wsypać masę ciasteczkową, wyłożyć nią dno, ugniatając. Piec 6-10 minut w 150-160st.C aż boki się leciutko zarumienią. S kładniki na masę serową: 1/2 szkl. soku z pomarańczy skórka starta z 2 pomarańczy 500g sera białego zmielonego 400g serka waniliowego, typu Danio 1,5 szkl. cukru 4 jajka 1 op. budyniu waniliowego wiśnie z kompotu lub mrożone(...)Cukier wraz z jajkami lekko ubić w misce. Dodać sery i wymieszać ze sobą. Budyń rozrobić z sokiem z pomarańczy i wlać do masy wraz z skórką z pomarańczy. Masę przelać na ciastkowy spód. Na wierzchu masy serowej poukładać owoce. Można posypać płatkami migdałów. Piec ok. 1h w 160st.C. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik jeszcze
Kubki smakupatelnie(przy większej ilości cały proces karmelizacji trzeba powtarzać). Skladniki: Naleśniki: 500 ml mleka 200 g mąki 2 jaja łyżka roztopionego masła szczypta soli Sos: skórka otarta z ½ pomarańczy 3/4 szkl. soku z pomarańczy 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła 2 pomarańcze ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień! Przygotowanie: Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki(...)takiego syropu włóż naleśniki (nie więcej niż 4 na raz). Smaż około 2 minut z każdej strony, ważne żeby ciasto dobrze nasiąkło. Gotowe naleśniki podawaj z kawałkami świeżych pomarańczy
Kubki smakuroku na Boże Narodzenie przygotowuje jakieś pieczone mięso, np. schab. Tym razem w wydaniu podwójnym. Dzisiaj jednak chciałabym zaprezentować Wam przepis na pyszny i pachnący schab w pomarańczach. Wraz z owocową dekoracją będzie królował na każdym stole! Mięsa z owocami mają wielu fanów, jednak(...)tyle samo jest tradycjonalistów uznających, że mięsa mogą komponować się tylko z wytrawnymi dodatkami. U mnie w domu zdania są podzielone, dlatego w tym Czytaj dalej... Artykuł Schab w pomarańczach pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuCiasto niezwykle aromatyczne i wilgotne...u mnie nie może go zabraknąć na świątecznym stole.Kolejny pyszny przepis s Anastazji. Ciasto: 3 duże pomarańcze 15 jajek 1 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki orzechów mielonych Pomarańcze w całości dokładnie wyszorować,włożyć do garnka,zalać(...)dokładnie wodą i gotować przez 10 min,następnie odcedzić i zalać zimną wodą,zostawić na noc.Następnego dnia pomarańcze zemleć w maszynce do mięsa. Ubić białka z cukrem,dodać żółtka i pozostałe składniki.Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze.Lekko wymieszać.Upiec 3 jednakowe placki...ciasto podzielić na 3 części i piec osobno przez
Niespełnione zdolności kulinarnepłaska) Masa serowa: 600g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 4 jajka (duże) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 budyń śmietankowy/waniliowy sok z 1/2 pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy (starta) 1 szczypta soli Dodatkowo: 1/2 pomarańczy do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem(...)minut w 170 stopniach. (Sernik powinien odstawać od formy i być lekko rumiany.) Po ostudzeniu ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować plasterkami świeżej pomarańczy. (Dodatkowo posypałam okruchami ciastek czekoladowych i ułożyłam mini herbatniki w polewie pomarańczowej
Di gotujetrafiło do blogowej "kolejki" :D Dzisiaj piekłam taki sernik. Na jesień wypróbowałam to połączenie pierwszy raz i uznałam, że sprawdzi się na święta. Pierniczkowy spód i delikatny sernik z pomarańczą i ziarenkami wanilii. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt jest po prostu... pyszny ;) Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy Spód: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej(...)jajek 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki ksylitolu około 1/3 łyżeczki czystego ekstraktu ze stewii (można pominąć) 2 szklanki mleka ziarenka z 1 laski wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy niewoskowanej (bio) Wszystkie składniki na spód zagnieść, ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić w miarę równomiernie ciasto (ja pokryszyłam je, rozsypałam i wylepiłam). Nakłuć widelcem
FitKotśliwek kalifornijskich, olej słonecznikowy, 2 liście laurowe, laska cynamonu, 2 ząbki czosnku, 4 ziarenka świeżego pieprzu, korzeń imbiru (ok 3 cm), 300 g ciemnego cukru, skórka otarta z 1 pomarańczy, 200 ml octu balsamicznego kremowego, 1 łyżeczka kminu mielonego, pół pęczka świeżej kolendry, sól Śliwki kalifornijskie pokroić w cienie paski. Zalać wodą, tak aby były przykryte i zagotować(...)oraz kmin i cukier. Smażyć wszystko aż zacznie się lekko karmelizować. Wlać śliwki wraz z płynem, octem i gotować aż powstanie gęsta konsystencja. Pod koniec dodać otartą skórką z pomarańczy. W razie potrzeby doprawić szczyptą soli. Gotowy chutney przelać do słoików. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą. Taki oto chutney, przygotowaliśmy podczas warsztatów prowadzonych przez Witka Iwańskiego, których tematem przewodnim
królestwo garówzmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku) 250 g serka mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 4 duże jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek) skórka starta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie(...)ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Masa serowa: Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i mascarpone. Dodać budyń i skórkę startą z pomarańczy. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Na podpieczony spód przełożyć masę makową i wyrównać. Na nią wylać masę serową i również wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smakwolnego wybiegu lub ekologiczną) - 2 chlusty wina lekko musującego z polskich winogron (możesz użyć też czerwone wytrawne) - 1/2 pomarańczy soczystej i dojrzałej, słodkiej w smaku - sok z 1/2 pomarańczy - kilka gałązek rozmarynu - oliwa z oliwek (6-8 łyżek) - ocet balsamiczny z Modemy (5 łyżek) - 3 łyżki miodu naturalnego - sól, świeżo zmielony pieprz Filety z piersi kaczki dokładnie umyj
SMYKWKUCHNIŚledzie na wigilijny stół. Śledzie w pomarańczach, z dodatkiem różowego pieprzu, świeżego rozmarynu, kardamonu i anyżu. Śledzie takie przygotowałam pierwszy raz w tamtym roku, wymyśliłam sobie aromatyczne i świeże śledzie, zostały hitem i nawet nie doczekały się wigilii ;-). Bywa i tak. Śledzie na wigilię przygotowujemy minimum 1 dzień przed wieczerzą, tak aby smak i aromat mógł się dopełnić. Przechowujemy(...)lodówce. Serdecznie polecam! ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH NA WIGILIĘ: - 10 filetów śledziowych - 2 gałązki rozmarynu - 2 pomarańcze obrane ze skórki i białej warstwy - różowy pieprz - anyż 3 gwiazdki - kardamon, kilka ziarenek - olej rzepakowy WYKONANIE: - śledzie (uprzednio namoczone w wodzie, aby wypukał się z nich nadmiar soli z solanki) kroimy na równe kawałeczki - pomarańcze kroimy w plasterki - całość z pozostałymi
SMYKWKUCHNImiędzy regałami dobierałem kolejno składniki do obiadu. Tak więc przygotuję dzisiaj nie tylko pstrąga z kolendrą i trybulą z dodatkiem selera w przyprawie korzennej z cukinią na dodatek w pomarańczach. Ale również gruszki z cynamonem i goździkami w soku pomarańczowym z białym winem na deser! Zaczynamy! Do przygotowania pstrąga potrzeba nam: 1 pstrąg łososiowy w całości (około 1kg) 1 pęczek(...)trybuli 1 pęczek kolędry 1 cytryna sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe Do zrobienia korzennych warzyw potrzebne będą: 1 duży seler 1 duża cukinia 1 duża pomarańcza opakowanie przyprawy do pierników (polecam Belbake) sól, pieprz Do upieczenia deserowych gruszek: 1 kg gruszek 2 kawałki kory cynamonu 8-10 goździków 3 łyżki cukru 1 szklanka białego półsłodkiego wina
Kuba Gotujekandyzowanej skórki z pomarańczy cynamon, gałka muszkatołowa Orzechy siekamy, śliwki kroimy na drobne kawałki, morele na cienkie paski. Dodajemy do masy makowej. Dodajemy żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawiamy miodem, cynamonem i gałką. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni, cynamonem i kilkoma listkami tymianku
ladykitchenwystygnięciu mocniej wyczuwałam posmak skórki pomarańczowej. Ale to i tak fajny klimat, bo po wypiciu można się przy okazji najeść, bo w szklance pływają przecież ćwiartki jabłka i plastry pomarańczy, smakują fajnie, takie doprawione i aromatyczne. Ten przepis już niejednokrotnie umilał moje wieczory i pozostanie ze mną na długo. Składniki: 1 jabłko 1 pomarańcza 4 goździki 1 nasiono kardamonu(...)ósemki (ze skórką), wymieszałam i gotowałam 2 minuty. Następnie dodałam imbir, kardamon i goździki, wymieszałam i gotowałam kolejną minutę. Dolałam ok. 100 ml wody i gotowałam 2 minuty, dołożyłam pomarańczę pokrojoną w plastry, oczywiście wcześniej sparzoną (pomarańczę dodajemy ze skórą), wymieszałam i znowu gotowałam minutę. Na końcu wlałam 100 ml gorącej wody i dosypałam kurkumę, wymieszałam i gotowałam
Blondynka Gotujemakowa: 0,5 kg maku ½ szklanki erytrytolu 4 otrąb owsianych/przemielonego siemienia lnianego 2 zapachy migdałowe 4 łyżki mleka sojowego/ryżowego/migdałowego opcjonalnie 2 łyżki startej skórki z pomarańczy (może być sucha) Polewa opcjonalnie: np. ½ roztopionej gorzkiej czekolady 70% kakao odrobina oleju mleko migdałowe/ryżowe Drożdże zalewamy niewielką ilością letniej wody z 1 łyżeczką cukru(...)następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy 3 razy dodając cukier. Po przemieleniu dodajemy otręby/siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze
Przepysznik - BLW i nie tylkojest masło,którego nie można zamieniać na margarynę...nie będą już takie smaczne,ani maślane.Jeśli ktoś nie lubi pierników z powodzeniem można upiec takie cuda...dodatek soku z pomarańczy(najlepiej własnoręcznie wyciśniętego) oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia,że ciastka nabierają świątecznego klimatu i smaku. Składniki: 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru(...)masła 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej ćwierć szklanki soku z pomarańczy świeżego sól Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego ok 2 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej Skórkę pomarańczową do ciasta i dekoracji posiekać drobno.Mąkę krupczatkę przesiać,dodać ziemniaczaną,cukier puder,szczyptę soli,skórkę pomarańczową,masło- posiekać nożem,wymieszać,polać sokiem z pomarańczy i zagnieść ciasto.Zawinąć
Niespełnione zdolności kulinarne