pomarańcze - 5663 przepisów (strona:125/378)

Koktajl bananowy 133

wiec pomyślałam że zrobię koktajl bananowy z dodatkiem pomarańczy i jabłka. Nie lubię gęstych napoi, wolę bardziej rzadsze. Baardzo bananowy, lekko słodki Składniki : 1/2 jabłka jeden banan 1/2 pomarańczy 1 łyżka miodu 1/2 szkl. mleka. Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zblendować. Dosłodzić miodem w razie potrzeby. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty dolać więcej mleka

Garnkowe fanaberie
Skórka pomarańczowa + film 173

około miesiąca, może być wykorzystywana do smakowitych wypieków. składniki na 1 szklankę skórek   3 pomarańcze 1 szklanka cukru kryształu 100 ml wody sok z połowy cytryny przepis Pomarańcze dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, następnie  sparzamy wrzątkiem i jak najcieniej obieramy ze skórek. Skórkę pomarańczową namaczamy przez 24 godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją trzykrotnie. Skórkę odcedzamy

Smakowite Dania
Deser pomarańczowo bananowy 147

1 łyżka masła szczypta cynamonu łyżeczka cukru trzcinowego łyżeczka soku z limonki Wykonanie: Banany obrać ze skórki. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy banany chwilę obsmażamy z obu stron. Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy w plastry układamy na talerzyku deserowym, skrapiamy  sokiem z limonki, następnie kładziemy podsmażone banany obsypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Smacznego

kgwjanczewo
Marmurkowa babka wielkanocna 289

cukru ziarenka z 1 laski wanilii 250g masła 6 jajek M 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao starta skórka z 1 pomarańczy starta skórka z 1 cytryny masło do posmarowania blach mąka do wysypania blachy lukier sok z połowy cytryny cukier puder Sposób przygotowania Masło pokroić w kostkę i rozgrzać(...)Wymieszać na gładka masę. Połowę masy ciasta przełożyć do osobnej miski, dodać w łyżeczki kakao i wymieszać dokładnie. Do pozostałej w misce miksera drugiej połowy masy dodać skórkę z pomarańczy i cytryny i wymieszać. Formę do babki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką. Wlać 1/3 masy ze skórkami cytrusów, następnie połowę masy kakaowej, resztę masy ze skórką cytrusów

W kuchni wieczorem
Shake banan-kiwi-pomarańcz 107

cały dzień! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Shake banan-kiwi-pomarańcz Smak pełen witamin!!! Składniki : 2 banany średnie 2 kiwi duże  1 pomarańcza duża 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru pudru (nie koniecznie może się trafić, że któryś owoc będzie kwaskowy wtedy można dodać ) Przygotowanie: Normal 0 21 false false false(...)theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Porcja na 2 szklanki. Owoce obieramy i dokładnie myjemy. Pomarańcza staramy się oczyścić jak najdokładniej.  Następnie kroimy na mniejsze kawałki owoce i blendujemy na jednolita masę. Dodajemy mleko oraz łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze chwilę aby dokładnie wszystko

Sprawdzone przepisy kulinarne
Torcik pomarańczowy 126

lekki, orzeźwiający i mocno czekoladowy!  Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * płaska łyżeczka proszku do pieczenia  * do nasączenia sok pomarańczowy  Galaretka : * 3 pomarańcze * 2 galaretki pomarańczowe  Krem czekoladowy : * 100g czekolady mlecznej  * 100g czekolady gorzkiej  * 200ml śmietany kremówki  * 200g serka mascarpone  Przygotowanie : Jajka ubijać razem z cukrem(...)obrotach miksera. Przelać do tortownicy, piec do 30 minut w 180 stopniach, zostawić do wystygnięcia, przeciąć na pół. Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Pomarańcze wyfiletować, dodać do galaretki. Połowę biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, wylać galaretkę, docisnąć drugim nasączonym biszkoptem. Obie czekolady drobno posiekać, śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Ubić za pomocą trzepaczki

Magiczne Życie Marty
Pieczona karkówka wieprzowa QAFP w sosie śliwkowym z puree z marchwii 201

porcje) 500 g karkówki wieprzowej sól, pieprz świeży rozmaryn sos 200 g suszonych śliwek bulion puree z marchwi 300 g marchwi 100 g masła sok z jednej pomarańczy przygotowanie Karkówkę umyć osuszyć, posolić posypać pieprzem i rozmarynem.  Zawinąć w folię aluminiową. tak owiniętą  obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej takiej którą możemy wstawić(...)wodą lub sokiem z marchwi, dodać połowę masła i sól,  gotować do miękkości. Zmiksować na gładkie puree przy pomocy blendera, dodając resztę masła  masła i soku z pomarańczy. Doprawić.  Mięso podawać z z sosem, marchewką, sałatą i np kaszą. Smacznego

Stare Gary
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 196

jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej młynkiem do kawy),   100 g cukru,   70 g masła,   50 g zmielonego słonecznika,   2 jajka,   skórka otarta z jednej pomarańczy,   1 łyż eczka proszku do pieczenia,   szczypta soli, masło(...)posmarowania formy.   Przygotowanie: Ciasto: Miękkie   masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, zmielonym słonecznikiem i skórką z pomarańczy, dodać do masła i wymieszać. Piec w 190 stopniach przez 15-20 minut (sprawdzić patyczkiem). Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Masa serowa: Grejpfruty obrać i wyfiletować, z pozostałych części

SzczyptaSmaQ
Ulubiony zielony koktajl 209

również bardzo dobrze. Składniki: 1 szklanka jarmużu (ok. 30 g) 1/3 banana 1 szklanka soku z dwóch pomarańczy i połowy grejpfruta 1 cm imbiru Wyciskamy świeży sok z pomarańczy i grejpfruta. Wrzucamy wszystko do malaksera/blendera i miksujemy, mój koktajl nie jest idealnie gładki, bo taki lubię, ale oczywiście jak będziemy dłużej miksować będzie bez kawałków. Na zdrowie! Polecam

NA MOIM TALERZU
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 285

rumu lub spirytusu ½ olejku rumowego lub pomarańczowego 100g migdałów (najlepiej bez skórki) 200g rodzynek (+ ok. 2 łyżki mąki) 100ml rumu lub wódki 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Lukier: ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Na początek rodzynki przepłukujemy gorącą wodą, a następnie wsypujemy je do słoika i zalewamy alkoholem, aby moczyły się(...)jednolitą masę. Ja do tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk na górę) i rodzynki, które wcześniej osuszamy z alkoholu i przesypujemy mąką. Ciasto jeszcze raz mieszamy z bakaliami, a następnie przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem

Smakowy Raj
Syrop z mniszka lekarskiego (mlecza) wg receptury św. Hildegardy z Bingen- wersja z cytryną lub pomarańczą :) 528

gdyż wg mnie pojedyncza to za mało :) Składniki: 400 kwiatów mniszka lekarskiego 1litr zimnej wody 1kg cukru 2-4 łyżki soku z cytryny lub wyciśnięty sok z 1 dużej pomarańczy * Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozkładamy na papierze na około 15 minut, by wyszły z nich robaczki. Następnie kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zagotowane mlecze(...)wygniatamy. Następnie zagotowujemy (najlepiej w dużym garnku, by nam nie uciekło), dodajemy cukier i mieszamy łyżką do chwili całkowitego rozpuszczenia się. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (lub pomarańczy) i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Syrop można uznać za gotowy, gdy zacznie strasznie się pienić. Wówczas zdejmujemy

Smakowy Raj
Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem) 144

jajek kl.0 220g margaryny 1 szklanka cukru 1kg twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego 5 łyżek grysiku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: ½ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) Kandyzowana skórka z pomarańczy Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 70ml mleka Miękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka. Gdy masa cukier się lekko rozpuści dodajemy stopniowo twaróg i ciągle ucieramy(...)sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta. Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm. Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze

Smakowy Raj
Pomarańczowa babka z łezką 125

pyszna :) Składniki: 4 jajka 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Skórka otarta z pomarańczy Kilka kropli aromatu pomarańczowego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia razem przesiewamy(...)dodając po 1 żółtku. Po dodaniu wszystkich żółtek dodajemy po trochu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie dobrze utarta, dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę otartą z pomarańczy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Na koniec delikatnie łączymy obie masy przy pomocy łyżki. Około 80% ciasta przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy

Smakowy Raj
Babka cytrusowa 169

dużych jajek 60 dag mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju Po około ½ buteleczki olejku cytrynowego i pomarańczowego (lub jeden z nich) Ewentualnie skórka otarta z pomarańczy i/lub cytryny 1 niepełna łyżka kakao (gorzkiego) Z 60 dag mąki odsypujemy ¾ szklanki, a do reszty dodajemy proszek do pieczenia. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem, tak by się rozpuścił. Następnie(...)niej kakao i dobrze mieszamy. Do jasnej masy dodajemy wcześniej odłożone ¾ szklanki mąki i jeszcze raz dobrze miksujemy. Na koniec można jeszcze dodać otartą skórkę z cytryny i/lub pomarańczy, po czym wymieszać łyżką. Dwie formy na babki (około 12 x 31cm) dobrze wysmarować margaryną (można wysypać bułką, ja dałam sam tłuszcz). Ciasto rozłożyć równomiernie na obie blaszki. Ciemne ciasto

Smakowy Raj
Migdałowe ciasteczka korzenne 155

szklanki mąki 1 szklanka cukru 100g mielonych migdałów 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Skórka otarta z niedużej pomarańczy i cytryny Około 100g płatków migdałowych Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, mielone migdały, cynamon(...)przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki mieszamy, robimy w nich dołek, wbijamy jajka, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej płatkami migdałowymi

Smakowy Raj