Przepis na tę potrawkę wymyśliłam z potrzeby, jak zwykle wtedy "rodzą" się dobre pomysły. Miałam ochotę na ciecierzycę, a że zalegała w szafce fasolka konserwowa to i ją dodałam. Danie smaczne, pachnące wędzonką, ugotowane w jednym garnku, nie licząc podsmażania kiełbasy ;) Szybko i smacznie. Zapraszam do pichcenie i dzielenie się opinią i fotkami :) Konkurs(...)trwa :) *potrawkę podałam na talerzu z serii Martha Platin od Porcelana Bogucice 60 dag wędzonych żeberek ( kąty) 50 dag cienkiej kiełbasy ( podwawelska lub inna) 1 duża cebula puszka fasolki czerwonej (400 g) puszka fasolki białej (400 g) puszka ciecierzycy (400 g) 2 listki laurowe 3 kulki ziela ang. pieprz czarny 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego pomidory
Takie tam pichcenieZostało mi trochę rosołu i udo z kurczaka. Zastanawiałam się, co z tym fantem zrobić - przecież nie wyrzucę. No i w końcu wymyśliłam. Zrobiłam potrawkę z kurczaka z kurkumą i chilli. Do tego ryż i smakowite danie gotowe. Potrzebne nam (na 1 dużą lub 2 małe porcje): - 350-400 ml bulionu - duże udko z kurczaka (z rosołu) - marchewka z rosołu(...)podgrzewamy razem z marchewką. Odlewamy pół szklanki i mieszamy z mąką za pomocą rózgi. Mieszamy z gorącym rosołem. Doprawiamy, dodajemy wcześniej obrane mięso z kurczaka i chwilę gotujemy. Gotową potrawkę wykładamy obok ryżu
W poszukiwaniu inspiracjiBardzo aromatyczna i pyszna potrawka kuchni gruzińskiej. Dodajemy kurczaka aby było treściwie i sporo białka, to bardzo pożywna i zdrowa potrawka z dodatkiem pomidorów i ziół. Polecam do spróbowania. Przyprawa chmieli-suneli, gruz. ხმელი-სუნელი to aromatyczna, lecz nieostra mieszanka przypraw, tradycyjnie stosowana w kuchni narodów zakaukaskich, zwłaszcza w Gruzji. W pełnej recepturze występują suszone, drobno zmielone zioła: bazylia, ostra
Moje Małe Czarowanietakie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem… Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki
KardamonovyKurczak z groszkiem i marchewką. Kurczak z groszkiem i marchewką Przepis na pyszną i pożywną potrawkę z kurczaka z groszkiem i marchewką. Jest to danie pełne aromatów i kolorów, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Kurczak z groszkiem i marchewką jest prosty w przygotowaniu i doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Ta potrawa łączy w sobie delikatność kurczaka(...)przez około 7 minut. Krok 3. Następnie wlać śmietankę kremówkę rozmieszaną z mąką. Kontynuować gotowanie na małym ogniu przez 2 minuty, aż kurczak będzie miękki, a warzywa gotowe. Skosztować potrawkę i w razie potrzeby doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać kurczaka z groszkiem i marchewką w sosie na gorąco, udekorowany świeżymi ziołami, na przykład natką
Moja Książka KucharskaGULASZ Z KOTLETÓW SOJOWYCH Warzywny gulasz bez mięsa – lekki i pełen smaków! Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik. Bądź na bieżąco… ZOBACZ PRZEPIS Dyniowa potrawka – leczo z dynią Prosty pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Potrawkę możesz zjeść samą, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków,… ZOBACZ PRZEPIS Lekkie kotlety ryżowe
Via Gustodanie dziś na talerzu. Kuchnia Gruzji to kuchnia bardziej mięsna niż warzywna ale jakże pyszna. Polecam ten gulasz bardzo gorąco, jest bardzo pożywny, rozgrzewający i przepyszny. Po zjedzeniu miseczki potrawki na pewno głodni nie będziemy. Polecam gorąco i zapraszam do stołu. Potrawka z Gruzji. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo prosta potrawka. Idealna na szybki obiad czy kolację. Może stanowić samodzielne danie, ale też świetnie sprawdzi się z dodatkiem kopytek, klusek śląskich czy grubego makaronu. Znakomicie będzie smakować również z grzankami. Polecam :) Składniki: -40 dag kiełbasy zwyczajnej lub podlaskiej -puszka groszku konserwowego -marchew (ok. 150 g ) -korzeń pietruszki (ok. 200 g ) -4 plastry marynowanej papryki(...)zmiksowane pomidory z puszki. Dodać groszek i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Doprawić musztardą i keczupem, szczyptą cukru, pieprzu, ewentualnie soli. Trzymać potrawę jeszcze na wolnym ogniu ok. 10 min. Potrawka powinna mieć zawiesistą konsystencję. Jeżeli jest za rzadka dusić pod koniec bez przykrycia często mieszając, by odparował nadmiar płynu. Gęstość tak naprawdę będzie zależała od tego czy użyjecie soku
Kulinarne przemysleniaRozgrzewający i sycący kociołek mięsno-warzywny Gulasz z batatami Jesienny kociołek z grzybami Szybki gulasz z indyka Gulasz mięsno-warzywny Potrawka meksykańska Gulasz z warzywami Leczo Bogracz Leczo po meksykańsku Gulasz cygański Sycąca potrawka z kiełbasą i boczkiem
Passions hobbies lifePRZEPIS KASZA JAGLANA zapiekana z POMIDORAMI Mając kilka bardzo dojrzałych pomidorów postanowiłam zrobić ryż zapiekany z pomidorami, który już kilka razy miałam okazję próbować. Jednak w… ZOBACZ PRZEPIS POTRAWKA Z SOCZEWICĄ I WŁOSKĄ KAPUSTĄ – tani i zdrowy obiad Lubicie rozgrzewające, proste i szybkie jednogarnkowe potrawy? Na pewno spodoba Wam się ten przepis. Każdy poradzi sobie z przygotowaniem potrawki
Via GustoMięso z kurczaka pokrojone w nieduża kostkę i gotowane na gęsto z drobno pokrojonymi warzywami i makaronem kritharaki. POTRAWKA Z KURCZAKA SKŁADNIKI 500 gramów mięsa z piersi lub udek z kurczaka; 1 litr domowego wywaru drobiowego; 3 ziemniaki; 2 marchewki; 1 cebula; garść makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu); 2 jajka o temperaturze pokojowej; 1-2... Artykuł Potrawka z kurczaka
Kuchnia TomkaDuszona kapusta z dodatkiem smażonego boczku i grzybów podana w sosie z pomidorów i mielonej papryki. POTRAWKA Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty o wadze około 1,5 kilograma; 150 gramów surowego, wędzonego boczku; 4 duże pieczarki Portobello; 1 duża cebula; 2 łyżki czerwonej, mielonej papryki; 1 łyżka mąki pszennej; koncentrat pomidorowy; pęczek świeżego... Artykuł Potrawka z młodej
Kuchnia TomkaPotrawka z dzika z czerwonym winem. Przeważnie kupuję już pokrojone mięso z dzika na gulasz, jeżeli mamy mięso w jednym kawałku, należy pokroić je kostkę o boku (tak mniej więcej) 2 - 3 cm. Mięso włożyć do miski, wlać sos sojowy i dokładnie wymieszać nacierając mięso sosem. Odstawić na około godzinę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać(...)rozgrzać na patelni, dodać płaską łyżkę mąki, szybko zasmażyć nie rumieniąc. Wlać 100 ml zimnej wody i zagotować szybko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Przelać do garnka z potrawką i wymieszać. Całość zagotować. 600 g mięsa gulaszowego z dzika (ja kupuję mięso na gulasz już pokrojone), 100 ml sosu sojowego, mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia (smalec, olej
królestwo garówDobra patelnia to podstawowy element wyposażenia każdej, domowej kuchni! Wybór odpowiedniej patelni umożliwi przygotowywanie różnorodnych potraw, takich jak makarony, naleśniki, omlety, mięsne gulasze czy wegetariańskie potrawki. Jakie patelnie kuchenne cieszą się obecnie największą popularnością? Czym różnią się nieprzywierające patelnie teflonowe od modeli ceramicznych, tytanowych i granitowych? Zapoznaj się z poniższym artykułem i wybierz najlepszą patelnię do swojej kuchni! Jakie(...)minerałów i gliny, dzięki czemu patelnie ceramiczne cechują się ponadprzeciętną odpornością na działanie wysokich temperatur ! Zastosowanie patelni ceramicznych jest naprawdę szerokie, dzięki czemu mogą służyć one do przyrządzania różnorodnych potrawek, sosów, ryb, placków i omletów! Warto podkreślić jednak, że w przeciwieństwie do popularnych patelni teflonowych, wiele modeli ceramicznych nie posiada nieprzywierającej powłoki, dlatego podczas smażenia, należy używać odpowiedniej ilości tłuszczu
Słodkie okruszki