pomidorowa - 2000 przepisów (strona:51/134)

Schab pod warzywną pierzynką i mozzarellą 190

żeby było kruche i soczyste jest dość trudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne mieszanki warzyw, zalane mieszanką keczupu i majonezu albo przecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem aromatycznego, smacznego sosiku z leżących na nim dodatków. Ten sposób jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny

Kto ugości moich gości?
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 390

chilli 250 g pieczarek, pokrojonych plasterki 1 mała cukinia. pokrojona w plasterki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 400 g puszka krojonych pomidorów 60 g koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii cukier do smaku 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 1 łyżka odsączonych kaparów (opcjonalnie) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw(...)mieszając, przez około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Następnie wlej wino i gotuj na dużym ogniu przez 30 sekund. Po tym czasie wlej bulion i dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki, cukinię, kurczaka, pieczone warzywa i kapary. Doprowadź

karmelowy
Pomidorowe serce. I historia z dreszczykiem 219

wyleją, i bez mycia piekarnika się nie obejdzie... Przepis znalazłam na blogu Drink eat live niemal rok temu i bardzo żałuję, że za jego wykonanie zabrałam się dopiero teraz... Pomidorowa tarta tatin Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 500 g pomidorków koktajlowych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Leczo z makaronem penne 210

słoneczne dni. :) Składniki: 1/2 średniej cukinii 1 pomidor 1/4 czerwonej lub żółtej papryki  1 średnia marchewka  2 średnie pieczarki  1 mała cebula 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: pieprz cayenne, pieprz, zioła prowansalskie, koperek   50g makaronu penne olej Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy(...)się zeszkli i dodajemy pozostałe warzywa. Dolewamy trochę wody i nakrywamy przykrywą, aby wszystko się dusiło. Jeśli woda odparuje dolewamy kolejną, aż do miękkości warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie przekładamy na ugotowany makaron. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej 167

cebule sól papryka ostra mąka olej do smażenia Zalewa: 900 ml wody 250 ml octu cebula 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 3 łyżeczki cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie   Ryby oczyszczamy z łusek ,kroimy w dzwonki. Cebule ścieramy na tarce ,nacieramy startą cebulą ,doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnie ryby płuczemy ,oprószamy solą i ostrą(...)obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przekładamy do słoików. Do wody dodajemy pokrojoną w talarki cebulę ,cukier ,pieprz ,liście laurowe i ocet. Zagotowujemy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 min. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Następnie pasteryzujemy ok. 30 min. Po tym czasie odstawiamy w chłodne miejsce na kilka

R'n'G Kitchen
Kluseczki francuskie. 243

Kluseczki francuskie są bardzo delikatne i nadają się jako danie główne z dowolnym sosem: pomidorowym czy grzybowym oraz jako dodatek do zup. Tak wygląda ciasto z dodatkiem koperku. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 dag. masła 6 dag.mąki pszennej sól WYKONANIE: Mąkę przesiać, jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa

Kuchnia Beaty
Niezła rybka... 208

nich coś na lato.  SEKO SA zajmuje się głównie produkcją marynat rybnych, wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, sałatek i past rybnych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych oraz innych rybnych wyrobów garmażeryjnych. W ofercie jest ponad 200 pozycji asortymentowych opartych głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z Islandii, Norwegii, Danii i Niemiec. Do mnie dotarły

Z Kuchni Do Kuchni
Musaka i blogowy kryzys 243

minut, żeby odparować nadmiar wody z pomidorów. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Brytfankę smarujemy oliwą z oliwek. Wykładamy jej dno połową zgrillowanych bakłażanów. Na bakłażany kładziemy masę pomidorową z wołowiną. Przykrywamy pozostałą częścią bakłażanów. W misce mieszamy jajka z jogurtem naturalnym. Zalewamy bakłażany powstałą masą jajeczną. Na wierzch sypiemy starty na tarce ser. Pieczemy ok. 40 minut

W kuchni wieczorem
Test patelni WOLL Saphir Lite Induction 223

posiada bardzo wysoką krawędź, a także szklaną pokrywę, co czyni ją idealną do duszenia różnego rodzaju mięs, gulaszy i potrawek. Przygotowałam na niej gulasz wieprzowy z fasolą i sosem pomidorowym . Patelnia rozgrzała się w całości w trybie natychmiastowym, a idealnie dopasowana, ciężka, szklana pokrywa zapobiegła rozpryskiwaniu się sosu wokół patelni. W związku z tym, że patelnia posiada nieprzywierającą powłokę

My Culinary Art
Szybkie spaghetti bolognese 234

rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili dorzucamy mięsko, dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę. Całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy do zagotowania.  Po chwili nasz sos jest gotowy:) Wykładam makaron na talerz, polewam sosem, posypuje serem pokrojonym w małą kostkę (jeżeli mam w kawałku

Kolejny blog o gotowaniu
Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym sosem pomarańczowo-pomidorowym 167

każdej kromce układamy kiełki, odsączone z oliwy filety z tuńczyka oraz szparagi. Całość ozdabiamy posiekanymi ziołami i polewamy sosem. Smacznego :) Artykuł Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym sosem pomarańczowo-pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pianka szparagowa z pomidorami 149

momentu zezłocenia się masy jajeczno-śmietanowej. Podawać na ciepło, bądź schłodzoną. Dekorować świeżym rozmarynem Smacznego :) Zobacz także:                    Kosteczka pomidorowa alla babeczki         Pianka z zielonego groszku

KreatywnePiny
Sałatka kuskus z kurczakiem 324

łodyżek świeżej mięty, listki oberwać i grubo posiekać 1 cytryna  1 płaska łyżka cukru 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5-7 łyżek dobrej oliwy z oliwek duża łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) ocet balsamiczny ciemny (opcjonalnie) papryka słodka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie) sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich Do podania - gęsty jogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały(...)spożywana na ciepło, ten etap należy pominąć i spożywać zaraz po przyrządzeniu). 6. Po tym czasie wyjąć, spróbować i ewentualnie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem, można dodać koncentratu pomidorowego, octu balsamicznego lub ziół prowansalskich. Podawać z jogurtem lub dressingiem jogurtowym oraz cząstkami cytryn lub limonek

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz a'la Strogonow 163

przygotować z mięsa wieprzowego.   Smacznego!!!   Składniki: 1kg polędwicy wołowej, 0,5 kg pieczarek, 4 duże cebule, 6 ogórków kiszonych, 1 słoik papryki konserwowej (250ml), 6 łyżek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, olej do smażenia, 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem, pokroić w paski o grubości ok. 1 cm. Podsmażyć. Odstawić na bok. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić(...)paski, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażyć i dodać do mięsa, dokładnie wymieszać. Dolać 1,5 l wody i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu ok. 1.5 godziny, od czasu do czas mieszając. Czas duszenia zależy od mięsa. Na koniec wymieszać mąkę z wodą i zagęścić gulasz

Passion of Cooking
Wołowina Michoacan 169

Polecamy pyszny, sycący i aromatyczny gulasz z wołowiny w sosie pomidorowym z dodatkiem fasolki szparagowej, która doskonale urozmaica ten gulasz. Danie pochodzi z południowo-zachodniego Meksyku, regionu Michoacán stąd jego nazwa. Składniki: - 500 g wołowiny - 250 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 1 łyżka oliwy - 250 g fasolki zielonej szparagowej - 0,5 l wywaru

Kuchenne Wariacje