otartej pomarańczy skórka z 1 otartej cytryny 100 ml soku- ja użyłam domowej roboty z aronii ale równie dobrze może to być sok z tej jednej pomarańczy) 50 g cukru trzcinowego 100 g masła kokosowego/oleju (może też być 130 ml oleju roślinnego) pół łyżeczki przypraw korzennych (takich do pierników) pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli
greenscarfdzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy. Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik, ale najpyszniejszy jest stanowczo ten upieczony własnoręcznie w domu. Nie jest lekki(...)twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie 8 jajek 225 g drobnego cukru 200 g masła 35 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 100 g drobnych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy oraz: 1 żółtko do posmarowania kratki z ciasta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z 200 g cukru. Stopniowo dodawać ser i żółtka, po jednym. Ucierać
maniapieczeniaSkładniki: 100g suszonych jabłek 100g suszonych śliwek np. kalifornijskich 100g suszonych gruszek 2 laski cynamonu ok 10 goździków 3 gwiazdki anyżu 4 łyżki miodu akacjowego 2 litry wody 1 pomarańcza Sposób przygotowania: Owoce namaczamy w wodzie ok 30 minut. Następnie z tą samą wodą stawiamy na ogniu, dorzucamy pozostałe składniki czyli laski cynamonu, goździki oraz anyż. Gotujemy ok 30 minut(...)Zestawiamy z ognia. Na końcu dosładzamy miodem akacjowym i wrzucamy wyparzoną wcześniej i pokrojoną w plastry pomarańczę. Studzimy pod przykryciem. Wigilijny kompot można przygotować nawet wcześniejszego wieczoru, a przecedzić tuż przed podaniem i - jeśli chcemy- lekko podgrzać. Na spód dzbanka możemy także wrzucić kilka śliwek, które pozostały z gotowania
Kuchnia w czekoladzieKolejny pomysł na prezent - korzenny syrop z nutką pomarańczy. Syrop nadaje się zarówno do kawy, herbaty, polania naleśników... Aga testowała z budyniem śmietankowym i poleca go też w tej wersji :). Korzenny syrop z nutką pomarańczy Składniki: 600 g cukru 0,5 litra wody Łyżka przyprawy korzennej Łyżka cynamonu 4 goździki 2 ziarna ziela angielskiego Duża szczypta chilli Skórka(...)jednej pomarańczy 3 łyżki miodu Przygotowanie: Cukier zalewamy w garnku wodą, wstawiamy na mały ogień. Dodajemy wszystkie przyprawy. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem, cienko obrać - skórkę wrzucić do syropu, wyciśnięty sok - również wlać do gotującego się syropu. Całość gotować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (czyli po prostu - syropowej, lekko gęstej ;) ). Ostudzić i przelać przez sitko wyłożone gazą do słoiczków. Przechowywać
Kuchnia w szuwarachzanadrzu coś na rozgrzewkę i poprawę humoru. Proponuję pyszną herbatkę z dodatkiem rumu, miodu i konfitury z pomarańczy. Składniki: łyżeczka liści herbaty, 2 łyżeczki konfitury z pomarańczy z cynamonem i goździkami (użyłam Greek Trade) , 2 łyżeczki miodu, 4 łyżki rumu . Wykonanie Herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, by się dobrze zaparzyła. Następnie rozlać do dwóch
Z miłości do słodkościpoprawiają wizualnie jego wygląd. 6. Sernik pomarańczowy z bakaliami – świąteczny sernik z nutą pomarańczy z soku pomarańczowego, domowym cukrem waniliowym i kolorowymi słodkimi kandyzowanymi owocami. Nuta pomarańczy w serniku doskonale wpisuje się w Święta Bożego Narodzenia. 7.Sernik kajmakowy – z nutą wanilii, domowym cukrem waniliowym i czekoladą.Ten sernik jest najlepszy, po 1-2 dniach od upieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętemperaturze 180 stopni przez 20 minu t. Redukujemy zmieszany z cukrem sok z pomarańczy. Dodajemy do soku serek mascarpone i drobno pokrojone skórki pomarańczy. Podajemy babeczkę na gorąco z naszym pomarańczowym kremem
SzczyptaSmaQkomedię i cieszyć się chwilą. A zatem polecam przygotować zwykłego prostego, aromatycznego grzańca. Grzane piwo rozgrzeje nas oraz zdecydowanie poprawi nastrój i samopoczucie. Smacznego! Składniki: 0.5 l piwa pół pomarańczy 0.5 łyżeczki cynamonu 0.25 łyżeczki imbiru 2 łyżki miodu(...)goździków Wykonanie: Do garnka dodajemy wszystkie składniki. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Należy uważać, żeby nie doprowadzić piwa do wrzenia. Mocno podgrzane piwo podajemy w kuflu, możemy ozdobić plasterkami pomarańczy. A jaki jest Wasz sposób na zimne wieczory
psgotujemymasła (plus trochę do natłuszczenia) 80g drobnego cukru 1 jajko Na krem migdałowy 60g miękkiego masła 120g cukru pudru 1 jajko 120g mielonych migdałów skórka otarta z 1 pomarańczy Na nadzienie 115ml śmietany 36% 60ml tłustego mleka 150g ciemnej czekolady (70%) 2 niewielkie jajka 3 gruszki Na początek ciasto- mąkę, masło i cukier ucieramy palcami do otrzymania kruszonkowej(...)zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Przygotowujemy krem migdałowy- ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem do otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzone ciasto nakłuwamy gęsto i przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i wysypujemy na nie specjalne ceramiczne fasolki, albo jak ja- nieugotowany ryż. Pieczemy 10 minut, potem usuwamy
les mirabelleskolejna nowość Owoce Kumquat inaczej też zwane "Złotymi pomarańczami" pochodzą z Chin. Owoce te mają smak pomarańczy i cytryny. Kumquatw swojej skórce zawierają liczne zdrowotne olejki i cenne składniki, które nadają tym owocom cytrusowego aromatu i smaku. Olejki te posiadają właściwości bakteriobójcze, dlatego owoce spożywane w całości, doskonale pomogą zwalczać zimowe infekcje i uodpornią nasz organizm
Gotowanie Patkidostajecie nagrodę. Wszyscy zadowoleni, jakby gościli się u nas dwa tygodnie… Składniki: 1 świeża dorada 1 i 1/2 szklanki wody 1 cebula 1 burak 1 marchew 1/2 pomarańczy garść szpinaku kilka łyżek oleju rzepakowego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła lampka białego wina świeży rozmaryn goździki sól i pieprz Wykonanie: Zaczynacie od hardcore’u, czyli(...)Później ją filetujecie. Filety solicie, pieprzycie i odkładacie. Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na maśle. Dodajecie do niej kręgosłup i głowę ryby, podlewacie białym winem i gotujecie wywar. Pomarańczę myjecie pod kranem, kroicie na pół, a później połówkę na plasterki i dodajecie je do wywaru. Gotujecie ok. 15 minut, po czym wrzucacie goździki i świeży rozmaryn. Gotujecie jeszcze
GRUBY WAŁEKryżowego (możesz zastąpić białym winem), 1 łyżeczka sosu sriracha (możesz zastąpić mieloną papryczką chilli 1/2 łyżeczki), 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, sok z 1/2 pomarańczy, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: szczypior. Dzisiaj u mnie ponownie, azjatycki podmuch w polskiej kuchni - czyli kurczak z orzechami nerkowca. Wyśmienite orientalne danie z dodatkiem orzechów, które(...)kawałki, polać 1 łyżką sosu sojowego i 1 łyżeczką oleju arachidowego. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut. Przygotować sos. Wymieszać sos sojowy, miód, ocet ryżowy, sriracha, sok z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i resztę składników na sos, do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju arachidowego, wrzuć posiekany czosnek, po 30 sekundach dodać pokrojonego w cieniutkie słupki pora
Świat Domowej Kuchniłyżki cukru 125 g czekolady mlecznej 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru czekoladowego 25 g masła w temperaturze pokojowej chipsy kokosowe plastry pomarańczy w gorzkiej czekoladzie (użyłam te z Lidl De Luxe) mieszanka przyprawowa waniliowo - rumowa (też z Lidl De Luxe) Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukałam najpierw w zimnej wodzie, potem w gorącej, potem(...)silikonowych foremek w kształcie półkuli, aby nadać kaszy oczekiwany kształt. Na talerz wylałam ganache, na które wyłożyłam jeszcze ciepłe półkule z kaszy jaglanej. W środek każdej wetknęłam ćwiartkę plastra pomarańczy oblanej gorzką czekoladą. Kaszę posypałam mieszanką przyprawową waniliowo - rumową, a ganache posypałam chipsami kokosowymi. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujecałości pół pomarańczy 1 limonka sól, pieprz pęczek koperku dwa ząbki czosnku (może być granulowany) cebula Przygotowanie: Rybę oczyścić, można odciąć głowę lub zrobić to po upieczeniu. Pomarańcze, limonkę, cebulę, czosnek pokroić w średniej grubości plastry. Natrzeć rybę solą, pieprzem (ewentualnie czosnkiem granulowanym) i poszatkowanym koperkiem.. Obłożyć owocami. Zostawić na minimum godzinę. Po tym czasie przygotować
Tagebuch po polskumałe buraki 2 pomarańcze 1 marchewka 1 jabłko szczypta imbiru Przygotowanie: Buraczki, marchewkę, jabłko umyć i obrać, Pokroić na mniejsze kawałki, jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Z pomarańczy wycisnąć sok. Składniki połączyć w blenderze (opcjonalnie można dodać jeszcze odrobinę wody mineralnej). Najlepiej smakuje schłodzony
Gotuj z Rumcajsem