pomidorowa - 2000 przepisów (strona:42/134)

Strogonow z papryką i pieczarkami 217

Strogonow z papryką i pieczarkami SKŁADNIKI: 1 kg polędwica wołowa sól 1,5 l woda 1 łyżka mąka 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy 1 słoik mały papryka marynowana 5 szt ogórek kiszony 4 szt cebula 1/2 kg pieczarki pieprz tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Polędwicę kroimy w grubsze paski. Pieczarki umyć osączyć,pokroić w paseczki. Następnie paprykę,ogórki i cebulę pokroić w paski(...)patelnię wyłożyć mięso,podsmażyć na tłuszczu,przełożyć mięso do rondla,podlać wodą,dusić. Warzywa również podsmażamy na tłuszczu,dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym. Wymieszać wszystko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu zaprawiamy mąką

Kuchnia Danusi
Leczo grzybowe do słoika 272

Leczo grzybowe do słoika SKŁADNIKI:1 durszlak grzyby świeżepieprz,sól,3 łyżki cukier,1 słoiczek mały koncentrat pomidorowy,4 szt papryka czerwona,0,5 kg cebula,1 szkl woda,1 szkl olej,5 łyżek ocet 10 %PRZYGOTOWANIE:Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do rondla, dodać sól, ugotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić na sicie, pokroić w szersze paski. Paprykę i cebulę(...)patelni rozgrzać olej , włożyć cebulę udusić. Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić kilka minut. Do pokrojonych grzybów dodać cebulę z papryką, wodę, dokładnie wymieszać. Następnie doprawić grzyby koncentratem pomidorowym , cukrem, octem, solą i pieprzem, trochę jeszcze dusić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Leczo grzybowe nakładać do słoików, pasteryzować 25 minut

Kuchnia Danusi
Mix warzyw podany z ryżem 214

rozgrzanym oleju. Przyprawiamy curry indyjskie. Na osobnej patelni podsmażamy wszystkie warzywa pokrojone w paseczki, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Dodajemy kurczaka do warzyw, przyprawiamy solą, chilli i koncentratem pomidorowym. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Przed podaniem danie posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią Kamisa

Aga w kuchni
Penne di pomodoro 163

Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek wraz z cebulką. Następnie dodajemy paprykę i oliwki pokrojone w plasterki. Całość zalewamy domowym koncentratem pomidorowym. Sos mieszamy i przyprawiamy: chilli, papryką, solą, pieprzem i bazylią. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy

Aga w kuchni
Buritto 147

fasoli, sól, pieprz cayenne, biały pieprz. Przygotowanie:     Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plasterki czosnku oraz cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i smażymy. Następnie zalewamy mięso przecierem pomidorowym i dodajemy fasolkę czerwoną z puszki. Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Następnie przyprawiamy białym pieprzem, cayenne i solą. Na suchej patelni podgrzewamy placki tortilli z obu stron i układamy

Aga w kuchni
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 216

słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia przyprawa Kuchmistrz od Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu W rondlu rozgrzewamy oliwę(...)nasiennych i włókien, i wkładaj farsz mocno dociskając. Postępuje tak z każdą papryką po kolei.  Włóż je do brytfanny Toscana a w szczeliny powkładaj dynię.  Przygotuj salsę pomidorową, wlej ją między papryki i dynię. Na farsz wciśnięty w paprykę połóż kawałek masła i przykryj paprykową czapeczką.  Nałóż pokrywkę i..włóż do zimnego piekarnika, aby danie powoli

Z Kuchni Do Kuchni
Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 206

Następnie zmiksuj na gładki sos. Przełóż do garnka i gotuj ok. 20 min, aż pomidory nieco zgęstnieją.* Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podduś na oliwie. Przełóż do sosu pomidorowego, dodaj posiekane papryki i bakłażana. Dopraw octem, cukrem i solą do smaku i gotuj ok. 30-40 min., aż pasta przegryzie się i zgęstnieje.  Gotową pastę przełóż do wysterylizowanych(...)całkowitego ostygnięcia. Alternatywnie, pasteryzuj pastę przez 10 min. w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku nagrzanym do 120 stopni C. * Zamiast świeżych pomidorów możesz wykorzystać domową passatę pomidorową, lub taką ze sklepu, ok. 600-800 ml. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannelloni w dwóch smakach 191

mogłem się zdecydować, na jaki farsz do cannelloni mam ochotę. Znalazłem rozwiązanie iście salomonowe - zrobiłem oba farsze i powstało dzisiejsze danie - cannelloni w dwóch smakach z mięsnym farszem pomidorowym i farszem szpinakowym. Trochę trzeba się nad nim napracować, ale danie warte jest polecenia. Do przygotowania dania użyłem: 200 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram mozzarelli, 2 puszek pomidorów(...)Rurki makaronu nadziewałem farszem mięsnym i szpinakiem z mozzarellą (po 5 sztuk każdego rodzaju), a następnie ułożyłem na przemian w posmarowanym oliwą szklanym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylałem sos pomidorowy, a następnie 150 gram pokrojonej w cienkie plastry mozzarelli. Posypałem około 20 kaparami i umieściłem w nagrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na 20 minut. Po wyjęciu dania

Wyprawy kulinarne
Leczo (porcja ok. 410 kcal) 194

papryki miałam mrożone pokrojone w większą kostkę)1/4 papryki zielonej1/4 papryki żółtej (żółta i zielona razem do 100 g)100 g cukinii zielonej250 g (pół kartonika) soku zagęszczanego pomidorowego (dałam: Tomatera Primo Gusto)1/2 łyżeczki cukrukawałek (60 g) kiełbasy podwawelskiej (ok. 7 cm)  sól, pieprz, oregano, bazylia, chili (ok. 1/2 łyżeczki, zależy jak ostro lubicie) lub ostra paprykaew(...)cebulkę, dodać pokrojone w kostkę papryki (ja używałam mrożonych więc puściły wodę), cukinię (również pokrojoną w kostkę). W tym miejscu ewentualnie można dolać pół szklanki bulionu.3. Zalewamy wszystko sokiem pomidorowym. Dodajemy przyprawy, cukier. Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. 4. Dodajemy upieczone kawałki kiełbasy. Gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając. Kalorie (porcja - zdjęcie):Kalorie: ok. 410 kcal (wersja bez kiełbasy

Malowane smakiem
GOŁĄBKI Z MŁODEJ / WŁOSKIEJ KAPUSTY 159

sobie innego sposobu przyrządzania.   Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte) - 1-2 łyżki masła - 1-2 łyżki smalcu lub oleju kokosowego bezwonnego - 1 szkl. bulionu - skrobia kukurydziana ( maizena) - sól, pieprz, ketchup(...)zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok.45 minut. Po tym czasie wyłączyć i odstawić na kilka minut ( nie otwierać ! ). Po odpowietrzeniu można otworzyć ( po kilku minutach) Przygotowanie pysznego, gęstego sosu pomidorowego: Do drugiej części upróżonej cebulki dodać sok pomidorowy i doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i ketchupem. Zagęścić skrobią kukurydzianą, wedle uznania. My lubimy dość gęsty sos- skrobia Maizena super

Smaczne Zdrowe
Wypasiona pizza z boczkiem i kaparami 191

czerwonej papryki, 80g żółtego sera, ketchup, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 4 suszone pomidory, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano.     Ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni. Ułożyć na pizzy. Pomidora umyć i pokroić w plasterki, paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać. Wszystko rozłożyć

Z miłości do słodkości
Pizza makaronowa z parówkami 184

zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać z makaronem i wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną cienko kaszą manną tortownicę o śr. 23cm. Wierzch posmarować koncentratem pomidorowym i oprószyć oregano. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju. Wyłożyć na wierzch pizzy. Posypać startym serem oraz przyprawą do pizzy. Piec

Z miłości do słodkości
Spaghetti z klopsikami 205

klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Domowy keczup w trzech wersjach 213

pomidorową papkę, warto włożyć trochę wysiłku, aby wytworzyć ją domowymi sposobami. Zapewniam Was, że domowy keczup jest o niebo lepszy od tego kupnego. Biorąc pod uwagę, że sezon pomidorowy mamy w pełni możecie wyprodukować naprawdę spory zapas, który starczy Wam do następnego lata i będzie podstawą najróżniejszych sosów, past i smarowideł. Do dzieła! Więcej

Okolice Palnika