będzie zupełny inny - wracamy do zapiekanek makaronowych! Uwielbiam je! Pozwalają na wyczarowanie z "niczego" czegoś pysznego! Tym razem przygotowałam zapiekankę z jarmużem i mięsem mielonym pieczoną w sosie moooocno pomidorowym! Skusicie się? :) Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym Składniki na farsz: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 250 g świeżego jarmużu 1 cebula 4 ząbki(...)kurkumą. Całość dusimy około 20-25 minut. Muszle lekko podgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Składniki na sos: 4 pomidory 1 czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony, bazylia Pomidory obieramy ze skórki: w tym celu należy je naciąć z dołu, a następnie zalać
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!ukrywam, że trochę wymaga pracy, o czym świadczy długość sposobu przygotowania. Ale warto. Jeśli jednak macie mało czasu, zróbcie polentę, upieczcie warzywa, a na końcu polejcie wszystko gotowym pomidorowym sosem lub domową passatą . Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem z pieczonych warzyw i wina Składniki (na 4 porcje): na pieczone warzywa*: 8 małych marchewek, obranych i przekrojonych wzdłuż(...)dać tymianek, świeży lub suszony. na sos: 80-100 g upieczonych warzyw 125 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody (lub bulionu warzywnego jeśli akurat masz) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku na serową polentę: sól 200 g polenty (kaszki kukurydzianej) - u mnie błyskawicznej 30 g masła 40 g startego parmezanu Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni
Chilli Czosnek i Oliwatosunkowo niewielki dodatek alkoholu łagodzi bóle głowy i ciała . No i taka jest przyziemna historia Bloody Mary. Z drugiej strony zapewne, niewielu z was słyszało o klasycznym przyprawionym pomidorowym koktailu bez wódki, ale za to podawanym z zimnymi krewetkami, zwanym Shrimp Cocktail. Nie pamiętam w jakich to było okolicznościach, ale kiedy po raz pierwszy spotkałam się ze Shrimp Cocktail(...)jako „klin” przy świątecznym śniadaniu. Hallelujah! Koktail krewetkowy „Krwawa krewetkowa Maryja” Składniki (na 4 osoby) : 20 ugotowanych krewetek (z ogonem) 1 1/2 szklanki, gęstego soku pomidorowego (świeżego lub puszkowanego, najlepiej z uprzednio zagrilowanych pomidorów) 4 łyżki świeżo startego chrzanu (można zastąpić słoikowym) 2 łyżki sosu Worcestershire (kliknij po przepis) sok z 3 cytryn (zostawić kilka plasterków
Jem więc Jestemmniejsze - puszka krojonych pomidorów - 1 duża lub 2 małe cukinie baby - 1 cebula najlepiej czerwona - tymianek - olej kokosowy virgin do smażenia Skworcu - ryż dziki Skworcu Do pasty pomidorowej -4 suszone pomidory z zalewy - pół łyżeczki suszonego rozmarynu - ząbek czosnku - 2 cm imbiru świeżego - sól himalajska do smaku opcjonalnie pół(...)łyżeczki kopru włoskiego - kilka listków świeżej bazylii Najpierw ugotuj ryż dziki, jak zaleca producent. Odłóż na bok. Teraz zabieramy się za pastę z suszonych pomidorów. Wszystkie składniki z pasty pomidorowej wsyp do naczynia dołączonego do zestawu Desire i zblenduj na gładko. Spróbuj, dopraw. Odstaw. Pokrój cukinie na podłużne cienkie kawałki. Cebulę na pióra, fenkuł na pióra, tak aby wszystkie
Z Kuchni Do Kuchniopakowania (wytworzonego z surowców wtórnych – bardzo fajne rozwiązanie) naszym oczom ukazują się cieniutkie prostokątne smakołyki o interesującym aromacie. Delikatne i chrupiące, o trzech wariantach smakowych: klasycznym, słonecznikowym i pomidorowym. Przyznam, że bardzo lubię takie przekąski, jak dotąd jednak nie miałam jeszcze okazji próbować takich w formie surowej. Prezentują się bardzo apetycznie i stanowią niebanalny dodatek do wielu(...)sezam niełuskany* rodzynki sułtańskie*, maca*, k. szałwia hiszpańska*, k. amarantus*, zioła*(czarnuszka*, kminek*, koper włoski*, macierzanka* w zmiennych proporcjach), krystaliczna sól himalajska*. k. – kiełkowane/aktywowane ziarno Happy crackers pomidorowe Po otwarciu opakowania dobiega nas wspaniały aromat, przypominający pomidory suszone – intensywny i przyjemnie słodki. Smak ma się podobnie – najbardziej wyczuwalna jest słodycz pomidorów spotęgowana słodyczą papryki, a całość
Roślinna - blog wegańskiwszystkie dzieci ;-) Pomidorowa, obok rosołu, jest najczęściej goszczącą u mnie zupą z wyżej wymienionego powodu- dzieci za nią przepadają. Tak więc, jak tylko mam rosół, następnego dnia jest pomidorowa ;-) SKŁADNIKI: - rosół - 500 gram koncentratu pomidorowego - przyprawa do pomidorów firmy Rafex - jogurt naturalny - ryż albo makaron Gotuję rosół. Dokładnie opisałam to we wcześniejszym poście, który(...)znajdziecie TUTAJ . Dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawę do pomidorów i gotuję jeszcze przez parę minut. Podaję z ryżem lub makaronem, nakładając łyżkę jogurtu do każdej porcji. SMACZNEGO
WielopokoleniowoDzień dobry, Na te bakłażany skuszą się nawet ci, którzy normalnie nie przepadają za tym warzywem. Bo czy można oprzeć się połączeniu sosu pomidorowego, ciągnącej się mozzarelli i świeżej bazylii? Nie bez powodu pizza margherita jest tak uwielbiana. Ja postanowiłam przenieść te smaki właśnie na mięsistą lecz nieco mdłą w smaku oberżynę, otrzymując coś po prostu przepysznego :) Danie jest sycące(...)plastrami cukinii, kabaczków lub patisonów. "Pizza" z bakłażana czyli bakłażan zapieczony z mozzarellą i pomidorami przepis własny Składniki (dla 2 osób): 1 duży bakłażan 6 łyżek sosu pomidorowego* 6 łyżek tartego sera mozzarella 3 łyżki sera parmezan 1 pomidor garść liści bazylii oliwa sól, świeżo mielony pieprz * Jako sosu możecie użyć passaty pomidorowej (kupnej lub domowej ), kupnego
Chilli Czosnek i Oliwakuchni nie może pachnieć nudą, dlatego dzisiejsza zupa pomidorowa jest z dodatkiem kulek mięsno-ryżowych. Przepis jest bardzo prosty, a smak niepowtarzalny i na pewno zachwyci każdego. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 torebka ryżu 1 pęczek włoszczyzny 1 kostka rosołu z kury Knorr 2 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana 18% 2 listki laurowe koperek sól pieprz(...)ugotowany ryż i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy niewielkie pulpeciki, które wrzucamy na gotujący się wywar warzywny. Gotujemy je kilka minut od czasu do czasu mieszając. Zupę pomidorową podajemy z pulpecikami mięsno-ryżowymi i posypujemy koperkiem. Smacznego
Salonik smakówświeży pomidor, pokrojony w plastry 5 pomidorów suszonych, pokrojonych w paski 1 kula sera mozzarella świeża bazylia Sos czosnkowy: 1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek 1-2 ząbki czosnku Sos pomidorowy: 1 szalotka 1/2 szklanki passaty pomidorowej bazylia, oregano sól i pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn(...)posypuję resztą mozzarelli. Wstawiam do piekarnika i piekę około 18 minut. Wyciągam, posypuję świeżą bazylią. Podaję z sosami. Sos czosnkowy Posiekany czosnek i koperek mieszam z jogurtem greckim. Sos pomidorowy: Na łyżce oliwy smażę drobno posiekaną szalotkę. Doprawiam ziołami oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodaję passate pomidorową i całość duszę 3 minuty
Mango PapajaKlasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pulpety delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je do gotującej się wody. Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu. Na koniec gotowania zagęścić sos zawiesiną sporządzoną z łyżeczki mąki ziemniaczanej i wody. Wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią
O kuchni z uczuciemtrzema serami 2015-05-02 21:28:29 Świetnie wyglądająca, zdrowa i sycąca zapiekanka z bakłażana przekładanego pomidorem i serem, przykryta beszamelowo-serową pierzynką. Doskonała z ziołowym sosem pomidorowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średni bakłażan(...)350g) 1 średni pomidor (200g) garść tartej mozzarelli garść tartego gruyere 2-3 łyżki tartego parmezanu garść świeżej bazylii 250ml beszamelu o średniej gęstości wg naszego przepisu ziołowy sos pomidorowy wg naszego przepisu do podania Instrukcje Bakłażana kroimy wzdłużnie na pół. Następnie każdą połówkę kładziemy na płasko i odcinamy od dołu plaster o grubości nie więcej niż 10mm (patrz zdjęcia
Kulinarna PokusaZupę pomidorową uwielbiam od dzieciństwa i smak babcinej domowej "pomidorówki" pamiętam do dziś i nic tego nie zmieni, natomiast zawsze lubię eksperymentować i nowe smaki dodawać właśnie do pomidorowej. Tym razem podałam(...)muszelkami i grzybami leśnymi. Zupa wyszła znakomita i bardzo sycąca, zapraszam do eksperymentowania razem ze mną. Ja dodałam grzyby leśne - miałam mrożone ale tu pełna dowolność. Zupa pomidorowa z grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży Składniki na moją pizzę zeszklona na oleju cebula tuńczyk w zalewie pomidorowej groszek ser żółty Sposób Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłego mleka (można zamiast mleka użyć oliwy), z pozostałych składników wyrabiamy jednolite ciasto, dodając mąki gdy będzie zbyt rzadkie(...)zrobiłam 2 okrągłe pizze, można zrobić jedną dużą kwadratową. Na ciasto nakładamy sos (przepis poniżej) oraz składniki wedle własnych upodobań, pieczemy 20 - 30 minut w temp 190 stopni. Sos pomidorowy do nasmarowania ciasta: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu bazylia oregano cząber tymianek można dać po prostu zioła prowansalskie, które w swoim składzie mają powyższe przyprawy
Kuchenne aromatyTradycyjne bolognese w niecodziennej i bardziej dietetycznej odsłonie. Makaron został zastąpionym przepysznymi szparagami. Smacznie i zdrowo! Składniki 500g mięsa mielonego z szynki 2 łyżki oliwy pomidorowej 2 ząbki czosnku średnia biała cebula strąk czerwonej papryki marchew puszka pomidorów pelatti (400g) 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego sól, czarny pieprz, oregano, bazylia 10szt białych szparagów sól, cukier Sposób przygotowania(...)dużej patelni rozgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w mała kostkę cebule z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. W tym czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę marchew. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy marchew, posiekaną w kostkę paprykę, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około
Pyry na Gazbardzo smakuje, a po wypróbowaniu różnych mąk, stwierdzam, że najlepiej sprawdza się tu pełnoziarnista mąka orkiszowa, która nadaje ciastu ciekawy smak. Do tego oczywiście pachnący Prowansją sos pomidorowy, a w miejsce sera sos czosnkowy na bazie tofu. Można też użyć sera wegańskiego, mnie jednak zależało, aby pierwsza pizza, którą wrzucam na bloga była zdrowsza, oczywiście nie ujmując jej przy(...)dużą lub 2 małe pizze: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 50 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka soli 1 szkl. ciepłej wody Sos pomidorowy: 2 duże pomidory 1/2 szkl. przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie szczypta cynamonu Sos czosnkowy: 70 g tofu ¼ szkl. mleka sojowego
Roślinna - blog wegańskiKuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami, bogatymi sosami pomidorowymi i pizzą. Kiedy myślimy o kuchni włoskiej z perspektywy przygotowywania potraw na świeżym powietrzu nie wolno nam zapomnieć o stekach. Włosi znani są od pokoleń z produkcji jednej z najlepszej wołowiny na świecie. Mowa tu o Hianinie, znanej już od starożytności rasie bydła, hodowanej w rejonach Toscani(...)ciasto ładnie zbrązowiało i było chrupiące a ser się roztopił. Nic więcej nam nie potrzeba do dobrej pizzy. Włoska kuchnia jest również bogata w dania serwowane z sosami pomidorowymi. Prawdziwym sekret uzyskania wspaniałego smaku takiego sosu jest grillowanie jego składników zanim je połączymy. Wiele włoskich przepisów poleca grillowanie mięsa, następnie wymieszanie go z sosem i podanie na makaronie. Włosi
naRuszcieudźca indyka, ale może być każde inne byle nie tłuste ) 50 dkg. - woreczek ryżu 100 gram - 1 jajko - domowa wegeta, czosnek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona - olej Na sos pomidorowy - koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki - mąka, śmietana - bazylia Wykonanie Z papryki odkrawam ogonki, łyżeczką wyjmuję nasionka, myję i suszę. Ryż gotuję w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Kiedy ryż(...)farszu podczas duszenia wypuszczają smaczne soki, więc nie ma potrzeby dolewać żadnych płynów, tylko co jakiś czas trzeba je obracać i sprawdzać miękkość, aby się nie rozgotowały. Sos pomidorowy Kiedy papryki są już prawie miękkie i puściły sos, odlewam ok. pół szkalnki sosu do rondelka, dodaję do niego śmietanę roztrzepana z łyżką mąki i koncentrat pomidorowy. Doprawiam szczyptą bazyli
Kuchnia z widokiem na ogródryby (dorsz, miruna, morszczuk) woreczek ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rybę solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny(...)kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce o dość grubych oczkach marchew i podlewamy delikatnie wodą, aby się nie przypaliła. Kiedy marchew trochę zmięknie wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy ok 15 minut. Rybę rozdrabniamy i wraz z ryżem dorzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i sos chili. Jeszcze chwilę dusimy, aż paprykarz nabierze odpowiedniej konsystencji
e-PrzepisyKulinarneMamy nadzieję, że spróbujecie zrobić to danie i będzie Wam smakowało. Robimy je w dwóch wersjach, dzisiaj pierwsza z nich. Oto nasze pierożki ze szpinakiem. Pierożki ze szpinakiem z pomidorowym sosem : (4 osoby) Farsz : 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 serek śmietankowy (twaróg) 2 ząbki czosnku żółty ser gałka muszkatołowa bazylia, oregano pieprz, ostra papryka Szpinak przesmażamy na oliwie(...)czasu do czasu i po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu jeszcze 2-3 min. Wyławiamy na talerze i po chwili dobrze jest odlać wodę, która obciekła z pierogów. Sos pomidorowy : Do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii
vegetaniejako przystawkę. Polecam! składniki 1 kg oczyszczonych małych kalmarów 1/2 szklanki słodkiego wina (białe lub czerwone, może być porto) 1/2 szklanki ryżu (najlepiej długoziarnistego) 1 łyżka pasty pomidorowej 2 - 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2-3 ząbki czosnku, posiekanego 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 1/2 szklanki wody(...)pieprz dodatkowo wykałaczki przygotowanie Kalmary oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć tułów, odciąć macki - zachować - wszystko jak pokazano na filmie. Przygotować farsz. Wino wymieszać z pastą pomidorową. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i połowę pociętych macek, smażyć na średnim ogniu. Kiedy cebula i czosnek zmiękną, dodać wino z pastą pomidorową, natkę
Stare Garysosem pomidorowym, na wierzch beszamel i odrobinę startego żółtego sera. Układamy w ten sposób warstwy do samej góry naczynia żaroodpornego tak aby na samej górze znalazł się sos pomidorowy i beszamel. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 min. Pod koniec pieczenia lasagne posypujemy obficie startym żółtym serem
Amatorka kuchennaByły to pulpeciki w sosie pomidorowym , które zajmują pierwsze miejsce na moim blogu :) Teraz postanowiłam zrobić troszkę inną wersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym. Składniki: na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki ryżu nieugotowanego 1 łyżka majonezu pieprz czosnek granulowany przyprawa typu Vegeta na sos: 1/2 szklanki śmietany(...)szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1/2 szklanki soku pomidorowego (u mnie Cappy) 1/2 szklanki wody 2 płaskie łyżki mąki Vegeta Ryż ugotować w osolonej wodzie Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę Na patelni podsmażyć (nie za długo) cebulę z marchewką Przełożyć do miski mięso, ugotowany ryż, cebulę z marchewką, majonez i przyprawy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZnudziły się Wam tradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :)Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowego1 woreczek ryżu białego2 woreczki ryżu dzikiego2 litry warzywnego bulionu1 cebula1 jajkosól, pieprzkapusta włoskapasta pomidorowa w kartoniku1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka mąki olej(...)warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią i oregano. Gotujemy przez około 30-40 minut na średnim ogniu. Na sam koniec gotowania wlewamy pastę pomidorową. A papryczki chili drobno kroimy (usuwamy pestki) i podsmażamy na oleju. Następnie wrzucamy do garnka z gołąbkami. Na sam koniec przygotowujemy zaklepkę z mąki i wody i wlewamy
Bon Appetit MałgorzatySpaghetti bolognese...Długie nitki sprężystego makaronu.Intensywnie pomidorowy sos.Z dodatkiem mięsa mielonego.Wzbogacony o paprykę, pieczarki i suszone grzyby.O delikatnym aromacie czosnku, bazylii i oregano.Oprószone drobno startym parmezanem.Pyszna, włoska uczta.Polecam! Składniki:300 g makaronu spaghetti;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);2 łyżki koncentratu pomidorowego;250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;1 średnia, czerwona(...)mięso stanie się brązowe.Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i podsmażyć.Gdy warzywa z mięsem będą już podsmażone, dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem) i koncentrat pomidorowy. Podduszać, aż do całkowitego rozpadnięcia się pomidorów.Następnie dodać suszone grzyby wraz z wywarem, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i bazylię. Całość podduszać na małym ogniu, pod przykryciem
Gospodyni Miejskapiersi kurczaka;500 g makaronu penne;700 g cukinii (waga przed obraniem);1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;1 średnia cebula;2 ząbki czosnku;500 ml przecieru pomidorowego;1 łyżka masła;1 czubata łyżka przyprawy do gyrosa;1 płaska łyżeczka słodkiej papryki;250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;150 g startego, żółtego sera;2 łyżki(...)tarce o dużych oczkach.Na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię i podsmażyć razem. Przyprawić solą i pieprzem.Przecier pomidorowy doprawić słodką papryką, solą i pieprzem do smaku.Do miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty, żółty ser i drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.Naczynie żaroodporne
Gospodyni MiejskaŻubrówka made home ;) Zapraszam. A tu link: Blondynka Gotuje.Składniki na 3 porcje:3/4 opakowania Fettucionne (Czanieckie Makarony)1 puszka łososia w oleju Graal1 puszka łososia w sosie pomidorowym Graal1 opakowanie (450 g) brokuła mrożonego Iglotexok.100-150 ml śmietanki kremówki 30%2 ząbki czosnkuodrobina oliwy z oliwek1 łyżeczka koperku posiekanegosólpieprzWykonanie:Na początku na kuchenkę postawiłam dwa garnki z wodą(...)się, a brokuł odcedzony czekał w durszlaku, pokrojony w cienkie plasterki czosnek podsmażyłam lekko na odrobinie oliwy. Potem wrzuciłam do niego odsączonego z oleju łososia i łososia z sosem pomidorowym, chwilę smażyłam, aby ryba nabrała temperatury. Następnie wyłożyłam do woka ugotowany makaron, wlałam kremówkę i podgrzewając wymieszałam wszystko, aby sos pomidorowo - śmietanowy zredukował się i obkleił dokładnie cały makaron
Blondynka Gotujepolędwicy wołowej , a u mnie z policzków wołowych, które niewiele od polędwicy odbiegają. Dodanie papryki i pieczarek wzbogaca smak potrawy, a francuskie kluseczki komponują się rewelacyjnie z pieczeniowo-pomidorowym sosikiem...Składniki: (starcza na obiad na 2 dni dla 3 osób:) )- 1,5kg policzków wołowych- ok 40 dkg pieczarek- 2 papryki czerwone- 2 średnie cebule- 2 łyżki mąki pszennej(...)bulionu- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki we własnej zalewie- 1/3 szklanki śmietany kremówki- oliwa lub olej do smażenia- 1 łyżeczka ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól- pieprz- majeranek- łyżeczka octu winnegoWykonanie:Wołowinę kroimy w plastry grubości 1 cm, a następnie w paski o tej samej grubości. Polewamy octem winnym, posypujemy majerankiem i chowamy
Walijskie PichcenieDzisiaj mam dla Was swoje pierwsze ravioli. Wrażenia? Pyszne, z kremowym, pomidorowym wnętrzem i aromatycznym sosem. Mocno wyczuwa się także świeżą bazylię i oregano. Ale najlepsze jest w tym świeży makaron oraz serek Apetina z pomidorami i bazylią, który jest kropką nad i tego dania. Składniki /8-9 szt./: 150 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko szczypta soli(...)łyżka serka Apetina (pomidory i bazylia) 1/2 małej cebuli listki świeżej bazylii kilka gałązek oregano sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z chili 200 ml przecieru pomidorowego 1 białko do smarowania Wykonanie: Na stolnicę przesiać mąkę, do mąki wbić jajko i dodać żółtko oraz szczyptę soli, w razie potrzeby dodać też wody. Zagnieść ciasto, podsypać mąką i przykryć
Pasja Smakuniekapek.Uważam, że syropów można używać także do sporządzania drinków czy polewania deserów. Sok 100 % Wielowarzywny Fortuna, ma w składzie miał 60,7 % koncentratu i pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła(...)odpowiadał.Pojemność wszystkich soków ( butelek szklanych) - 300 mlZ soku 100 % Pomidor Tabasco sporządziłam Krwawą mery według przepisu jaki znalazłam na Jak To Zrobić ? Składniki :wódka -50 ml, sok pomidorowy 100 ml, sok z cytryny 10 ml, sól, pieprz świeżo mielony, lód 3-4 kostki, sok z tabasco 2-3 krople.Przygotowanie :Istnieją 2 sposoby przygotowania Krwawej mery : Przy użyciu shakera
Proste Potrawymięso z kurczaka w przyprawie kebab, sałata pekińska, ogórek, pomidor (lub inne ulubione warzywa) i ubóstwiany sosik np. czosnkowy. W piekarniku zapiekamy sam spód z sosem pomidorowym, a resztę składników układamy dopiero po upieczeniu. Efektem jest bardzo smaczne, całkiem zdrowe(...)pizzę:) i wyśmienite danie, które można zajadać bez końca :) Składniki: Ciasto na pizzę: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos pomidorowy: Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka wody 2 łyżki ketchupu Oregano, bazylia Farsz: Podwójna pierś z kurczaka Pomidor Ogórek Papryka Kapusta pekińska Cebula Oliwa Przyprawa kebab Śmietanowy, Koperkowy lub Czosnkowysos
Kolizje Smakówzaskoczeniem. Grecy bardzo często używają cynamonu do mięsnych dań, jest on np. składnikiem tradycyjnej musaki. Bardzo lubię to, jak cynamon ociepla smak mięsa i świetnie komponuje się z sosem pomidorowym. Szczyptą cynamonu doprawiam też zawsze chilli con carne. Cynamon do dań mięsnych dodajemy oszczędnie, by podkreślił, ale nie zdominował smak potrawy. Wiejska zapiekanka w stylu greckim z mielonym mięsem(...)cukinią, ziemniakami, papryką i serem Feta Przepis własny na 4-6 porcjiSkładniki: oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 500 g passaty pomidorowej sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 pęczka świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej) 4 ziemniaki (obrane, pokrojone w plastry) 2 nieduże cukinie (pokrojone w plastry
Chilli Czosnek i Oliwamałym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Makaron do lasagne podgotowuję przez 2-3 minuty w dużym garnku, uważając aby płaty się nie skleiły (można dodać do wody łyżkę oliwy). Moim zdaniem warto lekko pogotować makaron
Mania Gotowaniaktórych składniki są równomiernie rozdrobnione i razem uduszone. Nie wiem, czy dość jasno to wytłumaczyłam, ale mniejsza o to ;) Ważniejszy jest dzisiejszy przepis. Jest to po prostu sos pomidorowy. Bardzo dobry sos pomidorowy, który robiłam już wiele, wiele razy i zrobię go pewnie jeszcze nie raz i nie dwa. Jest bardzo prosty i uniwersalny. Może stanowić sos do właściwie każdego(...)być objętościowo mniej więcej tyle samo) 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów (ja używam całych, ze względu na ich smak, ale wtedy trzeba je rozdrobnić) 200 g koncentratu pomidorowego 2 płaskie łyżeczki cukru (zawsze stosuję zasadę: 1 łyżeczka cukru na 1 puszkę pomidorów, inaczej sos może wyjść zbyt kwaśny) przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek olej do smażenia
Ratunku obiadjest to potrzebne 1 łyżka octu balsamicznego sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy Uformowany blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym (przepis w podlinkowanej nazwie "sos pomidorowy do pizzy"). Staramy się nie ubrudzić sosem boków pizzy. Następnie układamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozarellę pokrojoną w plastry. Pizzę pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika (240 - 250 stopni) przez(...)około 15 - 20 minut. Ja piekę krócej. Upieczoną pizzę wyciągamy z piekarnika, polewamy cienką strużką octem balsamicznym i posypujemy świeżą bazylią. Podajemy z sosem pomidorowym i czosnkowym. Przepis na oba sosy znajdziecie TU. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeudka z kurczaka 300 g suszonej fasoli Jaś 150 g boczku wędzonego 150 g dyni surowej 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 szklanki przecieru pomidorowego bulion drobiowy majeranek sól pieprz czarny MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka soli papryka(...)dodać do kurczaka. Na tej samej patelni po kolei smażyć pokrojone papryki i dynię. Wielkość i sposób krojenia zależy od naszych upodobań. Wszystko przekładać do brytfanki, zalać przecierem pomidorowy i uzupełnić bulionem lub wodą, tak aby mięso było zanurzone co najmniej do połowy. Przyprawić, przykryć pokrywką i dusić około godziny. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną fasolę i ewentualnie doprawić
https:KKuchniaMniamnaszych stołach. Ile ludzi, tyle gustów i opinii. Jedni uwielbiają pizzę w spolszczonej wersji, z dużą ilością składników, na grubym drożdżowym cieście, oblaną dużą ilością sosu czosnkowego i pomidorowego. Inni smakują się w typowo włoskiej pizzy, na bardzo cienkim cieście, z dodatkiem oliwy i uważają sosy serwowane jako dodatek za profanację tego dania. Bez względu na to, czy lubimy pizzę(...)Brzegi należy mocno zwinąć i posmarować oliwą z oliwek. Wierzch pizzy smarujemy wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy żółtym serem i ulubionymi dodatkami, a następnie wkładamy do piekarnika. Sos pomidorowy Wspomniany wyżej sos, którym smarujemy surowe ciasto, to nic innego jak sos pomidorowy, który może posłużyć nam również jako dodatek do już upieczonego placka. Do przygotowania sosu potrzebujemy koncentrat pomidorowy, dwa ząbki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wystarczy tylko odpowiednio doprawić przed użyciem dokładnie w takiej kolejności, jak podałam w przepisie (zeszklony czosnek, chilli, sos, zioła). Do czego używać? Sos pomidorowy możesz wykorzystać nie tylko do pizzy. Będzie świetną bazą do zupy pomidorowej, jajecznicy z pomidorami, makaronu, zapiekanek, lasagne i wszędzie tam, gdzie jest potrzebny smak prawdziwego pomidora. Sosu z pomidorów z działki, wygrzanych w słońcu
Ale ProsteMuszle makaronowe nadziewane cukinią i filetem z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym, całość posypana serem żółtym. Te dane na pewno zachwyci Waszych gości. Składniki na 3 porcje: przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku 18 sztuk muszli makaronowych 1 cukinia 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka posiekanej pietruszki, plus(...)pomidory. Ułożyć na nic nafaszerowane muszle. Posypać resztą żółtego sera. 6. Piec w 180 stopniach przez 18 minut. 7. Wyjąć z piekarnika, posypać natką pietruszki i podawać. Sos pomidorowy: 500 g passaty pomidorowej 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 1. Pomidor pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. 2. Wszystkie składniki
Moja Galeria Smakudużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE ! Składniki: 350 g mięsa wieprzowego ( np. z łopatki ) 1 jajko 1 nieduża cebula 2 łyżki kaszy manny 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól, pieprz oregano suszone olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mięso i cebulę zmielić w maszynce. Do mielonego mięsa dodać jajko, kaszę manną, sól i pieprz - wyrabiać(...)masę przez 2-3 minuty.Z masy mięsnej formować pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Smażyć pulpety z każdej strony na rumiano. Do zarumienionych pulpetów wlać passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 15 minut. W międzyczasie dodać pokrojone ząbki czosnku. Na koniec doprawić sos pomidorowy solą, pieprzem i oregano. Smacznego
kolorowotorcikowoskładniki.Calzone - Składniki:ciasto:500 g mąki240 ml ciepłej wody30 g drożdży świeżych2 łyżki miodułyżka oleju lub oliwyłyżeczka solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprzsos pomidorowy (passata)przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprzok. 200 g żółtego sera (lub mozzarelli) Calzone - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, 2 łyżki mąki i odstawiamy(...)godzinę.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy.Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy sos pomidorowy
Słodka Stronabazie wina, selera naciowego, marchewki i co ciekawe – znikomej ilości pasty pomidorowej. Na blogu pojawi się również to prawdziwe bolognese, natomiast teraz czas na zwykły pomidorowy sos, który nie zabierze Wam więcej niż 30 minut, a na pewno będzie o niebo lepszy niż ten ze słoika czy ze studenckiej jadłodajni. WAŻNE: Pamiętajcie, że kupując paczkowane mięso mielone należy zwrócić(...)spróbujcie, naprawdę robi różnicę). Smażymy jeszcze chwilkę aby przyprawy nieco się podsmażyły i nabrały aromatu. 7. POMIDORY, KONCENTRAT I WODA Z MAKARONU (5 min): do mięsa dorzucamy pomidory, pastę pomidorową oraz UWAGA dolewamy pół szklanki wody z gotowania makaronu! Dlaczego? Ponieważ woda z makaronu zawiera dużo skrobi i ładnie zagęści nam sos. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu
Nerds Kitchennaturalny lub śmietana oraz zamrożony bulion (lub bulionetka). Na ich bazie można szybko i łatwo stworzyć dowolny sos doprawiony tak jak lubisz. Kochasz makaron? Zawsze miej pod ręką passatę pomidorową, pomidory w puszce i cebulę - tyle wystarczy, by stworzyć podstawowy sos pomidorowy. :) 3. Czy trzymasz linię? Jeśli jesteś na diecie, to Twoje posiłki powinny być bogate w białko(...)które powinniśmy spożywać w ciągu dnia wytrawne czerwone wino do gotowania Podstawowy składnik wielu sosów i potrawek, nie jest niezbędne, ale jego dodatek naprawdę potrafi podkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów, zup, jednogarnkowców - zawsze powinna być pod ręką bulionetki drobiowa/wołowa Na pewno lepiej przygotować własny bulion i zamrozić go w niewielkich
Cooking Monstergreckich specjałów, ale w tym roku wakacje macie już zaplanowane, polecam podróż kulinarną i próbę odtworzenia smaków słonecznej Grecji w swojej kuchni. Szaszłyki z kurczaka i bakłażana w sosie pomidorowym porcja dla 4 osób Potrzebujemy : podwójna pierś z kurczaka średni bakłażan ok. 400 g pomidorowej passaty (lub dobrego przecieru pomidorowego, ale nie koncentratu!) przyprawy: sól morska, pieprz, tymianek
Ratunku obiadcieszący oko aspekt estetyczny: kolorowa mozaika czerwieni pomidorków i zieleni groszku połączona z kremową bielą kokosowego ryżu przełamanego czernią ziaren prezentuje się bardzo efektownie. Składniki na 4 porcje: Pomidorowe curry: 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego 2 duże cebule, posiekane ½ łyżeczki soli 4 ząbki czosnku, posiekane 1 kg pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki(...)zmniejsz ognień i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj całość 15 minut – ryż powinien wchłonąć cały płyn. Zdejmij z ognia, wlej sok z limonki i roztrzep ryż widelcem. Podawaj wraz z pomidorowym curry. Smacznego
Roślinna - blog wegańskikotletów, warto uciec do Toskanii – choćby kulinarnie. Proponuję, żebyśmy wybrali się tam dziś z Tessą Capponi-Borawską, która w swoim dzienniku podaje przepis na makaron z sosem pomidorowym idealny na upały – bo sosu nie trzeba gotować. Wbrew pozorom, ten makaron wcale nie jest zimny. Jego temperaturę określiłabym jako komfortową w zastanych okolicznościach przyrody. Jest przy tym lekki(...)genialna :) Koniecznie dajcie znać jak wrażenia. Smacznego! Paulina Przepis pochodzi z ksiązki „ Dziennik Toskański ” autorstwa Tessy Capponi Borawskiej. Wpis dodaję do akcji: Artykuł Toskański makaron z sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Patchwork
PatchworkUwielbiam wszystko co pomidorowe. Oczywiście w sezonie ogórkowym nie mogło zabraknąć u mnie takich ogórków. Kruche, smaczne w sosie pomidorowym. 2 kg ogórków gruntowych 5 cebul Zalewa: 125 ml octu 10% 125 ml oleju 1 łyżka soli 0,5 szklanki cukru 250-300 g koncentratu pomidorowego 30% Ogórki obieramy i kroimy w małe słupki . Cebulę obieramy i kroimy
VioletoweKucharzenieMuszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na pewno zachwyci Waszych gości. Składniki na 2 porcje: przepis z Kwestii Smaku 16 sztuk muszli makaronowych 1 bakłażan 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki(...)naczynia żaroodpornego wylać sos pomidory. Ułożyć na nim nafaszerowane muszle. 6. Piec w 150 stopniach przez 18 minut. 7. Wyjąć z piekarnika i podawać. Sos pomidorowy: 350 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez
Moja Galeria SmakuGołąbki rybne są równie smaczne jak te mięsne. Wersja z makrelą z puszki jest też szybsza w wykonaniu, bo sos pomidorowy mamy już gotowy :) Składniki: ( na około 10 sztuk) 1 kapusta 2 puszki fileta z makreli w sosie pomidorowym 300 g Graal 150 g ryżu 1 duża cebula 1/2 szklanki rosołu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie(...)wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Obgotowane liście odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na półmiękko. Cebule drobno kroimy w kostkę. Otwieramy puszki i wyciągamy makrelę do miski, a sos pomidorowy na razie pozostawiamy. Makrele rozdrabniamy widelcem, dodajemy ryż, sok z cytryny, cebule, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy nadzienie na środek każdego liścia kapusty, zaginamy boki i zwijamy
Symfonia smakowasię bić! A co zaserwuję Wam dzisiaj? otóż delikatną i pachnącą zupę pomidorowa z kluseczkami z kaszy manny i bazylii. Zainteresowani? przepis oryginalny w "Kipi Kasza". Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny zupa: 1 kg pomidorów (mięsistych, bez skórki) 1 cebula, pokrojona w piórka 2 łyżki oleju 1,5 l. wywaru warzywnego (w oryg. mięsnego(...)Odcedzamy. Zupę nalewamy do miseczek i podajemy z kluseczkami. Moje pomidory nie były niestety wystarczająco pełne smaku i musiałam wspomóc się łyżka koncentratu, sprawdził by się również przecier pomidorowy
Dzieje kuchennej WiewióryPamiętacie, jak niedawno chwaliłam Wam paprykarz z kaszą jaglaną ? Otóż pasztet pomidorowy z cieciorką okazał się jeszcze lepszy! Pasztet pomidorowy z cieciorką to bardzo aromatyczna i smaczna pasta kanapkowa. Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku. Jej skład to: woda, cieciorka 38 %, cebula, koncentrat pomidorowy 17 %, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny, przyprawy, hydrolizaty białka roślinnego, sól(...)przypomina trochę np. pastę fasolową. Oczywiście zanim posmarowałam nią kanapkę, spróbowałam tak wprost ze słoiczka. I od razu pożałowałam, że wcześniej jej nie napoczęłam ;) Smak okazał się bardzo przyjemny, pomidorowy. Spodziewałam się, że bardzo będzie czuć cieciorkę (za którą nie przepadam), ale poza konsystencją nie wyczuwałam jej aż tak bardzo, gdyż została zdominowana przez smak pomidorowy. pasowało
Kto ugości moich gości?Dzień dobry, Ale pogoda :( Gdzie się podziała piękna wiosna? W taki dzień jak dzisiaj mam ochotę na coś ciepłego i sycącego. Klasyczne włoskie połączenie makaronu, sosu pomidorowego i sera sprawdzi się idealnie jako kulinarny pocieszacz. To zawsze było moje comfort food. Ponieważ zrezygnowaliśmy z Mężem z jedzenia mięsa, do spaghetti przygotowałam klopsiki z tuńczyka z puszki. Polecam Wam ten patent(...)klopsiki wyszły pyszne, a robi się je naprawdę szybko. Podane z aromatycznym sosem pomidorowym, świeżą bazylią i górą startego parmezanu smakują wyśmienicie. Szczególnie, gdy za oknem pada deszcz... Spaghetti z klopsikami z tuńczyka Składniki (na 4-6 porcji): 3 puszki tuńczyka odsączonego z zalewy 100 g bułki tartej 3 łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść
Chilli Czosnek i Oliwaznam chyba nikogo, kto nie jadłby tego kremu przynajmniej raz w swoim życiu. U nas dzisiaj klasyczna zupa krem, podana z mozzarellą i miętą. Zapraszamy :-) Zupa krem pomidorowy z mozzarellą i miętą SKŁADNIKI : 1 puszka pomidorów w całości (lub około 800 g świeżych) 200 ml soku pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól i pieprz(...)cukier do smaku 100 g mozzarelli (kulki) listki świeżej mięty do podania PRZYGOTOWANIE : Czosnek obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i podsmażamy, dodajemy pomidory i sok pomidorowy, całość dusimy 15 minut po czym blendujemy pomidory do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem - zagotowujemy. Krem podajemy z kąskami mozzarelli i świeżym listkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwydaniu jest pysznie! Polecam! składniki (2 mini torciki) 8 kromek chleba tostowego z tego przepisu lub gotowych Żółty ser w cieniutkich plastrach - użyłam goudy mierzwionej farsz pomidorowy 140 g ricotty 2 - 3 łyżki suszonych pomidorów - zmiksowanych, lub pasty z suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu 1 - 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku 1/2 czerwonej cebuli pokrojona w drobną(...)drugiej pomidorowego.Spróbować, doprawić, każdy podzielić na dwie porcje Na każdy torcik przeznaczyć 4 kromki. Pierwszą, spodnią kromkę posmarować nadzieniem z tuńczyka , przykryć drugą kromką, posmarować farszem pomidorowym, na to położyć trzecią, posmarować tuńczykiem, przykryć ostatnią. Pozostałym farszem pomidorowym posmarować boki tortu (można dodać trochę majonezu) , a wierzch pokrywamy resztą farszu z tuńczyka
Stare Garypieca. Czeka z niepewnością, zadając sobie pytanie: czy z tej mieszanki wyjdzie coś dobrego? Odpowiedź znamy. Oczywiście, że tak! Tak właśnie wyobrażam sobie powstanie pierwszej pizzy z sosem pomidorowym ;) Pizza margherita Początki pizzy podobno sięgają starożytnej Grecji, gdzie podawano płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i ziołami. Jednak jej kariera rozpoczęła się właśnie ze sprowadzeniem do Europy pomidorów. Od tamtej(...)części, odłożyć jeszcze na 10 minut (jeżeli nie mamy czasu można pominąć). Blat podsypać semoliną lub kaszą manną. Z każdej porcji ciasta ręcznie uformować placek. Posmarować sosem pomidorowym zachowując niewielki brzeg. Na wierzchu ułożyć pokrojona mozzarellę. Piec na dolnym poziomie piekarnika do zrumienienia brzegów. U mnie w 275°C to 5-7 minut lub w 250°C 10 minut
Pełny talerzcebula 4 ząbki czosnki 100 g dobrej kiełbasy 100 g wędzonki (dałam boczek) 2 łyżki masła 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych - lub do smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać(...)kości. Odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do przecedzonego wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle. Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek. Przełożyć do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce
Stare Garychoć mało kto to wie). Można przygotować i podawać go na 1001 sposobów, albo jeszcze na więcej : surowy (w sałatce), gotowany z przyprawami (po prowansalsku), w zupie (oczywiście pomidorowej), zmiksowany w postaci przecieru czy keczupu. Czyli chyba wszystko co nam się zamarzy, co podsunie nam rozszalała wyobraźnia kulinarna czy wygłodzone podniebienie. Z pomidorem wszystko (no może prawie wszystko(...)innymi warzywami, z bazylią, z rukolą, z serem, z mozzarellą (wiem, to też ser), na pizzie, na włoską nutę, przesiąknięty zapachem Prowansji czy po staropolsku w swojskiej zupie pomidorowej zaciągniętej śmietaną. Na pewno warto jeść pomidory i to bez wyrzutów sumienia, bez uszczerbku dla linii, za to z korzyścią dla zdrowia. Dlaczego warto jeść pomidory? Pomidor jest niskokaloryczny
MODA NA BIOZupa pomidorowa, pomidorówka, mało kto jej nie lubi :) Szybka, smaczna, pożywna, zdrowa... Niedawno pisałam o moim sposobie przygotowania i przechowywania rosołu-bulionu drobiowego, http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/roso-drobiowy-mieszany-z-indyka-i.html , dziś przyszedł czas na przygotowanie własnie na takim rosołku pomidorówki. Polecam :) Składniki - 2-3 litry rosołu-bulionu drobiowo-warzywnego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 2-3 łyżki(...)śmietany 18 % - bazylia najlepiej świeża- ale może być suszona - sos sojowy ciemny ( opcjonalnie ) Wykonanie Rosół - bulion podgrzewam aż do zagotowania się, pomidory miksuję z przecierem pomidorowym i bazylią, dodaję je do gotującego się bulionu. W małym kubeczku odlewam trochę gorącej zupy rozrabiam z 2-3 łyżkami śmietany i wlewam do zupy. Gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze ok.2-3 minuty. Jeśli
Kuchnia z widokiem na ogródpewno będzie wtedy tanie). PS. Można zmiksować dwa moje przepisy ten i na rybę po industrialno-skandynawsku, to znaczy usmażyć rybę według tego drugiego i połączyć z sosem pomidorowym
Tanie przepisy studenckiecebule -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy (opcjonalnie) -jeden kartonik (ok 200ml) przecieru pomidorowego -puszka krojonych pomidorów (można zastąpić świeżymi, obranymi ze skórki) -łyżeczka koncentratu pomidorowego (jak ktoś lubi mocno pomidorowe) -świeża papryczka chili, lub chili w proszku -dwie-trzy łyżki oleju do smażenia -sól, pieprz Przygotowanie: Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę na oleju aż będzie lekko zeszklona(...)się zetnie. Przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy kilka minut a następnie dodajemy po kolei przecier, pomidory i ewentualnie koncentrat (tak przygotowana potrawa ma bardzo mocny pomidorowy smak, jeśli komuś on nie odpowiada można zrezygnować z koncentratu lub użyć mniej pomidorów), dodajemy również fasolę, kukurydze (nie jest konieczna w tej potrawie), chilli i dusimy na małym ogniu
Tanie przepisy studenckieczasu na przygotowania, szybka potrawa. Wiec jak smacznie i szybko to wiadomo, że włoskie i że makaron :P Proponujemy zatem szybkie spaghetti w pomidorach z oliwkami. Spaghetti w sosie pomidorowym z oliwkami (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie spaghetti 1 opakowanie passaty pomidorowej 1 duża czerwona cebula 1/2 młodej cukinii 2-3 łyżki kukurydzy oliwki zielone oliwa z oliwek(...)grubszą kostkę. Smażymy cebule aż się zeszkli i wlewamy passatę. Dusimy na małym ogniu a w międzyczasie ścieramy na dużych oczkach tarki połowę cukinii i dodajemy do sosu pomidorowego. Chwile razem dusimy i dodajemy kukurydzę, oliwki i wszystko doprawiamy ziołami, pieprzem oraz delikatnie sosem sojowym. Nie solimy ponieważ passata przeważnie ma w sobie sól a do tego makaron jest również
vegetaniesera, czyli taka wersja De Lux ;))) Zachęcam do wypróbowania, nie tylko ze względu na prostotę przygotowania, ale również naprawdę dobry smak! * rurki- 10 szt. * parówki- 5 szt.* * sok pomidorowy- 500 ml * ogórki kiszone- 2 duże * ser- 250 g * czosnek- 1 ząbek * bazylia suszona- 1 łyżeczka * cukier trzcinowy- 1 łyżka * sól pieprz- do smaku Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Rurki(...)nadziać parówkami i przełożyć do naczynia do zapiekania (uprzednio posmarowanego olejem). Sok pomidorowy doprawić sprasowanym czosnkiem, bazylią, cukrem, solą oraz pieprzem. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę i dodać do soku pomidorowego. Doprawionym sokiem zalać makaron. Naczynie przykryć i zapiekać przez około 40 minut, odkryć, posypać startym serem i zapiekać bez przykrycia przez 5 minut- aż ser się roztopi i lekko
Kraina Miodem Płynącapieprzem i tymiankiem. Mieszamy, aż serek lekko się roztopi i cały farsz bedzie miał kremową konsystencję. Zdejmujemy z ognia. Gdy farsz trochę przestygnie, możemy nim nadziewać nasze muszle. Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w całości lub krojonych 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 mała pikantna papryczka lub papryka ostra w proszku garść listków bazylii(...)mnie ok 3 łyżeczek), solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty, z niewielkimi kawałkami pomidorów i cebuli. Na koniec dodajemy posiekane listki bazylii. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy. Muszle nadziewamy farszem i układamy je obok siebie na sosie. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180st piekarnika (góra i dół, bez termoobiegu) na ok 20 minut. Tuż przed podaniem możemy
Zawsze głodna!naleśniki Wartości: wartość energetyczna 308 kcal; - białko 25,8 g - węglowodany 13,2 - tłuszcz 17,8 g Obiad: Składniki na zupę pomidorową: - pół puszki pomidorów; - 2 łyżki przecieru pomidorowego; - ząbek czosnku; - łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii; - mała garść orzeszków nerkowca; - 1/2 łyżeczki soli morskiej - 4 kawałki mini sera mozzarella; Wykonanie: pomidory i przecier wlać do garnka, dodać 3/4 szklanki(...)xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('95529fb665729260b646ecf131070bdd').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: naleśniki z pasta brokulowa The post Dieta 5:2, czyli naleśniki i zupa pomidorowa appeared first
dom-agi.plśniadanie i zupa pomidorowa na obiad. Teraz proponuję jajecznicę i kotlety rybne z fasolką i ziemniakami. Śniadanie; - 2 jajka; - 1 mała cebula; - łyżka oliwy; - 2 łyżki przecieru pomidorowego; - sól, pieprz Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie. Jajka rozbełtać z przecierem, solą i pieprzem. Gdy cebulka będzie złota dodać jajka i smażyć do ulubionej konsystencji. Wartości: Wartość energetyczna: 246 kcal(...)/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/dieta-52-czyli-pomidorowa-jajecznica-i-kotlety-rybne/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('fde4bdd9f3240604fd7ac2d9791ea2d8').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Dieta 5:2, czyli pomidorowa jajecznica i kotlety rybne appeared first
dom-agi.plsama). Dzisiaj podałam na obiad bardzo proste i ekspresowe danie czyli makaron z sosem pomidorowym :) Składniki: 200g makaronu świderki 300ml przecieru pomidorowego (mogą być również krojone pomidory z puszki) 2-3 małe kiełbaski śląskie 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz(...)Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Kiełbaski kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebulka zeszkli się, wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy. Do smaku solimy i pieprzymy, gdy sos jest zbyt kwaśny dodajemy szczyptę cukru, ale nie jest to konieczne. Pod koniec dodajemy suszoną bazylię. Na talerz kładziemy makaron, polewamy sosem
Amatorka kuchennaktóry świetnie nada się na zupę pomidorową czy też rożnego rodzaju gulasze bądź sosy. W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku takich pomidorowych słoiczków. Domowy przecier pomidorowy na zimę SKŁADNIKI: 4,6 kg pomidorów 1 - 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do dużego garnka. Całość gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomidorowy-doskonały do dań mięsnych Składniki : 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 4 ziarenka ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu 1-2 listki laurowe sól pieprz mielony Sposób wykonania : Gotujemy 1,5 szklanki wody i do gotującej się(...)wody wrzucamy i rozpuszczamy kostkę rosołową. Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy razem aby nie było grudek ( dodajemy 3-4 łyżki gorącego roztworu z wody i kostki rosołowej ) i wlewamy do wody przegotowanej z kostką rosołową. Stawiamy na średnim ogniu
Przepisy i porady kulinarnepomidorowym, zagotować. Jeśli farsz będzie za rzadki trzymać na ogniu aż odparuje. Doprawić do smaku dodając sos Sweet Chilli i ewentualnie inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany. 5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym lub posypane serem żółtym
Kto ugości moich gości?Dziś na moim stole zawitały polędwiczki wieprzowe. Przygotowałem je w pikantnym sosie pomidorowym co nadało im wyrazistego smaku. Sos przygotowałem ze świeżych pomidorków koktajlowych. Gdyż inne pomidory w tym okresie nie mają już wyrazistego smaku i zapachu jak te które kupowaliśmy kilka miesięcy temu na straganach i w warzywniakach. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie jest(...)godzinę. I zabieramy się za przygotowanie sosu.-Eskalopki z polędwiczek smażymy na oliwie z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajmy aby ich nie przesuszyć :)PRZYGOTOWANIE pikantnego sosu pomidorowego:Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory i posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy, aż pomidory się rozpadną. Dodajemy koncentratu pomidorowego i przesmażamy
kulinarnyJaCzas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4 osób (ok. 20 szt. pulpetów)Koszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym:500 g mielonego mięsa wieprzowego1/2 czerwonej papryki1/2 zielonej papryki1/2 żółtej papryki1 jajko1 cebula1 puszka pomidorów rozdrobnionych3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąkigarść świeżych liści bazylii2 szklanki wody1 łyżeczka pieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI(...)delikatnie zarumienią. Usmażone odstawiamy na bok.Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku z dodatkiem oliwy i mielonej papryki czerwonej. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy.Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki.Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min.PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego:Obrane
kulinarnyJabardzo ciepłej wody + 4 łyżki2,5 łyżeczki suszonych drożdży lub 30 g świeżych2,5 łyżeczki oliwy z oliwek1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki solikasza manna (semolina ) do podsypaniaSKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:4 łyżki oliwy z oliwek0,5 średniej cebuli albo 1 mała2 duże ząbki czosnkumała garść świeżej bazylii (opcjonalnie 3-4 łyżeczki suszonej)2 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów(...)Uformuj je w kulę i skrop całe ciepłą wodą z kranu, wsadź do miski, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia.SOS POMIDOROWY:Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną w drobniutką kostkę cebulę.Dodaj do niej obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (lub pomidory z puszki), koncentrat
Słodko-Słony Świat Ilonytalerzu i odstawić do lodówki.Sos pomidorowy:- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżka masła- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy- 700g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)- sól mi pieprz do smaku- 100ml pełnotłustego mleka- szczypta ksylitolu lub cukruW dużym rondlu rozgrzać masło z olejem kokosowym, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć, ok.10 minut(...)koniec dodać zmiażdżony czosnek oraz oregano i mieszając jeszcze chwilę podgrzewać.Dodać przecier pomidorowy i ok.1,5 szklanki zimnej wody. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ksylitolem (lub cukrem). Sos będzie dość rzadki, później zgęstnieje. Dodać mleko, zagotować całość i pojedynczo wkładać surowe pulpeciki.Dopóki kulki nie zmienią koloru z różowego na brązowy nie należy mieszać, gdyż kulki mogą się
Smaczne Zdrowegdyż może źle się smażyć (naleśniki mogą się rwać). Trzeba wyczuć odpowiednią gęstość :)Naleśniki smażymy na średnim ogniu na lekko natłuszczonej patelni. Nie rumienimy ich zbyt mocno.Sos pomidorowy:ok. pół szklanki gęstego soku pomidorowego,3 łyżki kwaśnej śmietany,1 łyżka ziół prowansalskich,1 większy ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,pieprz, sól.Wszystkie składniki połączyć razem(...)grubej tarce lub pokroić w cienkie plastry.Usmażone naleśniki układamy na lekko natłuszczonej formie, przekładamy je farszem jak ciasto. Mniej więcej w takiej kolejności:naleśnik - farsz - sos pomidorowy - naleśnik - ser - naleśnik - farsz - sos pomidorowy - naleśnik ....... aż do końca.Sos pomidorowy smarujemy niezbyt grubo. Ma być tylko dodatkiem.Torcik przykrywamy szczelnie. (Ja owinęłam całość folią aluminiową.) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Codzienna kuchnia niecodziennaspodzie (jako pierwszy składnik).Reszta moich dodatków to:czerwona świeża papryka pokrojona w słupki,oliwki pokrojone w plasterki,cebula pokrojona w piórka,sucha kiełbasa pokrojona drobno.Sos pomidorowy:pół szklanki gęstego soku pomidorowego,3 łyżki oliwy lub oleju,1 łyżka ziół prowansalskich,duża szczypta soli,2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Wszystkie składniki połączyć. Jeśli(...)według smaku.Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można dodać również kilka łyżek keczupu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, wtedy sos będzie lekko pomidorowy o pięknym kolorze.Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się, że domowa pizza to szybkie danie, jakie
Codzienna kuchnia niecodziennaFajitas...Okrągłe, meksykańskie tortille.Kurczak, papryka i cebula w aromatycznych przyprawach.Gucamole, salsa pomidorowa i sos śmietanowy.I wszytko skropione aromatycznym sokiem z limonki.Prawdziwa, meksykańska uczta!Składniki:6 - 8 placków tortilli;2 filety z kurczaka (o wadze około 500 g);2 małe cebule;1/2 czerwonej papryki;1/2 żółtej papryki;1/2 zielonej papryki;1 czubata łyżka przyprawy do fajitas;Łyżeczka ostrej papryki(...)podania na patelni wraz z fajitas;50 g sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach.Guacamole:1 miękkie avokado;1/2 cebulki szalotki;1 łyżka soku z limonki;Sól.Salsa pomidorowa:2 średnie pomidory;1/2 cebuli szalotki;1 łyżka soku z limonki;1/2 papryczki chili;Sól;Pieprz.Sos śmietanowy z limonką:3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka
Gospodyni MiejskaNachosy z dipem 4 - warstwowym...Kremowa pasta z czerwonej fasoli.Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado.Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno.Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką.A do tego chrupiące nachosy.Pyszna meksykańska przekąska!Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi!Składniki:Puszka czerownej fasoli konserwowej;1 miękkie awokado;Łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka sosu tabasco(...)drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soków. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę jalapeno drobno posiekać. Dodać do pomidorów z cebulą. Przyprawić solą. Wymieszać. Salsę pomidorową wyłożyć równomiernie na paście z awokado.Na wierzch dipu wyłożyć równomiernie warstwę kwaśnej śmietany i oprószyć odrobiną słodkiej papryki w proszku.Podawać z nachosami, chipsami lub krakersami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Marynowaną
Gospodyni Miejskajest wiele odmian tej potrawy. W niektórych rejonach dodają jeszcze pieczarki, w innych paprykę, warzywa. Jednak zawsze bazą jest mięso wieprzowe, wędzona kiełbasa lub boczek, ogórek kiszony i koncentrat pomidorowy... Muuusiałam wypróbować jak najszybciej :)Składniki:1kg łopatki20 dkg boczku4 kiełbasy śląskie5(...)gotujemy na małym ogniu ok 1.5h, uzupełniając plyn jeśli wyparuje. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę doprawiając do smaku.Podajemy z bagietką, ale można oczywiście z ziemniakami lub kaszą - wg upodobań smakowych
Walijskie Pichceniepracochłonne. To taka wersja dla zapracowanych pań domu :-)Te bez zawijania robi się szybciutko, mieszając wszystkie składniki razem...a są prawie równie smaczne. Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy!Składniki:600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe)1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)100g ryżu (1 torebka)2 jajka1 średnia cebula2 łyżki kaszy(...)mannybułka tartamajeraneksól, pieprzoliwa do smażeniaNa sos:2 łyżki mąki pszennej500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszkiśmietana 18%ząbek czosnku1 cebulasól, pieprz, cukier, słodka paprykakoperekoliwa z oliwekWykonanie:Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy
Walijskie Pichcenieposolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory(...)ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki. Ozdobić wg uznania. Sałatka śledziowa. 2 śledzie, matiasy w oleju2 cebule średnie2 ogórki kiszone3 jajka ugotowane1 puszka
Kulinarny karnet Christopheraklasyczny włoski obiad. Makaron z sosem pomidorowym rygorystycznie robionym w domu. Bazylia. Parmezan. Euforia! Ale jako, że ostatnio jestem troszkę przygnębiona, postanowiłam lekko zmodyfikować klasykę i dać coś od siebie..a właściwie dać coś od Ziarenkowo. W ramach współpracy z firmą, jak już wcześniej pisałam , otrzymałam fantastyczne mieszanki ziaren prażonych. Dziś będzie euforyczny,nie bez przyczyny, poprawiający humor,makaron(...)papryka igołomska -czosnek -sół, oliwa z oliwek, listki bazylii Wszystkie składniki włóż do garnka o grubym dnie, przykryj i duś do miękkości, następnie przetrzyj przez sito. I sos pomidorowy gotowy! Dopraw pieprzem, cukrem jak wolisz, dolej oliwy , włóż kilka świeżych listków bazylii. Ugotuj fusilii al dente, polej sosem, posyp parmezanem,udekoruj bazylią i posyp sobie Euforią- prażonymi ziarnami od Ziarenkowa
Z Kuchni Do Kuchnispaghetti. Na zimno natomiast doskonale nadaje się jako pasta do kanapek. 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 mała cebula ząbek czosnku sól, pieprz szczypta ostrej i słodkiej papryki, ziół prowansalskich i oregano oliwa do smażenia Na oliwie podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek. Wlałam pomidory(...)kiedy woda już wystarczająco odparowała dorzuciłam odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przyprawiłam. Sos pomidorowy z fasoli zlałam na patelnię, a samą fasolę najpierw zmacerowałam na papkę, a potem dorzuciłam do całości. Dokładnie wszystko wymieszałam. Gotowałam do zagęszczenia (stopień zagęszczenia sosu proponuję wyregulować według własnych potrzeb). Fash wciągnęła mnie w świat blogowania. Więc nie wyobrażam sobie, abym rozpoczęła nową serię
bastalenazmiażdżony i posiekany pęczek natki pietruszki, posiekanej 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano opcjonalnie: garść grubo posiekanych pistacji lub migdałów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Z 4 pomidorów odetnij wieczko i wydrąż miąższ przy pomocy łyżki, zostawiając ok. 1 cm brzeg (wieczka zachowaj). Miąższ wrzuć do miski, później(...)minuty, po czym na patelnię dodaj ryż. Smaż, cały czas mieszając. Pozwól, aby ryż pokrył się oliwą i stał lekko przezroczysty. Dodaj pomidora, przemieszaj i smaż, aż ryż wchłonie pomidorowy płyn. Zgaś ogień pod patelnią. Do farszu dodaj zioła i opcjonalnie rozdrobnione orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos: do miąższu z pomidorów dodaj 4-5 łyżek oliwy, przecier pomidorowy
Chilli Czosnek i Oliwaużywam szynki) 0,5 cebuli (dużej) lub jedna mała 8-10 pieczarek średniej wielkości sól, pieprz zioła prowansalskie papryka ostra łyżka sosu sos worcestershire łyżeczka czosnku granulowanego oliwa Sos pomidorowy: pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie sól.pieprz łyżeczka cukru łyżka octu winnego Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki(...)połowę na patelni. Dodać mięso. Kiedy się podsmaży przyprawić. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę i również podsmażyć na maśle. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować sos pomidorowy. Na patelni podsmażyć pozostałą cebulę. Dodać pomidory z puszki i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy , czosnek, cukier, ocet i przyprawy. Dusić do momentu aż powstanie gładki
Mania Gotowaniamleka 40g+20g masła 30g tartego parmezanu sól, pieprz ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 2 żółtka Sos: 100 g szynki włoskiej około 6-7 suszonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku 2 pomidory 6-7 pieczarek 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz(...)kosteczkę.W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemypomidory. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Dodajemy pieczarki. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż
Mania Gotowania