jaglanej. Warzywa można zmiksować(...)się pożywnym posiłkiem Zagęszczacz do zupy – można zmiksować jeśli robimy zupę krem, lub po prostu dorzucić jako pożywny dodatek do zupy Kotlety - kasza jest świetną bazą dla wegetariańskich burgerów Potrawki – wystarczy resztki kaszy/ryżu połączyć z passatą pomidorową i warzywami, doprawić do smaku i obiad mamy gotowy w kilka minut Zapiekanki – połączone z warzywami, zalane sosem pomidorowym lub jogurtowym, posypane
HealthyCreations