pomidorowa - 2000 przepisów (strona:38/134)

Pizza a`la Caprese z Sosem Balsamicznym Malinowym 197

odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Smaruje placek sosem pomidorowym, układam plastry pomidora na przemian z plastrami mozarelli. Piekę pizzę w piekarniku nagrzanym do 22-240 stopni przez około 20 minut. Ostatnie 10 minut pieczenia piekłam z termoobiegiem

Blondynka Gotuje
Pizza z Salami i Wędzonymi Szprotkami 200

odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku nagrzanym

Blondynka Gotuje
Sos pomidorowy do pizzy 225

pomidorowy o szerokim zastosowaniu : do pizzy, do ciasteczek, mięs, ryb, itd.     Składniki: -4 cebule -marchew -koncentrat pomidorowy 30% - 200 ml -2 łyżki miodu -sól, pieprz -papryka słodka i ostra -majeranek, bazylia -olej, woda    Cebulę kroimy w ćwierćplastry a marchew w drobną kosteczkę.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy miód(...)smażymy ok. 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody i zagotowujemy na patelni.    Dodajemy świeżą lub suszoną bazylię, majeranek, paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz do smaku. Mieszamy.    Zawartość patelni dokładnie miksujemy, przekładamy do rondelka, rozrzedzamy wodą do pożądanej konsystencji, przyprawiamy do smaku i zagotowujemy.    Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy

Maminek kulinarny
Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :) 175

opakowania papryki w paski Barmar (500 g) - opakowanie pieczarek w oleju Barmar (375 g) - przyprawy: sól, świeża bazylia, zioła prowansalskie, szczypta tymianku, oregano, pieprz cayenne Dodatkowo: - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - tarta mozzarella light/dowolny ser Przygotowanie: 1. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, olej a także mleko z drożdżami. Wyrób ciasto do momentu(...)placek. Brzegi zwiń w rulonik. Ciasto nakłuj widelcem, aby nie powstały pęcherzyki powietrza. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na 180* na 25 minut. 4. Następnie ciasto wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym i włóż farszem. Posyp serem/tartą mozzarellą. Piecz chwilkę do momentu roztopienia się sera ok. 3-5 minut. Smacznego! Potrzebne składniki kupisz w sklepie Barmar :) Super ceny za wysokiej

Zdrowie na języku :P
Pełnoziarnista pizza z kurczakiem i dużą ilością warzyw, bez tłuszczu :) 150

Następnie dodaj pokrojoną w kostkę pierś, a także pomidory z puszki, przypraw. Smaż be przykrycia (zredukuje to ilość powstałej wody) ok. 15-20 minut.  Dodatkowo: 3 łyżki koncentratu pomidorowego ser/mozzarella Kiedy farsz się gotuje dokończ ciasto, które powinno już podwoić swoją objętość. Stolnicę posyp odrobiną mąki, wyłóż ciasto i rozwałkuj średnio cienki placek, w kształcie prostokąta i nakłuj widelcem(...)Połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawiń. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20 minut. Po upieczeniu wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym, wyłóż farsz i posyp tartym serem bądź mozzarellą. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, do momentu rozpuszczenia się sera. UWAGA! Jeżeli nie dodajesz sera (ja tak jadam i wg mnie

Zdrowie na języku :P
Spaghetti Bolognese 175

Zapraszam na Spaghetti Bolognese"Składniki na 4 porcje słodka cebula 2 łyżki oleju 500 g mielonego mięsa wołowego/wieprzowego 500 ml przecieru pomidorowy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonej bazylii 2 ząbki czosnku duże opakowanie spaghetti 150 g startego parmezanu (ewentualnie inny ser) sól, pieprz Sposób przygotowania(...)obieramy, siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy przez praskę. To samo robimy z czosnkiem. Całość wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę podsmażamy i dodajemy mięso wraz ziołami. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i pozostawiamy pod przykryciem dusząc około 15 - 20 minut. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Parmezan (albo inny

Słodkie Przyjemności
Pizza żytnia z oscypkiem 211

cienkim cieście. dla lepszego smaku zamiast pszennej maki dodaje gryczana, dzięki czemu ciasto zyskuje na chrupkości. Dodatki to sprawa indywidualna, jednak jeżeli chcecie przygotować prawdziwa pizze, użyjcie przecieru pomidorowego zamiast sosu, a konserwowa szynkę zastąpcie salami. No i eksperymentujcie, jak ja np z oscypkiem ;)Składniki:200 g mąki100 g mąki żytniej25 g świeżych drożdży2/3 łyżeczki soli2 łyżki oliwyszklanka ciepłej wodyDodatkowo(...)oscypkatwardy ser żółty oregano, tymianek, bazyliałyżeczka musztardyprzecier pomidorowy 400 mlulubione dodatki (u mnie): szynka, salami, kukurydza, oliwki, ananas, ostra papryka, pieczarkiSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąki, sól, zalewamy oliwą i wodą. W małej miseczce rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie lekko podsypujemy mąką

Słodkie Przyjemności
Qurrito prawie jak z KFC 2371

jakimś pojemniku.Rozbite kawałki fileta namoczyć w białku a następnie obtoczyć dokładnie w mące. Tak opanierowane mięso kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na rumiano.Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, na jednej połówce każdego placka położyć po 2 plastry serka topionego, poukładać na nim pokrojone w paski usmażone filety, a między nimi pokrojony w słupki ser żółty

Mix smaku
Śledzik po meksykańsku 163

składniki* 500 g śledzi małosolnych (mogą być też matiasy w oleju paczkowane)* 3/4 szklanki ketchupu pikantnego* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego* 3 łyżki oleju* 2-3 łyżeczki cukru* 2 czubate łyżeczki miodu jak najgęstrzego* szczypta soli* 2-3 kawałki papryki konserwowej (zależy od wielkości kawałków)* 2 ogórki konserwowe* 1 mała puszka kukurydzy z fasolką* 1 pęczek natki pietruszkiSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć(...)wodzie, a następnie osuszyć.Do rondelka wlać olej, dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki wody i całość doprowadzić do wrzenia mieszając, aby wszystko się połączyło.Następnie dodać cukier, sól i miód, wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia.Śledzie pokroić na małe kawałki, paprykę i ogórki pokroić na dość drobne paseczki, a umyta natkę pietruszki posiekać i dodać do sosu

Mix smaku
Tymbaliki rybne z warzywami 221

jasnozielona część)1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody300 g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach1 łyżeczka czerwonej papryki w proszkuszczypta chili - opcjonalnie1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego z kartonu (np. Valfrutta)Dla wszystkich, którzy lubią potrawy rybne, ale nieco znudziły się im dania tradycyjne - mam ciekawą, innowacyjną propozycję - tymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone

Świat Domowej Kuchni
Ensopado czyli gulasz z kurczaka i z ziemnakami 239

startego czosnku i dodajemy kumin. Jeśli mamy więcej czasu dobrze tak przygotowanego kurczaka można zostawić na pół godziny. Miksujemy paprykę i cebulęWracamy do kurczaka i nacieramy go koncentratem pomidorowym oraz przygotowaną mieszanką z startej papryki i cebuli.Bierzemy głęboką patelnię i dodajemy trochę oliwy lub oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka wraz dodatkami i obsmażamy 5 minut na wysokim

Smaki Brazylii
Kasztelańska zupa grzybowa - podgrzybki odkryte na nowo 200

programie śniadaniowym w okresie Bożego Narodzenia. Sprawdziłam w Internecie czy dobrze pamiętam przepis. Pamiętałam, gdyż od zwykłej zupy grzybowej różni się tylko tym, że dodaje się wino oraz przecier pomidorowy :)Składniki:  30 dag grzybów (u mnie świeże oraz suszone podgrzybki)2 liście laurowe  4 kuli ziela angielskiego4 ziarna czarnego pieprzu 1 duża cebula2 łyżki masła szklanka wytrawnego(...)czerwonego wina ( u mnie wino wyrobu mojego taty, mocne i półsłodkie ;) )włoszczyzna do zupy (u mnie mrożona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka mąki (pominęłam, by obniżyć kaloryczność zupy)sóljarzynka (knorr natur)natka pietruszki świeży tymianekkleksy ze śmietany 18 % Suszone grzyby namoczyć we wrzątku przez 20 minut, następnie wylać wodę. Świerze grzyby oczyścić i opłukać pod wodą

Bon Appetit Małgorzaty
Krwawa Mary (Bloody Mary) 177

Kochani mamy weekend, więc impreza! ;)Składniki na 1 porcję:40 ml wódki80 ml soku pomidorowego (u mnie wyciśnięty ze świeżych pomidorów, ale może być sok z kartonu) pół żyłeczki odrobina sosu tabasco sól do smakupieprz do smakugałązka naci selera do dekoracjiplasterek cytryny do dekoracji Składniki należy wymieszać i zacząć pić ;) .... a dokładniej:  Do szklanki(...)wrzucić kilka kostek lodu, wlać wódkę, sok pomidorowy i sos,  dodać przyprawy, wymieszać. Dopełnić resztą soku pomidorowego. Można ozdobić selerem naciowym i plasterkiem cytryny

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z oliwkami na bazyliowym cieście 166

soli30 g drożdży3 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej bazyliiFarsz:150 g boczku wędzonego w plastrach1/3 puszki kukurydzy70 g zielonych oliwek (waga po odsączeniu z zalewy)1 cebula2 ząbki czosnkuser żółtykoncentrat pomidorowy lub sos do pizzyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy składniki na wierzch pizzy: boczek kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty kroimy w plasterki(...)przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 3. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę i czosnek, potem boczek, kukurydzę, a na koniec oliwki. Całość obkładamy plastrami żółtego sera.4. Pizzę wkładamy

Kuchnia domowa Ani
Ryba w sosie pomidorowo - miodowym (" po grecku ") 428

Wszyscy z pewnością znają rybę " po grecku ".My proponujemy rybę w naszym, nieco innym wydaniu.   Składniki:-1 kg ryby-7 średnich cebul-2 koncentraty pomidorowe po 200 ml-2 marchewki-4 łyżki miodu-1/2 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-olej do smażenia   Opłukaną, osuszoną rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem,majerankiem, skrapiamy(...)oleju do zrumienienia.Zdejmujemy z patelni.   Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką.Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut.   Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smakusolą i pieprzem i gotujemy ok. 5 minut.   Blendujemy do uzyskania jednolitego sosu.   Do naczynia żaroodpornego przekładamy porcję sosu a na nim układamyrybę

Maminek kulinarny