łyżki oleju ( u mnie olej pestek winogron) 200 g jaśminowego ryżu 300 – 400 g pomidorów krojonych bez skóry z puszki lub gęstej passaty 200 g koncentratu pomidorowego 300 g marchewki 200 g cebuli 3 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego lub czarnego octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego(...)dodajemy suszoną paprykę, czosnek, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty. Podlewamy białym winem i smażymy do zredukowania się płynu. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy dalej na wolnym ogniu. Dodajemy sos sojowy, sos rybny, octem balsamiczny, sól, pieprz, pół łyżeczki cukru i harrisę do smaku. Kiedy sos warzywny doprawimy, dodajemy ugotowany ryż
Tajemnice SmakuŚniadanie 8:00 Dwa motylki czyli chleb z ogórkiem i papryką. II Śniadanie 10:30 Jogurt naturalny z bananem, pyłkiem pszczelim i kaszą jaglaną. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa. II Danie 16:00 Pstrąg i frytki z marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków, cukinii i batatów. Podwieczorek 17:30 Domowy budyń z wanilią. Tutaj>>> jest przepis
lady-och-mistrzyni.blogspot.comcebula 2 łyżki oleju 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 100 g kabanosów wieprzowych 4 pieczarki 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 50 g sera cheddar szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy, dodajemy śmietanę i gałkę(...)Tłuczemy na gładko. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, pokrojony w 5 mm kawałki kabanos, posiekane pieczarki. Po 5 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, koncentrat pomidorowy, smażymy jeszcze chwilę. Dokładnie ze sobą mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniach żaroodpornych (takich na jedną osobę), na dnie układamy farsz. Na wierzchu układamy warstwę z ziemniaków
R'n'G Kitchencebuli białej 1 większa marchewka 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 100 ml oleju 150 ml wody 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka gorczycy mleko do moczenia śledzi Przygotowanie : Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKażdy, kto lubi rybę po grecku (Grecy wybaczcie), powinien polubić również taką wersję ryby na zimno w pomidorowym sosie. Dla mnie jest to hit wigilijnego stołu. Uwielbiam kluski z makiem i wielkim sentymentem darzę zupę z suszu owocowego (kiedy ostatnio ją jadłem?), ale taką rybę mógłbym zjeść w pojedynkę nie pozostawiając nikomu ani okruszka (czy ryby mają okruszki?). Oczywiście
zadanie-gotowanieziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 3 średnie ziemniaki ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 400 ml passaty pomidorowej) sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka curry duża szczypta ostrej papryki odrobina startego na tarce imbiru
Simply Foodwieprzowiny bez kości (okrawków) 40 dkg kiełbasy 6 dkg tłuszczu 5 dkg boczku wędzonego 1duża cebula 2 łyżeczki czubate mąki 5 łyżek płaskich koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka soli 2 łyżeczki czubate cukru 1,5 ząbka czosnku 2 łyżeczki płaskie papryki mielonej pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną ugotować. Kapustę białą pokroić w gruby makaron(...)wyjąć kości, mięso obsmażyć na części tłuszczu, dodać drobno pokrojoną cebulę, podlać wodą, udusić, miękkie pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i mąkę, zasmażyć. Do kapusty dodać gorącą zasmażkę i uduszone mięso. Bigos zagotować. Czosnek obrać,wycisnąć, wymieszać z bigosem. W miarę potrzeby dodać trochę gorącej wody. Bigos gotować
Przepisy kulinarne babci Antoninywww.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/ryz-z-jablkami-duszonymi-z-cynamonem3-1170x874.jpg Miała być dzisiaj zupa pomidorowa z ryżem (a w zasadzie to z kaszą jaglaną, ale się skończyła :) ) Wstawiłam zatem ryż i kiedy sięgnęłam do lodówki po zupę, okazało się że ktoś ją dzień wcześniej skonsumował i się do tego nie przyznał ;) Stwierdziłam, że zrobię w takim razie szybki obiad na słodko (oczywiście bez dodatku białego cukru). Rzuciłam
Moja DelicjaMoże to nie wyszukane danie , ale za to bardzo smaczne , kiedy czasem zostanie mi makaron np z rosołu czy pomidorowej , wykorzystuje go własnie w ten sposób nigdy nie wyrzucam , smakuje mi jak zarówno mojej rodzince , zapraszam do wypróbowania . Składniki makaron ugotowany 4 jajka 1 serek topiony ziołowy 1 ząbek czosnku pieprz czarny sól
Mój Smaksmaczna. Składniki : filet z mintaja w kostce mąka do panierowania ryby (zwykła lub kukurydziana) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 1 por 1 cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier Przygotowanie : Rybę możemy przekroić na pół. Solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony (3-4 minuty). Wykładamy(...)pietruszkę i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Wszystkie warzywa chwilę smażymy na oleju, podlewamy pół szklanki wody i dusimy na małym ogniu 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy. Przykrywamy przygotowanymi warzywami rybę. I gotowe! 6. Sałatka śledziowa z burakiem Jaką sałatkę zrobić, by zmieścić się w czasie 30 minut
dobra gospodyni dom wesołym czyniłopatki duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 5 pieczarek 5 dużych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie marchewki korzeń pietruszki 2/3 szkl zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz łyżka czosnku granulowanego łyżka słodkiej papryki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki oleju Mięso myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym(...)ziele ang. Zupę gotujemy do miękkości wszystkich składników. Wtedy dodajemy groszek, paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki. W razie konieczności dolewamy jeszcze trochę wody i doprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze ok 20-30 minut. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki
Smakołyki AsiŚledzie w sosie salsa to idealna przekąska na wigilijny stół. Pyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw zasmakują pewnie nie jednemu z Was :) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie znajdziecie tutaj: Przepisy na Święta . Przepis pochodzi z bloga Marta Gotuje. Śledzie w sosie salsa – Składniki: 500 g płatów śledziowych 2 łyżki oleju […] The post Śledzie
Kulinarne Przebojefiletu z dorsza lub innej ryby, 4 duże marchewki, 5 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 selera, 6 łyżek przecieru pomidorowego, sól, pieprz, woda, 4 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia. Wykonanie: Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć(...)oleju pozostałym od smażenia ryb. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, podlać wodą dusić około 10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać trochę wody, dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 warzyw, ułożyć połowę ryb, przykryć kolejną częścią warzyw. Wyłożyć resztę ryb oraz resztę warzyw. Odstawić
Z miłości do słodkościłyżeczka pieprzu ziołowego 10 ziarenek pieprzu kolorowego pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki imbiru w proszku pół łyżeczki pieprzu czarnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej Wykonanie Słodką kapustę szatkuję , kapustę kiszoną płuczę w wodzie i odciskam bardzo dokładnie z nadmiaru soku , następnie do garnka z odrobiną oleju przekładam(...)kapustę , dokładam wszystkie nasze przyprawy , kostki rosołowe i gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusty będą miękkie . Jak nasz bigos jest już ugotowany , na sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy , doprawiam do smaku solą lub pieprzem i gotowe do podania
Mój Smakciecierzycę, ale resztę pozostawiłam bez zmian. Składniki: 300 g cieciorki 2 cebule ok. 250 g boczku wędzonego ok. 300 g kiełbasy drobiowej 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka kminku całego kminek mielony słodka papryka mielona szczypta papryki chili 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Cieciorkę zalewamy(...)puszki i smażymy jeszcze ok. 5 min. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w ilości ok. 1,5 l. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę, sok pomidorowy oraz przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony, słodką paprykę mieloną, paprykę chili oraz cukier i ketchup. Gotujemy przez ok. 10-15 min. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą
Kuchnia MagdaLeny