wiec pomyślałam że zrobię koktajl bananowy z dodatkiem pomarańczy i jabłka. Nie lubię gęstych napoi, wolę bardziej rzadsze. Baardzo bananowy, lekko słodki Składniki : 1/2 jabłka jeden banan 1/2 pomarańczy 1 łyżka miodu 1/2 szkl. mleka. Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zblendować. Dosłodzić miodem w razie potrzeby. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty dolać więcej mleka
Garnkowe fanaberieokoło miesiąca, może być wykorzystywana do smakowitych wypieków. składniki na 1 szklankę skórek 3 pomarańcze 1 szklanka cukru kryształu 100 ml wody sok z połowy cytryny przepis Pomarańcze dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, następnie sparzamy wrzątkiem i jak najcieniej obieramy ze skórek. Skórkę pomarańczową namaczamy przez 24 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie. Skórkę odcedzamy
Smakowite Dania1 łyżka masła szczypta cynamonu łyżeczka cukru trzcinowego łyżeczka soku z limonki Wykonanie: Banany obrać ze skórki. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy banany chwilę obsmażamy z obu stron. Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy w plastry układamy na talerzyku deserowym, skrapiamy sokiem z limonki, następnie kładziemy podsmażone banany obsypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Smacznego
kgwjanczewocukru ziarenka z 1 laski wanilii 250g masła 6 jajek M 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao starta skórka z 1 pomarańczy starta skórka z 1 cytryny masło do posmarowania blach mąka do wysypania blachy lukier sok z połowy cytryny cukier puder Sposób przygotowania Masło pokroić w kostkę i rozgrzać(...)Wymieszać na gładka masę. Połowę masy ciasta przełożyć do osobnej miski, dodać w łyżeczki kakao i wymieszać dokładnie. Do pozostałej w misce miksera drugiej połowy masy dodać skórkę z pomarańczy i cytryny i wymieszać. Formę do babki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką. Wlać 1/3 masy ze skórkami cytrusów, następnie połowę masy kakaowej, resztę masy ze skórką cytrusów
W kuchni wieczoremcały dzień! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Shake banan-kiwi-pomarańcz Smak pełen witamin!!! Składniki : 2 banany średnie 2 kiwi duże 1 pomarańcza duża 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru pudru (nie koniecznie może się trafić, że któryś owoc będzie kwaskowy wtedy można dodać ) Przygotowanie: Normal 0 21 false false false(...)theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Porcja na 2 szklanki. Owoce obieramy i dokładnie myjemy. Pomarańcza staramy się oczyścić jak najdokładniej. Następnie kroimy na mniejsze kawałki owoce i blendujemy na jednolita masę. Dodajemy mleko oraz łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze chwilę aby dokładnie wszystko
Sprawdzone przepisy kulinarnelekki, orzeźwiający i mocno czekoladowy! Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * do nasączenia sok pomarańczowy Galaretka : * 3 pomarańcze * 2 galaretki pomarańczowe Krem czekoladowy : * 100g czekolady mlecznej * 100g czekolady gorzkiej * 200ml śmietany kremówki * 200g serka mascarpone Przygotowanie : Jajka ubijać razem z cukrem(...)obrotach miksera. Przelać do tortownicy, piec do 30 minut w 180 stopniach, zostawić do wystygnięcia, przeciąć na pół. Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Pomarańcze wyfiletować, dodać do galaretki. Połowę biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, wylać galaretkę, docisnąć drugim nasączonym biszkoptem. Obie czekolady drobno posiekać, śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Ubić za pomocą trzepaczki
Magiczne Życie Martyporcje) 500 g karkówki wieprzowej sól, pieprz świeży rozmaryn sos 200 g suszonych śliwek bulion puree z marchwi 300 g marchwi 100 g masła sok z jednej pomarańczy przygotowanie Karkówkę umyć osuszyć, posolić posypać pieprzem i rozmarynem. Zawinąć w folię aluminiową. tak owiniętą obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej takiej którą możemy wstawić(...)wodą lub sokiem z marchwi, dodać połowę masła i sól, gotować do miękkości. Zmiksować na gładkie puree przy pomocy blendera, dodając resztę masła masła i soku z pomarańczy. Doprawić. Mięso podawać z z sosem, marchewką, sałatą i np kaszą. Smacznego
Stare Garyjaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej młynkiem do kawy), 100 g cukru, 70 g masła, 50 g zmielonego słonecznika, 2 jajka, skórka otarta z jednej pomarańczy, 1 łyż eczka proszku do pieczenia, szczypta soli, masło(...)posmarowania formy. Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, zmielonym słonecznikiem i skórką z pomarańczy, dodać do masła i wymieszać. Piec w 190 stopniach przez 15-20 minut (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Masa serowa: Grejpfruty obrać i wyfiletować, z pozostałych części
SzczyptaSmaQrównież bardzo dobrze. Składniki: 1 szklanka jarmużu (ok. 30 g) 1/3 banana 1 szklanka soku z dwóch pomarańczy i połowy grejpfruta 1 cm imbiru Wyciskamy świeży sok z pomarańczy i grejpfruta. Wrzucamy wszystko do malaksera/blendera i miksujemy, mój koktajl nie jest idealnie gładki, bo taki lubię, ale oczywiście jak będziemy dłużej miksować będzie bez kawałków. Na zdrowie! Polecam
NA MOIM TALERZUrumu lub spirytusu ½ olejku rumowego lub pomarańczowego 100g migdałów (najlepiej bez skórki) 200g rodzynek (+ ok. 2 łyżki mąki) 100ml rumu lub wódki 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Lukier: ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Na początek rodzynki przepłukujemy gorącą wodą, a następnie wsypujemy je do słoika i zalewamy alkoholem, aby moczyły się(...)jednolitą masę. Ja do tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk na górę) i rodzynki, które wcześniej osuszamy z alkoholu i przesypujemy mąką. Ciasto jeszcze raz mieszamy z bakaliami, a następnie przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem
Smakowy Rajgdyż wg mnie pojedyncza to za mało :) Składniki: 400 kwiatów mniszka lekarskiego 1litr zimnej wody 1kg cukru 2-4 łyżki soku z cytryny lub wyciśnięty sok z 1 dużej pomarańczy * Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozkładamy na papierze na około 15 minut, by wyszły z nich robaczki. Następnie kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zagotowane mlecze(...)wygniatamy. Następnie zagotowujemy (najlepiej w dużym garnku, by nam nie uciekło), dodajemy cukier i mieszamy łyżką do chwili całkowitego rozpuszczenia się. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (lub pomarańczy) i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Syrop można uznać za gotowy, gdy zacznie strasznie się pienić. Wówczas zdejmujemy
Smakowy Rajjajek kl.0 220g margaryny 1 szklanka cukru 1kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego 5 łyżek grysiku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: ½ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) Kandyzowana skórka z pomarańczy Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 70ml mleka Miękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka. Gdy masa cukier się lekko rozpuści dodajemy stopniowo twaróg i ciągle ucieramy(...)sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta. Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm. Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze
Smakowy Rajpyszna :) Składniki: 4 jajka 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Skórka otarta z pomarańczy Kilka kropli aromatu pomarańczowego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia razem przesiewamy(...)dodając po 1 żółtku. Po dodaniu wszystkich żółtek dodajemy po trochu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie dobrze utarta, dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę otartą z pomarańczy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Na koniec delikatnie łączymy obie masy przy pomocy łyżki. Około 80% ciasta przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy
Smakowy Rajdużych jajek 60 dag mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju Po około ½ buteleczki olejku cytrynowego i pomarańczowego (lub jeden z nich) Ewentualnie skórka otarta z pomarańczy i/lub cytryny 1 niepełna łyżka kakao (gorzkiego) Z 60 dag mąki odsypujemy ¾ szklanki, a do reszty dodajemy proszek do pieczenia. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, tak by się rozpuścił. Następnie(...)niej kakao i dobrze mieszamy. Do jasnej masy dodajemy wcześniej odłożone ¾ szklanki mąki i jeszcze raz dobrze miksujemy. Na koniec można jeszcze dodać otartą skórkę z cytryny i/lub pomarańczy, po czym wymieszać łyżką. Dwie formy na babki (około 12 x 31cm) dobrze wysmarować margaryną (można wysypać bułką, ja dałam sam tłuszcz). Ciasto rozłożyć równomiernie na obie blaszki. Ciemne ciasto
Smakowy Rajszklanki mąki 1 szklanka cukru 100g mielonych migdałów 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Skórka otarta z niedużej pomarańczy i cytryny Około 100g płatków migdałowych Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, mielone migdały, cynamon(...)przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki mieszamy, robimy w nich dołek, wbijamy jajka, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej płatkami migdałowymi
Smakowy Raj