zrobić krupnik kilka godzin wcześniej niż będzie podawany. Kasza jest wtedy taka jaką lubię: mocno napęczniała, zupa jest lekko gęsta a smaki dokładnie połączone. Drugie podejście czyli dzisiejsze to potrawka z żołądków, czyli żołądki w śmietanie z przepyszną kostką z podsmażanego na złoto selera. Po odstaniu smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po zrobieniu. A może to tylko złudzenie, chociaż dałabym(...)żołądkach dobrze robi. Podać do kaszy lub z chlebem z chrupiącą skórką. Mocno zachęcam do dodania kostki z podsmażonego na maśle selera. Podkręca smak i wzbogaca tę skromną potrawkę. Dla koloru właściwie dodałąm oliwę zabarwioną chili i zieloną natkę dla koloru i zdrowia. SKŁADNIKI na 4 porcje: 1/2 kg żołądków drobiowych 6 porządnych łyżek gęstej śmietany !8% 3 kostki rosołowe
Sztuka gotowania w/g Samirydanie przygotowałam na szybki obiad, powstało ze składników które miałam w domu, wyszło bardzo smaczne i aromatyczne. Uwielbiam takie dania z dużą ilością warzyw, potrawka smakuje najlepiej na drugi dzień. Składniki: 300 gram piesi z indyka 2 cukinie 2 marchewki 1 duża papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 gram kaszy bulgur 1 puszka ciecierzycy 300 ml. przecieru pomidorowego(...)kroimy w pół plastry, dodajemy do mięsa, dusimy do miękkości. Cukinię kroimy na małe kawałki, dodajemy do warzyw i dusimy przez kilka minut. ciecierzycę odsączamy z zalewy, dodajemy do potrawki, wlewamy przecier pomidorowy i przez kilka minut dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryka. Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, dodajemy
Bajeczna KuchniaDziś przedstawiam świetny pomysł na pyszny, szybki i sycący obiad po pracy da całej rodziny. Potrawka z kurczakiem, szparagami, papryką, grzybami i szpinakiem w pysznym sosie pomidorowym sprawdzi się zawsze. A podana z chrupiącym chlebkiem na pewno nie skończy się na jednej porcji. Zawsze robię go więcej i zamrażam w formie porcji na jeden talerz żeby poratować się obiadem(...)międzyczasie można ogarnąć mieszkanie. Mam 2 koty więc jest co odkurzać Poniżej przedstawiam przepis tradycyjny i w wariancie na TCC, zapraszam! Scroll down for recipe in English Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami (4-6 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 2 piersi drobiowe, bez kości i skóry (jeśli nie lubisz), pokrojone w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona
karmelowyproste, sprawdzone rozwiązania. Tym razem moją uwagę przykuło napoczęte opakowanie czerwonej soczewicy. Jakiś czas temu niesamowicie zasmakowała mi w zupie krem, a teraz postanowiłam użyć jej do bezmięsnej potrawki. Powstała w ekspresowym tempie, przez kilka minut dusząc się w towarzystwie pomidorów i marchewki, delikatnie doprawiona papryką i kurkumą. Wyszło pysznie, rozgrzewająco, a do tego całkowicie wegańsko i bezglutenowo! Więc(...)ilość wody (powinna delikatnie przykrywać warzywa). Odpowiednio doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, a także kurkumą - nada ładnego koloru i aromatu. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i trzymać potrawkę pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut. Pod koniec dorzucić startą marchewkę (zagęści całość), przemieszać i gotować jeszcze dwie minutki, następnie skropić sokiem z cytryny. Gotowe
Kuchnia EllieŁatwe Tanie Jeśli masz ochotę na potrawkę, lecz w lodówce nie ma kurczaka, sprawdź poniższy przepis na potrawkę przygotowaną „na skróty”! Składniki 0,5 l bulionu drobiowego 4 porcje ryżu 2 łyżki masła 3 łyżki mąki groszek i marchewka Sposób przyrządzenia 1 Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na średnim ogniu roztopić masło, […] Artykuł Potrawka – szybka
PysiaGotuje.plniedzielę rosół ,prawdopodobnie jak w każdym polskim domu,i często pozostają kawałki gotowanego kurczaka jak i rosół, więc w poniedziałek zwykle mam na obiad pomidorówkę lub potrawkę z kurczaka z warzywami. Mięso gotowane z rosołu 3/4 litra rosołu Resztki włoszczyzny z rosołu 1 słoik mieszanki warzywnej groszku z marchewką 1 kubek kwaśnej śmietany 1 żółtko 1 łyżka(...)doprawić pieprzem , solą i gałka muszkatołową , sokiem z cytryny i sosem worcester.Następnie włożyć mięso,mieszankę warzywną ,warzywa z rosołu, podgrzać.Żółtko rozmącić ze śmietaną i zaciągnąć nim potrawkę.Wymieszać potrawkę z makaronem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidlaczego nie zmienić potraw na lżej strawne? Już nie chce się jeść sycących, energetycznych dań. Czas na wykorzystanie mrożonek, kiszonek, marynat i innych zapasów ze spiżarni. Dzisiaj proponuję lekką potrawkę z indykiem. Składniki: -1 kg mięsa mielonego z indyka -1/2 kg pieczarek (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)oleju na rumiano. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, paprykę w paseczki. Wszystko osobno podsmażamy i przekładamy do głębokiego rondla w którym będzie dusić się cała potrawka. Wsypujemy mrożone warzywa i pomidory z puszki. Z przygotowanego mięsa wyrabiamy malutkie kuleczki, które krótko obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy do rondla z warzywami, podlewamy dwiema szklankami gorącej wody
Kulinarne przemysleniasobą i rani innych, albo tłumi się swoje potrzeby i tęsknoty i rani się siebie”. Bardzo mądra i wartościowa książka! Bardzo polecam! A do dobrej książki, coś sezonowego! Potrawka z kaszą jaglaną, szparagami, suszonymi pomidorami i fetą Potrawka z kaszą jaglaną, szparagami, suszonymi pomidorami i fetą Składniki: pęczek zielonych szparagów 5-6 kawałów suszonych pomidorów w oleju(...)suszone pomidory wraz z pozostałą oliwą, roztarty czosnek, sok z cytryny, posiekaną miętę i pietruszkę. Nakładamy na talerze, posypujemy pokruszoną fetą lub kozią roladką, pestkami dyni lub słonecznika. Potrawkę można zapakować do pojemnika i zabrać do pracy. Na zimno smakuje równie dobrze. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama GotujeMięsny wtorek Potrawka z fasoli z chorizo to alternatywna wersja znanej zapewne wszystkim fasolki po bretońsku, którą nawet niedawno robiłam, ale była tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia, dlatego też na blogu nie ma na nią przepisu, ale postaram się to nadrobić w najbliższym czasie. A tymczasem polecam fantastyczną fasolkę duszoną z dodatkiem kiełbaski chorizo. Chorizo nadaje(...)potrawie charakterystyczny smak i piękny kolor. Potrawka z fasoli to idealne, rozgrzewające i sycące danie na zimową obiado-kolacje. Przygotowanie gulaszu z chorizo z fasolą jest proste, a jeżeli na dodatek, podobnie jak ja, wykorzystacie do tego wolnowar, to o nic nie musicie się martwić - wystarczy przesmażyć warzywa z hiszpańską kiełbaską, wrzucić do garnka i zalać pomidorami, a potem już
Codzienne GotowanieSoczewica jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, potasu oraz kwasu foliowego. O zaletach soczewicy mogłabym jeszcze długo pisać, ale przejdźmy teraz do przepisu. Otóż potrawkę z soczewicy przygotujemy w kilka chwil, ponieważ czerwona soczewica bardzo szybko się gotuje, a poza tym nie potrzebuje wcześniejszego namaczania. Najważniejszą, rzeczą w przepisie jest(...)podsmażenie przypraw, dzięki temu danie będzie niezwykle aromatyczne, a od naszego domu będą się ciągnęły cudowne zapachy 😊 Moim ulubionym dodatkiem do potrawki jest świeże pieczywo, ale możemy również j ą podać z innymi dodatkami np. z ryżem lub chlebkiem naan :-) Składniki: soczewica czerwona 500 g, cebula
kulinarne odsłony patiMeksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą Dzisiaj w końcu w Gdyni spadł taki śnieg, jaki uwielbiamy. Wspaniale otulający drzewa i doskonały do lepienia bałwana. Na taką pogodę doskonałe są jednogarnkowe rozgrzewacze. Macie swoje ulubione? Ja przepadam za wszelkimi gulaszami, konkretnymi zupami, curry i meksykańskim chili. Może być con carne lub sin carne. Dzisiaj zapraszam Was na odmienione chili, czyli(...)meksykańską potrawkę w odchudzonej formie. Jest lżejsza, ale w dalszym ciągu bardzo smaczne i rozgrzewająca. Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa z piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki oregano 400 g (1 puszka) krojonych
Pełny talerzpalnika. Por pokroić na talarki grubości do 5 mm. Łodygi selera pokroić na kawałki szerokości ok. 5-10 mm. Warzywa dorzucić do kaszy, gdy ta będzie al dente. Potrawkę doprawić tahiną (to jedyny tłuszcz w potrawce potrzebny do rozpuszczenia witaminy A z warzyw), pieprzem czarnymi i ziołowym oraz solą. Tofu pokroić w kostkę. Dodać do kaszy tuż przed wyłączeniem(...)palnika. Delikatnie zamieszać. Przez cały czas gotowania potrawki trzeba kontrolować kaszę, by nie przywarła do dna i by nie była zbyt gęsta. Może się okazać konieczne dolewanie wrzątku. Pisałam już kiedyś, że nie przepadam za opowiadaniami. Okładka mnie jednak skusiła 😉i sięgnęłam po "Cichą 5" , czyli zbiór opowiadań napisanych przez Katarzynę Bondę, Małgorzatę Kalicińską, Kasię Michalak, Krystynę Mirek, Nataszę
Weekendy w domu i ogrodzieJest to potrawka z nutą orientu. Jest sycąca i lekka. Fasolka jest chrupiąca, a kurczak soczysty. Sezam i sos sojowy nadają charakterystycznego smaku, dzięki czemu potrawka nie jest mdła. To danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc dla zapracowanych jest to idealne rozwiązanie. Pycha :) Składniki: Dla 3-4 osób: 2 filety z kurczaka 300 gram fasolki szparagowej(...)wrzucić fasolkę. Tak podsmażyć, aż fasolka lekko się zarumieni. 3. Do fasolki dodać mięso. Wymieszać i wlać bulion, energicznie mieszając. Gotować do 10 min., aż kurczak zmięknie. Na koniec potrawkę posypać posiekanym szczypiorkiem. RADA! Podawać z ryżem
Kuchnia Paulettes