smaczne a dodatkowo polane budyniem smakują wprost bajecznie. Składniki na 12 Muffinek: 100 g rabarbaru 140 g cukru trzcinowego 75 ml oleju rzepakowego 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 285 ml kwaśnej śmietany 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 0,5 łyżeczki sody 8 łyżek gotowego ‚custard’ lub gęstego budyniu waniliowego/śmietankowego cukier trzcinowy do posypania Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Cukier, olej, jajko, skórkę z pomarańczy i śmietanę mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek, sodę i mieszamy łyżką całość. Dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Napełniamy je do połowy ciastem. Na ciasto
Made By Mom And Sonwielkości kl. M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki rodzynek skórka z pomarańczy 1 łyżka soku z pomarańczy Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę, zarabiamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Twaróg i masło przekręcamy przez maszynkę o bardzo drobnych oczkach. Oddzielamy
kgwjanczewooddech i jest dobry na leczenie małych ran w jamie ustnej (ma właściwości bakteriobójcze) pomaga w lepszym krążeniu krwi i zwiększa koncentrację (poprawia ukrwieniu mózgu), i jeeeeeszcze więcej POMARAŃCZA - polecana podczas diety - duża ilość błonnika wspomaga przemianę materii, jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, olejki eteryczne działają uspokajająco, poprawia odporność i jako naturalny przeciwutleniacz zapobiega przeziębieniom. Nigdy(...)kupuj pomarańczy z pofałdowaną skórą - świadczy to o mniejszej i bardziej suchej ilości miąższu GRANAT - łagodzi problemy z trawieniem i hamuje uczucie głodu, pomaga w stanach zapalnych i chorobach serca Składnik (2 porcje): 2 cm świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 1 duża pomarańcza 1 granat 1 duże jabłko 1/2 limonki Przygotowanie
Pora na pora i pomidoraPiękne, wilgotne, głęboko kakaowe ciasto z dominującym aromatem pomarańczy zachwyci Waszych domowników i gości. Cały trik tkwi w dodanych do ciasta ugotowanych do miękkości pomarańczy wraz ze skórką. Pomarańcze gotują się dwie godziny więc ten etap najlepiej wykonać dzień przed pieczeniem. Ciasto spodoba się bezglutenowcom bo przygotowane zostało na bazie zmielonych migdałów, bez dodatku mąki. Przepis znalazłam w książce Nigelli(...)Lawson. Podany czas przygotowania nie uwzględnia gotowania pomarańczy
Milion Smakówpowodzeniem udekorować bitą śmietaną choć efekt nie będzie już aż tak spektakularny. Obowiązkowym elementem każdej cassaty jest duża ilość kandyzowanych owoców, w tym koniecznie skórki z limonki i pomarańczy oraz kawałków gorzkiej czekolady. Każda włoska cassata składa się z puszystego biszkoptu, dużej ilości serka ricotta z bakaliami oraz przemykającej gdzieniegdzie nuty włoskiego likieru Maraschino bądź Amaretto. Jest naprawdę przepyszna(...)nożykiem. Krem z ricotty: 750 g schłodzonego serka ricotta 300 g schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 300 g owoców kandyzowanych (u mnie skórka z limonki i z pomarańczy, żurawina, morele, wiśnie) 100 g płatków z gorzkiej czekolady Owoce kandyzowane pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Stopniowo dodawać serek ricotta cały czas ubijając
maniapieczeniaPyszne klementynki w syropie z dodatkiem wanilii i wody z kwiatów pomarańczy. Pyszne i bardzo aromatyczne! Idealne jako jadalny prezent pod choinkę lub jako dodatek do deserów czy ciast. A do czego świetnie się sprawdzą zobaczycie już jutro :) Składniki: 8 większych klementynek, 2 szklanki cukru, 4 szklanki wody, 1 laska wanilii, 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy Klementynki(...)garnuszki umieścić cukier oraz wodę, całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Do podgotowanego syropu dorzucić przeciętą laskę wanilii oraz wodę z kwiatów pomarańczy, a po chwili dołożyć plastry klementynek. Kiedy całość zacznie się gotować zmniejszyć ogień i przykryć garnek papierem do pieczenia, dobrze przykładając do powierzchni syropu. Klementynki gotujemy na małym/ średnim ogniu przez
Plate of Joyjarmużu, 300 ml oleju Czerowna kapusta: 300 g czerwonej kapusty, 50 g cukru, 5 ml octu z białego wina, 100 ml porto, 100 ml soku z czarnej porzeczki, 1 pomarańcza, 1 laska cynamonu Marynowane śliwki: 150 g śliwek, 1 gwiazdka anyżu, 2 g cynamonu, 100 ml śliwowicy, 80 g cukru Sos porto: 100 ml demi glas, 50 ml porto, szalotka(...)przygotować złoty karmel ze smażyć na nim blanszowaną kapustę i dodać porto. Gdy wino odparuje dodać soku z czarnej porzeczki i ugotować do miękkości. Na koniec dodać sok z pomarańczy i cynamon. 5. Śliwowice zagotować dodać anyż, cynamon i cukier. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Włożyć na 10 minut do gorącej marynaty. Obrać ze skórki i przechowywać do momentu
Plate of Joyznów odnajdę radość w robieniu tego co lubię, a może utwierdzę się w przekonaniu, że to nie było dla mnie... Na zakończenie mocny akcent... Likier pomarańczowo - kawowy 3 duże pomarańcze 12 dag kawy w ziarnach 50 dag cukru 0,75l wody 1,5l alkoholu 95% 1 malutka kora cynamonu Pomarańcze szorujemy, parzymy i wycieramy do sucha. Każdy owoc nakłuwamy kilkadziesiąt(...)noża. W nacięcia wciskamy ziarenka kawy. Tak przygotowane owoce umieszczamy w słoju. W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier, a gdy syrop ostygnie dolewamy do niego alkohol i dokładnie mieszamy. Pomarańcze zalewamy alkoholowym syropem, dodajemy cynamon i odstawiamy do maceracji na 2-3 miesiące. Bardzo ważne, aby alkohol całkowicie zakrył owoce. Od czasu do czasu otwieramy słój i delikatnie mieszamy nalew
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/dorada, 1/2 pomarańczy, 2 plasterki cytryny, sól, garść rozmarynu, 6 plastrów boczku w cienkich plastrach, łyżka masła, Rybę oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Rozłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Folię posmarować oliwą lub masłem. Pomarańczę cienko obrać, skórkę pokroić(...)cienkie paseczki. Pomarańczę pokroić w plasterki. Rybę oprószyć w środku solą, do środka włożyć trochę rozmarynu, plasterki pomarańczy, cytrynę. Rozłożyć na folii plasterki boczku. Na nich ułożyć rybę. Na rybie położyć plasterki cytryny i posypać ją skórką pomarańczową oraz rozmarynem. Rybę okryć boczkiem. Zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut
królestwo garówkaczych nóg, marynata: skórka otarta z 2 pomarańczy, sok z 2 pomarańczy, 1 łyżka startego świeżego imbiru, sól, 3 pomarańcze 200 ml białego półwytrawnego wina, łyżka miodu Nogi kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nimi nogi kaczki i odstawić na co najmniej 2 godziny. Nogi włożyć do garnka z grubym dnem i powoli smażyć wytapiając tłuszcz(...)skórka lekko się zrumieni, odlać tłuszcz. Wlać wino. Z pomarańczy wyciąć cząstki bez skórek - (odciąć górę i dół, odkroić całą skórkę razem z białymi błonami, następnie wyciąć z pomiędzy błon cząstki). Włożyć do garnka z kaczką. Dusić pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby dolać trochę wody. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć i trzymać w cieple. Sos zmiksować, doprawić
królestwo garówkubeczek jogurtu 4 kubeczki ( od jogurtu ) mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego aromat pomarańczowy lub cytrynowy, waniliowy 3 pomarańcze szczypta soli 2 łyżki miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jako miarki użyć kubeczek od jogurtu ( 125 ml ) Wbić do miski 3 jajka dodać cukier i zmiksować mikserem lub ręcznie. Następnie dodać resztę składników(...)aromat zapachowy, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, sok z 1 wyciśniętej pomarańczy, olej, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec około 35 minut ( sprawdzić środek patyczkiem ) w nagrzanym do 170 ° C piekarniku. Drugą pomarańczę pokroić na duże plastry i przesmażyć z 2 łyżkami miodu aż do uzyskania pomarańczowego
zielonacukinkadużo. Polecam ją w szczególności na gorąco. Składniki: 650 ml mleka 200 g cukru 200 g masła 225 g kaszy manny 50 g rodzynek 2 łyżki utartej skórki z pomarańczy sok z 1 pomarańczy Przygotowanie: Mleko zagotować. W średniej wielkości naczyniu stopić cukier uważając by go nie przypalić. Gdy cukier się za brązowi zmniejszyć ogień i powoli małymi porcjami dolewać(...)Dodać do masła kaszę mannę i smażyć ją co jakiś czas mieszając przez około 15 minut. Gdy kasza zbrązowieje zmniejszyć ogień. Do mleka z karmelem dodać rodzynki, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Powoli wlać mleko do kaszy manny. Zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż kasza wchłonie całe mleko. Trzeba uważać, żeby nie przypalić
Mama GotujeNareszcie..była okazja ją zrobić :D Kaczka z jabłkami i pomarańczami SKŁADNIKI: kaczka 1,5kg 4 jabłka 2 pomarańcze marynata:sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka słodka, chilli, lubczyk, oliwa kluski śląskie Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy(...)wstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin. 2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką. Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2 godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól godziny bez przykrycia , pól godziny z - żeby nabrała rumieńców
MarciochaKucharzykolejny pomysł na wariację z białym serem. Dość intensywnie wyczuwalna nuta pomarańczy dodaje im niepowtarzalnego smaku oraz działa lekko orzeźwiająco. Serniczki: --> 100g białego sera -> 1 jajko -> 1 łyżeczka miodu -> 2 łyżki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka płatków owsianych - > 1-2 łyżki soku z pomarańczy -> Skórka z 1/3 pomarańczy Kisiel: -> Garść mrożonych malin(...)łyżka miodu -> 1 łyżeczka żelatyny Ser, jajko, miód oraz mąkę dodajemy do jednej miski. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy oraz wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy serniczki w dowolnym kształcie [ciasto może bardzo lepić się do rąk więc polecam wcześniej zwilżyć dłonie wodą]. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy około 2 minut z każdej
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Wołowina w pomarańczach i miodzie to właściwie przepis na kurczaka z pomarańczą, miodem i czosnkiem... w moim przypadku z podmienionym mięsem. Przepis otrzymałam już w zeszłym roku od miłościwie mi panującej Agnieszki, w mailu zatytułowanym "Kurczak Artura". Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że z owym Arturem zdarzy mi się współpracować na polu zgoła innym niż kulinarne:) Potrawę postanowiłam przetestować(...)przepis zamieszczę w kolejnym poście... Składniki: 0,5 kg wołowiny 4 ząbki czosnku 2 duże łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego* gałązka świeżego rozmarynu sok z 4 pomarańczy oliwa 1 łyżeczka Sambal Oelek (pasty z chilli) Przygotowanie Wyciśnięty czosnek, miód, sos sojowy, sok z pomarańczy, pastę chilli, posiekany rozmaryn i łyżkę oliwy dokładnie wymieszać. Wołowinę
Kulinarne Inspiracje