śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z suszonymi grzybami i śliwkami w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć(...)dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia po czym dodaj grzyby i ich wywar. Poczekaj aż prawie odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia.Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw na dobę
karmelowypatelni grillowej do miękkości. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać upieczone papryki i zalać pastą pomidorową. Gotować przez 5 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Do sosu można dodać również śmietanę oraz zioła, np. bazylię.Upieczoną zapiekankę serwować polaną sosem. Smacznego!* Przepis bierze
Food Squarebyły al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku.Składniki na sos marinara:500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach)1 cebula3 ząbki czosnku20 g anchois20 g kaparówoliwa z oliwekoregano suszonebazylia suszona oraz świeża do posypaniapieprzsólCzosnek i cebulę(...)siekamy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy najpierw czosnek, a później cebulę. Gdy usmażymy je na złoto, wrzucamy posiekane filety anchois oraz kapary i chwilkę podsmażamy. Wlewamy pastę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut, a następnie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.Przygotowanie:Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Bierzemy kolejne muszelki i napełniamy je łyżeczką masy z karczochów. Poukładane w formie muszelki
Food SquareSkładniki (na 4 porcje):500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)4 średniej wielkości czerwone papryki2 małe papryczki chili1 puszka czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów)200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru trzcinowego1 łyżeczka masła1 łyżka oliwy(...)głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne 10-20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Na koniec wrzucić opłukaną
Food Squarepieprzsuszone zioła: tymianek, bazylia, oreganosól1 słoik suszonych pomidorów, pokrojonych w paski1 mozzarella, pokrojona w kostkęCebulę oraz czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, pod koniec dodając powidła. Następnie wlać pastę pomidorową i gotować wszystko aż do zgęstnienia sosu. Zdjąć z ognia Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Posmarować kawałki pizzerek sosem, następnie położyć na każdej po kilka pasków suszonych
Food Squareodmiana, czyli śledziki w papryce konserwowej. Składniki:-konserwowa papryka pomidorowa-filety śledziowe ( mogą być marynowane lub w oleju )-ogórek kiszony-szczypiorek Wykorzystamy konserwową paprykę pomidorową.Przygotowujemy tak samo, jak zwykłą paprykę konserwową ( przepis na naszym blogu ).Jedyna różnica jest taka, że używamy całych owoców z wyciętym gniazdem nasiennym. Paprykę odsączamy, do środka
Maminek kulinarnycytryny Pokrojoną w duże plastry cebulę przesmażamy na oliwie. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, słodką i ostrą paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy
Smakowity Blog Kulinarnysmakują wybornie. Gorąco polecam!Składniki:Skrzydełka Buffalo:1 kg skrzydełek z kurczaka30 g masła1 ząbek czosnku2 płaskie łyżki cukru brązowego1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)2 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu)1 łyżeczka sosu tabasco1 łyżka słodkiej papryki w proszku2 łyżeczki pieprzu cayennesólŚliwkowy sos BBQ:4 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu)3 duże śliwki1 łyżka masła1 ząbek czosnku1 szalotka2 łyżki(...)przez 15 sekund czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Rondelek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy resztę składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla
Smakowity Blog KulinarnyItalii sprowadzić do nas już teraz, a najprościej to zrobić za pomocą włoskiego wypieku. Sięgnęłam więc po Italienskie brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark i tam trafiłam na pomidorową focaccię. Zachwyciła mnie głębokim kolorem i mięsistością na zdjęciu. Nieco zmieniłam oryginalny przepis - nie dałam czosnku (nie miałam), za to dorzuciłam całkiem sporo tymianku (skoro już stoi w doniczce(...)Wyszło pysznie! Chlebek jest mięciutki, smakuje pomidorami, ale tylko troszkę. Ma cudny kolor i jestem pewna, że nawet największy niejadek nie przeszedłby obok niego obojętnie w porze śniadania. Pomidorowa focaccia z tymiankiemSkładniki:(na 1 sporą focaccię)500 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży250 ml letniej wody1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli100 ml oliwy z oliwek100 g koncentratu pomidorowegolistki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszna, pożywna.Polecam! Składniki:1,5 kg pomidorów;3 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1,5 l zimnej wody;200 g koncentratu pomidorowego;Sól;Pieprz;Natka pietruszki/pęczek szczypiorku;Ryż biały, długoziarnisty - 1/8 szklanki (tj. około 27,5g) ryżu na talerz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę(...)bulionu dodać obrane i pokrojone pomidory i gotować na średnim ogniu, aż pomidory staną się miękkie i zaczną się rozpadać. Następnie zblendować zupę na gładką masę, dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać.Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 1/8 szklanki ryżu przed ugotowaniem
Gospodyni Miejskaświeża zielona pietruszka.Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie!Zapraszam! Składniki:500 g pieczarek;4 średnie ziemniaki;2 białe cebule;2 ząbki czosnku;1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;1 łyżka musztardy;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka jasnego sosu sojowego;1 łyżka słodkiej papryki w proszku;1 łyżka oleju;1/4 pęczka natki(...)przeciśnięty czosnek i podsmażać razem przez kolejne 2 minuty.Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na małym ogniu, aż puszczą sok.Gdy pieczarki puszczą sok, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, sos sojowy, słodką paprykę w proszku oraz przyprawić solą i pieprzem.Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch położyć
Gospodyni MiejskaPyszna, kremowa zupa pomidorowa. Pieczenie wydobywa z pomidorów naturalną słodycz, i to nie jest już zwykła pomidorowa. Dodatkowy smaczek to sos cydro-bazyliowy, udane połączenie.Oczywiście można ją podawać z innymi ulubionymi dodatkami (grzankami, paluszkami grissini, serowymi chipsami), lub bez dodatków. Polecam ją (jak i inne zupy warzywne) także na śniadanie. Można ją przygotować wieczorem i rano
SzczyptaSmaQkolendryWołowina, oprócz szaszłyków podawana jest tradycyjnie w sosie pomidorowym lub innym w stylu a’la curry np. w aromatycznym sosie z orzechów włoskich.Pikantna wołowina w sosie pomidorowym, udekorowana pestkami granataTu także wołowina w pomidorach, ale nieco inna. Obok szpinakowe phali w innej niż poprzednio formieWołowina w sosie z orzechów włoskichSosyW Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów
Poezja smakuodstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie smażymy, może być lekko surowa w środku- dopiecze się w piekarniku. Kroimy w plasterki grubości ok 1cm.Do kokilki wsypujemy kaszę gryczaną, polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Na górze układamy pierś z kurczaka, pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidory. Zapiekamy przez ok. 20 min w 180 stopniach.SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaMakaron z pomidorowym pesto to danie błyskawiczne, które z łatwością przygotujemy prosto po pracy – wystarczy czas gotowania makaronu. Pesto z suszonych pomidorów jest wyraziste, a wyjątkowego smaku nadają mu orzechy brazylijskie – jak spróbujecie nie zechcecie już pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki(...)gotowania dodajemy do sosu, mieszamy i dodajemy całość do gorącego makaronu. Mieszamy i od razu podajemy. Makaron można ozdobić listkiem bazylii lub posypać kruszonymi orzechami brazylijskimi. Post Makaron z pomidorowym pesto pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku