pomidorowa - 2000 przepisów (strona:20/134)

Greckie smaki w szaszłykach z kurczaka 263

greckich specjałów, ale w tym roku wakacje macie już zaplanowane, polecam podróż kulinarną i próbę odtworzenia smaków słonecznej Grecji w swojej kuchni. Szaszłyki z kurczaka i bakłażana w sosie pomidorowym porcja dla 4 osób Potrzebujemy : podwójna pierś z kurczaka średni bakłażan ok. 400 g pomidorowej passaty (lub dobrego przecieru pomidorowego, ale nie koncentratu!) przyprawy: sól morska, pieprz, tymianek

Ratunku obiad
Pomidorowe curry z kokosowym ryżem 148

cieszący oko aspekt estetyczny: kolorowa mozaika czerwieni pomidorków i zieleni groszku połączona z kremową bielą kokosowego ryżu przełamanego czernią ziaren prezentuje się bardzo efektownie.  Składniki na 4 porcje: Pomidorowe curry:  2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego  2 duże cebule, posiekane  ½ łyżeczki soli  4 ząbki czosnku, posiekane  1 kg pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki(...)zmniejsz ognień i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj całość 15 minut – ryż powinien wchłonąć cały płyn. Zdejmij z ognia, wlej sok z limonki i roztrzep ryż widelcem. Podawaj wraz z pomidorowym curry.  Smacznego

Roślinna - blog wegański
Toskański makaron z sosem pomidorowym 131

kotletów, warto uciec do Toskanii – choćby kulinarnie. Proponuję, żebyśmy wybrali się tam dziś z Tessą Capponi-Borawską, która w swoim dzienniku podaje przepis na makaron z sosem pomidorowym idealny na upały – bo sosu nie trzeba gotować. Wbrew pozorom, ten makaron wcale nie jest zimny. Jego temperaturę określiłabym jako komfortową w zastanych okolicznościach przyrody. Jest przy tym lekki(...)genialna :) Koniecznie dajcie znać jak wrażenia. Smacznego! Paulina Przepis pochodzi z ksiązki „ Dziennik Toskański ” autorstwa Tessy Capponi Borawskiej. Wpis dodaję do akcji: Artykuł Toskański makaron z sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Patchwork

Patchwork
Ogórki w sosie pomidorowym 327

Uwielbiam wszystko co pomidorowe. Oczywiście w sezonie ogórkowym nie mogło zabraknąć u mnie takich ogórków. Kruche, smaczne w sosie pomidorowym. 2 kg ogórków gruntowych 5 cebul Zalewa: 125 ml octu 10% 125 ml oleju 1 łyżka soli 0,5 szklanki cukru 250-300 g koncentratu pomidorowego 30% Ogórki obieramy i kroimy w małe słupki . Cebulę obieramy i kroimy

VioletoweKucharzenie
Muszle faszerowane bakłażanem i kurczakiem 181

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na pewno zachwyci Waszych gości. Składniki na 2 porcje: przepis z Kwestii Smaku 16 sztuk muszli makaronowych 1 bakłażan 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki(...)naczynia żaroodpornego wylać sos pomidory. Ułożyć na nim nafaszerowane muszle. 6. Piec w 150 stopniach przez 18 minut. 7. Wyjąć z piekarnika i podawać. Sos pomidorowy: 350 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez

Moja Galeria Smaku
Gołąbki z makrelą. 181

Gołąbki rybne są równie smaczne jak te mięsne. Wersja z makrelą z puszki jest też szybsza w wykonaniu, bo sos pomidorowy mamy już gotowy :) Składniki: ( na około 10 sztuk)   1 kapusta 2 puszki fileta z makreli w sosie pomidorowym 300 g Graal 150 g ryżu 1 duża cebula 1/2 szklanki rosołu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie(...)wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Obgotowane liście odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na półmiękko. Cebule drobno kroimy w kostkę. Otwieramy puszki i wyciągamy makrelę do miski, a sos pomidorowy na razie pozostawiamy. Makrele rozdrabniamy widelcem, dodajemy ryż, sok z cytryny, cebule, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy nadzienie na środek każdego liścia kapusty, zaginamy boki i zwijamy

Symfonia smakowa
Mistrz Wolowiny i Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny czyli Zupowy Wtorek odc.66 143

się bić! A co zaserwuję Wam dzisiaj? otóż delikatną i pachnącą zupę pomidorowa z kluseczkami z kaszy manny i bazylii. Zainteresowani? przepis oryginalny w "Kipi Kasza". Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny zupa: 1 kg pomidorów (mięsistych, bez skórki) 1 cebula, pokrojona w piórka 2 łyżki oleju 1,5 l. wywaru warzywnego (w oryg. mięsnego(...)Odcedzamy. Zupę nalewamy do miseczek i podajemy z kluseczkami. Moje pomidory nie były niestety wystarczająco pełne smaku i musiałam wspomóc się łyżka koncentratu, sprawdził by się również przecier pomidorowy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet pomidorowy z cieciorką Primavika 146

Pamiętacie, jak niedawno chwaliłam Wam paprykarz z kaszą jaglaną ? Otóż pasztet pomidorowy z cieciorką okazał się jeszcze lepszy!  Pasztet pomidorowy z cieciorką to bardzo aromatyczna i smaczna pasta kanapkowa.  Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku.   Jej skład to: woda, cieciorka 38 %, cebula, koncentrat pomidorowy 17 %, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny, przyprawy, hydrolizaty białka roślinnego, sól(...)przypomina trochę np. pastę fasolową. Oczywiście zanim posmarowałam nią kanapkę, spróbowałam tak wprost ze słoiczka. I od razu pożałowałam, że wcześniej jej nie napoczęłam ;) Smak okazał się bardzo przyjemny, pomidorowy. Spodziewałam się, że bardzo będzie czuć cieciorkę (za którą nie przepadam), ale poza konsystencją nie wyczuwałam jej aż tak bardzo, gdyż została zdominowana przez smak pomidorowy. pasowało

Kto ugości moich gości?
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka 225

Dzień dobry, Ale pogoda :( Gdzie się podziała piękna wiosna? W taki dzień jak dzisiaj mam ochotę na coś ciepłego i sycącego. Klasyczne włoskie połączenie makaronu, sosu pomidorowego i sera sprawdzi się idealnie jako kulinarny pocieszacz. To zawsze było moje comfort food. Ponieważ zrezygnowaliśmy z Mężem z jedzenia mięsa, do spaghetti przygotowałam klopsiki z tuńczyka z puszki. Polecam Wam ten patent(...)klopsiki wyszły pyszne, a robi się je naprawdę szybko. Podane z aromatycznym sosem pomidorowym, świeżą bazylią i górą startego parmezanu smakują wyśmienicie. Szczególnie, gdy za oknem pada deszcz... Spaghetti z klopsikami z tuńczyka Składniki (na 4-6 porcji): 3 puszki tuńczyka odsączonego z zalewy 100 g bułki tartej 3 łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść

Chilli Czosnek i Oliwa
Poniedziałkowy "fit" - Zupa krem pomidorowy z mozzarellą i miętą 244

znam chyba nikogo, kto nie jadłby tego kremu przynajmniej raz w swoim życiu.  U nas dzisiaj klasyczna zupa krem, podana z mozzarellą i miętą. Zapraszamy :-)  Zupa krem pomidorowy z mozzarellą i miętą SKŁADNIKI : 1 puszka pomidorów w całości (lub około 800 g świeżych) 200 ml soku pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól i pieprz(...)cukier do smaku 100 g mozzarelli (kulki) listki świeżej mięty do podania PRZYGOTOWANIE : Czosnek obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i podsmażamy, dodajemy pomidory i sok pomidorowy, całość dusimy 15 minut po czym blendujemy pomidory do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.  Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem - zagotowujemy. Krem podajemy z kąskami mozzarelli i świeżym listkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort kanapkowy z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 188

wydaniu jest pysznie! Polecam! składniki (2 mini torciki) 8 kromek chleba tostowego z  tego  przepisu lub  gotowych Żółty ser w cieniutkich plastrach - użyłam goudy mierzwionej farsz pomidorowy 140 g ricotty 2 - 3 łyżki suszonych pomidorów - zmiksowanych, lub pasty z suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu 1 - 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku  1/2 czerwonej cebuli pokrojona w drobną(...)drugiej pomidorowego.Spróbować, doprawić, każdy podzielić na dwie porcje Na każdy torcik przeznaczyć 4 kromki.  Pierwszą, spodnią kromkę posmarować  nadzieniem z tuńczyka , przykryć drugą kromką, posmarować farszem pomidorowym,  na to położyć trzecią, posmarować tuńczykiem, przykryć ostatnią. Pozostałym farszem pomidorowym posmarować boki tortu (można    dodać trochę majonezu) , a wierzch pokrywamy resztą farszu z tuńczyka

Stare Gary
Pizza margherita 163

pieca. Czeka z niepewnością, zadając sobie pytanie: czy z tej mieszanki wyjdzie coś dobrego? Odpowiedź znamy. Oczywiście, że tak! Tak właśnie wyobrażam sobie powstanie pierwszej pizzy z sosem pomidorowym ;) Pizza margherita Początki pizzy podobno sięgają starożytnej Grecji, gdzie podawano płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i ziołami. Jednak jej kariera rozpoczęła się właśnie ze sprowadzeniem do Europy pomidorów. Od tamtej(...)części, odłożyć jeszcze na 10 minut (jeżeli nie mamy czasu można pominąć). Blat podsypać semoliną lub kaszą manną. Z każdej porcji ciasta ręcznie uformować placek. Posmarować sosem pomidorowym zachowując niewielki brzeg. Na wierzchu ułożyć pokrojona mozzarellę. Piec na dolnym poziomie piekarnika do zrumienienia brzegów. U mnie w 275°C to 5-7 minut lub w 250°C 10 minut

Pełny talerz
Solianka 214

cebula 4 ząbki czosnki 100 g dobrej kiełbasy 100 g  wędzonki (dałam boczek) 2 łyżki masła 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych - lub do smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać(...)kości. Odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do przecedzonego wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle. Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek. Przełożyć do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce

Stare Gary
Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory po prowansalsku. 182

choć mało kto to wie). Można przygotować i podawać go na 1001 sposobów, albo jeszcze na więcej : surowy (w sałatce), gotowany z przyprawami (po prowansalsku), w zupie (oczywiście pomidorowej), zmiksowany w postaci przecieru czy keczupu. Czyli chyba wszystko co nam się zamarzy, co podsunie nam rozszalała wyobraźnia kulinarna czy wygłodzone podniebienie. Z pomidorem wszystko (no może prawie wszystko(...)innymi warzywami, z bazylią, z rukolą, z serem, z mozzarellą (wiem, to też ser), na pizzie, na włoską nutę, przesiąknięty zapachem Prowansji czy po staropolsku w swojskiej zupie pomidorowej zaciągniętej śmietaną. Na pewno warto jeść pomidory i to bez wyrzutów sumienia, bez uszczerbku dla linii, za to z korzyścią dla zdrowia. Dlaczego warto  jeść pomidory? Pomidor jest niskokaloryczny

MODA NA BIO
Zupa pomidorowa na rosole. Porosołowa błyskawiczna pomidorówka. 180

Zupa pomidorowa, pomidorówka, mało kto jej nie lubi :) Szybka, smaczna, pożywna, zdrowa... Niedawno pisałam o moim sposobie przygotowania i przechowywania rosołu-bulionu drobiowego,  http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/roso-drobiowy-mieszany-z-indyka-i.html ,  dziś przyszedł czas na przygotowanie własnie na takim rosołku pomidorówki. Polecam :) Składniki - 2-3 litry rosołu-bulionu drobiowo-warzywnego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 2-3 łyżki(...)śmietany 18 % - bazylia najlepiej świeża- ale może być suszona - sos sojowy ciemny ( opcjonalnie ) Wykonanie Rosół - bulion podgrzewam aż do zagotowania się, pomidory miksuję z przecierem pomidorowym i bazylią, dodaję je do gotującego się bulionu. W małym kubeczku odlewam trochę gorącej zupy rozrabiam z 2-3 łyżkami śmietany i wlewam do zupy. Gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze ok.2-3 minuty. Jeśli

Kuchnia z widokiem na ogród