Cudownie puchate, intensywnie czekoladowe, pachnące pomarańczą, przełożone twarożkiem ze skórką pomarańczową i truskawkami, zwieńczone odrobiną gorzkiej czekolady - czyli krótko mówiąc omleciki niebiańskie. A nawet podwójnie niebiańskie, bo poza tym, że są rajem dla podniebienia to również są rajem dla naszej sylwetki :) Koniecznie je zróbcie! :) SKŁADNIKI (4 małe omleciki) omleciki 2 jajka 2 czubate łyżki mąki owsianej 1 czubata łyżka kakao(...)czubata łyżeczka ksylitolu - można więcej (lub sewii, miodu) 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie) szczypta soli olej kokosowy twarożek 3 łyżki białego sera chudego lub półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 płaska łyżka miodu lub innego słodzidełka dodatkowo truskawki kostka gorzkiej
DefinicjaSmakunieco uatrakcyjnić naszą wersję pączków hiszpańskich , postanowiliśmy w niej wykorzystać sok i skórkę z czerwonych pomarańczy Składniki: - 100 g mąki - 50 g masła - 2 jajka - 1 łyżeczka cukru - szczypta soli - 75 ml soku z czerwonych pomarańczy - starta skórka z pomarańczy - cukier puder + woda do lukru - olej do smażenia Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Następnie wlewamy sok z solą(...)odchodzić od ciasta). Pączki smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony – do momentu aż nabiorą złocistego koloru. Gotowe pączki polewamy lukrem i dekorujemy startą skórką z pomarańczy (ok. 4-5 łyżek cukru pudru + łyżeczkę/dwie zimnej wody przegotowanej). Z tej ilości składników wychodzi ok 12 pączków Smacznego
Kuchenne Wariacjekura a piękna kaczuszka Musieliśmy nieco zmienić nasze plany kulinarne i tak oto powstało kilka propozycji którą jedną z nich dzisiaj polecamy czyli udka z kaczki w marynacie z pomarańczy, czosnku i tymianku Składniki: - 2 udka z kaczki - 50 g ryżu pełnoziarnistego - 2 łyżki miodu - 4 łyżki oleju - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka tymianku - skórka starta z 1/2 pomarańczy(...)pomarańczy Porcja dla 2 osób Najpierw robimy marynatę do kaczki. W miseczce łączymy miód, olej, tymianek, posiekany czosnek oraz skórkę i sok z pomarańczy. Udka z kaczki obieramy ze skóry (można ją też zostawić, jak kto lubi) i wkładamy do marynaty. Kaczkę najlepiej marynować całą noc aby mięso było smaczniejsze i miększe. Na drugi dzień wyciągamy kaczkę, przekładamy do naczynia
Kuchenne WariacjeLubicie pomarańcze? Jeśli tak to ten post jest dla Was..... Pomysł na domowy korzenny mus pomarańczowy powstał gdy kupiłam dżem pomarańczowy i był nie dobry zupełnie bez smaku,postanowiłam się zabawić i zrobić coś podobnego po swojemu,wspaniały dodatek do bułeczki czy świątecznego ciasta. Składniki 1 litr świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 duża pomarańcza 5 goździków(...)cukru żelującego 3:1 sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Z pomarańczy wyciskamy sok -ja zrobiłam to przez elektryczną wyciskarkę. Jedną pomarańczę obieramy ze skórki i dokładnie z białej błonki-aby mus nie był gorzki, kroimy w kostkę dodajemy do soku wstawiamy na gaz w garnku, wsypujemy cukier żelujący oraz goździki w całości,wyciskamy sok z cytryny, całość gotujemy około
Wanilia i KardamonSezon grillowy w pełni. Jest więc szansa że macie już dość zwykłej karkówki i kiełbasy. Czas poeksperymentować. Dziś szaszłyki z wieprzowiny i indyka w towarzystwie pomarańcza i ananasa Składniki: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka 1,0 kg karkówki 2,5 cm kłącza imbiru (starty na drobnej tarce) 2 łyżki miodu skórka otarta(...)pomarańczy sok z 1 pomarańczy sól i pieprz ananas świeży lub z puszki maślanka sól, pieprz papryka majeranek curry oliwa Wersja z pomarańczami Przygotowanie: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka należy pokroić w grubsze kawałki. Każdy kawałek nakłuwamy kilkakrotnie wykałaczką aby marynata mogła wniknąć do środka. Marynatę przygotowujemy łącząc ze sobą 2,5 cm imbiru
Kulinarna Patilogiabędzie wyglądał bardzo efektownie. Pieczony indyk z owocami 2015-01-03 11:43:49 Jeden z łatwiejszych i klasycznych sposobów na pieczonego w całości indyka. Wewnątrz nadziewany jabłkami i pomarańczami, a z zewnątrz pokryty pomarańczowo-karmelową glazurą nadającą mu pięknego koloru. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 6-8 osób) Indyk 1 niezbyt duży indyk (4kg) 2 jabłka 1 pomarańcza(...)cytrusów, jabłek lub brzoskwiń Glazura 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka cukru 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła Do podania pieczone lub gotowane ziemniaki pocięte w „ósemki” świeże pomarańcze Instrukcje Indyka płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ewentualne pozostałości piór i wycinamy szczątkowy u tego ptaka gruczoł kuprowy. Następnie nacieramy indyka od zewnątrz
Kulinarna Pokusaprzepis będzie krótki. Jest to kolejna po sałatce z buraków i fety zimowa sałatka, którą przygotowałam w weekend. Zwykła marchewka zmienia się nie do poznania dzięki orientalnemu dressingowi z pomarańczy i kuminu. Z marchewki wycięłam długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw, a następnie krótko zblanszowałam. Tak oto powstały aromatyczne marchewkowe "tagliatelle" :) Możecie je podać jako dodatek(...)marchewki przepis z książki Mediterranean Fresh Joyce Goldstein Składniki (na 4 porcje): 8 średnich marchewek pęczek natki pietruszki lub świeżej mięty dressing z pomarańczą i kuminem: 3 łyżki oliwy sok i skórka z 1/2 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny (czyli też z 1/2 sztuki) pół łyżeczki nasion kuminu, podprażonych i rozbitych w moździerzu, lub kuminu mielonego szczypta płatków
Chilli Czosnek i Oliwamojej sałatce, poza mango, znalazł się ogórek, melon (kantalupa), sałata batawska, granat, pomarańcza i prażone migdały. Całości dopełnił sok z limonki z odrobiną chilli. Składniki (dla 2 osób): 1 duże, dojrzałe mango 1/2 kantalupy garść liści sałaty batawskiej 1/2 ogórka wężowego 1/2 granatu 1/2 pomarańczy 1 limonka garsć prażonych płatków migdałów szczypta suszonego chilli Sposób przygotowania: Kantalupę obrać, pokroić(...)plastry i ułożyć na talerzu. Na niej kłaść listki sałaty batawskiej, plastry ogórka i pokrojone w kostkę mango. Na wierzch wyłożyć filety z pomarańczy, nasiona granatu i całość posypać prażonymi płatkami migdałów. Gotową sałatkę polać sokiem z limonki z dodatkiem szczypty suszonego chilli
W SMAKcytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając od połączenia mokrych cukier karmelizujemy na suchej patelni, zalewamy brandy, dolewamy sok wyciśnięty z cytrusów wsypujemy 1 łyżkę kisielu, mieszamy, aby nie powstały grudki, ciągle podgrzewamy skórkę z pomarańczy ścieramy, w miąższ okrawamy z białych elementów i dorzucamy razem ze skórką(...)naszego sosu naleśniki smażymy, składamy w trójkąty, pomiędzy warstwy nakładamy odrobinę masła, układamy na patelni i zalewamy sosem i podsmażamy Podajemy ze świeżymi fragmentami pomarańczy SMACZNEGO
Luźna Kuchniamoja wina - zaczytałam się;). Ale dla mnie to plus - w dziurkach zbiera się jeszcze więcej masła;D Pumpernikiel cudownie smakuje z plastrami sera manchego posmarowanymi konfiturą z cebuli i pomarańczy z dodatkiem chili . To moje tegoroczne odkrycie. Konfitura jest rewelacyjna - musicie koniecznie spróbować! Przepis i informacje o pumperniklu cytuję za niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa(...)może być w lodówce), a kroić i jeść najlepiej po 1-2 dniach. Pyszny, aromatyczny – absolutnie wspaniały!!! Pumpernikiel możemy przetrzymywać szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu miesiącami. KONFITURA Z POMARAŃCZY I CEBULI Z CHILI /cytuję za Tessą Capponi-Borawską/ 20 dag cebuli 30 dag pomarańczy suszona ostra czerwona papryczka 1/2 łyżeczka soli 17 dag cukru 4 łyżki
KUCHARNIAtylko na ozdobę. Ta łąka to moja wiosna na talerzu. Taka sama może wyrosnąć u Was w niecałą godzinę. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami. Cudownie wilgotne, puszyste i pełne cytrusowych smaków i kolorów. Nazwałam je Wiosenna Łąka. Skoro prawdziwa wiosna jest skrajnie daleko, takie ciasto musi być odpowiednio blisko. A może jednak(...)wiosna nas zaskoczy...? Wszystko zmienia się tak szybko, oby tylko na dobre! ODWRÓCONE CIASTO Z MATCHA I CZERWONYMI POMARAŃCZAMI Orange & matcha upside-down cake / piekłam z połowy porcji w formie o średnicy 20 cm/ Zakochałam się w strukturze tego ciasta. Nie przepadam za ciastami ucieranymi ani typowymi biszkoptami, ale to jest wyjątkowe. Niezwykle puszyste, wilgotne, mięciutkie. Nawet jeśli
KUCHARNIAłyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 600 g sera białego chudego 100 g cukru pudru 200 ml mleka 1,5% 2 łyżki żelatyny skórka otarta z 1 pomarańczy Ponadto pomarańcza galaretka pomarańczowa Przygotowanie Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę na drobnej tarce, a owoc kroimy w plasterki. Robimy ciasto: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki(...)miksujemy z cukrem. Żelatynę rozrabiamy w 0,5 szklanki gorącego mleka i dodajemy do sera (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek). Dodajemy resztę mleka i skórkę z pomarańczy. Miksujemy na gładką masę. Powstałą masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Na zastygniętej masie serowej układamy plastry pomarańczy i zalewamy
e-PrzepisyKulinarneświeżej lawendy 250g cukru 250ml wody sok i skórka z pomarańczy sok i skórka z cytryny WYKONANIE: Cytrynę i pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę a następnie wyciskamy sok. Cukier, wodę oraz sok i skórkę z cytryny i pomarańczy podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy syrop. Obrywamy kwiatki lawendy z gałązki i dodajemy do syropu
Pyry na Gazoraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny na chłodne, jesienne popołudnia. Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie(...)ilościach. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni aż nabierze złotego koloru i wrzucamy do garnka pod sam koniec gotowania. Imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach, pomarańczę obieramy ze skórki, najlepiej też każdą z cząstek obrać z białych błonek najdokładniej jak się da. Dodajemy do całości tuż przed blendowaniem. Całość blendujemy, do uzyskania kremowej konsystencji. Słonecznika
PastelFood