radzę dodać do ciasta coś do osłodzenia bo makaron sam w sobie nie jest słodki Sos: sok z 1/2 pomarańczy łyżka miodu cynamon aromat pomarańczowy skórka starta z pomarańczy + makaron Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wlewamy na patelnie i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron i smażymy dopóki wszystkiego nie wchłonie
More food, love and dreamsidealne zarówno na niekonwencjonalny deser jak i przystawkę lub lekką kolację :) Składniki: jabłka pomidory suszone (po jednym na jabłko) min dwa rodzaje serów pleśniowych, np. camembert, gorgonzola,.. skórka pomarańczy orzechy (np. laskowe, ziemne, włoskie) miód tymianek Wykonanie: Owoce dokładnie myjemy, osuszamy, wycinamy ogonek i pozbywamy się gniazda nasiennego przy pomocy łyżeczki do melonów lub noża, uważając przy(...)wtedy całe nadzienie, jakie do niego włożymy, wypłynie. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy je piec. Do każdego z owoców dodajemy odrobinę otartej z owocu skórki pomarańczy, a następnie wkładamy po kawałku kilku rodzajów sera. Ja użyłam camemberta i lazura. Następnie do każdego jabłka wkładamy gałązkę tymianku, na wierzch kładziemy kawałek pomidora suszonego w oleju i posypujemy
Taste Of My Dayobłędna tarta;)Polecamy... Składniki; Ciasto; 200 g mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 100 g zimnego masła, ekstrakt z wanilii, 1 lekko ubite białko, Nadzienie; 1 pomarańcza, 2 łyżki masła, 50 g cukru, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 700 g śliwek węgierek, wydrylowanych i pokrojonych w ósemki Wykonanie; Mąkę mieszamy z 2 łyżkami cukru(...)stopni. Ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki i wykładamy na tartę. Brzegi tarty smarujemy lekko ubitym białkiem i oprószamy resztą cukru.Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut. Pomarańcze sparzmy i obieramy ze skórki.Skórkę kroimy w wąskie paseczki.Te siekamy drobno. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem i skórką pomarańczową. Dodajemy rozmaryn i ekstrakt z wanilii. Dodajemy
Anioły w kuchniAromatyczna herbata na jesienne i zimowe wieczory i poranki :) SKŁADNIKI (na filiżankę) ulubiona herbata plasterek pomarańczy kilkanaście goździków 1/2 łyżeczki soku z cytryny kilka małych kawałków jabłka(...)łyżeczka soku malinowego szczypta cynamonu ewentualnie miód do osłodzenia PRZYGOTOWANIE Zaparzamy naszą ulubioną herbatę - u mnie czarna. Dodajemy sok z cytryny i malin oraz cynamon. Wrzucamy jabłko i plasterek pomarańczy z goździkami. Możemy dosłodzić łyżeczką miodu kiedy herbata trochę przestygnie - by nie stracić dobroczynnych właściwości miodu, które giną we wrzątku. Pyszna i baaardzo aromatyczna herbata
Moje Kuchenne Rewelacjezapraszam! Zupa krem z dyni Składniki na 8 porcji: - łyżka masła klarowanego - 2 marchewki - pół selera - pietruszka korzeń - cebula biała - biała połowa pora - sok z dwóch pomarańczy -ząbek czosnku - 3 cm korzeń imbiru Przyprawy: - chili pieprz cayenne - sól - pieprz - pieprz ziołowy - dwa listki laurowe - kardamon Dodatkowo: - pestki słonecznika prażone Włoszczyznę obieramy, kroimy(...)czym przesmażamy w garnku na masełku wraz z dynią obraną ze skórki i pokrojoną na kawałki. Dodajemy listki laurowe, czosnek i imbir rozgniecione, zalewamy sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i zalewamy wodą tyle, by przykryć warzywa. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu, by wszystkie smaki się połączyły. Na koniec przyprawiamy i blendujemy na krem. Możemy dodać słodkiej
Sajkofanka smakuporcję: - 4 liście sałaty masłowej - 4-5 truskawek - garść rukoli - 200g serka wiejskiego - pół słodko-kwaśnego jabłka -1 pomarańcza - 4 plastry włoskiej szynki wołowej (najlepiej Bresaola - jeśli nie macie, możecie użyć innej długo dojrzewającej) Dresing: - sok z jednej pomarańczy - łyżka miodu - tymianek Sałatę umyć i porać na mniejsze części. Rukolę opłukać, ułożyć na talerzu razem z sałatą(...)masłową. Serek wiejski wyłożyć nieregularnie na sałacie. Truskawki umyć, pokroić na cztery i na pół. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomarańczę wyfiletować i porozrzucać wraz z truskawkami oraz jabłkiem na serkach i liściach sałaty. Szynkę pozawijać w ruloniki i pociąć na mniejsze kawałki. Ułożyć dowolnie. Polać sałatkę dresingiem i doprawić do smaku. Przyozdobić listkami świeżej mięty i tymianku. Smacznego
Sajkofanka smakuzimę? Wyczekujecie pierwszego śniegu? :-) Chciałabym Wam zaproponować pyszne, słoneczne, pełne witamin śniadanie (lub deser), tosty francuskie z sokiem pomarańczowym, obowiązkowo wyciśniętym z pomarańczy tuż przed podaniem. Kupcie ładne pomarańcze, sparzcie wrzątkiem i dokładnie wyszorujcie, bo skórka się przyda już za niedługo do przygotowania ekstraktu pomarańczowego, przepis za kilka dni, bo dopiero wczoraj go nastawiłam, chcę żeby nabrał ładnego
Pora coś zjeśćłyżeczki mielonej kolendry 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 1 łyżka oliwy2 łyżki soku z limonki (30ml) 3 łyżki soku z pomarańczy (45ml) małe tortille limonka świeża kolendra guacamole czerwona cebula pokrojona w piórka Jak zrobić tacos z pieczarkami w marynacie z papryczki chipotle? Przygotowanie marynaty chipotle: W miseczce dokładnie(...)wymieszać pastę chiptole z wędzoną papryką, kminem rzymskim, kolendrą, oregano i solą. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i pomarańczy i wszystko dokładnie wymieszać. Pieczarki oczyścić, nóżki obciąć u nasady, kapelusze najlepiej wrzucić do torebki strunowej (np. takiej do mrożenia żywności), wlać do nich marynatę. Torebkę dokładnie zamknąć i poruszać nią, aby wszystkie pieczarki dokładnie pokryły
Codzienne Gotowaniebiałego bloku technicznego kolorowego kalki technicznej ozdób do scrapbookingu: tekturek o różnych kształtach, bloczków papierów do scrapbookingu, kryształków samoprzylepnych naklejek papierniczych kolorowych pisadeł: brush penów i flamastrów plasterka suszonej pomarańczy Moje przekładki służą do oddzielania przepisów miesiącami, dlatego każda z nich jest po prostu nazwą miesiąca. Bazą do przekładki jest kartka papieru technicznego, na którą nakleiłam: różne wzory papierów(...)garnek, czapka kucharska i fartuszek), naklejone na dwustronną kostkę 3D . Wykorzystałam także tekturowy ornament, na który przykleiłam kryształki samoprzylepne. Napis “styczeń” to również naklejka . Suszony plaster pomarańczy przykleiłam klejem na gorąco (polecam Wam klej na gorąco z włącznikiem, wtedy klej nie będzie niepotrzebnie kapać). Karty przepisów powstały na bazie kolorowych kart bloku technicznego. Każda z kart posiada
Wiszniówkajest bardzo łatwy do zrobienia, nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności, do jego wykonania potrzebujesz jedynie blendera ręcznego lub kielichowego. Sernik przygotowałam na spodzie z pysznych, kruchych ciasteczek z prawdziwą pomarańczą, przepis na nie jest na moim blogu, są przepyszne i piekliście je bardzo często. Do wykonania sernika możesz użyć dowolnych kruchych ciasteczek, ale polecam właśnie takie o nucie cytryny(...)pomarańczy, jeśli nie masz ciasteczek w domu, przygotuj spód z ciasta kruchego według przepisu na pomarańczowe ciasteczka. Sernik cytrynowy z mascarpone , dzięki właśnie użyciu serka mascarpone ma idealnie jedwabistą strukturę, moim zdaniem to chyba najlepszy sernik, jaki do tej pory jadałam, na pewno jest w czołówce. Myślę, że będzie super na Wielkanoc, lato, lub wtedy kiedy
SMYKWKUCHNIszklanki płatków owsianych górskich ( tutaj o tym, dlaczego warto jeść płatki owsiane), 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej, rodzynki niesiarkowane, 1/2 szklanki, nasiona słonecznika, 1/2 szklanki, starta skórka z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej), 2 łyżki siemienia lnianego, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka przyprawy korzennej bez dodatku cukru (np. z firmy Kotanyi), 1 średni, bardzo dojrzały banan, 1 jajko, 5 łyżek masła(...)banana widelcem i wymieszaj go z rozbełtanym jajkiem. Masło umieść w garnuszku i krótko podgrzej, aby było płynne. Później wrzuć do miski płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, startą skórkę pomarańczy, rodzynki, słonecznik, siemię lniane, sól i przyprawę korzenną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko z bananem oraz roztopione masło i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Z powstałej masy
Natka Pietruszkiszklanki mąki kokosowej 0,33 łyżeczki sody spożywczej 25 ml rumu do nasączenia blatów 25 ml gorącej wody do nasączenia blatów Konfitura żurawinowa 150 g żurawiny świeżej 0,5 pomarańczy 1 łyżka erytrytolu Krem budyniowy 1 szklanka gęstego mleka kokosowego 4 żółtka (2 pozostałe po biszkopcie + 2 dodatkowe) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobii) 0,5 szklanki erytrytolu w pudrze(...)minut aż wierzch ciasta się lekko przyrumieni. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Wymieszać rum z wodą i powstałą miksturą nasączyć blaty. Konfitura żurawinowa Żurawinę zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Gotować na wolnym ogniu przez 5 -8 minut aż żurawina zmięknie, a większość płynu wyparuje. Całość zblendować na gładką masę (powinna mieć konsystencję konfitury). Ostudzić. Krem budyniowy Żółtka wymieszać
Modern Cave Girlspojówek i w schorzeniach dróg moczowo-płciowych oraz w przypadkach niestrawności, a nawet reumatoidalnego zapalenia stawów. Składniki na około 1 litr gotowego napoju: 2-3 cytryny 2-3 pomarańcze około 100 g świeżego korzenia imbiru 50 g świeżej kurkumy 500 ml wody 100 ml syropu z agawy (w wersji wegetariańskiej miodu) Przygotowanie: Imbir i kukrumę wyszoruj i osusz(...)Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Uprzedzam: kurkuma bardzo barwi skórę, ubierz rękawiczki zanim zaczniesz ją ścierać. Wyciśnij sok z cytryn i pomarańczy. Wymieszaj ze startym imbirem. Umieść całość na sitku o drobnych oczkach i przetrzyj przez nie, lub umieść na gazie/czystej szmatce i wyciśnij cały sok. Wyciśnięty sok połącz z wodą i syropem/miodem. Przelej najlepiej do szklanej butelki
greenscarfmiodu 80g melasy 150g masła 150g drobnego cukru trzcinowego 1-2 łyżki przyprawy do piernika 480g mąki 20g kakao ¼ łyżeczki soli ¾ łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z ½ pomarańczy 1 jajo Przygotowanie: Jak przygotować świąteczne pierniczki do dekoracji? Miód, melasę, masło, cukier oraz przyprawę do piernika umieścić w garnku. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia. Do miski(...)przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą (przy ciemnym cieście także kakao). Dodać skórkę otartą z cytryny (lub pomarańczy), jajo, przestudzoną masę miodową. Wyrobić gładkie ciasto. Najłatwiej zrobić to mikserem z hakiem. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce (można dłużej). Schłodzone ciasto rozwałkować na 2-3 mm do wykrawania tradycyjnymi foremkami
Pełny talerzcukru waniliowego 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka (jedno jajko roztrzepujemy - będzie do posmarowania pierniczków) 150 g masła 1,4 szklanki mleka laska wanilii skórka z pomarańczy kilka kropli aromatu waniliowego i pomarańczowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonych goździków 0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego 0,5 łyżeczki zmielonego anyżu 0,5 łyżeczki(...)kardamonu 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego Sposób przygotowania: Do rondelka włożyć masło, dodać cukier waniliowy i cukier, miód, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromaty i przyprawy. Z laskę wanilii po wyskrobaniu ziaren również wkładam do rondelka, aby oddała swój zapach i smak. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia
Projekty ze smakiem