pomarańcze - 5663 przepisów (strona:84/378)

Faworki pomarańczowe 162

Pyszne, kruche faworki z nutką pomarańczy! Składniki: 25 dag mąki 2 jajka 1 pomarańcza szczypta soli szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia cukier puder do posypki 1 łyżka miodu ½ łyżeczki mielonego cynamonu Wykonanie: Z mąki, jajek, soku wyciśniętego z pomarańczy, soli, sody, miodu i cynamonu zarobić ciasto. Następnie cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wycinać faworki

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto marchewkowe 159

coś przepysznego! :) Ciasto: * starta na drobnych oczkach marchewka- 2 szklanki * maka pszenna- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1 szklanka * olej- 3/4 szklanki * jajka- 2 duże * orzechy włoskie- 5 szt. * pomarańcza- 1 szt. (tylko skórka) * soda oraz proszek do pieczenia- po 1 płaskiej łyżeczce * cynamon- 1 łyżeczka * mielony kardamon,  gałka muszkatołowa,  przyprawa do piernika- po 1/4 łyżeczki Dodatkowo: * kremówka(...)proszkiem, sodą oraz przyprawami. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą pianę, a następnie małymi porcjami wlać olej, wymieszać. Dodać startą marchewkę, wsypać posiekane orzechy, startą skórkę z pomarańczy  i ponownie wymieszać (tylko do połączenia się składników). Na koniec przesiać mieszankę z mąki i przypraw i całość dokładnie wymieszać- również tylko do połączenia się składników. Okrągłą formę

Kraina Miodem Płynąca
Jesienny jaglarnik, czyli dyniowy sernik z kaszy jaglanej 142

jesienną wersję. Jeśli jesteście fanami dyni, to koniecznie musicie spróbować tego sernika. Jest mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach, a do tego baaardzo dyniowy. Smak dyni został lekko przełamany pomarańczą. Kakaowy, daktylowy spód dodaje mu słodyczy, a czekolada na wierzchu dopełnia dzieła. Co ciekawe, z dnia na dzień jest coraz lepszy! Aż żal, kiedy się kończy.. Czego potrzebujemy(...)może być domowe z tego przepisu ) - pół łyżeczki kurkumy ( dla koloru, można pominąć ) - łyżeczka cynamonu - pół szklanki cukru - 6 łyżeczek żelatyny ( lub dwie łyżeczki agar agar ) - sok z jednej pomarańczy Polewa ( opcjonalnie) : - czekolada mleczna lub gorzka Przygotowanie: 1. Daktyle moczymy, aby były miękkie. Następnie blendujemy je z kakao, wiórkami i mlekiem. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Masę przekładamy

two broke sisters
Orientalna wołowina z kolendrą i chili 186

nieco orientalnej odsłonie. Z sosem sojowym, ostrą papryką, imbirem i pomarańczą. Do tego kolendra, ryż - basmati, lub dla dbających o formę pełnoziarnisty - i obiad gotowy! Idealnie smakuje z sałatką ze świeżego ogórka.   Składniki: 300 g wołowiny - polędwica świetnie się sprawdzi 2 przeciśnięte ząbki czosnku  sok z 1 pomarańczy - powinna być słodka, dojrzała 1 łyżka sosu sojowego(...)oczyścić, natrzeć oliwą i podsmażyć z każdej strony na złoty kolor na bardzo dużym ogniu. Zdjąć mięso z patelni. Zmniejszyć pod patelnią gaz. Sos sojowy, przeciśnięty czosnek, sok z pomarańczy oraz posiekaną chilli wymieszać, wlać na jeszcze gorącą patelnię - będzie ostro parować i bulgotać. Pogotować chwilkę. Mięso pokroić w plastry - będzie jeszcze surowe w środku, dodać na patelnię

Kulinarne Inspiracje
Egzotyczna sałatka z mango! 125

vinegrette. Zachwyca bogactwem smaków. Jest słodka, a zarazem wytrawna, pachnie pomarańczą i mango. Doskonała z lekkim sezamem. Poprawia nastrój :) Składniki na sałatkę: 1 duża, zielona sałata 1 mango 1 awokado 1 czerwona papryka kukurydza sezam Składniki na sos: sok z 1/2 grejpfruta sok z 1/2 limonki sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 płaskie łyżeczki musztardy(...)kremskiej lub dijon sól pieprz Sposób wykonania: Do miseczki wlewamy sok z grejpfruta, pomarańczy i limonki, dodajemy oliwę z oliwek, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na pół godziny. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę kroimy i przenosimy do miski. Mango, awokado i paprykę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do sałaty razem z kukurydzą. Całość zalewamy sosem

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasteczka bananowe z pomarańczą 429

ciasteczko zawiera 50-60 kcal. Ciasteczka bananowe z pomarańczą Składniki: 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 125g cukru pudru 115g banana bez skórki (jedna średnia sztuka) 75g masła 1 łyżka soku z cytryny (do skropienia banana) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy Wykonanie: - mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek

Smakołyki Bereniki
Granola z cynamonem i pomarańczą 143

wybór bakalii tu nie ma znaczenia- bo niezależnie od tego jakich nie użyjecie, to będzie dobrze- tutaj głównie chodzi o smak i aromat jaki nadaje bakaliom cynamon, skórka z pomarańczy oraz sok. To połączenie po raz pierwszy odkryłam jakiś rok temu w programie Ewy Chodakowskiej i do dziś się nim zachwycam, zaręczam, że i dla Was ta granola będzie(...)ucztą dla zmysłów! :))) * płatki owsiane- 1 pełna szklanka * mix bakalii- 1 pełna szklanka (nerkowce, orzechy laskowe, żurawina, pestki dyni) * pomarańcza- 1 duża (sok + skórka) * miód- 2 łyżki * olej kokosowy- 2 łyżki * cynamon- 2 łyżeczki Piekarnik nagrzać na 140 stopni (z termoobiegiem). Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Danie w 10 minut. 159

(1 duża pomarańcza) 3/4 łyżki oleju lnianego Oleofarm 1 1/2 łyżeczki miodu nektarowo-spadziowego około 14 szt orzechów laskowych ulubiony makaron do spaghetti osolona woda do ugotowania makaronu Przygotowanie: W garnku z osoloną wodą gotujemy spaghetti zgodnie z instrukcjami producenta. Przygotowujemy sos: Do kielicha blendera wkładamy miąższ z 1/2 figi, dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (1/4 szklanki). Dosładzamy

Słodkie okruszki
Pomarańczowy sernik dyniowy. 192

cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki na 750 ml mleka) bez cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki skórki pomarańczowej (startej z ekologicznej pomarańczy lub drobno pokrojonej kandyzowanej) 2 jajka      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Skórkę pomarańczową zalewamy 0,5 szklanki mleka i podgrzewamy (np. w mikrofalówce(...)następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny (najlepiej całą noc).      Przed podaniem oprószamy  pudrem pomarańczowym , lub dekorujemy lukrem, polewą albo frużeliną z pomarańczy. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Sernik pomarańczowy na spodzie śliwkowo-czekoladowym z polewą 144

Wstawić do lodówki. Masa: 500 g twarogu tłustego, zmielonego 2 razy (może być gotowy z wiaderka, polecam z Piątnicy ) 250 ml śmietanki kremówki 36 % 3 jajka skórka z wyparzonej pomarańczy 1 budyń śmietankowy 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki krótko zmiksować, aby nie napowietrzać masy. Wylać na spód śliwkowy. Piec w 150*C przez(...)masa się zetnie. Wyjąć i wystudzić. Boki odkrawać od formy po całkowitym wystudzeniu sernika. Polewa: 1/3 słoika powideł śliwkowych gładkich 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżki soku z pomarańczy  Powidła podgrzać z sokiem, dodać kakao i wymieszać na gładko. Udekorować wystudzony sernik.  Smacznego

Chocolate Muffin Blog
faszerowany kurczak pieczony w soku z pomarańczy 128

świeżo wyciśniętej pomarańczy. Miał bardzo delikatny smak, niebo w gębie.  Składniki: tuszka kurczaka (około 1800 g) 1/3 szklanki kaszy gryczanej 150 g wątróbki drobiowej 2 jabłka 1 pomarańcza 1 jajko 70 g soli peklowej ziele angielskie liście laurowe słodka papryka pieprz czarny kolendra 2 łyżki oleju Kurczaka umyć i jeśli trzeba to odciąć zbędną skórę i tłuszcz. Zagotować(...)minimum kilka godzin. Przed pieczeniem kurczaka obłożyć cząstkami jabłka. Piec w 200*C około 90 minut, podlewając co kwadrans tworzącym się sosem. Pod koniec pieczenia polać sokiem wyciśniętym z pomarańczy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babka serowa z brzoskwiniami 188

pomarańcza 200 g cukru pudru łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu 1/2 łyżeczki soli 4-5 połówek brzoskwiń z puszki kilka kropel aromatu pomarańczowego cukier puder do posypania masło i bułka tarta do formy     Ser zmielić blenderem (lub ewentualnie można użyć dobrego sera z wiaderka, ale ta babka lepsza jest z sera w kostce). Z pomarańczy(...)Masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie dodawać po trochę cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta powoli ucierając dodawać po jajku. Następnie dodać skórkę i sok z połowy pomarańczy oraz aromat. Mąkę przesiać, połączyć z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na zmianę do masy maślanej dodawać ser i mąkę. Na końcu wlać ocet o zmiksować na gładko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Latte macchiato z nutą pomarańczy 187

Miło posiedzieć w ciepłym domu przy filiżance wspaniałej aromatycznej kawy, kiedy na dworze coraz zimniej. Kawa z nutą pomarańczy jest idealna na taki romantyczny wieczór we dwoje. Rozgrzeje, pobudzi zmysły a przy tym doskonale się prezentuje w towarzystwie świec. Składniki - proporcje na jedną szklankę 1 porcja espresso 1 czubata łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 tabliczki czekolady (białej, mlecznej(...)odstawiamy do lodówki do następnego dnia. Przed podaniem spieniamy mleko i wlewamy do szklanek, a następnie dodajemy espresso. Pod wpływem temperatury warstwa czekolady zacznie się rozpuszczać uwalniając stopniowo aromat pomarańczy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gruszki w czerwonym winie 94

goździki, anyż, kardamon, przyprawa korzenna świeży imbir 1 pomarańcza gałązka mięty łyżka cukru sok z 1/2 limonki Do garnka wlewamy całe wino (750ml), dodajemy 6-8 goździków, 2 gwiazdki anyżu, 5-6 ziaren kardamonu, płaską łyżeczkę przyprawy korzennej. Około 3-4cm świeżego imbiru kroimy w plasterki, dodajemy do wina. Pomarańcze okrawamy ze skórki, kroimy ją w cieniutkie paseczki(...)julienne) a z miąższu wycinamy fileciki. Gruszki należy obrać i obsypać cukrem, tak przygotowane ustawić we wrzącym winie. Po około 20 min gotowania obracamy gruszki na bok dodajemy pocięte pomarańcze i mięte. Gotujemy kolejne 10 min i obracamy tak aby reszta gruszki zamoczyła się w winie. To odpowiedni czas na dodanie soku z limonki. Gruszki powinny się jeszcze pogotować

Kuba Gotuje