szklanka wiórek kokosowych + do obtoczenia - 3/4 szklanki migdałów - 1/4 szklanki sparzonych suszonych moreli - 1/4 szklanki sparzonych daktyli - skórka otarta z 1 małej pomarańczy - 3 łyżki soku z pomarańczy Do malaksera z ostrzem lub blendera wrzuć migdały i wiórki kokosowe i posiekaj na drobno. Dodaj pozostałe składniki i posiekaj wszystko. W mokrych rękach (w wodzie lub soku) uformuj okrągłe
Corner With RecipesKoktajl w pozytywnym żółtym kolorze. Kolejna bomba witaminowa. Składniki: 2 pomarańcze 2 jabłka 2 gruszki 1 banan 4 łyżki jogurtu naturalnego Z pomarańczy i jabłek wycisnąć sok. Przelać go do pokrojonych gruszek i banana. Dodać jogurt naturalny. Zmiksować
Moja Galeria Smakuakurat jest dosyć kwaskowaty, wszystko zależy od tego jakie kiwi i pomarańcze uda wam się kupić, zawsze można go bardziej dosłodzić. Składniki: garść roszponki 2 kiwi 2 pomarańcze 1 awokado 1 łyżeczka syropu z agawy (lub do smaku) - można zastąpić miodem lub ulubionym cukrem 100 wody Owoce obrać, umieścić wszystkie składniki w blendzerze i zmiksować. Inspiracja
Moja Galeria Smakumango i sok z pomarańczy:) W rezultacie pyszny, żółty, kremowy koktajl. W sam raz na deszczowy dzień jak dzisiaj Składniki: 1 duże, dojrzałe mango 200 ml soku z pomarańczy Mango obrać ze skórki, pokroić na kawałki, włożyć do blendera. Dodać sok pomarańczowy. Zmiksować. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, chociaż mi ta konsystencja odpowiadała i z niej zrezygnowałam
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2-3 porcje: 1 mały ananas 2 garście szpinaku sok z 1 pomarańczy 1/2 szklanki wody Ananas obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Inspiracja
Moja Galeria Smaku230g) sok z 1 pomarańczy (około 1/3 szklanki) 1/2 szklanki soku jabłkowego listki z 1/2 pęczka natki pietruszki Ananasa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Ananasa, sok pomarańczowy i jabłkowy wraz z natką pietruszki umieścić w blenderze i zmiksować
Moja Galeria Smakurównież kobietom będącym w ciąży. Składniki na 2 porcje: garść szpinaku sok z 3 pomarańczy (około jednej szklanki soku) 1 awokado 1 banan Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana, awokado obrać. Pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie
Moja Galeria SmakuLekka, rześka i winna sałatka ze szpinakiem, granatem i pomarańczą. Polana dressingiem z musztardą. Składniki: duża garść szpinaku 1 granat 1 pomarańcza 1/2 cebulki dymka Dressing: 3 łyżki oliwy 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy (użyłam miodowej) sól, pieprz listki z łodygi rozmarynu 1. Szpinak umyć, osuszyć. W razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 2. Pomarańczę obrać(...)odkroić skórkę nożem. Pokroić na plasterki. 3. Z granatu wydobyć ziarenka. 4. Przygotować dressing, mieszając wszystkie składniki ze sobą. 5. W misce umieścić szpinak, pomarańczę, ziarenka granatu, polać dressingiem. Wymieszać. Sałatka najlepiej smakuje po kilkunastu minutach jak smaki się "przegryzą
Moja Galeria Smakuwtedy trzeba liczyć się ze znaczną stratą wartościowego błonnika. No chyba, że macie wyciskarkę ;) Składniki na 2-3 porcje: 1/2 długiego ogórka 1 pomarańcza 1 jabłko 1 łodyga selera naciowego imbir 1/2 szklanki wody Pomarańcze, jabłko i ogórka obrać ze skórki. Podzielić na kawałki, przełożyć do blendera. Dodać seler naciowy, wodę oraz odrobinę startego imbiru. Zmiksować i podawać
Moja Galeria Smakusmaku) 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek kory cynamonowej (lub szczypta mielonego cynamonu) otarta skórka z 1/2 pomarańczy Żurawinę przełożyć do rondelka. Dodać wodę, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy. Gotować kilka minut do miękkości żurawiny. W niewielkiej ilości wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wlać do rondelka, gotować chwilę do zgęstnienia. Podawać ciepłe. Przepis pochodzi z e-booka Agaty dostępnego
Moja Galeria Smakuzębów. Samo zdrowie:) Składniki na 1 porcję: 2 kiwi sok wyciśnięty z 3 pomarańczy 1 łyżeczka pestek dyni Kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Przelać do blendera. Dodać kiwi i pestki dyni. Zmiksować. Ta porcja koktajlu dostarczy około 195 kcal
Moja Galeria Smakudużej pomarańczy 180 g truskawek 100 g jogurtu naturalnego ksylitol do smaku ulubiona granola (najlepiej domowa) Mango i banana obrać. Pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Zmiksować wszystko razem. Przełożyć do 2 szklanek. Posypać granolą. Truskawki zmiksować z jogurtem i ksylitolem. Nałożyć na warstwę granoli
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 200 g porzeczek sok z 2 pomarańczy 1 banan Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać do blendera. Dodać obranego banana ze skórki oraz porzeczki. Zmiksować. Koktajl można przecedzić przez gazę, żeby pozbyć się pestek. Smacznego
Moja Galeria SmakuDeser pomarańcza-kiwi Coś dla smakoszy niezbyt słodkich deserów, choć wszystko oczywiście zależy od dojrzałości naszych owoców, oraz dodanego cukru pudru. Deser wykonuje się błyskawicznie, prosty, szybki, a co najważniejsze, dodatkowy zastrzyk witaminowy w postaci kolorowego pucharka każdego zadowoli. Składniki: 2 pomarańcze 4-6 kiwi 100 g herbatników 150 g serka homogenizowanego waniliowego 4-6 łyżek cukru pudru ewentualnie(...)łyżka żelatyny deserowej Sposób przygotowania Pomarańcze umyć, dokładnie obrać, zblendować. Dodać 2 łyżki cukru pudru (ilość cukru jest oczywiście uzależniona od upodobań), wymieszać. Można dodać 1 łyżkę żelatyny deserowej rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody. Kiwi obrać, również zblendować, dodać 2 łyżki cukru. Paczkę herbatników potłuc tłuczkiem na drobno. Do przygotowanych pucharków nakładamy: mus z kiwi, serek, herbatniki
na moim stole...Pyszne, kruchutkie, maślane ciasteczka z dżemem. Są idealne! Najlepsze z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. Dżem jest gęsty, nie wypływa, idealnie komponuje się ze smakiem maślanych ciasteczek. POLECAM!!! Składniki na kruche ciasteczka(...)dżemem: 540 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 200 g masła 200 g śmietany DODATKOWO: dżem ( u mnie dżem z pomarańczy i suszonych moreli ) cukier puder do posypania Mąkę łączymy z cukrem pudrem, sodą, solą i dokładnie mieszamy. Dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, śmietanę i miksujemy
Rozpustne gotowanie