jesteśmy w stanie zliczyć na ile sposobów można podać makaron... chyba nie. W naszym domu jada się dużo makaronów, teraz przyszła ochota na makaron z klopsikami z sosem pomidorowym. Szybkie do zrobienia, aromatyczne a przy tym klopsiki są mięciutkie. Klopsiki tym razem zrobiłam wieprzowe, jeżeli nie lubimy wieprzowiny świetnie też się nadadzą drobiowe, wołowe itd. Oczywiście makaron wykonany własnoręcznie(...)wrzucam do patelni i mieszam z sosem, chwilkę trzymam na patelni, aby smaki się połączyły- nakładam na talerz dodaje klopsiki posypuję świeżą bazylia i wiórkami parmezanu- gotowe sos przepysznie pomidorowy a klopsiki mięciutkie rozpływające się w ustach :)Smacznego
Basia w kuchniLubisz paprykę i drób? To koniecznie wypróbuj to danie, mozno paprykowe, mocno pomidorowe, mocno pyszne ! Składniki:pól kg piersi z kurczaka sól,pieprzsłoiczek koncentratu pomidorowego 200 gszklanka wodypól papryki czerwonejpól papryki żóltejzioła prowansalskietymianekrozmarynpapryka słodkapapryczka chili- odrobinkęząbek czosnkuolej do smażeniaWykonanie:Piersi kurczaka kroimy na kotlety, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do naczynia żaroodpornego wykładamy koncentrat, dolewamy
Z Majeczką w kuchnidaltego dałam trochę tego i trochę tego, by zobaczyć, który najlepszy na pizzę..Zrób ciasto według tego przepisuCebulkę, kiełbasę i boczek podsmaż na tłuszczyku z boczku.Ciasto posmaruj sosem pomidorowym bądz ketchupem. Wyłóż na wierzch podsmażone dodatki.Poukładaj sery...Zapiekaj w 230 stopniach ok.15-max 20 minut, po tym czasie pizza powinna być już gotowa.Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniświeżych drożdży półtorej łyżeczki solipół łyżeczki cukru3 łyżki oliwy z oliwek EXTRA VERGINE Olitalia 300 g sera żółtegopomidory suszone w oleju PONTI dobra gatunkowo kiełbasa cienka1 cebulasos pomidorowy z ziołamiboczek wędzony 10 długich plastrówkilka szt śliwek suszonych100 g pieczarekoliwki SERPIS chili Picante (nowość w ofercie)Wykonanie:Przesiewamy mąkę do miski i wlewamy oliwę. Do szklanki rozkruszamy drożdże i dolewamy(...)mini pizzy na cienkim cieście.Każdą porcję ciasta dokładnie rozciągamy, wałkujemy na okrągło. Na obrzeża układamy starty ser i zwijamy dokładnie zlepiając ciasto. Na środek wykładamy porcję ulubionego sosu pomidorowego, na niego porcję startego żółtego sera i ulubione dodatki.Np. Pieczarki, pokrojona w cienkie półplasterki cebula, pomidory suszone pokrojone w paseczki, boczek i kiełbasa, oliwki. Pomidory PONTI są naprawdę rewelacyjne
Malinowe Pocałunkikonserwie, ale z powodu dużej zawartości soli w nichstaramy się ich nie kupować.Jak tylko zobaczyłam tę masę świeżych rybek postanowiłam zrobić sama takie śledzie w sosie pomidorowym.Śledzie czyścimy, odcinamy głowy i myjemy.Następnie osuszamy , nacieramy lekko solą i oprószamy w mące.Tak przygotowane ryby smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z dwóch stron.Ju(...)usmażone śledzie kładziemy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i ostudzenia.Kiedy rybki są już letnie lub zimne wkładamy słoików, czy innych pojemników.Teraz potrzebujemy sosu pomidorowego, który robię w/g przepisu http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html Jeszcze gorący sos chwilę blenduję
Pasje Jolkistworzony został przez pasterzy zwierząt. Gotowali z tego co mieli pod ręką. Oczywiście dziś ten przepis jest mocno zmieniony i będzie nadal zmieniany.A oto moja wersja:- Pieczarki 40dkg- Sos pomidorowy 1 litr- szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może być salami lub wędzony boczek- niecałe pół szklanki śmietany słodkiej, czy kwaśnej(...)dowolnie)- przyprawy:pieprz, czosnek i sól opcjonalnie gdyż inne składniki są posolone.- olej lub masło klarowane do podsmażenia- posiekana pietruszka(garść)Robimy sos pomidorowy według http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html jeżeli nie mamy świeżych pomidorów używamy tych z puszki. Kroimy szynkę w paski lub kostkę, jak nam wygodnie.Rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy szynkę i chwilę smażymy.Podczas gdy nam się nasza wędlina
Pasje Jolkiolejem słonecznikowym, nie za cienko i rozprowadziła połowę ciasta rękoma rozciągając równomiernie do brzegów. (jeżeli robiłeś/aś ciasto z 500 gram mąki, to użyj całego ciasta).Rozsmarowała sosem pomidorowym dokładnie, nie omijając brzegów.I PRZYSZŁA KOLEJ NA DODATKIW czasie gdy ciasto sobie rośnie my dekorujemy.Pokrojoną szynkę moja młoda przyjaciółka Alicja rozłożyła na całej pizzy, na jednej położyła
Pasje Jolkinaczyń krwionośnych, reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu we krwi. A ekologiczny koncentrat pomidorowy, bogaty w niezbędny i polecany likopen, czyni Ketchup bez cukru BIO prawdziwie zdrowym, mocno pomidorowym i niezbędnym produktem w każdej kuchni. Całości dopełniła Musztarda łagodna BIO, która poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie
Z Kuchni Do Kuchnigołąbków)0,5 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe)100 g białego ryżu1 średnią cebulkęprzyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, majeranekolej do smażeniaDo sosu:2 średnie marchewki2 cebule500 g pomidorowej passaty200 g dobrej jakości przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)przyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, słodką paprykę, zioła prowansalskieolej do smażeniaDodatkowo:świeże zioła do podania (u mnie natka pietruszki)Najpierw
Ratunku obiadwyjdzie bosko). Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez.Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?).Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :)Posypujemy serem żółtym, startym. Dodajemy kleksy keczupu.PIECZENIE:Od 45 minut do 1 godziny
Wypisz Wymalujodchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez.Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?).Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :)Posypujemy serem żółtym, startym. Posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami.Dodajemy kleksy keczupu.PIECZENIE
Wypisz Wymalujzrobić wcześniej i doskonale smakuje odgrzewana.SKŁADNIKI 1 główka średniej kapusty3 woreczki ryżu1 kg mięsa z łopatkisól , pieprz , przyprawy2 cebule2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka śmietanypasta pomidorowa do sosukostka rosołowaWYKONANIEKapustę podgrzewamy w garnku i ściągamy liście, na liściach odcinamy zgrubienia . Ryż obgotowujemy dodając odrobinę soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy(...)masę. Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz.Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok 1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni .Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę rosołową. Oddzielnie w kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną dodajemy trochę wody żeby rozrzedzić. Wlewamy do wywaru . Gołąbki podjemy
W kuchennym oknie Ewyprzełożyć do dużego garnka wszystkie składniki: kapustę kiszoną, włoską, zawartość naszej patelni, obrane mięso z golonek, przyprawić majerankiem, przyprawą do bigosu, słodką papryką, ew.solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym i ... cierpliwie prypcić na małym ogniu ok 40-50 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli płynu mamy mało, uzupełniamy go odrobiną wody pozostałej po gotowaniu golonki
Walijskie Pichceniekażdego pobytu w PL przywożę sobie jakiś fajny przepis. Ostatnim razem dostałam przepis na pyszną karkówkę. Z grzybami robiłam już niejednokrotnie, ale nigdy w słodko-kwaśnej pomidorowej zalewie. Przepis lekko zmodyfikowałam, dorzuciłam pieczarki i trochę zmieniłam proporcje zalewy. Karkówka wyszła pyszna, mięciuteńka ... spokojnie można ją jeść z samym chlebem, ale, że u mnie obiad bez ziemniaków(...)jest obiadem straconym ... była więc z ziemniakami :)) Składniki: 1,5kg karkówki przyprawa do karkówkimajeranekostra papryka2 cebulesuszone grzyby150g pieczarekolej Zalewa: 3 łyżki magi, 3 łyżek octu winnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego , 7-8 łyżek wody (ja dodaję wodę od moczenia grzybów), 2 łyżeczki cukru 1 łyżka pikantnego ketchupu Wykonanie: Suszone grzyby namoczyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Karkówkę pokroić
Walijskie Pichceniewrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez połowę czasu podanego na opakowaniu.Ułożyć makaron w naczyniu żaroodpornym, na niego położyć równomiernie liście szpinaku a następnie polać sosem mięsno-pomidorowym. Delikatnie wymieszać łyżką aby makaron połączył się z sosem. Posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawać
Złote przepisy