pomarańcze - 5663 przepisów (strona:117/378)

Sałatka z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi 375

zjeść kiedy taki upał i na nic tak naprawdę nie ma się ochoty?  Proponuję lekką sałatkę z kurczakiem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi wzbogaconą nutką pomarańczy. U mnie pojawi się jeszcze nie raz :) Składniki: Dla 4 osób: 1 główka sałaty masłowej lub strzępiastej 2 pomidory 1 większy ogórek 2 piersi(...)kurczaka 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych) 4 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek ok 8 łyżek octu balsamicznego o smaku pomarańczy sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 płaska łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta soli, pieprzu 3 łyżki oleju np rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka

Kuchnia w czekoladzie
Keks 113

orzechów włoskich, posiekanych  250 g mąki pszennej tortowej, przesianej 250 g miękkiego masła niesolonego 250 g cukru pudru skórka starta z 2 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy (ja użyłam(...)papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier (u mnie

cucinare
Serniczki 100

pomarańcze zalewam wrzątkiem a następnie tnę skórę na ćwiartki i obieram. Dzielę na  wąskie paski i usuwam delikatnie białe części. Zalewam szklanką soku wyciśniętego z pomarańczy lub jeśli nie mam go wcale lub nie mam aż tyle szklanką wody. Dodaję szklankę cukru i gotuję około 60 minut na małym ogniu. Skórki rozkładam

cucinare
Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 202

amerykańska, porzeczki. Sprawdzą się winogrona, brzoskwinie, śliwki, kiwi a nawet jabłka. Cytrusy zawsze dodają świeżości i lekkości – ja użyłam umytych i pokrojonych w cienkie plastry cytryn, limonek, grapefruita i pomarańczy. Do już wybranego wina i owoców dobieramy „wzmacniacz smaku”. Tutaj warto postawić na rum, który w połączeniu z owocami zawsze sprawdza się znakomicie. Do wyboru macie rum ciemny(...)butelka owocowego, półwytrawnego białego wina Pinot Grigio 1,5 szklanki białego rumu 1 litr soku pomarańczowego z miąższem owoców 0,5l napoju Sprite 0,5l lemoniady cytrynowej 2 pomarańcze 1 limonka 1 grapefruit 1 cytryna mięta – ok. 15 liści bazylia – ok. 15 liści woda mineralna lekko gazowana do uzupełnienia lód w kostkach do uzupełnienia

Karo in the Kitchen
Pieczony kurczak po portugalsku? 170

duża papryka lub dwie mniejsze chili (to mój osobisty dodatek) 150 ml białego wina półwytrawnego sól pieprz 4 łyżki oliwy (do smażenia, nie extra virgin) sok z małej słodkiej pomarańczy Rano kurczaka marynujemy w misce: polewamy 100 ml wina, potem oliwą, a na koniec obsypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Po południu kurczaka(...)stopni i pieczemy jeszcze kwadrans lub dłużej - mięso powinno rozpadać się przy byle dotknięciu widelcem. Po wyjęciu z piekarnika polewamy całość (jeszcze na blasze) sokiem wyciskanym z pomarańczy. Podajemy np. z pomidorami. ----------- Podobne: I jeszcze zdjęcia z niezapomnianych miejsc w Portugalii

Weekendy w domu i ogrodzie
Migdałowa Naamoura z kwiatem pomarańczy 174

pomarańczy(można zastąpić) 3 łyżki tahini (miazga sezamowa)  3 łyżeczki proszku do pieczenia  125 g rozpuszczonego masła  Syrop: szklanka cukru 1/3 szklanki wody z kwiatów pomarańczy sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej

Karczma Honorietty
Pieczona marchewka w pomarańczowo-miodowej glazurze 157

pomijając chleb, można zaserwować je jako przepyszny dodatek do dań głównych, zapakować 'na wynos' czy pochrupać jako forma przekąski. 2 porcje: * młode marchewki- 4 szt. * sok ze świeżej pomarańczy- 1/2 szklanki * oliwa- 1/3 szklanki * miód- 1 łyżeczka * świeży rozmaryn, świeży tymianek- po kilka listków * szczypta soli(...)chleb- 2 kromki Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Marchewkę obrać, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia i zalać marynatą z wyciśniętego soku z pomarańczy, oliwy, miodu, soli i świeżych ziół. Piec około 45-50 minut, z czego pierwsze 10 minut piec pod przykryciem. Marchewkę przełożyć na talerz, a sos powstały z pieczenia marchewek

Kraina Miodem Płynąca
Tequila sunrise - klasyka drinków 86

gustujecie w nieco egzotycznych klimatach - gorąco polecam. Składniki: Tequila - 50 ml Sok pomarańczowy ok 100 ml (w zasadzie w-g smaku) Grenadina - ok. 20 ml. Lód - sporo Plasterek pomarańczy do udekorowania. Wykonanie: Do wysokiej szklanki do long(...)drinków wkładamy lód, wlewamy tequilę i sok pomarańczowy. Na kostki lodu i na ścianki szklanki nalewamy ostrożnie syrop grenadiny w taki sposób, żeby pozostawił wyraźne smugi. Dekorujemy drinka plasterkiem pomarańczy. Kiedy już napatrzymy się na grę kolorów - mieszamy drinka i jest już gotowy do spożycia. Delektujcie się nim - bo warto. Na zdrowie! Autor: Mirosław Górski

Smaki Ewy
Drink: Sex na plaży - czyli Sex on the Beach 142

wypróbowana i swojska. Oczywiście proporcje modyfikujcie według własnego smaku. Składniki: Wódka czysta 50 ml Likier brzoskwiniowy 30 ml Sok pomarańczowy 60 ml Sok żurawinowy 60 ml Plasterki cytryny i/lub pomarańczy do dekoracji Lód(...)dowolna ilość Wykonanie: Alkohole wraz z sokami i dwiema kostkami lodu wkładamy do shakera i energicznie wstrząsamy. Wlewamy do wysokiej szklanki z dowolną ilością lodu. Dekorujemy plasterkami cytryny i pomarańczy.  Miłego wieczoru! Autor: Mirosław Górski

Smaki Ewy
GROG - rumowa recepta dla przemarzniętych 114

trzcinowego 4 plasterki cytryny 2 plasterki pomarańczy 6 goździków Duża szczypta cynamonu - dla osób nie uczulonych ( opcjonalnie ) Wykonanie: Wodę zagotowujemy w garnuszku z goździkami cynamonem, plasterkami cytryny i pomarańczy. Do wrzątku dodajemy syrop cukrowy i 150 ml rumu. Podgrzewamy do temperatury wrzenia i przelewamy do żaroodpornych szklanek. Pijemy gorące małymi łykami - i jest nam ciepło! Autor: Mirosław Górski

Smaki Ewy
Dżem rabarbarowy z pomarańczą i nutą wanilii 111

roli głównej. Dzisiaj przestawiam dżem słodko – kwaskowaty z nutą pomarańczy i wanilii. Cóż więcej dodać, trzeba spróbować. Składniki: 800 gram rabarbaru po obraniu 400 gram cukru 1 pomarańcza 1 op. cukru wanilinowego woda Wykonanie: Obrany rabarbar kroimy na małe kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody przez około 15 minut. Po tym czasie rabarbar przecieramy przez sito. Pomarańczę szorujemy

Smaki Ewy
tiramisu z truskawkami 181

czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania W w misie ustawionej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka jaj z cukrem (uważając aby temperatura nie była zbyt wysoka i by jajka(...)mieszając podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Utartą masę studzimy a następnie dodajemy ser mascarpone i odstawimy do lodówki na dwie godziny, pozwalając masie stężeć. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nich spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną

Miód i pieprz