łyżeczka proszku do pieczenia - skórka i sok z jednej pomarańczy - 1/2 tabliczki ciemnej czekolady Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, sok i skórkę z pomarańczy. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowaną masę wkładamy do małych foremek na ciasteczka lub formujemy kuleczki. Pieczemy około 20 minut w 180 C. Zimne
Zainspirowana w kuchnibędę u wyższości drobiu na moim stole. Od razu podaję: dziś kurczak pieczony z pomarańczami. Zapraszam Składniki: 1 tuszka kurczaka ok 1,5 kg 1 duża pomarańcza 2 łyżki masła rozmaryn świeży- 2 gałązki papryka słodka mielona sól,pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Kurczaka płuczemy, obsuszamy. Nacieramy w środku i na zewnatrz solą i pieprzem. W srodku(...)nacieramy też słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Pomarańczę obieramy, usuwamy białą skórkę, kroimy na cząstki. Wkładamy do srodka kurczaka.Wkładamy też rozmaryn, Zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Smarujemy z wierzchu masłem. Zapiekamy 1 godz. Po tym czasie jeszcze ok 10 minut bez przykrycia żeby się zrumienił
Z Majeczką w kuchnimleka słodzonego oraz śmietanki. Ponieważ jak już można po naszych wpisać zauważyć nie lubimy aby coś nam zmarnowało takowóż postanowiliśmy te resztki spożytkować. Wystarczyło dodać trochę z soku z pomarańczy oraz jabłka i gotowy koktajl, który po schłodzeniu w lodówce okazał się pysznym zwieńczeniem tego męczącego tygodnia. Składniki: 200 ml mleka słodzonego zagęszczanego 200 ml śmietany do deserów(...)śmietanka a później razem sok i miąższ. Oczywiście jak to nie jeden raz już pisaliśmy, odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Ponieważ napój jest wyjątkowo słodki, przyda się kawałek pomarańczy na samym końcu
Smaki Brazyliipikantny deser z karmelizowanymi brzoskwiniami i pyszne, rozgrzewające i aromatyczne grzane wino - przepis na nie znajdziecie na dole. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 700 ml czerwonego wina wytrawnego 1 pomarańcza 1 jabłko 4 goździki szczypta imbiru 2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Jabłko i pomarańczę obieramy. Jabłko kroimy w drobną kostkę(...)pomarańczę filetujemy. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku, mieszamy i wstawiamy na mały ogień. Podgrzewamy do temperatury ok. 60-80 stopni (10 minut), nie doprowadzając do wrzenia. Jeżeli zagotujemy, wyparuje alkohol. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do kubeczków (najlepiej bez goździków) i podajemy. Smacznego
My Culinary Artlekkim nadszarpnięciu). Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 2 kefiry (800 g) 1 jabłko 2 kiwi 2 pomarańcze 3 banany WYKONANIE Banany muszą być dojrzałe, zaś pomarańcza jak najbardziej soczysta. Owoce obrać i wrzucić do blendera. Jeżeli pomarańcza ma pestki, to koniecznie należy je wyciągnąć. Jabłko również obrać ze skórki i wrzucić bez ogryzka. Wlać kefiry i włączyć
Passions hobbies lifedwie porcję) : Herbatniki Garść Ulubionych orzechów 100g Gorzkiej czekolady 250g Mascarpone 1 łyżka soku z cytryny Ok. 2 płaskich łyżek cukru pudru Puszka brzoskwiń Sok z jednej dużej pomarańczy Borówki Jak przygotować? Herbatniki i orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa lub blendera. Ja czekoladę rozpuściłam w rondelku z 3-4 łyżkami wody, można też rozpuścić czekoladę(...)nasza serową masę. Mascarpone mieszamy z sokiem cytryny oraz cukrem pudrem. Przekładamy do naszych pucharków. Brzoskwinie miałam tylko w puszcze, dlatego wrzuciłam je wszystkie do blendera,dodałam sok z pomarańczy i zmiksowałam na gładką masę, następnie przełożyłam do pucharków i udekorowałam borówkami. Przypominam Wam również o Styczniowym Wyzwaniu !:) Nadal możecie wziąć w nim udział, wiec serdecznie
Chocolate Stop Temptingmleko – 800 ml * margaryna – 220 g * olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce – ok. 50 g * kokos – 30 g * pomarańcza – 1 szt * cytryna – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek dodajemy po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą(...)orzechami i kokosem oraz pokrojonymi owocami. Przepis zainspirowany przepisem na Tort makowo-budyniowy ze strony mojeciasto.pl . Zmniejszyłam ilość mleka w kremie. Dodałam olejek pomarańczowy. Dodałam orzechy oraz kokos. Dodałam pomarańcze oraz cytryny do dekoracji
Ostra na Słodkodyni 3/4 szklanki brązowego cukru 2 szklanki mąki pszennej 15 dkg kokosu 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Skórka otarta z jednej pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dkg gorzkiej czekolady 5 dkg mlecznej czekolady Do dekoracji 5 dkg białej czekolady czerwony barwnik PRZYGOTOWANIE Około 2 kg dyni ( ja wybrałam(...)odciskam z nadmiaru płynu odlewam jedynie ten płyn który sam zebrał się w trakcie stygnięcia). Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej razem z cynamonem, imbirem, gałką i skórką z pomarańczy. Kiedy jest już całkiem rozpuszczone dodaję cukier i puree dyniowe. Dokładnie mieszam, aż do całkowitego połączenia się składników. Ponownie stawiam miskę na garnku z wodą i zagotowuję około
Magiczna kuchnia Dariidelikatną nutką pomarańczy i cynamonową posypką. Delikatne i wilgotne . Składniki : 250 g serka mascarpone 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka z pomarańczy i sok z jej połowy 1 łyżeczka spirytusu , wódki lub rumu Olej do głębokiego smażenia pół szklanki cukru pudru pół łyżeczki cynamonu Wykonanie : Jajka zmiksować z serkiem. Dodać pozostałe
Malinowa Kawiarenkadobrego gorzkiego kakao , 2 łyżki cukru , 2 małe filiżanki espresso lub 120-150 ml mocnej świeżo zaparzonej kawy, 1/2 szklanki bitej śmietany , skórka starta z pomarańczy . W małym garnuszku mocno podgrzać mleko, dodać kakao i cukier(...)dokładnie połączyć. Dolać espresso i wymieszać. Przelać do szklanek lub kubków, udekorować bitą śmietaną i skórką startą z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Kawa jest zbliżona do smaku mokki. Posmak i aromat skórki pomarańczowej dodaje jej lekkości :) można ją posłodzić więcej, jeśli ktoś woli słodsze kawy
Codzienna kuchnia niecodziennaplaster pomarańczy 1 plaster cytryny 2 łyżeczki miodu 6 goździków 4 plasterki świeżego imbiru szczypta cynamonu 2 gwiazdki anyżu PRZYGOTOWANIE: Na początku zaparzamy herbatę. Dodajemy plasterki imbiru, pomarańczy i cytryny. Przyprawiamy goździkami, cynamonem i anyżem. Na koniec słodzimy miodem i mieszamy. Herbatka gotowa
kulinarnyJajajek 1 szklanka białego cukru 500 g twarogu sernikowego 400 ml śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g budyniu (waniliowego) 1 limonka 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy POLEWA: 1/2 ciemnej czekolady (70% cocoa) opcjonalnie 1/3 białej czekolady dla akcentu PRZYGOTOWANIE spodu sernika: Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa i woreczka foliowego. Margarynę roztapiamy(...)limonki. Następnie dokładamy sera twarogowego, śmietany, cukru waniliowego oraz budyniu. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy. Gotową masę sernikową przelewamy do formy na spód z herbatników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 60 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
kulinarnyJaszklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka aromatu rumowego 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki suszonych moreli 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 łyżka kandyzowanej(...)skórki cedratu SKŁADNIKI na polewę: 3/4 tabliczki białej czekolady 6 łyżek mleka posypka dekoracyjna PRZYGOTOWANIE: Suszone morela kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cedratu. Dodajemy odrobinę mąki i mieszamy. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na jednolita pasę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka mieszając masę
kulinarnyJaciasta, ktoś bliski. I wtedy pierniczki zawsze wychodzą :) Składniki: 200 g masła 200 g cukru 2 jajka 1/2 szklanki płynnego miodu 1 łyżeczka esencji waniliowej utarta skórka z 1 pomarańczy 600g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do pierników (40g) 1 łyżeczka mielonego(...)imbiru Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy mieszamy w dużej misce. Ucieramy masło z cukrem (mikserem lub mieszadłem K). Ucierając dalej dodajemy jajka, miód, esencję, skórkę z pomarańczy. Dodajemy mąkę i mieszamy do powstania gładkiej masy - ja używam mieszadła haka. Gotowe ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat i wyrabiamy kulę, którą zawijamy w przezroczystą
W kuchni wieczoremsoli 80g masła 1/4 szklanki lodowatej wody nadzienie 4 jabłka szklanka malin 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru skórka z połowy pomarańczy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło, kroimy nożem do uzyskania konsystencji mokrego piasku lub robimy to nożami w malakserze. Dolewamy(...)wodę, zagniatamy. Wsadzamy do lodówki na minimum 2 godziny. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i kroimy w palstry 0,5cm. Mieszamy z malinami, cukrem, przyprawami, mąką i skórką pomarańczy. Nagrzewamy piekarnik do temeperatury 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia na okrąg grubości 2mm. Wykładamy na środek owoce, zostawiamy z boku ok. 5cm. Boki zawijamy
W kuchni wieczorem