pomarańcza 1 plasterek cytryny 0,5 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu 0,5 łyżeczki zielonego marynowanego pieprzu szczypta mielonego pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego chili lub innego pikantnego sosu ( ale bez dodatków np czosnku- może być z limonką ) Obrać gruszki , przekroić i usunąć gniazda nasienne. Zagotować wodę z cukrem , goździkami ,cynamonem, ćwiartką pomarańczy ze skórką i plasterkiem cytryny.. Włożyć połówki gruszek. Gotować kilka minut aż lekko zmiękną ( mają być pół twarde).Wyjąć i ostudzić. Połówkę pomarańczy obrać ze skórki . Pokroić bardzo drobno . Zmieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić do smaku solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru brązowego i sosem chili. Odstawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku . Wypełnić puste
Buniabaje w kuchniteż dziasiaj moja propozycja ciasteczkowa :) Składniki: - 40 dag mąki - 25 dag masła - 25 dag cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 pomarańcza - 4 kostki gorzkiej czekolady - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Masło roztapiamy, dodajemy cukier, skórkę otartą z pomarańczy, sok z połówki pomarańczy oraz przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i pozostawiamy
Zainspirowana w kuchnideserowej - 4 łyżki cukru - 1 pomarańcza - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z jajkiem i cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej skórkę oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy z przesianą mąką wymieszaną
Zainspirowana w kuchnicukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 550 g mąki pszennej nadzienie: 100 g surowego marcepanu 75 g miękkiego masła 50 g cukru skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 25 g rodzynek 50 g suszonych wiśni 1 jajko 1 łyżka mleka 2 łyżki cukru perłowego Szafran zalać wodą, odstawić na 5 minut. Masło rozpuścić, wymieszać z szafranem. Ewentualnie(...)ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę, odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować połową kremu, zwinąć w ciasny rulon
Pożeraczka, czyli raz adobrzesuszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham lub orkiszowej (dałam 100 g razowej orkiszowej) 2 płaskie łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (dałam startą z pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków (zrezygnowałam) 50ml/90g melasy (dałam kwaśną melasę z granatem) 25 g masła 1 łyżeczka soli około 650ml/400g mąki pszennej o dużej zawartości
Weekendy w domu i ogrodzienutą imbiru. Bomba witaminowa w sam raz na zimowy poranek :) Nawet jeśli nie przepadacie za selerem, warto wypróbować taką kompozycję. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami i pomarańczami. Dodatek imbiru lekko rozgrzeje podniebienie :) Składniki na 2 porcje: 3 jabłka 2 łodygi selera naciowego 1 pomarańcza 1/2 pomelo mały kawałek imbiru (1 cm) Przygotowanie: Pomarańczę, pomelo i imbir obrać
Ze smakiem i z pasjąwłaściwościami bije na łeb, na szyję paczkowane zamienniki. A więc do roboty! Składniki: -marchew, obrana i starta na tarce o małych oczkach -sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy + miąższ -łyżka mąki kukurydzianej/ skrobi ziemniaczanej -1/3 szklanki zimnej wody -stewia lub inny słodzik -cynamon, imbir, kurkuma Dodatki: -u mnie babka płesznik i kruszone(...)marchew wrzucamy do garnka i zalewamy po połowy poziomu wodą. Dusimy do miękkości ( jeśli czas was nagli użyjcie jednodniowego soku marchwiowego, wystarczy go wtedy podgrzać). Dodajemy sok,miąższ z pomarańczy, przyprawy i stewię. Skrobię łączymy z zimną wodą i dokładnie mieszamy. Przelewamy ją do garnka i mieszamy, gotując na małym ogniu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe
Gawron w rosolenutkę przy pomocy tej rozgrzewającej, aromatycznej zupy. Krótkie dni, długie noce... Czas przełamać wszechobecną chandrę. Zima też może być piękna, trzeba tylko otworzyć się na jej magię. Zapach pomarańczy, cynamonu i imbiru na pewno wam w tym pomoże! Składniki (na dwie porcje): -800g dyni (hakkaido lub piżmowej) -jedna dojrzała pomarańcza -1/4 cebuli -ząbek czosnku -cynamon(...)czosnek siekamy i razem z dynią wrzucamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem do połowy wysokości i gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Po tym czasie dorzucamy obraną i pokrojoną pomarańczę. Dodajemy przyprawy i przy pomocy blendera miksujemy wszystko na gładką masę. Posypujemy dodatkami według uznania i gotowe. Naprawdę szybki obiad ;) Smacznego! Jedna porcja bez dodatków ma ok. 195 kcal Dynia
Gawron w rosoleurok, radość ze wspólnego biesiadowania, niecierpliwość przy rozpakowywaniu prezentów, zapach pieczonych pierników i lekka aura leniwych dni? Niekoniecznie. Wbijcie kilka goździków w pomarańcze! Naturalne olejki aromatyczne uwalniane z pomarańczy i goździka doskonale odprężają. Po powrocie z pracy do domu, od razu poczujecie się lepiej, kiedy otoczy Was delikatna mgiełka zapachowa. Zapach doskonały na zimowe dni, nawet jeśli zima
Kuchnia smakówjaglanej 2 łyżki śmietany słodkiej łyżeczka miodu (może być więcej lub mniej według upodobań) 2 laski rabarbaru 3 łyżki cukru 50g borówek 4 łyżeczki nasion chia sok z 1 pomarańczy płatki migdałowe Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy sokiem z pomarańczy pozostawiamy w lodówce pod przykryciem na minimum godzinę. Kaszę jaglana gotujemy w nieosolonej wodzie. Studzimy. Po przestudzeniu mieszamy
ChilliJemyczuć się lekko a zarazem syto. Mój mąż nie przepada za szpinakiem, dlatego po koktajl sięgał niechętnie, jednak jego smak miło go zaskoczył. Dzięki dodatkowi jabłek i pomarańczy, w smaku nie czuć szpinaku. Sam koktajl jest istną bomba witaminową i przebogatym źródłem żelaza. Oczywiście, jeśli nie macie wszystkich składników, możecie dowolnie modyfikować skład w zależności od tego, co akurat(...)energię na dobrych kilka godzin. Drukuj Szpinakowy zielony koktajl window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 garść szpinaku pół banana 1/2 szkl. soku z jabłek tłoczonego tradycyjnie pół pomarańczy kiwi Wykonanie Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/fit/szpinakowy-zielony-koktajl/ BosowKuchni Artykuł Szpinakowy zielony koktajl pochodzi z serwisu Mieszam w garnku - Blog z przepisami kulinarnymi
Mieszam w Garnkułyżeczka curry w proszku 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki 2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie ) skórka obrana z 1 pomarańczy 400 g puszka mleka kokosowego 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz do smaku listki kolendry do podania uprażone na suchej patelnie ziarna (dynia,słonecznik) do podania(...)średnim rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, imbir i papryczkę, po czym smaż na średnim ogniu przez 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaj curry, marchewkę, trawę cytrynową, skórkę z pomarańczy i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 10 minut. Następnie wlej 3/4 puszki mleka koksowego wraz z bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj
karmelowydłoni. Cytrusowa herbata rozgrzewa, koi aromatem owoców i mięty i łagodzi mrowienie w gardle przy przeziębieniach. Spróbujcie :) Składniki: saszetka czarnej herbaty (u mnie Lipton earl grey) sok z 1 pomarańczy (plus kilka plastrów) mandarynka sok z 1 cytryny kilka listków mięty (może być suszona) 2 łyżki miodu Przygotowanie: Herbatę parzymy. Dodajemy do niej sok z owoców, plasterki mandarynki(...)pomarańczy oraz liście mięty. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Słodzimy miodem (kiedy temperatura herbaty spadnie, aby nie utracić właściwości miodu). Smacznego
ChilliJemySkładniki: 6 marchwi 4 jabłka 1 pomarańcz 2 łyżeczki startego imbiru Sposób wykonania: Marchewki i jabłka przepuszczamy przez sokowirówkę, z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy imbir. Z podanych składników otrzymujemy 1 litr soku
Qchnia po prostujajka 100g masła 270g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka kajmaku (ok. 500g) puszka masy makowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki pomarańczy cukier puder Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, trzy żółtka i jedno białko zagniatamy na kruche ciasto. Ćwiartkę ciasta rozwałkowujemy, wycinamy gwiazdki i układamy(...)delikatnie z masą makową. Przygotowaną masę makową wlewamy na kajmak, równamy wierzch i układamy schłodzone kruche gwiazdki. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160*C. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem – do uzyskania konsystencji śmietany – i polewamy nim ostudzone ciasto. Posypujemy wierzch startą skórką z pomarańczy i suszoną żurawiną. Ciasto chłodzimy przez 3 godziny w lodówce
Gotowanie i blogowanie