złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym
Pyry na Gazsoku pomidorowego dodajemy pokrojony czosnek , sól , pieprz i gałke muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Dno i boki naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojonymi w plasterki ziemniakami i smarujemy je obficie sokiem pomidorowym . Na ziemniakach układamy kalafior i pomidory . Całość doprawiamy do smaku . Dodajemy śmietanę i posypujemy obficie startym serem. Pieczemy w teperaturze 200 stopni przez 20 minut . I gotowe ! SMACZNEGO
Bazylia kontra Rozmarynksiążki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich. Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Młode ziemniaki po węgiersku (4-5 porcji) Składniki: 1 kg młodych(...)ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na równe kawałki 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, mielona wędzona papryka i cukier do smaku Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności od wielkości). Następnie odcedź i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw
karmelowysmak tak przyrządzonego kurczaka z pewnością przyćmi te „drobne niedogodności” Na koniec kilka uwag technicznych. Pomimo kilku dość wytrawnych składników – takich jak zielona papryka, skórka z cytryny czy koncentrat pomidorowy – spodziewajcie się raczej zrównoważonego smaku. W każdym razie na pewno nie będzie kwaśno. Jeżeli chodzi o bulion , to w przypadku tej potrawy lepszy będzie ugotowany samodzielnie, aniżeli z kostki (choć(...)średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku kawałek skórki z cytryny 200 ml bulionu drobiowego (może być z kostki, ale lepszy będzie własny) 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pierzu 1 łyżka pszennej mąki (opcjonalnie) Do podania makaron wstążki natka pietruszki Instrukcje
Kulinarna Pokusamasę. Piec: 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć delikatnie ostudzić Masa: 1. Ubić białko na sztywno. 2. Dodać żółtko nadal ubijając 3. Dodać przyprawy, śmietanę i miąższ pomidorowy- jeśli pomidory są pieczone obieramy ze skórki i blendujemy na gładko, jeśli używamy pomidorów z puszki i są już gładką masę omijamy ten krok. 4. Gotową masą zalać podpieczony spód(...)Apetiny. Pozostawić zalewę/oliwę z ziołami na po upieczeniu tarty Piec: 15-35 minut w temperaturze 180-200 stopni do momentu zarumienienia się tarty i ścięcia się masy pomidorowej. Podawać z gałązkami świeżego rozmarynu. Całość dzielić na trójkąciki i skraplać oliwą ziołami z Opakowania Apetiny, nada ona dodatkowego aromatu. Smacznego :) Zobacz także: Wpis bierze udział w akcji
KreatywnePinybabeczkowy sposób na pewno urozmaici Wasze stoły podczas spotkania z koleżankami. A robi się je zaledwie kilka chwil. No to pieczemy :) Składniki: (na 6-9 sztuk) Pomidorowa kosteczka: 3/4 szklanki maki- przesianej przez sito 4 pieczone pomidory, bądź pomidory z puszki- bez skórki, zblendowane na gładko 2 jajka duża szczypta soli 1 wyciśnięty ząbek czosnku duża szczypta pieprzu(...)zdjęcie po przepis na pieczone pomidory Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 1. Ubić białka na sztywno. 2. Dodać żółtka nadal ubijając 3. Dodać przyprawy, śmietanę i miąższ pomidorowy, papryczkę chilli, czosnek 4. Gotową masę nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Piec: 15-30 minut w temperaturze 180-200 stopni. Dekorować serkami kremowymi Apetina przy pomocy szprycy cukierniczej, bądź rękawa cukierniczego
KreatywnePinyłyżka sosu sojowego sól, pieprz, czosnek granulowany 1 jajko olej do smażenia Przygotowanie : Z oczyszczonych pieczarek usunęłam nóżki, które posiekałam w kosteczkę i przesmażyłam z cebulką, szynką, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Całość ostudziłam. Do wystudzonego farszu dodałam suszone pomidory i jajko. Całość doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie wymieszałam. Do każdego kapelusza wkładałam kawałek sera i trochę
Kulinarny Pamiętnikfacet zasnął po jedzeniu- czyli nareszcie się nasycił. Składniki na 4 porcje: 400 g suchej fasoli (moczyć przez 24 h po czym ugotować) 4 białe kiełbasy wegańskie cebula koncentrat pomidorowy 500 g przecieru pomidorowego (z kartonika lub puszki) przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, kminek, liście laurowe, sos sojowy Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć(...)garnku) aż się zeszkli i lekko przyrumieni, dodać przyprawy, przecier pomidorowy i koncentrat, smażyć około 5 minut. Dodać fasolę i dusić pod przykryciem około 30 minut. Na oddzielnej patelni podsmażyć kiełbasę i dodać do już gotowej fasoli. Smacznego
greenscarfobiad . składniki na 4 porcje główka białej kapusty 15 dag ryżu 15 dag marchwi 100 ml mleka 20 dag pieczarek 3 łyżki masła 500 ml bulionu 3 dag koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku przepis Kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb i zalewamy dużą ilością wrzącej wody, obgotowujemy aż liście zmiękną. Następnie kapustę przestudzamy, oddzielamy liście, ścinamy grube nerwy nie uszkadzając(...)pieprzem i solą. Na przygotowanych liściach kapusty układamy nadzienie, zakładamy brzegi kapusty do środka i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy do miękkości pod przykryciem . Podajemy z ziemniakami
Smakowite Daniamarchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy do smażenia 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego szklanka passaty pomidorowej 1 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej szczypta cynamonu i mielonych goździków szczypta lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz /do smaku 150 ryżu pełnoziarnistego mała puszka(...)grubych oczkach. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i delikatnie zeszklić. -Wsypać pozostałe warzywa , chwilę podsmażyć , podlać odrobiną wody , wymieszać i dusić ok.10 minut. -Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku i gotować do zgęstnienia sosu. -Wyjąć listek laurowy , ziele angielskie i lekko zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/. -W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie. -Ugotowany
Zakamarki mojej kuchnizmiany, ale jednak zmiany. :-) 500g mięsa mielonego 2 puszki krojonych pomidorów 2 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, u mnie Orzech 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 8 łyżek mleka kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów (można zastąpić zwykłym olejem) sól, pieprz ser żółty do posypania (opcjonalnie) liście(...)drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy. 3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i gotujemy kilka minut. 5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut
Szefowa kuchniukładamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny sos pomidorowy Pół puszki krojonych pomidorów wlewamy na patelnię, Solimy, pieprzymy. Dodajemy 2 ząbki czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Taką wersję
Mój Smak na Życiejednodniowym wyprzedzeniem i przygotować do zapiekania dnia nastęnego. Czyli bezstresowe danie. Składniki conchiglioni rigati De Cecco Index Food oliwa z oliwek Olitalia Index Food mięso mielone wołowe marchewka sok pomidorowy rycki Ramzes wędzony- ser żółty czosnek, szczypior suszony lubczyk estragon Skworcu natka pietruszki Do zapiekania użyłam między innymi brytfanny Toscana od FLORINA . O brytfannie pisałam w tym miejscu(...)dokładnie masłem. Poukładałam ciasno muszle na dnie. Posypałam natką pietruszki i ..odłożyłam w chłodne miejsce ,bo muszle były mi potrzebne...na drugi dzień. Na godzinę przed podaniem przygotowałam sos pomidorowy z soku pomidorowego , soli i pieprzu. Zalałam muszle delikatnie i posypalam je serem żółtym. Nie zapomnijcie o skropieniu oliwą z oliwek przed zapiekaniem ! Nałożyłam pokrywki i włożyłam do piekranika
Z Kuchni Do Kuchnizdrowy (mnóstwo cennego likopenu) i szybki sposób na makaron - mój ulubiony od paru lat. Trzeba tylko pamiętać, aby nie rozgotować makaronu (ma być al dente) bo inaczej wyjdzie zupa pomidorowa… Składniki: 3 ząbki czosnku 1-2 cebule oliwa 6-7 obranych ze skórki pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 4-5 kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe bazylia
Qlinarnie i Qlinarnie